: Asus Padfone 2

Telefon og nettbrett i ett

Asus PadFone 2 er et monster. Som smartmobil slår den alle andre på ren ytelse, og som nettbrett er den heller ikke dårlig.
Lyd & Bilde mener
Ytelse som et atomkraftverk Beste Android-skjerm 4G/LTE SonicMaster med ICEpower
Nettbrett-skjermen
Spesifikasjoner
  • Skjerm: 10,1”, 1280 x 800 HD IPS
  • Kamera: 1 Mp (front)
  • Mål: 263 x 180,8 x 10,4 mm
  • Vekt: 514 g
  • Batteri: 5000 mAh
Annonse
Annonse
forfatter

Som sin forgjenger, Asus PadFone, består PadFone 2 av en selvstendig smartmobil og en såkalt Station, som er en nettbrett-skjerm med innebygd batteri og plass til å dokke telefonen.

Men der forgjengeren var tung og plastaktig, er PadFone 2 fremstilt av bedre materialer – både PadFone 2 og Station har skjerm av rammeløst glass – og designen er mer intuitiv. Nå kan man bare la telefonen gli på plass i den tilhørende Station i et passende spor, nærmest som å sette to legokosser sammen, mens man med den første PadFone måtte kjempe med et lokk for å dokke telefonen.

I tillegg er PadFone 2 som nettbrett blitt vesentlig lettere. Den gamle mobilen pluss nettbrett veide i alt 724 gram, mens PadFone 2 som nettbrett med sine i alt 649 gram er lettere enn for eksempel den nye iPad. Selve mobilen er imidlertid blitt litt tyngre, 135 gram mot tidligere 129. Men så har den også fått vesentlig flere krefter.

Teknisk
Den første PadFone var et middelmådig produkt med tokjerne prosessor, mens 2-ern byr på en firekjerne Qualcomm Snapdragon S4 Cortex Class A 15 1,5 GHz prosessor med 2 GB RAM, og det gjør faktisk PadFone 2 til i nærheten av, hvis ikke den hurtigste Android smartmobil på markedet. Flaggskipskonkurrenten Samsung Galaxy S III blir slått av PadFone 2 med bind for øynene og hendene på ryggen.

Hvis vi ser på den rå ytelsen, som vi har målt med det plattformsuavhengige testverktøyet Geekbench 2, så scorer Asus PadFone 2 utrolige 2.049 poeng, hvor den nyeste Samsung Galaxy S III LTE til sammenligning må nøye seg med 1.602 og Apples iPhone 5 med 1.626 poeng. Det er med andre ord snakk om en smartmobil med store muskler, og det begrenser seg ikke bare til RAM og prosessorkraft.

Beste Android-skjerm
Skjermen er av typen IPS+ med HD (720p) oppløsning, 312 ppi og 550 nits (Samsung Galaxy S III har til sammenligning 306 ppi), men kameraet kan skryte av hele 13 Mp, 6 fps og en burst mode, som kan ta 100 bilder av gangen. Video kan tas i 720p HD med en frame-rate på 60 fps. Mange megapiksel betyr nødvendigvis ikke et godt kamera, men takket være Sonys bakbelyste bildesensor og en dedikert bildeprosessor tryller PadFone 2 frem utmerkede bilder, selv om den ikke er helt på høyde med Nokia Lumia 920 som vi testet for kort tid siden.

Det er til gjengjeld skjermen, som nok ikke kan måle seg med iPhone 5 og Nokia Lumia 920 hva piksler per tomme angår, men som likevel, spesielt ved avspilling av video, leverer livaktige og meget naturlige farger. I motsetning til Samsung Galaxy S III, som etter denne anmelders mening alltid har hatt et overdrevent dynamisk og meget kunstig fargeskjema. Vi nøler ikke med å kalle skjermen på PadFone 2 den beste på noen Android smartmobil på markedet akkurat nå.

