TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Fairphone 5

Når grønn samvittighet koster

Vil du kjøpe elektronikk med (god) grønn samvittighet, velger du Fairphones nye Fairphone 5. Ønsker du en rask, utholdende mobil med tidssvarende kamera, så let videre.

Skrevet av / 12.10.23 - 11:17
Fairphone 5
Natasja Broström

Wolfram, litium og gull. Fortsett listen med aluminium, tinn, nikkel, zink, kobber, magnesium og plast. Fremstilling av elektronikk spiser av jordens ressurser i form av ovennevnte materialer. I tillegg kommer millioner av enheter og ladere som hvert år ender på søppelfyllingen.

Nederlandske Fairphone går mot strømmen ved å fremstille mobiler av gjenbruksmaterialer. Flere deler kan brukeren til og med skifte ut selv, og laderen må du selv sørge for, da den ikke følger med i esken.

I 10 år har selskapet produsert ”grønne” mobiler. Hver generasjon av Fairphone er på papiret blitt bedre. Senest er FHD+-skjermen på 6,3 tommer på Fairphone 4 blitt til en 6,46 tommer 90 MHz OLED på selskapets nyeste modell, Fairphone 5.

Annonse

En bra, større skjerm er imidlertid ikke alltid nok. Hvis batteritiden, kameraet og lyden ikke leverer i forhold til prisen for en Fairphone 5 på nesten 6700 kroner, må man som forbruker spørre seg selv: Hvor mye koster min grønne samvittighet egentlig?

Utseende og konstruksjon

Den buede kanten ligner designen på visse iPhone-modeller, men Fairphone 5 snyter på vekten, også rent visuelt. Den ”grønne” mobilen er nesten en centimeter tykk og veier 212 gram. Litt av en krabat.

OLED-skjermen (1224 x 2700 piksler) har sort ramme og er litt bredere i topp og bunn. Det var også tilfellet med forgjengeren, Fairphone 4. Tar du bilder eller ser video, er plassen fint utnyttet til tross for kanten. Bare husk å ikke gjøre det i sollys. For da vil du ikke kunne se en eneste ting, med mindre du skrur skikkelig opp skjermens lys.

Bilder i klart dagslys gir gode detaljer, men fargene er litt blasse og uklare. (Foto: Natasja Broström)

Kamera med blandede resultater

Fairphone 5 er utstyrt med tre kameraer. Et hovedkamera, et vidvinkel- og et frontkamera – alle med 50 megapiksler. Det såkalte selfiekameraet fungerer fint, gir en ok hudtone og tar bilder uten strukket (skjev) ansiktsform.

Fotografering avslører noen av Fairphone 5s svakheter. Zoom gir blandede resultater. I verste fall får du grynete bilder. AI-funksjonen, som skal gjøre for eksempel opptak av en solnedgang og soloppgang til en lek, finner ikke ut av hva den vil. Motivet ble i stedet foreviget manuelt og i langsomt opptak. Resultatet var akseptabelt.

Opptak av soloppgang og solnedgang har spesielle innstillinger i Fairphone 5. De virker imidlertid ikke alltid, og da må du ta opp manuelt. (Foto: Natasja Broström)

Som nevnt er skjermen fin og funksjonell. Blant annet under opptak i panorama-format. Generelt virker bildene imidlertid matte og uopplagte i farger og kontrast. Er det sollys på motivet og dermed trykk på fargene, leverer Fairphone 5 derimot hederlige resultater.

Fairphone 5 må ha litt hjelp i form av fargerike motiver for å få frem klarere kontraster. (Foto: Natasja Broström)

Som forgjengeren Fairphone 4, er makrofotografering ikke Fairphone 5s sterke side. Næropptak av blader på plantene i stuen ble uten dybde i kontrast, skarphet eller farger. Resultatet var ikke veldig dårlig, men heller ikke opphissende.

Kameraets detaljgrad er ikke den beste, og fargene er matte. (Foto: Natasja Broström)

Batteri under pari

Ladningen er en blandet opplevelse med skiftende ytelse. 4200 mAh-batteriet har fra tid til annen prestert å lade fra få prosent til 100 prosent på under en halv time. Andre ganger tok det dobbelt så lang tid. Litt av et mysterium.

Skjermen på Fairphone 5 er klar og til bra hjelp hvis du for eksempel vil ta opp i panorama eller 4K. (Foto: Natasja Broström)

Det er imidlertid sikkert og visst at Fairphone 5 bruker rikelig med ”saft”, for eksempel ved kjøring av Youtube-videoer. Så lading må gjøres daglig, hvis ikke oftere.

Vår test viste syv timer og 10 minutter fra full lading til batteriet gikk tomt. Forbruket var video, telefonering og dvale i forskjellige doseringer. Resultatet er under det vi målte på Fairphone 4. Her lå batteritiden på åtte timer.

