Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy S20 Ultra

For mye av det gode

Markedets villeste monstermobil heter Samsung Galaxy S20 Ultra. Men det er ikke nødvendigvis bare positivt.

Skrevet av / 28.02.20 - 13:20
Samsung Galaxy S20 Ultra
Peter Gotschalk

Med lanseringen av Galaxy S20-serien gjør Samsung sitt ytterste på alle fronter for å tilby det beste alternativet til Apple og Huawei, til forskjellige priser. Mens forgjengeren fra 2019 Samsung Galaxy S10 kom i to versjoner, henholdsvis Galaxy S10 og Galaxy S10+, har Samsung denne gangen lansert tre utgaver av den nye S20-serien, nemlig Galaxy S20, Galaxy S20+ og Galaxy S20 Ultra.

Sistnevnte er seriens absolutte flaggskip, og den største og villeste mobilen Samsung noensinne har bygget. Det er på papiret det spesielle kameraet som gjør at Samsung Galaxy S20 Ultra stikker helt av. Ikke minst på grunn av vidvinkelkameraet på vanvittige 108 Mp!

Derfor har vi virkelig sett frem til å teste nettopp denne monstermobilen. Dels for å prøve de mange ville funksjonene Samsung har lovet brukerne, men også fordi Samsung Galaxy S20 Ultra både med hensyn til pris, størrelse og spesifikasjoner er den Android-smartmobilen som kommer nærmest Apples iPhone 11 Pro Max, som vi for få måneder siden ga seks stjerner og vår spesielle anbefaling. Det skal bli spennende å se om Samsung kan velte erkerivalen ned fra seierspallen.

Samsung Galaxy S20 Ultra er den hittil største smartmobilen fra den sør-koreanske elektronikkgiganten. Skjermen måler hele 6,9 tommer. (Foto: Samsung)

Utseende og konstruksjon

Dessverre var vårt aller første inntrykk av Samsung Galaxy S20 Ultra ikke altfor positivt. Oi, den var stygg, var faktisk vår første reaksjon, da vi fikk lov til å se Samsung nye flaggskipmobil, Galaxy S20 Ultra, på en tur til München en uke før den offisielle lanseringen.

Der tidligere Galaxy S-årganger kom med en fin og tynn aluminiumsramme, kurvet edge-skjerm og et generelt godt gjennomført design, virker designet på den nye Galaxy S20-serien ganske uferdig. Som om man glemte å gi mobilen videre til designerne etter at ingeniørene var ferdige med å spekke mobilen med funksjoner og enorme kameramoduler.

Spesielt toppmodellen, Samsung Galaxy S20 Ultra, har en kameramodul som ligner en murstein, og gjør mobilen til en av de styggeste toppmodellene vi noen gang har testet.

Det er ikke lagt stor vekt på designen. Baksiden er grå og kjedelig, og den enorme kameramodulen tar mye plass i landskapet. (Foto: Samsung)

Samsung har tatt livet av de kurvede edge-skjermene, men mobilen er stort sett rammeløs og har frontkameraet innebygd i skjermen. Både foran og bak sitter det Gorilla Glass 6, mens den smale metallrammen er fremstilt av herdet aluminium.

Den veier også hele 220 gram, og med en skjerm på 6,9″ samt en midje på 8,8 mm er den også større enn for eksempel Samsung Galaxy Note 10+, som hører til Note-serien, som tradisjonelt har vært Samsungs største.

Men man får så sannelig noe i bytte, hvis man kan leve med mobilens kjedelige utseende og den klumpete kameramodulen.

For selv om Samsung Galaxy S20 er stygg, er den også et monster av en mobil, og uten sammenligning den mest kraftfulle mobilen Samsung noensinne har produsert.

Skjerm

Galaxy S20 Ultra er nemlig utstyrt med en HDR10+-sertifisert 6,9″ Dynamic AMOLED-skjerm, og brukeren kan selv velge om skjermen skal kjøre i 60 Hz- eller 120 Hz-modus.

Den høye oppdateringsfrekvensen på 120 Hz gir en ekstremt flytende og rask brukeropplevelse, og innen lanseringen av Galaxy S20-serien hadde kinesiske OnePlus allerede annonsert at deres kommende OnePlus 8-serie vil ha 120 Hz-skjerm. Men nå har Samsung altså kommet kineserne i forkjøpet!

