Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple Watch Series 8

Nesten i mål

En svært bra treningsklokke som har alt. Inkludert katastrofal batteritid og høy prislapp.

Skrevet av / 30.01.23 - 07:00
Apple Watch Series 8
Åsa Warme Hallén

Så har (u)turen kommet til Apple Watch 8. Jeg innrømmer det – jeg er ingen Apple-fan. Ikke fordi produktene på noen måte er dårlige. Absolutt ikke. Det hele handler om at jeg får gåsehud når noen begrenser valgmulighetene mine. Noe Apple er utrolig dyktige til. Så når jeg nå har fått en Apple Watch, må jeg også ha en iPhone – enten jeg vil eller ikke.

Bara en klocka Klocka
<
>
Alt kommer i små esker og pakker, og jeg må sette sammen min egen klokke. Det blir himla mye materialer (søppel) bare for en liten klokke, synes jeg. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Å flytte inn

I en husholdning hvor det ikke finnes noen Apple-produkter fra før, begynner problemet omtrent med det samme. Jeg har nemlig ingen adapter/stikkontakt med usb-c. Jeg kontakter Apple-tjenesten (i dette tilfellet datteren min), som raskt kommer til unnsetning med en lader.

Selv om jeg som nevnt ikke er Apple-bruker, og nå har to i-produkter jeg skal prøve å komme overens med, har jeg absolutt ingen problemer med å komme i gang og å gjøre diverse innstillinger. Pedagogisk og enkelt.

Apple Watch 8
Apple Watch 8 vinner ingen designpris. Den er verken stygg eller pen. Den bare er. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Klokken er virkelig superbehagelig å ha på håndleddet. Myk, avrundet i kantene og ingenting som forstyrrer. Men den er ikke direkte pen. Ikke stygg heller, men kanskje litt trist. Designen var nyskapende og moderne da den kom, men det var jo ikke i går …

Armband Armband 1
<
>
Jeg elsker løsningen med hvordan man fester armbåndet. Alle løse irritasjonsmomenter trylles bort. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Apple Watch 8 har en kombinasjon av touch-skjerm og en knapp. Knappen du skal holde orden på, kalles Digital Crown, og sitter på siden av klokken. Her trykker du for å komme til appene dine. Det er faktisk første gang jeg finner walkie-talkie som app på en klokke – morsomt og innovativt!

På siden av klokken finner du Digital Crown (en helt vanlig knapp). Gjennom å trykke den inn kommer du til appene dine. Jeg har valgt denne strukturen fordi jeg syntes det var litt morsomt. Men man kan naturligvis velge listeformat også. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Här hittar du bland annat app för kompass, pulsmätning, logg för träning och aktivitet och en mindfulness-app som vägleder dig i djupandning eller i reflektion. Responsen på skärmen är riktigt bra och det är verkligen inga problem att navigera, utforska och lära känna den nya kamraten.

Her finner du også blant annet apper for kompass, pulsmåling, treningslogg og aktivitet, og en mindfulness-app som veileder deg i dyppust eller refleksjon. Skjermresponsen er svært bra, og det er virkelig ingen problemer å navigere, utforske og lære den nye kameraten å kjenne.

Helse

At dagens smartklokker til og med holder et visst oppsyn med helsen din, er ingen nyhet. Noen klokker gjør det mye, andre mindre. Denne tilhører første kategori. Du kan hente ut veldig mye informasjon på selve klokken, og går du inn på Helse på iPhone-en din, kan du lese enda mer om hvordan du har det (om du ikke kjenner det selv), se helsetrender, få kontroll på søvnen din, med mer. Og det absolutt beste er selvsagt om du bruker klokken din døgnet rundt for å få så korrekte tall som mulig.

Søvn er viktig, og mange av menneskene som velger å legge penger i en smartklokke, gjør det fordi de vil kunne måle søvnen sin, og kvaliteten på den. Noe som fungerer veldig bra med Apple Watch 8 og den tilhørende appen. En liten refleksjon er at jeg tydeligvis har sovet lenger enn jeg har ligget i sengen … hm … kan det være at jeg går i søvne? (skjermdump fra app)

Du kan aktivere «Varsel om stabilitet ved gange», som innebærer at du skal få et varsel om du har økt risiko for å falle de nærmeste tolv månedene.