Lydopplevelsen er heller ikke dårlig, men PadFone 2 er jo også utstyrt med Asus’ eget SonicMaster lydsystem, som blant annet er basert på danske B&O’s ICEpower-forsterkere, som vi liker meget godt.

Fra smartmobil til nettbrett
Den første Asus PadFone kritiserte vi som tidligere nevnt for at det var meget vanskelig å dokke mobilen til nettbrett-skjermen, og vi var absolutt ikke de eneste som sendte denne kritikken videre til Taiwan. Og tenk, Asus har lyttet, for med PadFone 2 tar det ikke lenger tid å dokke telefonen i din PadFone Station enn det tar Superman å skifte til superheltdrakten i en telefonkiosk. Lekkert.

Asus-PadFone-2-Black-Color-Price-And-Review

Når du så har dokket telefonen og gjort om din Asus PadFone 2 til et nettbrett, begynner Asus DynamicDisplay-teknologien å arbeide, for det er nemlig meningen at du uten videre skal kunne skifte fra smartmobil-skjerm til nettbrett-skjerm uten å starte apper og lignende igjen. Dine apper skal bare fortsette på den større skjermen som om ingen ting var skjedd. Og det virker faktisk overraskende kjapt på PadFone 2.

Mister pusten
Om PadFone 2 er et rent atomkraftverk som smartmobil, må du ikke tro at det samme gjelder når PadFone 2 skal ikle seg sitt alter ego som nettbrett. Der PadFone 2 som smartmobil kan skryte av overlegen skjerm med HD-oppløsning og 312 ppi, så byr PadFone Station på en 10,1” IPS-skjerm med normal 1280 x 800 WXGA-oppløsning og 149 ppi. Rent ytelsesmessig kan vi ikke være mer enn fornøyd med PadFone 2 som nettbrett. Den er rask og fullt på nivå med andre nettbrett, men merkelig nok ikke like hurtig som når PadFone 2 forlater den store skjermen og ”bare” er en smartmobil.

Hvis vi måler rå ytelse med Geekbench 2, scorer PadFone 2 dokket i Station 1998 poeng, mens den som nevnt tidligere oppnådde en score på 2049 uten nettbrett-skjermen. Og ser vi kun på browseren, blir forskjellen betraktelig større. Her scorer PadFone 2 som nettbrett 1773 poeng i BrowserMark mot 1995 som smartmobil. Til sammenligning oppnår den nyeste iPad 4 en score på hele 2475 i BrowserMark-testen.

Konklusjon
PadFone 2 kommer i tre versjoner med henholdsvis 16, 32 og 64 GB minne, og så har den NFC og 4G/LTE (800, 1800 og 2600 MHz). Den leveres med Android 4.0 ICS, men vil ganske snart kunne oppdateres til versjon 4.1 Jelly Bean. At produktet blir en stor publikumssuksess, stiller vi oss ganske tvilende til. PadFone 2 er ganske enkelt for spesiell. Men der hvor den første PadFone verken var fugl eller fisk er PadFone 2 et meget vellykket hybridprodukt som fungerer godt som nettbrett og desidert utmerket som smartmobil. Til gjengjeld må man også punge kraftig ut for fornøyelsen, men for disse ekstra kronene får man også et produkt som burde kunne tilfredsstille selv de mest krevende nerdbehov.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utviklingsredaktør og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Annonse
Annonse

Les også

Samsungs nye trådløse ørepropper kommer med intelligent aktiv støyreduksjon.
Earins nye øresnegler lover bedre bass og lydkvalitet enn konkurrentene.
I tillegg til PC'er i alle størrelser og vektklasser lanserer HP også hodetelefoner.
JBL har presentert sine hodetelefonnyheter i anledning CES 2021.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Den er ikke sprek, den lader tregt og kjører ikke langt om gangen. Men Mazda MX-30 har et lydanlegg som mange vil misunne den.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!