Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple iPhone SE (2020)

Tilbake til fremtiden

iPhone SE er den beste mellomklassemobilen du kan kjøpe akkurat nå. Hvis du ellers kan godta et meget stort minus.

Skrevet av / 18.05.20 - 12:05
Apple iPhone SE (2020)
Peter Gotschalk

Apples iPhones er spesielt populære på det norske markedet. Omtrent halvdelen av mobilbrukerne går rundt med en iPhone i lommen, mens den andre halvdelen bruker Android-mobiler, primært fra produsenter som Samsung og Huawei. Men blant de Android-baserte mobilene er det mange billige modeller, mens de fleste iPhones som kjent koster skjorta.

Med andre ord kan Apple kanskje få en enda større markedsandel med en “billig” iPhone som kan lokke noen av de brukerne som mest av alt har valgt å kjøpe en billig Android-mobil for å spare penger, til å skifte til Apple.

Og det er nettopp hele poenget med iPhone SE. Her er det snakk om en vaskeekte og splitter ny iPhone, som i den billigste versjonen bare koster 5490 kroner (vårt testeksemplar er imidlertid den dyreste modellen med 256 GB innebygd lager til 7690 kroner). Det er omtrent det samme som man normalt betaler for en Huawei Nova 5T, en Sony Xperia 10 Plus eller en Xiaomi Mi 9, hvor Apple ellers kun pleier å konkurrere med de absolutte toppmodellene som Huawei P40 Pro eller Samsung Galaxy S20 Ultra.

Utseende og konstruksjon

Den nye iPhone SE er nummer to i rekken. Allerede i 2016 lansert Apple en iPhone SE, som hadde samme format og skjermstørrelse som iPhone 5S, selv om de nyeste modellene den gangen, iPhone 6S og iPhone 6S Plus, hadde fått ny design og litt større skjerm.

Samme prinsipp gjør seg gjeldende for den nye iPhone SE, som – når det gjelder design, format og ytre dimensjoner – ligner iPhone 8 fra 2017 på en prikk. Den kommer altså med en sterk, kurvet ramme av aluminium, fysisk hjemknapp med innebygd Touch ID på forsiden og en bakside av glass. Den er også støv- og vannavvisende (IP67-klassifisert), men kameraet består av en enkelt linse som sitter på baksidens øverste venstre hjørne.

iPhone SE kommer i tre forskjellige farger – sort, hvit og rød – samt i tre forskjellige versjoner med hhv. 64 GB, 128 GB eller 256 GB innebygd lager. (Foto: Apple)

 

Kvaliteten er det altså ingen ting i veien med, men når man holder Apples nye mobil i hånden, er det likevel tydelig hvor lang tid tre år er i mobilbransjen. iPhone SE virker lett og liten i forhold til siste års mobiler, som bare har blitt større og større. Det føles i første omgang ganske rart, men på den andre siden er det fint at enhåndsbetjeningen igjen er mulig.

Skjerm og lyd

Men at mobilen er så liten, betyr selvfølgelig at skjermen er “krympet” mye i forhold til de skjermstørrelsene vi etter hvert har vent oss til. Nå om dagen er 4,7″ ikke all verden, og med en skjermoppløsning på bare 1334 x 750 piksler er også selve arbeidsområdet noe mindre enn du kanskje er blitt vant til. I tillegg har telefonen brede sorte kanter både i toppen og bunnen av skjermen, noe som gjør hele brukeropplevelsen enda mer klaustrofobisk.

Det er med andre ord ingen tvil om at nettopp skjermen vil være den største hemskoen for mange som vurderer å kjøpe den billigste iPhone-modellen. For det er her man tydelig merker at Apple har tatt den tre år gamle iPhone SE-designen ned fra hyllen og tørket stav av den.

Der er glass på både forsiden og baksiden av iPhone SE. Dermed har den “lånt” designen nesten hundre prosent fra iPhone 8, som kom på markedet i 2017. (Foto: Apple)

Når det gjelder lyd, leverer iPhone SE til gjengjeld en positiv overraskelse. Bevares, den kan neppe spille opp til fest som partyhøyttaler, men den har i det minste innebygde stereohøyttalere, og samtalekvaliteten under telefonsamtaler er også glimrende.

