Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Adobe Ink & Slide

Kreativt verktøy for amatører og proffer

Tegning og maling blir ikke det samme etter Adobes fleksible pekepenn, som er laget for proffer, men også passer for amatører.

Skrevet av / 21.03.15 - 00:01
Adobe Ink & Slide
Lasse Svendsen

De fleste tenker kanskje på nettbrettet som et tillegg til laptopen, og bruker det kanskje mer til rekreasjon og nettsurfing fordi det er så lite og hendig, enn en laptop som for mange er et jobbverktøy.

Men et nettbrett kan også være et verktøy. Noe Adobe har tatt konsekvensene av og lansert programvare for nettbrett, som man ellers er vant til å finne på datamaskiner.

Avanserte programmer for tegning, maling, fargelegging og dataanimasjon hører som regel til på kraftige datamaskiner. Det gjelder ikke i samme grad programvare for video- og bilderedigering. Som for lengst er populære på nettbrett og smartmobiler.

For nyere generasjoner nettbrett og mobiler, kjører glatt avansert programvare som Adobe Photoshop Lightroom, Illustrator Draw, Brush CC eller Photoshop Sketch, for å nevne noen av Adobes programmer som nylig er lansert for nettbrett.

De kan alle sammen brukes med en pekepenn, så lenge den er tilpasset en iPad, men Adobe har tatt pekepennen et steg videre med tegneverktøyet Ink & Slide som ble lansert på slutten av 2014.

 

Profesjonelt tegneverktøy

De er rettet mot proffer i første rekke, som bruker Adobes Creative Cloud-programmer. Som er tett integrert med skrivebordsutgavene, og synker data på tvers av plattformer. Så tett integrert er faktisk Ink & Slide, at man trenger et Adobe CC-abonnement, for å utnytte potensialet i pekepennen og linjalen.

 

Adobe_ink_and_slide_3
Tuppen kan ikke byttes ut, men kvaliteten og ergonomien er det ingen ting å si på. Foto: Adonit Jot Touch tegneverktøy

 

Ink er en digital pekepenn med trykkfølsom tupp, mens slide er en digital linjal, som også kan brukes til å tegne sirkler og kurver. De leveres i et sett med USB-lader og en hurtigguide, og fungerer på nyere generasjoner iPad nettbrett.

 

Adobe_ink_and_slide_2
Den ser unektelig pussig ut, men den elektroniske linjalen fungerer forbausende bra. Foto: Adonit Jot Touch tegneverktøy

 

Pekepennen fungerer som en hvilken som helst pekepenn på iPaden, og kan fint brukes med stort sett alle apper som støtter bruk av pekepenn. Som notat-apper, for å nevne de opplagte, men det er sammen med Adobes apper at Ink & Slide kommer til sin rett.

 

Krever tilvenning og kunnskap

Bare så det er sagt, hvis man ikke bruker Adobes CC-apper for iPad, finnes det bedre og billigere pekepenner som gjør en like god jobb (Les test av Adonit Jot Touch her). Ink & Slide er laget i samarbeide med Adonit som har lang erfaring med high-end pekepenner, og designet av Ammunition – et selskap som i sin tid ble startet av eks-Apple designer Robert Brunner.

Man kan lage utskrifter fra et bredt utvalg ulike papirmedier, opp til 1,3 mm tykt.

Derfor er det ikke rart at alt fra innpakningen til font- og fargevalg er sobert utført. Pennen og den digitale linjalen føles raskt som en naturlig forlengelse av hjerne og hender, men de krever en del tilvenning.

Hvis man ikke er vant til å bruke en digital pekepenn, merker man fort at det kreves litt tid før man blir vant med at skjermen er mye glattere en papir. Eller et digitalt tegnebrett for den del. En av de vanligste feilene man gjør, er å tegne eller skrive for fort. Da henger ikke pekepennen med, og man ser tydelig at streken «henger» etter når man fører pennen langs skjermen.

Pennen og linjalen har en knapp som kan brukes for å aktivere elektronikken, eller hente opp en skjermmeny med funksjoner. Som lagring, deling i Creative Cloud, og andre valg. Den bruker Bluetooth og kobler seg automatisk til nettbrettet, og aktiveres med et trykk på knappen, hvorpå et LED-lys tennes i enden av pennen.

Pekepennen er berøringssensitiv (i de fleste apper) slik at mer press gir tykkere streker, men i praksis var det vanskelig å lykkes med å lage akkurat så tykke streker som ønskelig. Selv på en iPad air 2, var den lille forsinkelsen stor nok til at den ble et irritasjonsmoment.

Men med Slide i kombinasjon ble det straks mer morsomt å jobbe med pekepennen. Det var lekende lett å tegne diagrammer eller streke opp skisser til en utebod eller – for drevne arkitekter, antagelig å tegne en fullt brukbar tegning av et hus. Samspillet med Ink og Slide fungerte så bra at det kanskje bare skal en firmware-oppdatering til, før det fungerer sømløst.

Ink og slide fungerer også med andre kreative apper, som Procreate og Lightroom, og er godt egnet til presis retusjering av bilder også.

 

Konklusjon

Adobe Ink & Slide fungerer godt som verktøy for amatører og proffer som trenger flere funksjoner enn bare en pekepenn gir. Spesielt for brukere av Adobe CC som med abonnementet på Adobes tjenester, vil kunne nyttiggjøre seg mange flere av fordelene med nettopp Ink & Slide. Som andre pekepenner ikke gir i samme grad. Kreative brukere vil ha aller mest i igjen for å velge Adobes løsning. Men da må Adobe slippe en oppdatering som fjerner forsinkelsen vi opplevde i praktisk bruk.

Home mener

Svær allsidig verktøy som er mye mer enn en pekepenn. Den krever tilvenning og belønner kreative brukere med nye muligheter til å tegne og fargelegge. Du trenger abonnement Adobe Creative Cloud for å utnytte alle funksjonene til fulle. Litt forsinkelse når man beveger pennen fort.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google utfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig en raskere Apple Watch

Huawei Watch GT 4 er smartklokken som smelter inn

OnePlus Open bretter seg ut

Det beste iPhone-valget

Grønn mobil for de fingernemme

Pixel Pro fortsetter å imponere

Villere nettbrett får du ikke

Liten og lynrask, men designet trenger en oppdatering

For deg med Samsung-mobil

Ha det, Lightning-kontakt!

Lyd & Bilde
Scroll to Top