Les også Mobil med grønn samvittighet Fairphone 4 er en mobil uten innebygd utløpsdato. Man kan nemlig selv skifte delene. Dessverre kan man ikke kjøpe en raskere prosessor.

Sløv prosessor og plagsomme anrop

Hjernen i Fairphone 5 er en usedvanlig Qualcomm QCM6490 octa-core. Normalt et chipsett til annen maskinvare. Fairphone selv påpeker at valget gjør Fairphone 5 levedyktig frem til 2031. Etter planen vil forbrukerne dermed få utbytte av de neste fem oppdateringene til Android.    

I praksis skranter Fairphone 5 en del. Den blir varm og kan finne på å lukke apper. Selv med 5G (den delen trumfer imidlertid hjemmets wi-fi i hastighet) svinger ytelsen. Lyden er ullen og vanskelig å ”fange” – selv midt i storbyens skog av sendemaster. Ofte måtte jeg flytte på Fairphone 5 foran øret for å høre bedre hva folk sa i den andre enden.

Våre Benchmark-tester viser at Fairphone 5 klarer seg bedre enn forgjengeren (ja da), men halter etter for eksempel Google Pixel 7A. Fairphone 5 vil få hard konkurranse i mellomsegmentet fra mobiler med lavere pris og høyere ytelse.

Les også Pixel 7a: Den nye kongen Pixels rimeligere modell nærmer seg Pro-modellen, men til halve prisen!

De klare fordelene

Utover massasje av den grønne samvittigheten har Fairphone 5 imidlertid også praktiske goodies i posen. Operativsystemet er Android, men det er pent tilpasset og enkelt i sitt uttrykk.

Skjermen er klar og ryddig, og gjengir fint 4K-opptak fra front- og selfiekameraet. Fairphone 5 jobber rett ut av esken. Du er fri for bloatware og kan konsentrere deg om å laste ned det du har bruk for.

Fairphone 5 er lett og rask å plukke fra hverandre og sette sammen igjen. Man kan ikke bruke reservedeler fra andre generasjoner av telefonen. (Foto: Natasja Broström)

Det største salgsargumentet er nok at du selv kan skifte ti av delene. Blant annet fører Elkjøp reservedelene, men du kan bare bruke dem med Fairphone 5, ikke tidligere modeller. Med rett skrutrekker (PH0) fikk jeg lett skilt batteri, kameraer, USB-C-port og så videre. På få minutter fikk jeg også samlet alt igjen – og det virket.

Konklusjon

En bra skjerm og en enkel design kan ikke skjule at du må grave dypt i lommene for å få Fairphone 5 med hjem. Valget er opp til den enkelte.

Nesten 6700 kroner for en mobil uten markante fordeler, sammenlignet med modeller i samme prisklasse, er imidlertid litt av en munnfull.

Til gjengjeld trykker Fairphone 5 på alle de ”riktige” knappene når det gjelder bruk-og-kast-kulturen. Spesielt IT- og elektronikksegmentet kunne trenge en oppsving her.

Det å kunne skifte de indre delene tiltaler alle med trang til å plukke ting fra hverandre og sette dem sammen igjen (jeg er skyldig!). Mangelen på USB-C-kabel i esken var ikke verre enn at en ledig og ubrukt ble funnet i skuffen på få minutter.

Dermed understreker Fairphone effektivt sitt poeng: Vi er alle litt skyldige når det gjelder teknologisk overforbruk. Mange av oss har nok adskillige typer ledninger liggende etter forrige elektronikk-kjøp. Om Fairphone 5 er den rette løsningen, kan diskuteres.

Karakter
Fairphone 5
Premium

Home mener

Ingen bortkastet plass på en god, klar skjerm. Lett å åpne for å reparere. Garanti for fem oppdateringer (2031). Null bloatware. Matte farger på bilder og et batteri som ikke leverer i forhold til priskategorien. Ringelyd og plasseringen er irriterende.

2 hendelser på “Fairphone 5”

    1. Natasja Broström

      Fairphone 5 har ingen officielle skandinaviske landepriser, men en pris på 699 euro (oprindeligt 719 euro). Det er op til de enkelte forhandlere i hvert land at sætte prisen i lokal valuta.
      Mvh. Natasja Broström

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Nyhet!

LB+ Total uke

Tilgang til ALT innhold i en uke

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

39,- / for 1 uke
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Massiv oppgradering av Pixel Watch

Fremragende programvare i OK telefon

Pixel 8 ½ Pro XL

Her får du mest nettbrett for pengene

En Ultra-klokke med få mangler

Flaggskipambisjoner til fornuftig pris

HMD har droppet Nokia og vil nå stå på egne ben

Samsung Galaxy Z Fold 6 er en mobil for de få

Metalliske mobiler er tilbake!

Kongen av budsjettmobilene er tilbake

Galaxy Flip 6 er (nesten) kompromissløs

Ikonisk mobil er tilbake

Scroll to Top