Mobilen kommer uten 3,5 mm uttak til hodetelefoner, men den støtter stort sett de samme lydformatene som iPhone 11 og iPhone 11 Pro (inkludert Apple Lossless, FLAC og diverse Dolby-formater, dog ikke Dolby Atmos), så lydkvaliteten er forrykende med et par gode hodetelefoner.

Vi kan like godt innrømme at det har tatt tid for oss å teste iPhone SE. Derfor har mange andre medier allerede kommet med sine tester av Apples nye mellomklasse-mobil, og de fleste av dem kan ikke få armene ned.

The Verge kaller iPhone SE for “en meget god ting mot mobiler til 1000 dollar”, mens CNET i sin test beskriver mobilen som “den beste budsjett-mobilen du kan kjøpe akkurat nå”.

John G. fra danske MereMobil.dk sier om iPhone SE at “den må du bare kjøpe nå”, og fortsetter med å spørre retorisk: “Hvorfor velge en middelmådig Android-telefon når du kan få en iPhone med full power.”

Svenske mobil.se konstaterer at du med iPhone SE får det meste du forventer deg av en ny mobil, til en brøkdel av prisen.

Og så videre, og så videre.

Vær oppmerksom på at det ikke bare er iPhone SE i seg selv som får ros. Flere medier kaller rett og slett mobilen for en “game-changer”, for de mener at Apples nyeste mobil vil endre mobilmarkedet for alltid. ZDNet konstaterer for eksempel at iPhone SE vil bli den iPhone-en som får alle som ikke allerede har en iPhone til å kjøpe en iPhone. Og CNET går så langt som å hevde at den billige iPhone SE er den perfekte mobilen i en tid med coronavirus, fordi mange millioner mennesker vil bli arbeidsløse, men fortsatt ha behov for en god mobil.

Det er altså med denne euforiske stemningen i bakhodet at vi har skrevet vår test av iPhone SE. Et stykke på veien er vi enige med de andre anmelderne, men vi har også et par innvendinger. Hvilke kan du finne ut av ved å lese resten av testen.

Kamera

Med bare en kameralinse er iPhone SE også hva kameraet angår, tatt med på en slags reise tilbake til 2017. Her er ingen optisk zoom og ingen ultravidvinkel, og når kameraet utfordres – for eksempel med nærbilder, motiver i motlys eller dårlig belyste motiver – blir resultatet ikke så bra som vi er vant til fra de nyeste iPhone-modellene.

iPhone SE tar gode snapshots, og kameraet til være bra nok for de fleste brukere. Men hvis lysforholdene er vanskelige, kjemper kameraet litt. Her et motiv fotografert i motlys med iPhone SE. (Foto: Peter Gotschalk)

Imidlertid kan iPhone SE både ta opp video i 4K eller i slow motion, og kameraet har også en god portrettmodus (gjelder også for frontkameraet), så man kan ta bilder for eksempel med sløret bakgrunn eller forskjellige fargefiltre.

Skifter man fra en gammel iPhone 6S eller en av de billige Android-modellene til iPhone SE, vil man derfor med stor sannsynlighet blir ganske begeistret for kameraet. For til hverdagsbruk leverer mobilen gode og levende bilder. Det største savnet i praksis er nok den ultravidvinkellinsen som de fleste nyere mobiler er utstyrt med.

Og her det samme motivet fotografert med iPhone 11. Legg merke til at bildet fra iPhone 11 ikke er overbelyst i samme grad og har bedre kontrast. (Foto: Peter Gotschalk)

Ytelse og funksjoner

Men der iPhone SE altså kan virke litt støvete og gammeldags når det gjelder skjerm og kamera, er det til gjengjeld ingen slinger i valsen når det gjelder hastighet og rå muskelkraft. Mobilen er nemlig utstyrt med den samme A13 Bionic-prosessoren som iPhone 11, og det betyr helt enkelt at iPhone SE er helt klart den raskeste mobilen i sin prisklasse.

Både i Benchmark-tester og i daglig bruk er iPhone SE like rask som de dyreste iPhone-modellene, noe som betyr at både store spill (som Asphalt 9 og Into the Dead 2) og apper starter og kjører lynraskt. Man kan derfor også forvente at iPhone SE vil være holdbar i langt tid, fordi mobilen neppe får problemer med å støtte nye oppdateringer av operativsystemet iOS de kommende årene.

