Så har (u)turen kommet til Apple Watch 8. Jeg innrømmer det – jeg er ingen Apple-fan. Ikke fordi produktene på noen måte er dårlige. Absolutt ikke. Det hele handler om at jeg får gåsehud når noen begrenser valgmulighetene mine. Noe Apple er utrolig dyktige til. Så når jeg nå har fått en Apple Watch, må jeg også ha en iPhone – enten jeg vil eller ikke.
Å flytte inn
I en husholdning hvor det ikke finnes noen Apple-produkter fra før, begynner problemet omtrent med det samme. Jeg har nemlig ingen adapter/stikkontakt med usb-c. Jeg kontakter Apple-tjenesten (i dette tilfellet datteren min), som raskt kommer til unnsetning med en lader.
Selv om jeg som nevnt ikke er Apple-bruker, og nå har to i-produkter jeg skal prøve å komme overens med, har jeg absolutt ingen problemer med å komme i gang og å gjøre diverse innstillinger. Pedagogisk og enkelt.
Klokken er virkelig superbehagelig å ha på håndleddet. Myk, avrundet i kantene og ingenting som forstyrrer. Men den er ikke direkte pen. Ikke stygg heller, men kanskje litt trist. Designen var nyskapende og moderne da den kom, men det var jo ikke i går …
Apple Watch 8 har en kombinasjon av touch-skjerm og en knapp. Knappen du skal holde orden på, kalles Digital Crown, og sitter på siden av klokken. Her trykker du for å komme til appene dine. Det er faktisk første gang jeg finner walkie-talkie som app på en klokke – morsomt og innovativt!
Här hittar du bland annat app för kompass, pulsmätning, logg för träning och aktivitet och en mindfulness-app som vägleder dig i djupandning eller i reflektion. Responsen på skärmen är riktigt bra och det är verkligen inga problem att navigera, utforska och lära känna den nya kamraten.
Her finner du også blant annet apper for kompass, pulsmåling, treningslogg og aktivitet, og en mindfulness-app som veileder deg i dyppust eller refleksjon. Skjermresponsen er svært bra, og det er virkelig ingen problemer å navigere, utforske og lære den nye kameraten å kjenne.
Helse
At dagens smartklokker til og med holder et visst oppsyn med helsen din, er ingen nyhet. Noen klokker gjør det mye, andre mindre. Denne tilhører første kategori. Du kan hente ut veldig mye informasjon på selve klokken, og går du inn på Helse på iPhone-en din, kan du lese enda mer om hvordan du har det (om du ikke kjenner det selv), se helsetrender, få kontroll på søvnen din, med mer. Og det absolutt beste er selvsagt om du bruker klokken din døgnet rundt for å få så korrekte tall som mulig.
Du kan aktivere «Varsel om stabilitet ved gange», som innebærer at du skal få et varsel om du har økt risiko for å falle de nærmeste tolv månedene.
En funksjon jeg håper ingen trenger å bruke, er krasjdetektering. Det betyr at klokken kan registrere om du kommer ut for en bilulykke. Om ulykken skulle inntreffe, kan klokken automatisk ringe alarmsentralen og sende stedsinformasjon og beskjeder til nødkontaktene dine.
For kvinner, og kloke menn som forstår gevinsten med å ha kontroll på sin kvinnes menstruasjonssyklus, finnes en superenkel sykluslogg. På bakgrunn av opplysninger skal klokken til og med kunne forutsi maksimal fruktbarhetperiode og anslå en eggløsningsdato. For å kunne gjøre dette må du bruke klokken om natten gjennom en lengre periode, slik at håndleddstemperaturen kan måles mens du sover.
Det er selvsagt viktig å huske på at en klokke ikke er en lege, og at du ikke bør stole blindt på målingene og informasjonen du får frem i apper og logger. Men å bli bevisst, og være oppmerksom på forandringer, er aldri feil.
Å bruke Apple Watch 8 på trening
Det er en hel del førinstallerte aktiviteter i klokken, men finner du ikke akkurat din sport, for eksempel sosial dans, australsk fotball eller fiske, er den enkel å legge til. Skjermen er stor, fargerik og tydelig, så det er lett å se hva som skjer, selv i sollys.
Om du ikke bare vil sette i gang en løpeøkt og helt enkelt måle distanse og puls, kan du tilpasse treningsøkten, og legge opp til for eksempel intervalltrening slik at det passer ditt eget nivå. Har du behov for å være tilgjengelig, og synes det er dumt å gå glipp av et anrop når du er ute på løpetur, velger du en cellular-modell. Da kan du la mobilen ligge igjen hjemme, og fortsatt svare på samtaler. Du kan til og med lagre favoritt-pep-musikken lokalt på klokken, for å kunne lytte uten å ha med mobilen.
