TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Asus Zenfone 11 Ultra

Den ensomme toppmodellen

Asus Zenfone 11 Ultra fortjener navnet, men den er ikke toppmodellen i serien. Den er den eneste modellen.

Av / 14.03.24 - 13:00
Asus Zenfone 11 Ultra

Home mener

  • Takket være Snapdragon 8 Gen 3 er dette en av de raskeste mobilene på markedet. Litt billigere enn de store konkurrentene. Nå endelig med 3x telekamera.
  • Det er fortsatt mye, mye penger. I realiteten er dette en ROG Phone 8 i sivil.

Taiwanske Asus vil veldig gjerne være mobilprodusent. Og man må beundre deres utholdenhet. For på tross av at det ennå ikke har lyktes å oppnå stor kommersiell suksess, har de siden 2014 laget 10 modellgenerasjoner og et stort antall varianter av sine Zenfone-mobiler. Mange av dem har utmerket seg på gode data og ofte mange oppfinnsomme produktdetaljer – som en roterende kamerabro eller innebygd gimbal-stabilisering.

Zenfone 11 Ultra er, som navnet antyder, den 11. generasjonen av familien. Navnet antyder også at vi har med den ekstra feature-spekkede luksusmodellen i serien å gjøre. Det er til gjengjeld ikke korrekt.

Asus Zenfone 11 Ultra 1
Zenfone 11 fås utelukkende i ultraversjonen. Det kommer ingen standardmodell eller kompaktmodell. (Foto: Asus)

Hvor er standardutgaven?

De fleste store mobilprodusenter, med Samsung og Apple i spissen, har gjennom flere modellgenerasjoner valgt å lage forskjellige varianter av årets mobil. Oftest en standardversjon og en litt skrubbet og mer kompakt økonomimodell. Og som kronen på verket en Ultra-, Pro- eller Max-versjon med ekstra hastighet, mer minne og villere kameraer.

Zenfone 11 Ultra har egentlig alt dette. Men man leter forgjeves etter en standardutgave. Man finner utelukkende Ultra-modellen.

Les også Gaming-mobilen er et fartsmonster Hvis hastighet er alfa og omega, er en gaming-mobil svaret. Asus ROG Phone 8 er akkurat nå den raskeste mobilen i verden.

På Asus’ nylig inviterte pressebriefing ble det fra flere sider spurt om det ville komme andre utgaver. Og spesielt en kompaktutgave, som har vært Asus’ spesielle særpreg gjennom flere år.

Annonse

Svaret fra Asus var mildt sagt svevende. ”Det er ingen annen utgave akkurat nå. Men Zenfone 10 er fortsatt på markedet!”

Større og dobbelt så lyssterk

Asus’ Zenfone-mobiler har skiftet utseende og image som ingen annen mobilserie. Både på design og størrelse. Noen ganger har til og med modellene i samme generasjon vært så forskjellige at man kunne fristes til å tro at det hadde skjedd en forveksling på fødeklinikken.

De seneste to Zenfone-generasjonene har vært kompakte, lommevennlige flaggskipmobiler. Zenfone 11 Ultra derimot, er utstyrt med en fullvoksen 6,78” AMOLED-skjerm med en oppløsning på 2400 x 1080 piksler. Skjermoppløsningen og hastigheten (144 Hz) er den samme som på Zenfone 10, men skjermen er nesten en tomme større i diagonalmål, og lysstyrken er fordoblet til blendende 1600 nit.

Og der samtlige av de tidligere generasjonene har måttet nøye seg med to baksidekameraer, er arsenalet nå utvidet med en 3x teleoptikk.

zf11-orange_1 zf11-Black_1 zf11-Blue_1 zf11-Grey_1
<
>
Zenfone 11 Ultra fås i fire farger. (Foto: Asus)

De tre kameraene er samlet i en kvadratisk kamerablokk på baksiden, som er av matt aluminium. Testmodellen hadde blå bakside, men flere fargevarianter er tilgjengelige.

Er det en Zenfone eller en ROG Phone?

