TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Apple iPad Air 5 (2022)

En viktig og nødvendig oppgradering

Den nyeste iPad Air gjør nesten iPad Pro rangen stridig som markedets beste nettbrett. Dessverre er skjermen fortsatt basert på gammel teknologi.

forfatter
Publisert 16.05.22 - 17:45
Karakter
Apple iPad Air 5 (2022)
L&B menerskew
pluss Apple M1-prosessor, forbedret kamera med "I Fokus", 5G samt ikonisk Apple-design av høy kvalitet.
minus IPS-skjermen er ikke tidsriktig, og kunne uansett vært mer lyssterk.
Veil. pris 10590 Produktside
 • Operativsystem: iPadOS 15.4
 • Skjerm: 10,9″ Liquid Retina IPS, 2360 x 1640, 254 ppi
 • Prosessor: Apple M1 octa-core
 • Minne: 8 GB RAM / 256 GB lager
 • Kameraer: 12 Mp f/1.8 (primært) / 12 Mp 122° ultravidvinkel f/2.4 (front)
 • Trådløst: 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, A-GPS, GLONASS
 • Mål og vekt: 247,6 x 178,5 x 6,1 mm / 462 g
 • Batteri: 28,6 Wh, 20 W hurtiglading
 • Web: apple.no
 • Geekbench 5: 1703 (single-core), 7115 (multi-core)
 • AnTuTu 9: 1 033 294
 • 3DMark Wild Life Extreme: 4090
 • GFX Bench Metal T-Rex: 3363,4
 • Basemark Web 3.0: 1085,46

Rent optisk er det ikke skjedd noe siden 2020, hvor forgjenger-versjonen av iPad Air så dagens lys. Den oppdaterte iPad Air har samme «gamle» design med skarpe linjer og kanter kombinert med avrundede hjørner, som får nettbrettet til å ligne en forvokst utgave av iPhone 4 og iPhone 5 – to klassiske mobiler som i sin tid stod for noe av den mest ikoniske Apple-designen noensinne.

Skjermen er også den samme, nemlig en Liquid Retina-skjerm på 10,9 tommer (med en oppløsning på 2360 x 1640 piksler tilsvarende 264 ppi), og dermed er det fortsatt snakk om en IPS-skjerm, noe som i praksis betyr at lysstyrken (500 nits) alltid oppleves som litt for lav, på samme måte som kontrast og sortnivå også kunne vært bedre. Vi kunne godt ha ønsket oss at Apple hadde utstyrt den nyeste iPad Air med den samme Mini-LED skjermteknologien som iPad Pro.

iPad Air 5 (2022)
2022-versjonen av iPad Air kommer i hele fem forskjellige farger – space grey, stjerneskjær, lyserød, lilla og blå. (Foto: Apple)

Intet nytt under solen

Face ID har heller ikke funnet veien til den nye iPad Air. I stedet sitter Touch ID- fingeravtrykkleseren samme sted som for to år siden, nemlig i power-knappen, og den nyeste iPad Air har som forgjengeren innebygde stereohøyttalere som er blitt plassert horisontalt. På den måten får man god stereolyd, likegyldig om man spiller spill eller ser video på nettbrettet.

Så langt er det intet nytt under solen. Men selvfølgelig byr 2022-modellen også på nyheter, ellers kunne Apple vanskelig tillate seg å markedsføre den som en viktig oppdatering.

iPad Air 5 (2022)
Apple iPad Air støtter Apple Pencil (2. generasjon) og kommer med iPadOS 15. (Foto: Apple)

Fartsmonster

Og det er først og fremst når det gjelder hastighet og muskler at den nyeste iPad Air imponerer. Dels fordi den nå (endelig!) kommer med 5G, dels fordi den som iPad Pro har Apples egen M1-prosessor sittende under panseret.

