Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Apple iOS4

En komplett verden

Apple lanserte i juni iPhone 4. Viktig for alle oss med eldre modeller er at selskapet også lanserte iOS4. iPhone-verdenen er nå solid plassert på toppen blant mobiltelefonene.

Skrevet av / 27.07.10 - 14:00
Apple iOS4
Marius Siste artikler:
Marius

iPhone, selv om det er en fantastisk populær telefon, har alltid hatt enkelte elementer som ikke har fungert optimalt. Med lanseringen av iPhone 4 og det tilhørende OS-et iOS4, har Apple tatt et vesentlig steg mot å gjøre telefonen til et enda mer komplett produkt. I og med at telefonen ikke er oss i hende i skrivende stund, skal vi ta for oss operativsystemet som vi faktisk har testet en stund. For en nærmere beskrivelse av selve iPhone 4, sjekk et annet sted i artikkelen.

Endelig kan vi multitaske
Hva innebærer dette egentlig? Faktisk ikke annet enn at operativsystemet ikke avslutter et program før et annet starter. Dette har vært et stadig moment for alle som har beskrevet tidligere versjoner av OS-et. Nå har vi altså fått det, og jeg oppdager til min store overraskelse at det ikke var så sentralt som jeg trodde. Det er definitivt kjekt å ha, men jeg bruker det ikke så ofte som jeg trodde jeg skulle gjøre. Å kunne høre musikk og surfe samtidig er greit, men ikke livsviktig. Det er langt viktigere forbedringer i dette systemet enn dette.

Orden i sysakene
For oss som har brukt iPhone lenge, har det etter hvert blitt et problem at antallet applikasjoner vi har på telefonen blir svært mange. Dette har ført til at du ender opp med svært mange sider som skal flikkes gjennom før du finner det du leter etter. Dette er nå en saga blott. Apple har laget mappefunksjoner som gjør at du kan samle applikasjoner i mapper. Dermed får du plass på en eller to sider til det som tidligere tok ti. Dette er kanskje den funksjonen jeg setter mest pris på og som har gjort hverdagen min betydelig enklere. For at det hele skal bli enda enklere, har Apple laget dette slik at mappene får automatisk navn. Ved å dra en applikasjon på toppen av en annen opprettes automatisk en mappe som gis et fellesnavn. Stort sett fungerer denne navngivningen helt greit, men av og til er det greit å endre navnet til noe som passer bedre. Dette er helt uproblematisk, og du får mappenavn som passer deg. Hver mappe kan inneholde opptil tolv programmer, overstiger du dette må du opprette en mappe til med samme navn. Vår erfaring er at dette fungerer glimrende. For at dette skal fungere når du synkroniserer, må du sørge for at iTunes 9.2 er installert. iTunes 9.1.x vil ikke håndtere mapper, så da ender du opp med ti sider programmer hver gang du synkroniserer.

E-post med oversikt
Mange av oss har ikke bare én e-postkonto, vi har gjerne både to og tre. Tidligere måtte du inn i hver og en for å sjekke posten din. Apple har nå laget en felles innboks for alle kontoene dine. Dette gjør det svært enkelt å få et overblikk over hva som er nytt. Har du både private og jobbrelaterte kontoer, kan du nå se alt sammen i samme innboks. At du har fått en felles innboks forhindrer ikke at du kan gå inn i hver enkelt konto og sjekke disse separat, men som en grei oversikt fungerer den felles innboksen glimrende. I tillegg vil nå e-poster som henger sammen, det vil si er diskusjoner med samme tittelfelt, nå grupperes sammen. Dette betyr at du nå kan se alle instansene i en e-postsamtale gruppert sammen, noe som gjør det hele langt mer oversiktlig enn tidligere.

En annen forbedring av e-post er mer bedriftsrelatert og er nå slik at du kan opprette flere Exchange-kontoer, noe som nok vil glede bedriftsbrukerne.