Uansett om Zenfone 11 Ultra ikke ligner noen tidligere Zenfone-modeller, har den mer enn bare en overfladisk likhet med den ROG Phone 8 Pro vi testet tidligere i år. Og det er ikke så merkelig. Faktisk er de to telefonene stort sett identiske!

tvilling1 tvilling2
<
>
Zenfone 11 Ultra ligner ikke noen tidligere Zenfones. Til gjengjeld ligner den ROG Phone 8. Og det med god grunn. De to er nemlig teknisk sett nesten identiske. (Foto: Asus)

Noe som bekreftes i en offisiell uttalelse fra Asus:
”Fra et komponentperspektiv er de ganske like, men fra Asus’ side ser vi disse produktene og linjene ut fra sluttbrukerens perspektiv, og her vil brukeren av ROG8 og ZF11 Ultra være ganske markant forskjellige. ROG 8 ønsker med sin design å henvende seg til dem som identifiserer seg som ”gamere” – og Zenfone for dem som ikke gjør det.”

Vil du ha rallymodellen eller en luksus-sedan?

Det er helt normal praksis at en mobilprodusent lager flere versjoner av samme mobil; det er nærmest blitt normen hos de store produsentene. Men at mobilene tilhører hver sin serie, er helt utenfor normen.

Asus Zenfone 11 Ultra 2
ROG 8 ønsker med sin design å henvende seg til dem som identifiserer seg som ”gamere” – og Zenfone for dem som ikke gjør det. (Foto: Asus)

Ut fra en økonomisk synsvinkel kan det gi ganske god mening at Asus som en veldig liten mobilprodusent ikke bruker ressurser på å utvikle hver modell fra bunnen, men i stedet bygger nesten like mobiler som optimeres til forskjellige oppgaver.

Les også Bare liten på utsiden Zenfone 10 befester Asus’ posisjon som kongen av kompakte flaggskipmobiler. Til gjengjeld er den lite revolusjonerende.

ROG Phone 8 er ”rallyutgaven” som er laget til gaming, og den er derfor tunet til å kjøre raskest mulig og med den beste kjølingen. Skjermen kan klare en oppdateringsfrekvens på 165 Hz, og Asus’ såkalte Air triggers gir en konsollfølelse på mobilen. Zenfone 11 Ultra er ”familie-sedanmodellen”, hvor komfort, stillhet og batteritid er prioritert. Her må man nøye seg med 144 Hz skjermoppdatering, og man finner ingen ekstern kjøler.

Nå med 3x teleoptikk

Tidligere Zenfone-modeller (og ROG-phones også, for den saks skyld) har hatt utmerkede normalkameraer og vidvinkeloptikk, men har manglet en teleoptikk. Takket være en 32 Mp optikk med 3x optisk zoom – og piksel binning – kan man nå ta bilder på litt lengre avstand. I tillegg er det opptil 30 ganger digital zoom. Bildene med digital forstørrelse er faktisk brukbare, men lysfølsomheten faller proporsjonalt med zoomgraden.

ZF11-zoom07 ZF11-zoom1 ZF11-zoom2 ZF11-zoom3 ZF11-zoomD5 ZF11-zoomD10
<
>
10X digital zoom. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Hovedkameraet har 50 Mp vidvinkeloptikk med 120 graders synsfelt til det meste. Kameraet er utstyrt med Asus’ glimrende integrerte gimbal, som gir seks-aksers bildestabilisering og gjør det mulig å filme video selv under ganske urolige forhold.

ZF11-zoomD30 PX8P-zoomD30
<
>
30X digital zoom med Zenfone 11 Ultra. Fargene er uklare, og bildet sterkt pikselert. (Foto: John Alex Hvidlykke)

I tillegg er det 13 Mp ultravidvinkel til landskap og andre situasjoner hvor alt skal med.

Med frontkameraet på 32 megapiksler kan man velge mellom to forstørrelser på henholdsvis 0,7x og 1x.

ZF11-selfie ZF11-macro
<
>
Makrofotografering er akseptabelt. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Trådløs lading og stort batteri

Batteriet er på solide 5500 mAh, som er en betydelig oppgradering fra Zenfone 10s 4300 mAh. Kan lades med 65 W kabel. Trådløs Qi-lading på 15 W støttes også. Imidlertid var det mer enn normalt vanskelig å finne det riktige punktet hvor ladeplaten og telefonen gjenkjente hverandre. Og har Qi-laderen høye kanter, kan det i praksis være umulig å finne et punkt hvor mobilen lader uten å falle ned fra laderen.

