Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Fairphone 4

Mobil for amatørmekanikere

Fairphone 4 er en mobil uten innebygd utløpsdato. Man kan nemlig selv skifte delene. Dessverre kan man ikke kjøpe en raskere prosessor.

Skrevet av / 19.04.22 - 11:00
Fairphone 4
John Hvidlykke

Vi kan pakke det mer eller mindre pent inn, men sannheten er at vi er miljøsvin. Du er et svin. Jeg er et svin. Beklager. Spesielt når det gjelder mobiltelefoner, omgir vi oss med elektronikk som belaster miljøet fatalt.

Derfor er nederlandske Fairphone ubestridelig inne på noe av det riktige, når de siden 2013 har laget mobiltelefoner som skal belaste miljøet mindre og være lettere å gjenbruke.

Fairphone 4 er det siste skuddet på stammen. En nydelig mobil som med 6,3 tommer i størrelsen og FHD+-skjerm gir håp om at man både kan være miljøbevisst og med på notene på samme tid.

Fairphone4 hand2
Der er bare to baksidekameraer på Fairphone 4. Men de er av fornuftig kvalitet. (Foto: Fairphone).

Solid mellomklasse

Telefonen ligner for det meste en god typisk mellomklassemobil med solid metallramme og bakside i grå eller grønn plast. Kabinettet er imidlertid litt tykkere enn vanlig, noe som sikkert skyldes at mobilen skal være servicevennlig. Noe vi kommer tilbake til.

Kameramodulen består av tre linser: et hovedkamera på 47 Mp, en vidvinkellinse på 25 Mp og en dybdesensor (Time-Of-Flight).

Skjermen dekker det meste av mobilens forside, men det er imidlertid en litt bredere ramme i topp og bunn enn vi er vant til fra premium-mobiler. Skjermen har en temmelig stor utstansing til selfie-kameraet.

Skjermen er i FHD+-oppløsning (2340 x 1080 piksler), som er utmerket. Dessverre er den bare en vanlig LCD-skjerm, og ikke en farge- og kontrastrik AMOLED, som er ganske vanlig i prisklassen.

Gjør-det-selv-vennlig

Fairphones absolutt beste partytriks er at man kan reparere den selv. Det følger til og med en skrutrekker med i esken, samt en veiledning til hvordan man skifter batteri, kamera, skjerm, USB-port, med mer! Delene kan kjøpes på Fairphones hjemmeside, og man kan fortsatt kjøpe reservedeler til alle modellene bortsett fra den første fra 2013.

Også programvaren er “grønn” i den forstand at Fairphone lover systemoppdateringer til 2027.

Fairphone4 DIY
Fairphone 4 kan repareres hjemme på spisebordet. (Foto: Fairphone)

Selv om delene kan skiftes ut hjemme på kjøkkenbordet, kan man likevel bare erstatte defekte deler med nye av samme type. Fairphone tilbyr ikke oppgraderingsdeler til eldre modeller, noe som ellers ville ha vært en genistrek sett fra et forbrukersynspunkt.

Faktisk kunne jeg allerede nå tenke meg å skifte prosessoren til noe mer oppdatert. For mobilen er treg.

Mens det følger med en skrutrekker i esken, leter man forgjeves etter en lader. I nettopp Fairphones tilfelle gir forklaringen om miljøhensyn mening, da vi alle har en skuff med foreldreløse ladere fra tidligere mobiltelefoner. Men til denne prisen forventer man faktisk å finne en moderne hurtiglader.

Fornuftig kamerakompromiss

Fairphone 4 har bare to kameraer på baksiden: en 48 Mp sensor med optisk bildestabilisering til generell bruk og som tele. Og en 120-graders ultravidvinkel/makro, som også er på 48 Mp. Selfie-kameraet på forsiden er på 25 Mp.

For en mobil som forventes å være med på notene i et halvt tiår, er kameraseksjonen alt annet enn opphissende. Men Fairphone skal likevel ha ros for å ha valgt et ganske velfungerende kompromiss.

fairphone4 hi res fairphone4 zoom fairphone4 selfie fairphone4 macro
<
>
Zoomfunksjonen har så mye bildestøy at resultatet ligner et impresjonistisk maleri. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

48 megapiksler er rikelig oppløsning til all normal bruk, og både telekameraet og vidvinkellinsen tar ganske brukbare, om ikke spesielt fargemettede, bilder. Og jeg vil heller ha en 48 Mp sensor med en velfungerende digital zoom, enn en 108 Mp superhøyoppløst sensor uten zoom, som tilfellet var med Redmi Note Pro 11 5G.