Søk og finn
I Safari under iPhone har man frem til nå hatt Google som søkemotor. Med iOS4 kan du nå velge mellom flere søkemotorer. Både Google og Yahoo er tilgjengelig, men mer interessant er det at Apple nå også har sluppet til Microsoft med deres søkemotor Bing. Vi har testet dette ganske kort, og vår erfaring er så som så. Google og Yahoo fungerer glimrende, men det er en del som mangler for Bing. I USA vil Bing fungere helt greit, men Microsoft er ikke på langt nær kommet så langt i Norge. Resultatene er ikke spesielt gode for norske søk, så vi vil anbefale å bruke en av de to andre foreløpig. Microsoft kommer nok til å forbedre Bing i Norge, men foreløpig er det ikke noe å satse på.

For bedrifter
Apple har også innsett at iPhone ikke bare er et produkt for konsumenter, men også for bedrifter. Ettersom etterspørselen fra denne gruppen har økt, kommer det også en del krav fra nettopp denne gruppen av brukere. I iOS4 har Apple adressert dette og lagt inn en del nye funksjoner. Vi skal ikke gå i detalj, men bare nevne disse. Den ene har vi allerede vært inne på med flere Exchange-kontoer, noe som er spesielt aktuelt for denne gruppen. I tillegg er det lagt inn støtte for å håndtere mange enheter i et bedriftsmiljø, noe som vil glede IT-avdelingen. Det er også lagt inne støtte for bedre beskyttelse av data, noe som også er spesielt viktig for denne gruppen.

En ting til
Det er også noen andre nyheter. Blant annet støtte for iBooks, som mange vil dra kjensel på fra iPad. Dette er nå implementert i iOS4, men det er til liten glede for oss i Norge i og med at Apple og norske forlag tydeligvis ikke har klart å få fingeren ut på dette området. Det er bare å håpe at det ikke blir samme visen som med filmer og tv-serier som fremdeles ikke fungerer for norske brukere.

Forresten, bare så vi ikke glemmer det. Støtte for eksternt Bluetooth-tastatur er nå lagt inn og fungerer glimrende. Du kan nå bruke Notater for å skrive mer omfattende saker hvis du har behov for det. For oss journalister som deltar på mange pressekonferanser er dette en befrielse, og vi slipper nå å dra med en bærbar pc bare for å ta notater. Kanskje ikke noe som passer for alle, men for oss som trenger denne funksjonen er det en befrielse.

Konklusjon
Etter å ha brukt iOS4 i noen måneder med flerfoldige betaversjoner under vesten, er nå den endelig versjonen en befrielse. iOS4 er uten tvil et sjumilssteg for Apple og ikke minst iPhone. Vår erfaring er at iOS4 nå er et komplett system som er helt på høyde med det aller beste fra andre produsenter. Når det gjelder brukervennlighet er iOS fremdeles det beste systemet på markedet, og nå er det blitt enda bedre. Det er gratis for tidligere brukere og vil fungere som en drøm på iPhone 3Gs. Det er også tilgjengelig for iPhone 3G og iPod, men da med noe redusert funksjonalitet. Kort sagt, dette er et must for alle iPhone-brukere og planlegger du å kjøpe ny telefon, vil kombinasjonen iPhone 4 og iOS4 være det beste du kan få på markedet i dag.

iPhone 4
Et veritabelt kvantesprang
iPhone 4 er ikke bare en videreutvikling av tidligere modeller. Den innebærer også noe helt nytt.


Selv om vi ikke i skrivende stund har testet den nye telefonen, er det en del åpenbare ting vi kan si om den. Den skiller seg betydelig fra de tidligere modellene. For det første er designen endret ganske vesentlig. I tillegg er det store endringer i mange av funksjonene og i andre spesifikasjoner.

Design
Dette er det første du legger merke til med telefonene. Sett fra fronten er den ganske lik tidligere modeller, men sett fra siden er den blitt betydelig tynnere. Telefonen er nå kun 9,3 mm tykk, noe som er 3 mm tynnere enn 3GS. Borte er også den kurvede baksiden som nå er blitt helt plan. Telefonen har også fått et rammeverk i stål uten at vekten øker. Det spesielle er at antennene er integrert i rammeverket, og forhåpentligvis bedrer dette dekningen i nettverket. Nettopp dekning har vært en av tingene mange har klaget over, og dette forbedrer etter alle solemerker dette. Det er også glass på begge sider av telefonen. Ikke noe plast så langt øyet rekker. Om ikke annet så øker det eksklusivitetsfølelsen. Med unntak av at knappene er noe endret i utforming, er de ytre delene av telefonen de samme som før. Forresten, den har fått et ekstra kamera, men det skal vi komme tilbake til.