Asus Zenfone 11 Ultra 3
Trådløs Qi-lading på 15 W støttes også. Det var imidlertid vanskelig å finne punktet hvor ladeplate og telefon gjenkjente hverandre. (Foto: Asus)

Asus har alltid tidligere levert med en lader. Også på ROG Phone 8, som jo er tvillingen til Zenfone 11 Ultra. Men nå har Asus dessverre valgt å følge eksempelet fra konkurrentene med å gjøre anskaffelsen av en passende lader til en ekstrautgift.

Benchmark

Ettersom Zenfone 11 Ultra under den flotte overflaten er identisk med ROG Phone 8, er resultatet av våre hastighetsmålinger et deja vu med resultatene fra ROG-testen.

I prosessortesten Geekbench 6 oppnår Zenfone 11 Ultra et resultat på 2286 i single-core og 7065 i multi-core. Det er innenfor en prosents avvik fra ROG Phone 8. Og det overgås bare av iPhone 15 Pro Max. Og da bare med knapp margin.

Der Asus for alvor passerer alle, er i 3D-grafikktesten AnTuTu 10,  hvor Zenfone 11 Ultra, som ROG Phone 8, oppnår et resultat på 2,1 millioner. Ingen annen mobil fra noen produsent har kommet i nærheten. Nærmeste ”konkurrent” er Samsung Galaxy S24 Ultra med 1,6 millioner.

Asus Zenfone 11 Ultra 4
Skjermen er på velvoksne 6,78”. Som konkurrentene. (Foto: Asus)

Evnen til AI-beregninger er også glimrende: 1,4 millioner i AItuTu 3-testen. Det er noe bedre, men ikke dramatisk bedre enn Samsungs toppmodell. Men det gjør fortsatt Asus til verdensmester på AI-beregninger.

Zenfone 11 Ultra er ifølge Asus tunet til lang batteritid fremfor ekstrem ytelse. Batteritesten kunne tyde på at det passer. Zenfone kjørte nesten en tredjedel lengre enn ROG Phone 8. Og med en batteritid i PCMark-testen på elleve og en halv time er Asus langt foran samtlige konkurrenters flaggskipmobiler.

Asus Zenfone 11 Ultra 5
Zenfone 11 Ultra er IP68-sertifisert. (Foto: Asus)

Konklusjon

Asus Zenfone 11 Ultra er en fremragende, men også meget merkelig Asus-mobil. Den ligner opphavet, som imidlertid ikke er Zenfone 10, men ROG Phone 8, som den på nesten alle punkter er identisk med.

Motoren i de to mobilene er også den samme, nemlig Snapdragon 8 Gen 3. Det gjør Zenfone 11 Ultra til en av de ubestridt raskeste mobilene på markedet akkurat nå. Det gjør den også dyr, men det har likevel lyktes for Asus å holde prisen under 12 500 kroner hvis man velger utgaven med 256 GB lager. Noe som gjør den til den billigste Snapdragon 8 Gen 3-mobilen akkurat nå.

Med tre bakkameraer, ett med Asus’ geniale gimbal-bildestabilisering, er Zenfone 11 Ultra en supersterk telefon som bør vurderes av alle som leter etter en high-end Android-mobil. Men mobilkjøperne er trofaste overfor Apple, Samsung og OnePlus. Så sannsynligvis vil også Zenfone 11 Ultra forbli en velbevart hemmelighet.

Asus Zenfone 11 Ultra 6
(Foto: Asus)

Karakter
Asus Zenfone 11 Ultra
High End
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

1 hendelser på “Asus Zenfone 11 Ultra”

  1. OnePlus 12 har også Snapdragon 8 gen 3 og er billigere.
    Den koster «bare» 11 700,- så denne er ikke den billigste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?

Massiv oppgradering av Pixel Watch

Fremragende programvare i OK telefon