Ettersom M1-prosessoren er bygget på en ARM-basert prosessorarkitektur (og blant annet kommer med 16 milliarder transistorer, 16-core Neural Engine samt åtte prosessor- og åtte grafikkjerner), fungerer den like godt under iPadOS som med macOS, operativsystemet til Apples «vanlige» datamaskiner.

Og vi kan ellers love at også iPad Air har fått opp farten med M1. Hvis vi tar utgangspunkt i Benchmark-verktøyet Geekbench 5, er 2022-utgaven av iPad Air mer enn 40 prosent raskere enn forgjengeren, og når det gjelder den grafiske ytelsen, er forskjellen enda større.

Det betyr naturligvis også at iPad Air er bedre enn noensinne til både bildebehandling og videoredigering. Det er rett og slett ingen ventetid i det hele tatt når vi leker med filtre eller justerer farger, og både rendring og eksport av videofiler går lynraskt.

Kamerafunksjon fra iPad Pro

Og så er det selvfølgelig kameraet. Den nye iPad Air har nemlig et helt nytt frontkamera lik det på den langt dyrere iPad Pro, med en ultravidvinkel-linse på 122 grader som støtter den I fokus-funksjonen som Apple lanserte i fjor.

USB-C brukes til lading, overføring av filer samt tilkobling av eksterne enheter (noe som kan kreve irriterende adaptere). Vær imidlertid oppmerksom på at USB-C på iPad Air ikke støtter Thunderbolt 4, som er tilfellet med iPad Pro-modellene. (Foto: Peter Gotschalk)

I fokus (også kalt Center Stage) benytter ved hjelp av kunstig intelligens det nye front-ultravidvinkelkameraet til å følge den personen som snakker når man holder videokonferanser med jobben eller besteforeldrene via FaceTime, Skype eller Zoom. Hvis man befinner seg i midten av bildet, blir man så å si fulgt av kameraet opptil ca. 2,5 meter til både høyre og venstre, og effekten fungerer upåklagelig og virker svært naturlig i daglig bruk.

Det primære kameraet er også ganske hederlig, og selv om det byr meg litt imot å ta bilder med et nettbrett, klarer iPad Air oppgaven ganske så glimrende, noe man kan se eksempler på i bildegalleriet under.

ipadair2022 galleri1 ipadair2022 galleri2 ipadair2022 galleri3 ipadair2022 galleri4 ipadair2022 galleri5 ipadair2022 galleri6
<
>
(Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Kort og godt er 2022-versjonen av iPad Air den beste i sitt slag til dags dato. Den er veldig tett på å være like god som den noe dyrere iPad Pro, og hvis man allerede er Apple-bruker og vant til å bevege seg i selskapets økosystem av apper og tjenester, er iPad Air faktisk det mest opplagte valget hvis man er på utkikk etter et nettbrett akkurat nå.

Så desto mer frustrerende er det at Apple ikke har gått hele veien når det gjelder skjermen. Det er helt åpenlyst at den lekre, slanke og lynraske iPad Air fortjener en skjerm med Mini-LED. La oss håpe at det kommer med neste oppdatering.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP

LB+ Uke

kr 59,00

KJØP
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
Både analog og smart Med den nye klokken vivomove Trend blandes den analoge stilen med smarte funksjoner.
Test av Samsung Galaxy S23 Ultra? Vi ønsket å ha en ferdig test av den nyeste Samsung-topptelefonen klar til i dag. Men Samsung sa nei. Og den koreanske elektronikk-giganten er langt fra den eneste elektronikkprodusenten som lider av tvangsnevroser.
Alle nye Samsung Galaxy S23-modeller kommer med Snapdragon Samsung lanserer tre nye smarttelefoner med toppspesifikasjoner. Mobilene er tilgjengelig for salg allerede i dag.
lbpluss
Når nesten hele veien En svært bra treningsklokke som har alt. Inkludert katastrofal batteritid og høy prislapp.
OnePlus bekrefter overraskende iPad-konkurrent OnePlus Pad lanseres 7. februar.
Følg Lyd & Bilde