Personlig kjører jeg spinning-økter med pulsbånd på treningssenteret, og gledelig nok stemmer klokken og senterets pulsmåling overens. Ved spinning blir man svett, det er liksom meningen, og noe som er helt avgjørende for å bli klassifisert som en treningsklokke, er at den kan skylles av etter en svett treningsøkt, og dermed holdes ren. Jeg går inn på Apples hjemmeside, og leser at klokken tåler støv og er IP6X-sertifisert, noe som ifølge kapslingsklassifiseringen innebærer at den er støvtett. Derimot har man valgt å ikke bruke samme klassifisering når det kommer til væskebeskyttelse, men oppgir i stedet at klokken er svømme- og vannbestandig i henhold til WR50. Apple selv forklarer det slik:
«Apple Watch Series 8 er klassifisert som vanntett ned til 50 meter i henhold til ISO-standard 22810:2010. Dette betyr at de kan brukes til aktiviteter på grunt vann, som svømming i svømmebassenger, innsjøer eller hav. De bør imidlertid ikke brukes til dykking, vannski eller andre vannaktiviteter som involverer høye hastigheter eller større dybder. Vannmotstanden er ikke permanent, og kan avta med tiden.»
Min anbefaling er også å velge et annet klokkearmbånd enn det som heter Sport, om du deltar i aktiviteter der du svetter mye. Det puster nemlig ikke i det hele tatt, og det føles nesten som om huden løses opp av fukten. Ikke helt optimalt.
Batteritiden
Batteritiden kan jeg ikke en gang kalle dårlig, for det ville være urettferdig mot de som faktisk har dårlig batteritid. Batteritiden på Apple Watch 8 er nemlig en katastrofe! Hvordan er det i det hele tatt mulig at man slipper av gårde en klokke som ikke en gang klarer 24 timer med normalbruk?
For å få det beste ut av klokken din trenger du å bruke den 24/7. Jo oftere du må ta den av, jo større er sannsynligheten for at du glemmer å ta den på igjen. Jeg vet ikke hvor mange ganger under testen at klokken påkalte min oppmerksomhet rett før leggetid om at det var på høy tid å lade. Noe jeg også gjorde, men glemte å ta den på meg igjen før jeg gikk til sengs. Og jeg har mistet oversikten over antall ganger jeg ladet klokken om kvelden, og faktisk husket å ta den på meg igjen før jeg la meg. For så å gå på jobb hele dagen etter, og måtte innse at klokken var død når jeg skulle på trening om kvelden. På tide å sette en oppfinnsom og kreativ person til å løse dette, Apple, for dette er ikke i nærheten av akseptabelt!
Konklusjon
For ordens skyld vil jeg enda en gang minne om at denne testen kun tar utgangspunkt i Apple Watch 8 som helse-/treningsklokke. Ingenting annet! Og Apple Watch 8 er ingen dårlig treningsklokke – tvert imot. Den er kjempebra! Men, og det er et virkelig stort MEN – den er ikke bemerkelsesverdig mye bedre enn andre klokker jeg har testet. Skulle jeg bruke rundt 5000 kroner på en treningsklokke, hadde jeg valgt Suunto 9 Peak Pro. Da får jeg rundt 20 dagers batteritid i stedet for 18 timer, og et par hundrelapper til overs til å bruke på en god flaske rødt til fredagsmiddagen.
2 hendelser på “Apple Watch Series 8”
Legg igjen en kommentar
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser
Jeg bruker ikke min Apple Watch 6 som treningsklokke og da kan batteriet vare opp mot to døgn før jeg behøver å lade, jeg har da skrudd av “skjerm alltid på“ og redusert lysstyrken på skjermen.
Klokken min er 2 år og tre måneder med 90% batterikapasitet.
Jeg lader vanligvis klokken hver morgen og før jeg er ferdig på badet og har spist frokost, (ca 45 minutter), er batteriet fulladet.
Dette med lading har blitt en rutine for meg.
Ladetid avhenger sevlfølgelig også av type lader.
Jeg er i Apple-universet og har Mac, Ipad, 2 Iphoner, Airpods og Apple Watch og flere Airtags, da fungerer det selvfølgelig bra med ladere og kabler samt hvordan enhetene arbeider sammen.
Grunnen til at jeg byttet til Apple og utvidet systemet etter hvert er at det, etter min erfaring, er svært stabile produkter, jeg har aldri hatt problemer med Apple produkter i motsetning til Android- og Windows produkter jeg har brukt tidligere.
Men det er jo slik at når jeg har valgt Apple er jeg “tvunget“ til å fortsette med Apple…
Jeg støtter deg i det. Jeg har en Watch 4 med SIM og den fungerer utmerket til trening. Klokken er vel nå 4 år og fungerer fortsatt umerket. Men pen er jo den ikke så jeg benytter en penere klokke når jeg trer dressen på:-)