Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
Vi utfører vedlikehold på våre nettsider fra kl 23:00 22.04.24. Noe nedetid vil forekomme.

TEST: Apple Watch Ultra

En klokke for menn!

Apple Watch Ultra vasker gulvet med alle andre smartklokker på markedet.

Skrevet av / 23.10.22 - 08:54
Apple Watch Ultra
Peter Gotschalk

Etter en lang periode med små oppdateringer fra år til år, er Apple endelig klar med en stor nyhet i smartklokke-kategorien. Apple Watch Ultra er navnet på den nye smartklokken som kommer med akkurat samme funksjoner og styresystem som Apple Watch Series 8, men kan betraktes som en større, mer robust og sterkere utgave av Apples populære smartklokke.

Egentlig markedsføres klokken til ekstremsportutøvere, og Apple Watch Ultra kan da også skilte med en flat skjerm av safirkrystall, titanhus, vanntetthet ned til 100 meter og en konstruksjon som tåler temperaturer mellom -20 og 55 grader celsius.

Apple Watch Ultra har også fått et større batteri, som lover 36 timers batteritid, som er det dobbelte av hva vi er vant til fra samtlige Apple Watch-forgjengere.

Med andre ord skal den nye smartklokken være spesielt egnet til dem som tar gåturer i villmarken, dykker med delfiner og haier, eller kaster seg ut fra fjelltopper i en hangglider.

Apple Watch Ultra
Både den såkalte Digital Crown og sideknappen yter bedre beskyttelse på grunn av klokkens mer robuste konstruksjon, som også betyr at Apple Watch Ultra kan tåle temperaturer mellom -20 og 55 grader celsius. (Foto: Peter Gotschalk)

Og da er det jeg må si at jeg ikke passer inn i noen av de ovennevnte kategoriene. Jeg bryr meg ikke om å sove i telt (for kaldt og for mange mygg!), jeg svømmer helst i et oppvarmet hotellsvømmebasseng, og vekten min tillater hverken fjellklatring eller sveveflyving med hangglider.

Likevel er Apple Watch Ultra den smartklokken jeg alltid har ønsket meg. Og etter min mening den beste smartklokken på markedet i skrivende stund. Det er det flere grunner til.

En klokke for menn!

Først og fremst er størrelsen en kjærkommen forbedring i forhold til tidligere Apple Watch-modeller. Med en skjerm på 49 mm fyller klokken endelig hele armen, og det gjør heller ikke noe at Apple Watch Ultra veier 61,3 gram – vel ti gram mer enn den største 45 mm-utgaven av Apple Watch Series 8. Det gir meg en opplevelse av robusthet og kvalitet jeg ikke tidligere har opplevd med en Apple Watch.

Og det er også befriende å ikke måtte bekymre seg for å ødelegge klokken ved et uhell. De flotte Apple Watch-klokkene kan ellers raskt se veldig “brukte” ut med mange skader og riper i glasset, men Apple Watch Ultras hardføre design beskytter blant annet skjerm og den digitale kronen vesentlig bedre enn tidligere.

Den større skjermen og den mer robuste designen betyr også at klokken er lettere å betjene. Enten man bare har tykke fingre, eller forsøker å betjene klokken med hansker, er det lettere med Apple Watch Ultra, som til og med er blitt utstyrt med en ekstra såkalt handlingsknapp, som kan programmeres til øyeblikkelig å starte en bestemt funksjon, for eksempel en bestemt treningsøkt, markere et rutepunkt med kompasset, eller til og med bruke klokkens lyssterke skjerm (opptil 2000 nits) som lommelykt.