En funksjon jeg håper ingen trenger å bruke, er krasjdetektering. Det betyr at klokken kan registrere om du kommer ut for en bilulykke. Om ulykken skulle inntreffe, kan klokken automatisk ringe alarmsentralen og sende stedsinformasjon og beskjeder til nødkontaktene dine.

For kvinner, og kloke menn som forstår gevinsten med å ha kontroll på sin kvinnes menstruasjonssyklus, finnes en superenkel sykluslogg. På bakgrunn av opplysninger skal klokken til og med kunne forutsi maksimal fruktbarhetperiode og anslå en eggløsningsdato. For å kunne gjøre dette må du bruke klokken om natten gjennom en lengre periode, slik at håndleddstemperaturen kan måles mens du sover.

EKG 1 EKG 2
<
>
Med Apple Watch 8 kan du enkelt måle EKG. Husk bare at dette ikke erstatter et legebesøk om du kjenner deg dårlig. Likevel en bra måte å skape bevissthet på. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Det er selvsagt viktig å huske på at en klokke ikke er en lege, og at du ikke bør stole blindt på målingene og informasjonen du får frem i apper og logger. Men å bli bevisst, og være oppmerksom på forandringer, er aldri feil.

Ringar Ringar 1 Ringar 2 Ringar 3 Ringar 4
<
>
Alt Apple lager, eller i alle fall det jeg har snublet over, er utrolig pedagogisk og lett å forstå. Ved å bli bedt om å «lukke ringene» hver dag, er tanken at du skal nå helsemålene dine. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Å bruke Apple Watch 8 på trening

Det er en hel del førinstallerte aktiviteter i klokken, men finner du ikke akkurat din sport, for eksempel sosial dans, australsk fotball eller fiske, er den enkel å legge til. Skjermen er stor, fargerik og tydelig, så det er lett å se hva som skjer, selv i sollys.

Enkelt og oversiktlig å se ringene også i trenings-appen på mobilen. (skjermdump fra app)

Om du ikke bare vil sette i gang en løpeøkt og helt enkelt måle distanse og puls, kan du tilpasse treningsøkten, og legge opp til for eksempel intervalltrening slik at det passer ditt eget nivå. Har du behov for å være tilgjengelig, og synes det er dumt å gå glipp av et anrop når du er ute på løpetur, velger du en cellular-modell. Da kan du la mobilen ligge igjen hjemme, og fortsatt svare på samtaler. Du kan til og med lagre favoritt-pep-musikken lokalt på klokken, for å kunne lytte uten å ha med mobilen.

I appen går det utmerket an å lese av diverse treningsdetaljer, og også fordype seg i for eksempel hvordan pulsen din har vært under hele treningsøkten. (skjermdump fra app)

Personlig kjører jeg spinning-økter med pulsbånd på treningssenteret, og gledelig nok stemmer klokken og senterets pulsmåling overens. Ved spinning blir man svett, det er liksom meningen, og noe som er helt avgjørende for å bli klassifisert som en treningsklokke, er at den kan skylles av etter en svett treningsøkt, og dermed holdes ren. Jeg går inn på Apples hjemmeside, og leser at klokken tåler støv og er IP6X-sertifisert, noe som ifølge kapslingsklassifiseringen innebærer at den er støvtett. Derimot har man valgt å ikke bruke samme klassifisering når det kommer til væskebeskyttelse, men oppgir i stedet at klokken er svømme- og vannbestandig i henhold til WR50. Apple selv forklarer det slik:

“Apple Watch Series 8 er klassifisert som vanntett ned til 50 meter i henhold til ISO-standard 22810:2010. Dette betyr at de kan brukes til aktiviteter på grunt vann, som svømming i svømmebassenger, innsjøer eller hav. De bør imidlertid ikke brukes til dykking, vannski eller andre vannaktiviteter som involverer høye hastigheter eller større dybder. Vannmotstanden er ikke permanent, og kan avta med tiden.”