Trærne vokser likevel ikke inn i himmelen. Som bruker må man selv aktivt slå på 120 Hz-oppdateringsfrekvens, og dersom mobilen holder på å gå tom for strøm (ved 5%) eller blir for varm (over 42 grader), går Galaxy S20 Ultra selv tilbake til 60 Hz.

Enda mer irriterende er det at skjermens maksimale Quad HD+-oppløsning (3200 x 1440 piksler) ikke støtter 120 Hz. Så man må nøye seg med FHD+ (2400 x 1080 piksler). Det er altså umulig å få det beste av to verdener – høy oppløsning og den smidige brukeropplevelsen som følger med den høye oppdateringsfrekvensen.

Samsung Galaxy S20-serien er stort sett de første smarttelefonene på markedet med 120 Hz skjermoppdatering, så vi har ikke noe å sammenligne med, men verken OnePlus 7 Pro eller OnePlus 7T Pro McLaren, som begge tilbyr 90 Hz oppdateringsfrekvens, har lignende begrensninger på oppløsningen.

Men bortsett fra det er skjermen på Samsung Galaxy S20 Ultra svært god. Skjermbildet er knivskarpt og veldig lyssterkt, fargene ekstremt kraftige, og det er en stor fornøyelse å se innhold i høy kvalitet (f.eks. på Netflix) på den HDR10+-sertifiserte skjermen. Det er stor dybde i bildet, og kontrastnivået er det beste vi har sett.

108 Mp kamera

Det er kameraet som gjør at Samsung Galaxy S20 Ultra stikker helt av. Mobilen har fire objektiver, inklusive DepthVision ToF-linse, men det absolutt villeste er S20 Ultras vanlige vidvinkelobjektiv på vanvittige 108 megapiksler (f/1,8 med optisk bildestabilisering)!

Poenget er selvfølgelig ikke at kameraet skal ta bilder på 108 megapiksler. I stedet kombinerer kameraet ni piksler til en piksel (også kjent som «pixel binning»), hver gang man tar et bilde, og dette åpner opp for et hav av muligheter. Bl.a. kan man fotografere et større motiv – f.eks. bildet tatt ved Checkpoint Charlie i Berlin, som man kan se i galleriet under – og så kan man i etterbehandlingen (i mobilens Galleri-app) zoome inn på et bestemt utsnitt og så kroppe bildet.

108Mp_checkpoint_charlie 108Mp_cropped
<
>
Og her er det zoomet inn på en detalj i bildet ved hjelp av Quick Crop-funksjonen i Galleri-appen. Bildet er fortsatt skarpt og i fokus, selv om man kommer mye nærmere. (Foto: Peter Gotschalk)

Det nye bildet blir også høyoppløst og ultraskarpt, og det er utrolig lett å bruke kropp-funksjonen i Galleri-appen. Her har Samsung virkelig funnet på noe genialt, selv om man må huske at de originale 108 megapiksler-bildene typisk fyller 30 megabyte på mobilens lager. Dessuten kan kameraet bare fange 108 megapiksler-bilder i 4:3-format, da det er den vanlige vidvinkelen som gjør alt arbeidet. Det er til gjengjeld ikke noe hinder for at de kroppede bildene lagres i andre formater.

100x zoooooooom

Et annet viktig sirkustriks er den nye zoom-funksjonen, som Samsung har døpt Space Zoom. På Galaxy S20 Ultra innebærer det at man på papiret kan forstørre motivet opptil 100 ganger!

Man legger godt merke til at Samsung Galaxy S20 Ultra kommer med 100x såkalt Space Zoom. (Foto: Samsung)

Hele herligheten fungerer ved hjelp av en blanding av optisk zoom (kameraet har en 48 megapiksler telelinse med 4x optisk zoom), 10x digital zoom og kunstig intelligens for resten. Alt over 10x zoom foregår nemlig reelt ved at den store optikken med 108 megapiksler kommer på jobb, og at det så forstørres og beskjæres i det store bildet.