Apple Watch Ultra
Den nye handlingsknappen kan programmeres til øyeblikkelig å starte en bestemt funksjon, for eksempel en bestemt treningsøkt, markere et rutepunkt med kompasset, eller til og med å bruke klokkens lyssterke skjerm (opptil 2000 nits) som lommelykt. (Foto: Peter Gotschalk)

Lysstyrke og krefter

Generelt er Apple Watch Ultras store og ekstremt lyssterke skjerm enda en faktor som bare kan begeistre. Her er det plass til mer – uansett om man vil ha mer eller større tekst på skjermen – og skjermen er både lesbar i sollys og når det er bekmørkt. Vel å merke uten at man blir blendet. I hvert fall hvis man bruker den unike Apple Watch Ultra-urskiven ‘Veiviser’, med en spesiell nattmodus som gjør alle elementene på urskiven røde så de ikke sjenerer nattesynet ditt.

Det er ikke mulig å kjøre en Benchmark-test av klokkens batteritid, men jeg kan si så mye at jeg i løpet av testen brukte klokken en hel dag, blant annet i forbindelse med kampsporttrening, og hadde den deretter på hele natten for å teste funksjonen som overvåker brukerens søvn, og det var fortsatt over 40 % batteri igjen på klokken morgenen etter.

Apple Watch Ultra
Skjermen måler 49 mm og er helt flat, og den er fremstilt av safirkrystall. Den flate designen samt titanrammen rundt skjermen bidrar til å beskytte mot riper. (Foto: Peter Gotschalk)

Sett i lys av at det bare tar en time å lade klokken fra 0 % til 80 % – noe man for eksempel kan gjøre om morgenen mens man tar en dusj og spiser frokost – så er det med Apple Watch Ultra for første gang mulig å slappe helt av uten hele tiden å måtte holde øye med hvor den nærmeste stikkontakten er plassert.

Nye funksjoner

Et par vesentlige nye funksjoner har Apple Watch Ultra til felles med de øvrige nye Apple Watch-modellene. Den viktigste av disse har vi ikke helt kunnet teste i praksis, men hvis vi antar at den virker som lovet, har Apple virkelig slått et slag for sikkerheten når du kjører bil.

Det er snakk om den såkalte Car Crash Detection – registrering av ulykke på norsk – som kan registrere hvis man blir utsatt for en alvorlig bilulykke. Det er mulig takket være klokkens akselerometer, gyroskop og barometer, samt de innebygde mikrofonene som hjelper med å fastslå om det er snakk om en ulykke som krever assistanse.

Apple Watch Ultra
Den unike Apple Watch Ultra-urskiven ‘Veiviser’ har en spesiell nattmodus som gjør alle elementene på urskiven røde, så de ikke sjenerer nattesynet ditt. (Foto: Apple)

Skulle det være tilfelle ringer klokken selv til alarmsentralen og til eventuelle nødkontakter med melding om plasseringen din.

Samme funksjon finnes for øvrig i alle de nye iPhone 14-modellene, men har man både en iPhone 14 og en Apple Watch Ultra på seg hvis ulykken er ute, er det smartklokken som står for å alarmere omgivelsene. Rett og slett fordi klokkens sensorer er mer nøyaktige.

Helse over alt

Selvfølgelig er Apple Watch Ultra også spekket med diverse helsefunksjoner.  Inkludert automatisk gjenkjennelse og registrering av fysisk aktivitet, fallregistrering, EKG, oksygennivå i blodet, søvnregistrering og en ny temperatursensor, som dels hjelper kvinner med å måle og følge med i sin menstruasjonssyklus (noe jeg ikke har kunnet teste) og dels generelt måler temperaturen din om natten hvis du har klokken på armen mens du sover.

Det er vanskelig å finne en smartklokke på markedet som har så mange fitness- og helsefunksjoner kombinert med et så omfangsrikt økosystem av øvrige tjenester (for eksempel Apple Pay og Siri) som Apple Watch Ultra.

Ekstremsport

Og så er det selvfølgelig alle de funksjonene som er unike for Apple Watch Ultra – og som absolutt bør nevnes her, selv om du altså ikke må være ekstremsportutøver eller villmarkstype for å få mye ut av Apples villeste smartklokke.

