: Apple iPhone 5

iPhone legger inn femtegiret

Apple gir oss en etterlengtet oppgradering og har på nytt lykkes med å skape en mobil som mange bare må ha.
Lyd & Bilde mener
Superkjapp Kameraet Skjermen
Lett å få riper på baksiden Ingen 4G her Kartene i iOS 6
Spesifikasjoner
  • Operativsystem: iOS 6.0
  • Skjerm: 4” 1136 x 640 piksler
  • Prosessor: 1,2 GHz dobbelkjerne A6
  • Minne: 1 GB + 16-64 GB lagring
  • Kameraer: 8 Mp + 1,2 Mp
  • Trådløst: Bluetooth 4.0 + 802.11a/b/g/n
  • Mål: 123,8 x 58,6 x 7,6 mm
  • Vekt: 112 gram
  • Batteri: 8 h samtale, 225 h ventemodus
Annonse
Annonse
forfatter

Før lanseringen av iPhone 5 gikk ryktene på nettet igjen på høygir. Og denne gangen viste de seg å være sanne. Til forskjell fra iPhone 4S som ble litt av et antiklimaks for mange så er femmeren ny på alle måter.

Det mest åpenbare er at den har fått et nytt utseende hvor glassbaksiden har blitt byttet til aluminium. Takket være dette kunne mobilen også gjøres tynnere og lettere. På nettet har man imidlertid kunnet lese om brukere av den svarte modellen som klager på at den altfor lett får riper. Det anbefales derfor å bruke et skall på femmeren.

Større og mindre
Skjermen har vokst til hele 4” tross at man har lykkes med å beholde mobilens tidligere mål. Den nye skjermen er i 16:9 utførelse, som gjør den ideell for å se på filmer i bredformat. Skjermen har også bedre fargegjengivelse og kommer til sin rett når man ser på bilder og video. Man når fortsatt på tvers over skjermen med tommelen, men det er på grensen til at man kan nå aller høyest opp på skjermen uten å bytte grep.

Det er også nyheter blant kontaktene. Den gamle store dokkingkontakten er byttet ut med den bittelille Lightning-kontakten. Dessverre innebærer det at man må skaffe seg en adapter for å kunne dokke femmeren sammen med sitt gamle utstyr. Fordelen er nå at det blir plass til både en større høyttaler og mikrofon på undersiden, samt at hodetelefonuttaket er flyttet dit.

I noen land kan man surfe med 4G, men på grunn av de frekvensene vi benytter i Skandinavia fungerer det dessverre ikke her. 3G hastigheten har imidlertid blitt justert opp til 42 Mbit/s. Man har også støtte for trådløst nettverk med doble bånd som gir opp til 150 Mbit/s.

Annonse

Rekordkjapp
På innsiden sitter Apples nye A6-prosessor som påstås å gi dobbelt så kjappe beregninger og grafikkytelse. Det bekreftes av Geekbench hvor femmeren får mer enn dobbelt så høy poengsum som iPhone 4S og nye iPad, og setter ny rekord blant alle mobilene vi har testet. Gensystek som måler den totale ytelsen syntes at den var dobbelt så kjapp som iPhone 4S og tre ganger kjappere enn nye iPad. Selv det å surfe går mye kjappere. Browsermark sier at den er nesten dobbelt så kjapp som iPhone 4S, nye iPad og de raskeste Androidmobilene. Selv om tallene ikke sier alt synes vi at bruken ved video, grafikkintensive spill og tunge nettsider definitivt føles mye kjappere.

Bilde og lyd
For å få plass i det tynnere skallet har det vært nødvendig å gjøre om på optikken. Den har fått anelsen bedre vidvinkel og gir samme gode bildekvalitet. Derimot har hestekreftene i den nye prosessoren gjort at man kan behandle bildene bedre. Våre første tester viser at man kan ta bilder i svakere lys og at støyreduseringen er bedre. Det knipser dessuten bildene noe kjappere.

I kamera-appen kan man nå ta panoramabilder, noe som fungerer bra om man har tålmodighet og en stø hånd. Man trenger ikke ha en like stødig hånd når man filmer, takket være den forbedrede videostabiliseringen. Selv det fremoverrettede kameraet har blitt forbedret med høyere oppløsning for stillbilder og video, noe som er en fordel om man kjører Facetime eller videoblogger.

De nye hodetelefonene Earpods passet ikke helt våre ører, og selv om lyden er bedre enn den tidligere modellen så anbefaler vi likevel at man kjøper et par bedre hodetelefoner om man lytter mye på musikk.

iOS 6
På innsiden sitter selvfølgende det nye operativsystemet iOS 6. Integreringen med Facebook har blitt betydelig bedre, og man kan til og med sende meldinger ved hjelp av taleassistenten Siri. Hun kan nå også åpne apper på kommando. Passbook er den nye appen for å holde styr på billetter, boardingkort og medlemskort. Om det etter hvert blir flere firmaer som henger seg på, kan det bli riktig bra. Mindre bra er de nye kartene som har fått brukerne til å rase. Kjør noe annet inntil Apple har fikset problemene.

Annonse

Konklusjon
At vi ikke fikk 4G var en skuffelse, og man bør være litt forsiktig så man ikke lager riper på baksiden. Den nye dokkingkontakten er meget smidig, men krever adapter til gammelt utstyr. Men det er også det eneste vi kan klage på. Den har fått større og enda bedre skjerm, men tross dette blitt en av de letteste og tynneste smartmobilene. Dessuten er den nå en av de absolutt kjappeste mobilene vi noensinne har testet. Det tidligere så utmerkede kameraet tar nå noe bedre bilder, spesielt i dårlig lys. En oppgradering fra iPhone 4S som definitivt er verdt å kjøpe.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Samsung Galaxy S21 5G er mobilen du bør kjøpe hvis du vil ha mest igjen for pengene.
Samsung Galaxy S21+ er en glimrende mobil som er vanskelig å elske.
Samsung Galaxy S21 Ultra er mobilmarkedets råeste monstermobil som gjør opp for fortidens synder.
Fairphone 3 vil gjerne redde klimaet og gi deg god samvittighet på samme tid. Men selv om den grunnleggende ideen er god, feiler mobilen totalt.
Asus PA32UCX med Mini-LED er for profesjonelle, og er kort sagt den beste PC-skjermen jeg har sett. Men den er ikke perfekt, denne heller.
For enkelte vil Yamaha-forsterkeren mangle noe vesentlig, og det er ikke lydkvaliteten vi tenker på.
Mola Mola Kula er et unikum av en forsterker. Vi har sannsynligvis aldri hørt denne overfloden av detaljer noensinne!
Årets Samsung Galaxy S21-serie er tilgjengelig i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du lese hvilken modell som passer best til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspirasjon fra 1970-tallet, og har skapt en tillitvekkende musikkmaskin man kan ta med seg.
Med Samsungs nye projektorer kan du få et kjempedigert bilde, rett på veggen hjemme i stua.
Dette er den moderne surroundforsterkeren for deg som ønsker virkelig god lyd i hjemmekinoen, men som er edruelig med pengebruken.
Med absolutt alle funksjoner man trenger, gir Marantz NR1711 store hjemmekinoopplevelser fra et slankt og lekkert format.
Philips ultrabrede skjerm plasserer deg midt i handlingen, enten det er spill, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelaktig bil, spesielt i denne utgaven.
JBL Bar 5.0 er en enkel og snerten lydplanke, som ikke trenger subwoofer for å gi nok bass.
DJI Mavic Air 2 er et flyvende kamera som gir deg et helt nytt perspektiv.