Selfie-kameraet tar skarpe og veloppløste bilder, som får med enhver rynke i huden. Men igjen med en litt matt hudtone. Vidvinkellinsen klarer også makrofotografering til akseptabelt husbehov. Men hvis supernærbilder betyr mye for deg, må du lete etter en mobil med separat makrooptikk.

Fairphone4 tilt2 Fairphone4 tilt1 Fairphone4 tilt3
<
>
Telefonen er garantert programvareoppdateringer fem år frem i tid, og reservedeler kan kjøpes i syv år. Men dessverre er maskinvaren foreldet allerede i dag. (Foto: Fairphone)

Benchmark

Prosessoren i Fairphone 4 er en Snapdragon 750G. Det er en 2,2 GHz åttekjerners CPU, og modellnummeret midt i 700-serien lukter behagelig av “nest beste klasse”, fremfor den Snapdragon 695-prosessoren som satt i Redmi Note Pro 11 5G.

Men det er av navn mer enn av gavn. Geekbench-testen ender på henholdsvis 635 i single-core og 1879 i multi-core. Det er enda langsommere enn Note Pro 11. Bare litt bedre går det med PCMark-kontorsimuleringen, som lander på 8123. Det er godt nok til daglig bruk – men ikke i forhold til premiumprisen.

Heller ikke på grafikksiden hever Fairphone 4 seg over det middelmådige. En score på 1119 i 3DMark Wildlife er direkte dårlig. Og det er vanskelig å finne like langsom grafikk til prisen.

I motsetning til hastighetstestene klarer Fairphone 4 batteritesten veldig bra. Over åtte timer er bedre enn gjennomsnittet.

Konkurrenter

Målt på ytelse kan Fairphone 4 best sammenlignes med Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G, som vi nettopp har testet. De to telefonene er i praksis like raske, men Redmi Note 11 Pro leder med en bedre skjerm og et hovedkamera med dobbelt så høy oppløsning. På et punkt er det imidlertid stor forskjell på de to: Fairphone 4 koster halvannen gang så mye!

Fairphone4 flat2 Fairphone4 flat1 Fairphone4 flat3
<
>
Fairphone 4 er en sympatisk idé, men man betaler temmelig mye ekstra for den gode samvittigheten. (Foto: Fairphone)

Konklusjon

Fairphone 4 bygger på en sunn og sympatisk idé: Å unngå utløpsdato og samtidig sikre at ikke noe går til spille som elektronisk avfall. Ideen med at man som bruker kan skifte defekte deler selv, tiltaler også mitt hobby-jobbe-hjerte. Dessverre kan man ikke selv skifte prosessoren med en raskere utgave. Allerede i dag er den forholdsvis treg. Og jeg tør ikke tenke på hvor teknologisk utdatert den vil være i 2027. Det gjør langtidsholdbarheten temmelig hypotetisk.

Fairphone 4 ligger prismessig i premium-segmentet. Men der hører den ikke hjemme. Det er omkostningstungt å tenke gjenbruk inn i prosessen, og det vil uunngåelig påvirke salgsprisen når medarbeiderne på fabrikken skal ha en lønn de kan leve av. Men slik det er nå, er samvittigheten det eneste argumentet for å kjøpe Fairphone 4.

Fairphone4 life6
Fairphone 4 tar faktisk utmerkede selfies. (Foto: Fairphone)

Karakter
Fairphone 4
Premium

Home mener

Garanti for oppdateringer i fem år. Lett å reparere defekte deler – hjemme på kjøkkenbordet. Hvordan prissetter man en bæredyktig fremtid? Målt med en kynisk målestokk får man for lite rå ytelse for pengene. Ingen lader.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Ikonisk mobil er tilbake

Kan Motorola gå forbi Samsung?

Huawei Honor er tilbake!

Større og raskere

Verdens raskeste og dyreste iPad

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er mindre unik enn forgjengerne

Det beste kinesiske alternativet til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hva har skjedd med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Scroll to Top