Apple Watch Ultra
Apple Watch Ultra byr blant annet på forbedret GPS, som sammen med den nye kompass-appen gjør det lettere å finne frem. Det dobbelte GPS-signalet er mer presist, og takket være den nye muligheten for å markere rutepunkter underveis, blir det vanskelig å gå seg vill. (Foto: Peter Gotschalk)

Utover muligheten for å kunne registrere helt spesielle former for sportsaktiviteter som intervalltrening, multisport (et annet ord for triatlon) og svømming i åpent vann, byr Apple Watch Ultra blant annet på forbedret GPS (i kraft av to separate GPS-signaler, nemlig L1 og L5), som sammen med den nye kompass-appen gjør det lettere å finne frem. Det dobbelte GPS-signalet er mer presist, og takket være den nye muligheten for å markere rutepunkter underveis, blir det vanskelig å gå seg vill. Uansett om man er på oppdagelse i en ukjent storby eller i ødemarken nord for polarsirkelen.

Og takket være klokkens dybdemåler og vanntetthet ned til 100 meter er Apple Watch Ultra også den smartklokken som mange sportsdykkere har ventet på.

Appen ‘Dybde’ aktiveres helt automatisk når Apple Watch Ultra senkes ned i vann, og senere i høst kommer appen Oceanic+, utviklet i samarbeid med Huish Outdoors, som gir smartklokken de samme funksjonene som en reell dykkerdatamaskin.

Selv om Apple Watch Ultra egentlig er vanntett ned til 100 meter, råder Apple til at man holder seg til maksimalt 40 meters dybde. Til gjengjeld vil Oceanic+ da kunne holde orden på faktorer som tidevann, vanntemperatur, siktbarhet og strømforhold når man dykker. Når appen altså dukker opp en gang.

Konklusjon

Uansett om du aldri før har eid en Apple Watch, eller om du allerede har en eldre modell, er det all mulig god grunn til å investere i Apple Watch Ultra. I hvert fall så lenge du i allerede bruker produkter fra Apples økosystem. Er du utelukkende Android-bruker, trenger du ikke å lese videre.

Den nye og forbedrede funksjonen til søvnregistrering er særdeles nøyaktig. Og jeg må heller se å få gjort noe med søvnrytmen min så jeg ikke ender opp med konstant søvnunderskudd … (Foto: Peter Gotschalk)

Apple Watch Ultra er den beste smartklokken fra Apple noensinne. Utover de spesielle funksjonene for ekstremsportsfolk og eventyrere – som forbedret GPS og kompass-app, dybdemåling, vanntetthet ned til 100 meter og en robust konstruksjon som kan klare temperaturer mellom -20 og 55 grader celsius – byr smartklokken også på nye sikkerhets- og helsefunksjoner som Car Crash Detection, temperatursensor, forbedret søvnregistrering, etc. Det kommer i tillegg til alle de smarte helse- og treningsmulighetene som allerede er blitt lansert med tidligere generasjoner av Apple Watch.

Og du trenger ikke å elske villmarksliv eller gjennomføre triatlon fire ganger i året for å ha utbytte av Apple Watch Ultra. Takket være den robuste konstruksjonen, den store skjermen på 49 mm med en heftig lysstyrke på opptil 2000 nits, samt det beste batteriet noensinne i en Apple Watch, er denne smartklokken ikke mulig å komme utenom hvis du er mann og har ønsket deg en smartklokke som kan alt, fungerer til det meste, og ikke minst kan ha strøm både dag og natt uten å måtte lades i tide og utide.

Karakter
Apple Watch Ultra
High End

Home mener

Stor 49 mm og lyssterk skjerm, ekstremt holdbar og lang batteritid. Car Crash Detection samt en lang rekke smarte helse- og treningsfunksjoner. Forbedret GPS. Kommer kun i versjon med innebygd eSIM til LTE. Lader er ekstrautstyr. Kun egnet til iPhone-brukere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Lyd & Bilde
Scroll to Top