Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Apple iPhone 5

iPhone legger inn femtegiret

Apple gir oss en etterlengtet oppgradering og har på nytt lykkes med å skape en mobil som mange bare må ha.

Skrevet av / 03.10.12 - 00:00
Apple iPhone 5
Jonas Ekelund

Før lanseringen av iPhone 5 gikk ryktene på nettet igjen på høygir. Og denne gangen viste de seg å være sanne. Til forskjell fra iPhone 4S som ble litt av et antiklimaks for mange så er femmeren ny på alle måter.

Det mest åpenbare er at den har fått et nytt utseende hvor glassbaksiden har blitt byttet til aluminium. Takket være dette kunne mobilen også gjøres tynnere og lettere. På nettet har man imidlertid kunnet lese om brukere av den svarte modellen som klager på at den altfor lett får riper. Det anbefales derfor å bruke et skall på femmeren.

Større og mindre
Skjermen har vokst til hele 4” tross at man har lykkes med å beholde mobilens tidligere mål. Den nye skjermen er i 16:9 utførelse, som gjør den ideell for å se på filmer i bredformat. Skjermen har også bedre fargegjengivelse og kommer til sin rett når man ser på bilder og video. Man når fortsatt på tvers over skjermen med tommelen, men det er på grensen til at man kan nå aller høyest opp på skjermen uten å bytte grep.

Det er også nyheter blant kontaktene. Den gamle store dokkingkontakten er byttet ut med den bittelille Lightning-kontakten. Dessverre innebærer det at man må skaffe seg en adapter for å kunne dokke femmeren sammen med sitt gamle utstyr. Fordelen er nå at det blir plass til både en større høyttaler og mikrofon på undersiden, samt at hodetelefonuttaket er flyttet dit.

I noen land kan man surfe med 4G, men på grunn av de frekvensene vi benytter i Skandinavia fungerer det dessverre ikke her. 3G hastigheten har imidlertid blitt justert opp til 42 Mbit/s. Man har også støtte for trådløst nettverk med doble bånd som gir opp til 150 Mbit/s.

Rekordkjapp
På innsiden sitter Apples nye A6-prosessor som påstås å gi dobbelt så kjappe beregninger og grafikkytelse. Det bekreftes av Geekbench hvor femmeren får mer enn dobbelt så høy poengsum som iPhone 4S og nye iPad, og setter ny rekord blant alle mobilene vi har testet. Gensystek som måler den totale ytelsen syntes at den var dobbelt så kjapp som iPhone 4S og tre ganger kjappere enn nye iPad. Selv det å surfe går mye kjappere. Browsermark sier at den er nesten dobbelt så kjapp som iPhone 4S, nye iPad og de raskeste Androidmobilene. Selv om tallene ikke sier alt synes vi at bruken ved video, grafikkintensive spill og tunge nettsider definitivt føles mye kjappere.

Bilde og lyd
For å få plass i det tynnere skallet har det vært nødvendig å gjøre om på optikken. Den har fått anelsen bedre vidvinkel og gir samme gode bildekvalitet. Derimot har hestekreftene i den nye prosessoren gjort at man kan behandle bildene bedre. Våre første tester viser at man kan ta bilder i svakere lys og at støyreduseringen er bedre. Det knipser dessuten bildene noe kjappere.

I kamera-appen kan man nå ta panoramabilder, noe som fungerer bra om man har tålmodighet og en stø hånd. Man trenger ikke ha en like stødig hånd når man filmer, takket være den forbedrede videostabiliseringen. Selv det fremoverrettede kameraet har blitt forbedret med høyere oppløsning for stillbilder og video, noe som er en fordel om man kjører Facetime eller videoblogger.

De nye hodetelefonene Earpods passet ikke helt våre ører, og selv om lyden er bedre enn den tidligere modellen så anbefaler vi likevel at man kjøper et par bedre hodetelefoner om man lytter mye på musikk.

iOS 6
På innsiden sitter selvfølgende det nye operativsystemet iOS 6. Integreringen med Facebook har blitt betydelig bedre, og man kan til og med sende meldinger ved hjelp av taleassistenten Siri. Hun kan nå også åpne apper på kommando. Passbook er den nye appen for å holde styr på billetter, boardingkort og medlemskort. Om det etter hvert blir flere firmaer som henger seg på, kan det bli riktig bra. Mindre bra er de nye kartene som har fått brukerne til å rase. Kjør noe annet inntil Apple har fikset problemene.

Konklusjon
At vi ikke fikk 4G var en skuffelse, og man bør være litt forsiktig så man ikke lager riper på baksiden. Den nye dokkingkontakten er meget smidig, men krever adapter til gammelt utstyr. Men det er også det eneste vi kan klage på. Den har fått større og enda bedre skjerm, men tross dette blitt en av de letteste og tynneste smartmobilene. Dessuten er den nå en av de absolutt kjappeste mobilene vi noensinne har testet. Det tidligere så utmerkede kameraet tar nå noe bedre bilder, spesielt i dårlig lys. En oppgradering fra iPhone 4S som definitivt er verdt å kjøpe.

Home mener

Superkjapp Kameraet Skjermen Lett å få riper på baksiden Ingen 4G her Kartene i iOS 6

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google utfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig en raskere Apple Watch

Huawei Watch GT 4 er smartklokken som smelter inn

OnePlus Open bretter seg ut

Det beste iPhone-valget

Grønn mobil for de fingernemme

Pixel Pro fortsetter å imponere

Villere nettbrett får du ikke

Liten og lynrask, men designet trenger en oppdatering

For deg med Samsung-mobil

Ha det, Lightning-kontakt!

Lyd & Bilde
Scroll to Top