I praksis ser resultatet imidlertid ganske forferdelig ut, hvis man zoomer 100 ganger inn på motivet. Det ferdige bildet er fylt med bildestøy, og vi mener at det som minimum kreves et stativ og en ganske lang eksponering for å kunne bruke 100x Space Zoom til noe fornuftig.

checkpoint_1X checkpoint_4X checkpoint_10X checkpoint_30X checkpoint_100X
<
>
Her zoomes det inn på soldaten. 4x zoom, noe som tilsvarer objektivets rene optiske zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Men der vi på forhånd var ganske skeptiske til om Galaxy S20 Ultra ville kunne få et fornuftig resultat ut av noe som helst motiv som var blitt forstørret mer enn fire ganger ved hjelp av den optiske zoomen, ble vår skepsis gjort til skamme. Opptil i hvert fall 30x fungerer den hybride zoomen ganske glimrende, og hvis man holder seg til 10x, blir resultatene også knivskarpe.

Enda flere kamerafunksjoner

Utover de to ovennevnte primære kameranyhetene har Samsung spekket kameraet med en masse andre nye funksjoner for å gi brukeren så mange muligheter som mulig.

Blant annet kan mobilen også ta opp video i 8K-oppløsning. Det gir kanskje ikke så mye mening med mindre man også har en 8K-skjerm å vise det ferdige resultat på, og det er det tross alt de færreste som har. Men ideen med 8K-video er litt den samme som med bilder i 108 megapiksler oppløsning. Med 8K Video Snap kan brukeren nemlig ta stillbilder fra sin 8K-video, og da bildene er på hele 33 megapiksler, har man med 8K-video altså mulighet til både å lage video i høy kvalitet som vil stå skarpt på enhver skjerm, og samtidig skape høyoppløste stillbilder i etterredigeringen.

Et par andre mindre nyheter er minst like interessante. For eksempel kan man nå ta video i ultravidvinkelformat, og den morsomme hyperlaps-funksjonen fungerer nå også om kvelden i dårlig belysning.

Single Take er en funksjon til de som ikke kan bestemme seg. Man trykker på knappen og beveger mobilen litt frem og tilbake i retning av motivet, og så bruker kameraet de fleste av sine funksjoner på en gang til å ta mange forskjellige bilder eller korte videoer av det samme motivet. Sannsynligheten for at man finner minst et par brukbare resultater blant de mange opptakene, er stor. Lekkert.

I det store og hele blir resultatene også flotte, skarpe og dynamiske, uansett om man tar bilder eller video ved hjelp av den ene eller den andre smarte kamerafunksjonen – med unntak av 100x Space Zoom, som rett og slett er virkelig dårlig.

Det er bare et irritasjonsmoment at man må ha i bakhodet at det av og til er et «men» der, før man velger hvilken funksjon man vil bruke. Som nevnt kan man bare ta 108 megapiksler-bilder i 4:3-format, 8K-videoer kan bare være på 5 minutter, og dessuten støtter 8K-video heller ikke vidvinkelopptak eller bildestabilisering.

Det er gode teknologiske forklaringer på disse begrensningene – for eksempel er det den vanlige vidvinkel-linsen som er på 108 megapiksler, og det er da ganske logisk at den ikke kan ta bilder i ultravidvinkelformat – men det gjør likevel tilværelsen litt vanskelig for brukeren. Samsung har tydeligvis en filosofi som går ut på å gi brukeren så mange valgmuligheter som mulig – noen ganger på bekostning av brukervennligheten – og det er fair nok, bare man som bruker er oppmerksom på begrensningene.

Video Snap på 33 megapiksler kroppet ut av en 8K-video som vi tok ved Checkpoint Charlie. Selve videoen kan vi ikke vise, da nettsiden vår ikke støtter oppløsninger over 1080p Full HD. (Foto: Peter Gotschalk)

Lyd

Det nyeste skuddet på Galaxy S-stammen er dessverre den første som kommer uten 3,5 minijack. Det gjorde Samsung Galaxy Note 10 og Note 10+ også, men det er alltid dårlig nytt for audiofile når mobilprodusentene dropper den fysiske forbindelsen.

Når det er sagt, leverer Samsung Galaxy S20 Ultra varene når det gjelder lyd. Mobilen byr på høyoppløst lyd ved hjelp av den innebygde 32 bit DAC-en og støtter blant annet Dolby Atmos, Dolby Digital og Dolby Digital Plus samt naturligvis aptX.

Les også Vi har testet 5G. Så du ikke trenger å gjøre det! 5G vil kanskje revolusjonere verden, men i første omgang ikke mobilen din!