Min anbefaling er også å velge et annet klokkearmbånd enn det som heter Sport, om du deltar i aktiviteter der du svetter mye. Det puster nemlig ikke i det hele tatt, og det føles nesten som om huden løses opp av fukten. Ikke helt optimalt.

Batteritiden

Batteritiden kan jeg ikke en gang kalle dårlig, for det ville være urettferdig mot de som faktisk har dårlig batteritid. Batteritiden på Apple Watch 8 er nemlig en katastrofe! Hvordan er det i det hele tatt mulig at man slipper av gårde en klokke som ikke en gang klarer 24 timer med normalbruk?

For å få det beste ut av klokken din trenger du å bruke den 24/7. Jo oftere du må ta den av, jo større er sannsynligheten for at du glemmer å ta den på igjen. Jeg vet ikke hvor mange ganger under testen at klokken påkalte min oppmerksomhet rett før leggetid om at det var på høy tid å lade. Noe jeg også gjorde, men glemte å ta den på meg igjen før jeg gikk til sengs. Og jeg har mistet oversikten over antall ganger jeg ladet klokken om kvelden, og faktisk husket å ta den på meg igjen før jeg la meg. For så å gå på jobb hele dagen etter, og måtte innse at klokken var død når jeg skulle på trening om kvelden. På tide å sette en oppfinnsom og kreativ person til å løse dette, Apple, for dette er ikke i nærheten av akseptabelt!

Konklusjon

For ordens skyld vil jeg enda en gang minne om at denne testen kun tar utgangspunkt i Apple Watch 8 som helse-/treningsklokke. Ingenting annet! Og Apple Watch 8 er ingen dårlig treningsklokke – tvert imot. Den er kjempebra! Men, og det er et virkelig stort MEN – den er ikke bemerkelsesverdig mye bedre enn andre klokker jeg har testet. Skulle jeg bruke rundt 5000 kroner på en treningsklokke, hadde jeg valgt Suunto 9 Peak Pro. Da får jeg rundt 20 dagers batteritid i stedet for 18 timer, og et par hundrelapper til overs til å bruke på en god flaske rødt til fredagsmiddagen.

Karakter
Apple Watch Series 8
Premium

Home mener

Veldig behagelig å ha på, enkel og brukervennlig Katastrofal batteritid og høy pris

2 hendelser på “Apple Watch Series 8”

 1. Jeg bruker ikke min Apple Watch 6 som treningsklokke og da kan batteriet vare opp mot to døgn før jeg behøver å lade, jeg har da skrudd av “skjerm alltid på“ og redusert lysstyrken på skjermen.
  Klokken min er 2 år og tre måneder med 90% batterikapasitet.
  Jeg lader vanligvis klokken hver morgen og før jeg er ferdig på badet og har spist frokost, (ca 45 minutter), er batteriet fulladet.
  Dette med lading har blitt en rutine for meg.
  Ladetid avhenger sevlfølgelig også av type lader.
  Jeg er i Apple-universet og har Mac, Ipad, 2 Iphoner, Airpods og Apple Watch og flere Airtags, da fungerer det selvfølgelig bra med ladere og kabler samt hvordan enhetene arbeider sammen.
  Grunnen til at jeg byttet til Apple og utvidet systemet etter hvert er at det, etter min erfaring, er svært stabile produkter, jeg har aldri hatt problemer med Apple produkter i motsetning til Android- og Windows produkter jeg har brukt tidligere.
  Men det er jo slik at når jeg har valgt Apple er jeg “tvunget“ til å fortsette med Apple…

  1. Jeg støtter deg i det. Jeg har en Watch 4 med SIM og den fungerer utmerket til trening. Klokken er vel nå 4 år og fungerer fortsatt umerket. Men pen er jo den ikke så jeg benytter en penere klokke når jeg trer dressen på:-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
 • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
 • L&B TechCast – en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er mindre unik enn forgjengerne

Det beste kinesiske alternativet til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hva har skjedd med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Scroll to Top