En drøm av en skjerm
Hvis noen skulle hatt noe å utsette på skjermen på tidligere iPhone-modeller, så burde dette forstumme nå. Apple har ikke bare forbedret skjermen, de har gått mye lenger. Oppløsningen er nå firedoblet til 960 x 640 piksler. Dette er med andre ord en oppløsning du ikke ser noe annet sted i denne typen produkter. Den er også utstyrt med en kontrast på 800:1. For å klare dette benytter Apple et IPS-panel. Før vi har testet dette selv, skal vi være litt forsiktige, men dette tyder på noe helt eksepsjonelt.

Kraft og stamina
Apple har skiftet ut prosessoren i telefonen med en A4-prosessor. Dette er nødvendig for å drive telefonene godt og i tillegg senke strømforbruket. Nettopp strømforbruket har vært vesentlig i tidligere modeller. Alle iPhone-eiere har et nært og intimt forhold til laderen sin. En tidligere iPhone må lades minst en gang i døgnet hvis du bruker den aktivt. For de mest krevende brukerne, gjerne oftere. Med iPhone 4 er det gjort vesentlige forbedringer. For det første er batteriet blitt større, og for å klare dette har man gått over til MicroSIM, så du kommer til å trenge et nytt SIM-kort. Apple hevder selv at den nye telefonen skal håndtere følgende: 7 timer tale, 6 timer surfing, 10 timer wi-fi, 10 timer video eller 40 timer musikk. Det er også stipulert 300 timer standby. Det er viktig å huske på at vanlig bruk gjerne er en kombinasjon av alt dette, men likevel skulle dette bedre batterilevetiden betydelig.

Kamera og video
Kameraet er forbedret fra 3 til 5 megapiksler. Dette er imidlertid ikke alt. Det er gjort betydelige forbedringer når det gjelder mulighet for å ta bilder under mørke forhold. Telefonen har fått en LED-basert blits og fokus som fungerer ved å trykke på skjermen. Den har også en 5 x digital zoom.

Video er også kraftig forbedret med mulighet for å ta opp 720p video i 30 fps. Dette er med andre ord HD-video, og skulle etter alle solemerker være en drøm sammen med den nye skjermen. Deling av video er nå et klikk-en-gang-opplegg og skal være svært enkelt å bruke. Det er også mulig å redigere video direkte i enheten. Som et sidesprang kan vi nevne at iMovie nå kommer i en egen versjon for iPhone.

Dette er imidlertid ikke alt. Telefonen har fått et ekstra kamera i front som skal brukes til videosamtaler. I 2010 vil dette bare fungere over wi-fi, men det virker klart at dette også kommer for 3G på nyåret, hvis ikke før. Det vil også kun fungere mellom to iPhone 4-enheter. Vi får håpe Apple utvider dette til å inkludere andre telefoner fra andre produsenter. Det som gjør dette ganske unikt, er at det etter sigende bare fungerer. Ingen konfigurering eller kompliserte oppsett. Det er selvfølgelig blitt så enkelt i og med at det kun fungerer mellom iPhone 4-enheter, men kult likevel. Det kan brukes i både portrett- og landskapsmodus.

Pris og tilgjengelighet
Når du leser dette burde de første enhetene være på gaten, men i skrivende stund er prisingen kun tilgjengelig i USD. iPhone 4 kommer i to varianter med henholdsvis 16 og 32 GB. Prisene er satt til henholdsvis $ 199 og $ 299. Hva dette betyr i norske priser, er for tidlig å si.

Konklusjon
Det er selvfølgelig litt tidlig å konkludere ennå, men dette lover ekstremt godt. Sammen med det nye operativsystemet vil iPhone 4 utgjøre et kvantesprang for iPhone. Dette er nå blitt en nesten komplett enhet som ikke står tilbake for noe. Slik jeg ser det vil denne telefonen kunne ta opp kampen med hvem som helst, og det skulle ikke forundre meg om den kommer seirende ut med god margin.

Home mener

Mappefunksjoner Multitasking Felles innboks Brukervennlighet Avhengig av iTunes

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Like sterk som storebror

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google utfordrer Apple og Samsung på tid

Scroll to Top