Lydkvaliteten når man bruker Galaxy S20 Ultra som lydkilde til musikk-strømming, er meget god, og det sitter også et par gode stereohøyttalere i mobilen så den med god samvittighet kan brukes for å se korte videoer, spille spill eller snakke håndfritt uten hodetelefoner.

5G

Samsung Galaxy S20 Ultra er en av de første mobilene vi har testet på 5G-nettverket. Og samtidig også en av de første 5G-parate mobilene som vil kunne kjøpes i butikkene.

Den nye mobile nettverksteknologien er en etterfølger og utvidelse av det eksisterende 4G/LTE-nettverket. De tre store fordelene ved 5G er kort fortalt: større båndbredde (teoretisk opptil 100 ganger raskere enn 4G), større kapasitet og mindre (nærmest ikke-eksisterende) forsinkelse som gir lynraske svartider (ned til 1 ms). Det betyr at (mange) flere enheter kan være koblet til nettverket samtidig, og at enhetene kommuniserer lynraskt og uten noen form for forsinkelse med hverandre og med servere på nettverket.

Til gjengjeld er dekningsområdet for hver 5G-antenne, svært begrenset. Dette er en vesentlig årsak til at 5G-nettverket vil bli langt mer finmasket enn tidligere mobilnettverk. Det må rett og slett være slik for å sikre den nødvendige dekningen.

Mange eksperter mener at 5G vil bety en fullstendig forandring for mange bransjer og virksomheter. Smartere sykehus, fabrikker og selvkjørende biler (inkludert mer intelligent trafikkavvikling og økt trafikksikkerhet) er bare noen av perspektivene ved det nye 5G-økosystemet.

Teknologien bak 5G 

Nye frekvenser: 5G vil bruke nye frekvensområder, og kan sammenlignes med å utvide en motorvei med flere felter. Det betyr langt høyere hastighet og kapasitet – og ikke minst stabilitet.

Flere antenner: 5G vil i sin fulle utrulling være basert på et finmasket nettverk av flere og mindre antenner, enn for eksempel 4G-nettverket. Videre kan signalet fra 5G-mastene konsentreres ved retningsbestemmelse, noe som betyr at man kan oppnå ekstremt raske hastigheter og høy kapasitet.

Selvstendige nettverk: 5G er ikke bare «et raskere 4G» – det er mange andre forskjeller i måten nettverket fungerer på. Blant annet er det mulig å etablere selvstendige, private nettverk som kan konfigureres til kundens spesielle behov. Det private nettverket deles ikke med andre, og dermed oppstår det ikke flaskehalser i forbindelse med den grunnleggende kapasiteten og hastigheten. Selvstendige nettverk betyr også økt kontroll med sikkerhet og stabilitet.

Kilde: Telia

Dessverre er den sørgelige sannheten at selv om Galaxy S20 Ultra presterte glimrende på 5G-nettverket (i videoen under kan man se mobilen oppnå en nedlastingshastighet på over 1 Gbit/s i Benchmark-verktøyet Ookla Speedtest), så er det ennå ikke så fryktelig mange fordeler ved å ha 5G på mobilen.

På et punkt kan man imidlertid merke en tydelig forskjell på 4G og 5G, og det er når det gjelder nedlasting av store filer som apper eller videoer. Et spill som Shadowgun Legends, som er på 1,2 gigabyte, kunne vi laste ned fra Google Play på knappe 22 sekunder, mens den populære filmen Marriage Story på 781 megabyte kan lastes ned i Netflix-appen på bare 13 sekunder.

Det er på den ene siden kjempeflott å kunne laste ned store filer så raskt, men spørsmålet er bare hvor ofte man faktisk vil laste ned så store filer via mobilnettverket. Vil 5G tvinge operatørene til å øke den totale datamengden som er inkludert i det månedlige abonnementet? Ellers er den reelle fordelen ved 5G på dette punktet vanskelig å se.

Ytelser og funksjoner

Vi har kjørt alle våre vanlige Benchmark-tester på mobilen, og ikke overraskende er Galaxy S20 Ultra den kraftigste smartmobilen man kan kjøpe i skrivende stund.

