TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: 8 smartmobiler

Sommerens smarteste mobiler

De siste verstingene, de mest interessante i mellomklassen og de mest prisgunstige budsjettmodellene. Her finner du den riktige smartmobilen for deg i sommer.

Utviklingen går rasende fort for smartmobilene, noe vi kunne se på Mobile World Congress i Barcelona i februar. Alle viste frem mobiler med rasende kjappe prosessorer, store høyoppløste skjermer og interessant design eller funksjoner. Nå er de fleste modellene sluppet, så hvilke skal du sette pengene dine på? Vi har plukket ut noen toppmodeller, noen uvanlig vellykkede i mellomklassen samt også forsøkt å finne noen bra budsjettvalg.

Kjappere og større
Det heteste akkurat nå er å klemme inn prosessorer med fire kjerner, det vi si fire prosessorer i en. Da det lar dem gjøre flere saker samtidig skal mobilene i teorien bli betydelig kjappere. Problemet er at ytterst få program kan dra nytte av det. To kjerner, som var nyheten sist år, gir en viss prestasjonsøkning, men langt fra dobbel. Forskjellen mellom to og fire er enda mindre. Det kan imidlertid tenkes å endre seg med tiden, da Android og fremfor alt appene tilpasses for å benytte seg av alle ubrukte hestekrefter. En mer påtagelig forskjell i den nye generasjonens mobiler er store og høyoppløste skjermer. Android 4 er tilpasset en oppløsning på 720 x 1280 bildepunkter, noe som er i klasse med mange bærbare datamaskiners skjermer. Nedklemt i en såpass liten skjerm gir det en forbløffende skarphet og detaljrikdom. Det har også gitt produsentene mulighet for å gå opp litt i skjermstørrelse, noe som imidlertid ikke alltid er gode nyheter, om man ikke har motsvarende store hender.

Oppgradering til Android 4
Til tross for at det nå er et halvt år siden Google slapp sitt mobile operativsystem med kallenavnet Ice Cream Sandwich er det ikke alle som kjører det enda. Noen modeller i testen kom med det forhåndsinstallert, mens andre lovet at en oppgradering skal være tilgjengelig innen sommeren.

Dette er hva mobilprodusentene har sagt: 

  • HTC One X – leveres med ICS
  • Huawei Honor – innen sommeren
  • LG Optimus 4X – leveres med ICS
  • Motorola Razr – innen sommeren
  • Samsung Galaxy Nexus – leveres med ICS
  • Sony Xperia S – innen sommeren
  • ZTE Blade II – ingen opplysninger

Slik testet vi
Vi ba produsentene sende deres mest interessante modeller før sommeren. I noen tilfeller lå lanseringen etter vår deadline, men noen lyktes riste frem tidlige eksemplarer. Vi forsøkte også å dekke inn tre prisklasser. Budsjettmodeller, mellomklasse og toppmodeller.

Mobilene ble benyttet i daglig bruk for å teste talekvalitet, håndtering og batterilevetid. I vårt testlaboratorium ble de utsatt for prestasjonstester, vurdering av bildeskjerm- og lydkvalitet og en gjennomgang av grensesnitt og finesser. Kameraene ble testet både utendørs og i studiomiljø med testplansjer. Delelementene ble karaktersatt, og vi satte også en sammenlagt totalkarakter hvor vi også vektla prisen.

LB+ TILBUD: 1 uke kun 19 kr
Få full tilgang til lydogbilde.no, testarkiv med over 6000 tester, fordelsklubb, guider, nyheter, film/serie anmeldelser og mye mer.

Produkter i testen

HTC One X

Eksklusiv toppklasse

Etter tidligere å ha satset på lyd har HTC nå også tatt frem et rått kamera.

Lynrask Bra kamera og lyd Utmerket skjerm
Ingen kameraknapp

LG Optimus 4X HD

Monstermobilen

LG øser på med den nyeste og verste teknikken, men mislykkes med luksusfølelsen.

Kjapp! Suveren stor skjerm
Kjedelig design Moderat kamera

Sony Xperia S

På egne ben

Tross savnet av Ericsson i navnet er det en Xperia vi kjenner igjen og liker.

Kameraet Skjermen Batteriet
Knappene

Nokia Lumia 800

Pen og sosial

Lumia er en spennende og lekker mobil for den som ikke vil være som alle andre.

Lekker design Lett å bruke Bra skjerm
Tilbudet av apper Bare ett kamera

Samsung Galaxy Nexus

Premieremodellen

Nexus var først ute med den nye Androidversjonen, men hvordan står den seg i dag?

Googles egen mobil Rimelig Hyggelig format
Kameraet Batteritiden

Motorola Razr

Tøff og hvass

Et nærmest skuddsikkert ytre og smarte funksjoner på innsiden.

Tynn Meget holdbar/motstandsdyktig Smarte funksjoner
Fast montert batteri

ZTE Blade II

Oppgradert Oppfølger

Kan ZTE gjenta bedriften med Blade og by på uovertruffen pris/prestasjon?

Prisen Bedre på alle punkter Bra batteritid
En i mengden

Huawei Honor

Rimelig kvalitet

Honor prikker inn det meste riktig, og det er imponerende hva man får for pengene.

Rimelig Skjermen Batteritiden
Kameraet

Legg igjen en kommentar

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.