Til gjengjeld må man unnvære Face ID, som Apple ellers har innebygd som sikkerhetsløsning i sine nyeste modeller. iPhone SE støtter i stedet Touch ID, som til gjengjeld fungerer helt perfekt og lynraskt. Og mye bedre enn fingeravtrykkleserne på de aller fleste Android-mobilene.

Et helt alminnelig gatebilde fotografert med iPhone SE i dagslys. Bildekvaliteten er glimrende, og oppfyller langt på vei de fleste brukeres kvalitetsbehov. (Foto: Peter Gotschalk)

Når det gjelder batteriet, kan batteritiden bli en utfordring hvis du har et intenst mobilbruk. Imidlertid støtter iPhone SE faktisk trådløs lading, og den også kan lades til 50 % på 30 minutter hvis du bruker en 18 W lader. Det er den typen som normalt følger med i pakken hvis du kjøper en iPad, og må kjøpes som ekstrautstyr til iPhone SE.

Konklusjon

Med iPhone SE får man en mobil med et ytre fra 2017, men med innmat fra 2020. Vel å merke i en prisklasse hvor mange av konkurrentene bare kan by på middelmådige produkter.

Sett i det lyset er iPhone SE uslåelig, og det er ingen tvil om at Apple her har lansert et produkt som vil kunne lokke mange brukere som egentlig gjerne vil ha en iPhone, men som ikke har lyst til å betale de høye prisene for produkter som iPhone 11 og iPhone 11 Pro.

Samme gatemotiv fotografert med iPhone 11. Her er det ikke noen merkbar forskjell i bildekvalitet. Merk imidlertid at iPhone 11 sin helt alminnelige linse har mer vidvinkel, og det rett og slett har blitt mer av motivet med på bildet. (Foto: Peter Gotschalk)

Selvfølgelig er man nødt til å inngå kompromisser hvis ikke hele budsjettet skal gå til en mobil. Spørsmålet er bare om Apple har funnet den riktige balansen. Det er ingen tvil om at det er et klokt trekk å utstyre iPhone SE med markedets kraftigste mobilprosessor. Det gjør nemlig mobilen langtidsholdbar, og gir samtidig en riktig god brukeropplevelse her og nå. I den sammenhengen er det ikke så viktig om kameraet har en, to eller tre linser. Til de fleste behov er kameraet i iPhone SE mer enn godt nok.

Nei, det svake punktet er skjermen. Vi er i tvil om brukerne kan venne seg til den tidsreisen det er å bruke en relativt lavoppløst 4,7″ skjerm som var “hot” i 2015. Hadde Apple valgt å lansere den nye iPhone SE i “plusstørrelsen” (iPhone 6 Plus ble lansert i september 2014) med 5,5″ skjerm, hadde vi nok ikke vært så skeptiske.

Det ville også gjort spranget lettere for de Android-brukerne som har vent seg til en større skjerm, og ikke nødvendigvis har sterke nostalgiske følelser for tidligere tiders iPhone-design.

Karakter
Apple iPhone SE (2020)
Premium

Home mener

Til tross for den relativt lave prisen kommer iPhone SE med markedets raskeste mobilprosessor. Det gir lynrask brukeropplevelse og gjør mobilen langtidsholdbar. Den lille skjermen føles som en reise tilbake i tiden. På den ufete måten. Kameraet kunne vært bedre, og batteriet har vanskelig for å holde en hel dag ved normal bruk.

2 hendelser på “Apple iPhone SE (2020)”

 1. Karl Erik

  Pssst… Prisen som er oppgitt øverst i artikkelen er vel i Dkr? Da er kanskje referanse til konkurrentene sine modeller også litt feil?

  1. Peter Gotschalk

   Du har helt ret i, at det er danske priser, som står nævnt i første afsnit. Det er en fejl fra vores side, som vi retter med det samme. Sammenligningerne med de andre produkter holder dog stadig.

Stengt for kommentarer.

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
 • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
 • L&B TechCast – en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er mindre unik enn forgjengerne

Det beste kinesiske alternativet til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hva har skjedd med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Scroll to Top