I AnTuTu oppnår S20 Ultra et hittil usett høyt resultat på 516 119, mens vårt «brede» Benchmark-verktøy Geekbench 4 og 5 også kaster fra seg imponerende resultater. Det er helt tydelig at når det gjelder ytelsen, er det kun førnevnte iPhone 11 Pro Max som kan gi Galaxy S20 Ultra kamp til døren. De to mobilene er så å si i en klasse for seg.

Også i daglig bruk er Samsung Galaxy S20 Ultra en sann fornøyelse. Spesielt med den høye oppdateringsfrekvensen på 120 Hz glir alt i grensesnittet som i olje, og hverken de tyngste appene (spill som Asphalt 9) eller heftig multitasking gir mobilen svette i pannen.

Single Take er en funksjon til de som ikke kan bestemme seg. Kameraet bruker de fleste av funksjonene sine på én gang til å ta mange forskjellige bilder og korte videoer av det samme motivet. (Foto: Peter Gotschalk)

Til å begynne med var vi litt bekymret over batteriet, som så ut til å ha problemer med å holde på strømmen til en hel dags intens bruk. Men etter et par dager må vi konstatere at bekymringen var ubegrunnet.

Selv ved den høye oppdateringsfrekvensen har Galaxy S20 Ultra strøm nok på slutten av dagen til at man ikke trenger å gå på kompromiss, noe som også bekreftes av vår Benchmark-test som piner mobilen ved maksimal belastning. Likevel holdt Galaxy S20 Ultra i nesten syv timer, så man må si at det store batteriet på 5000 mAh gjør et godt stykke arbeid. Og skulle det likevel gå galt, kan mobilen lades lynraskt.

Med i pakken følger en 25 watt lader, men faktisk støtter Galaxy S20 Ultra 45 watt lading. Laderen må man bare kjøpe som ekstrautstyr, men det er kanskje en god idé, da den kompakte 45 watt USB-C-laderen faktisk også kan lade en bærbar datamaskin.

Konklusjon

Det har vært en utfordring at vi ikke har kunnet teste Samsung Galaxy S20 Ultra ved siden av de andre modellene i den nye S20-serien. Samsung vil selvfølgelig helst ha fokus på den absolutte flaggskipmodellen, men i dette tilfellet var det kanskje et uklokt valg.

For helt ærlig er Samsung Galaxy S20 Ultra for mye av det gode. Prisen er høy, og mange av de helt spesielle funksjonene som S20 Ultra en alene om, er mer eller mindre unødvendige. 100x Space Zoom er helt ubrukelig, mens 30x zoom, som de andre modellene også byr på, faktisk gir gode resultater. I hvert fall på S20 Ultra. Vi har jo ikke prøvd de andre mobilene i praksis.

Men skjermen på Galaxy S20+ er i hvert fall rikelig stor med sine 6,7 tommer, og da den byr på samme oppløsning som Galaxy S20 Ultra, blir pikselskaprheten faktisk høyere, og skjermkvaliteten dermed bedre.

Bilder på 108 megapiksler er Galaxy S20 Ultra alene om å kunne produsere, men de rimeligere modellene kan levere bilder i 64 megapikslers oppløsning, og da det for de andre to mobilenes vedkommende er telelinsen som har den høye oppløsningen, trenger man ikke la seg begrense av 4:3-formatet. Og 8K-video kan alle modellene levere.

Samsung Galaxy S20 Ultra er et monster av en mobiltelefon, men den vil for mye på en gang, og det skaper noen irriterende situasjoner for brukeren, hvor man må velge om man helst vil det ene eller det andre. 120 Hz oppdateringsfrekvens eller høyeste oppløsning? 108 megapiksler eller bilder i 16:9 format? Slik kan vi fortsette.

Det er ingen tvil om at man godt kan investere i en Samsung Galaxy S209 Ultra hvis man har lyst til å måle krefter med den villeste mobilen på markedet akkurat nå. Men for de fleste vil det gi mest mening å velge en av de to mindre modellene.

 

Karakter
Samsung Galaxy S20 Ultra
High End

Home mener

Lynrask ytelse kombinert med 120 Hz skjerm gir den mest flytende brukeropplevelsen noensinne. Kameraet er det villeste vi har prøvd, og så kommer den med 5G. Kjedelig og uinspirerende design til en svært høy pris. Mangler 3,5 mm jack, mens det er for mange av de ville funksjonene som krever kompromisser for å fungere etter hensikten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Like sterk som storebror

Scroll to Top