: 6 kameramobiler

De beste kameramobilene

Å ta bilder med mobilen er uten tvil mer praktisk enn å slepe rundt med et kompaktkamera, men hvordan er det med bildekvaliteten?

Det beste kameraet er det man har med seg, heter det vanligvis. Og det gjelder virkelig mobilkameraene. Aldri før har det blitt tatt så mange bilder hver dag, helt enkelt for at de fleste av oss alltid har en smartmobil med kamera i lommen. Derfor oversvømmes også sosiale media av artige scener fra virkeligheten, poserende glade mennesker på fest og ikke minst bilder av hva folk spiste til lunsj. På godt og vondt.

Men de fyller også en viktig funksjon når hvem som helst kan dokumentere nyhetshendelser, historiske øyeblikk og overgrep. De siste årene har det blitt alt vanligere at de bildene og filmene fra opptøyer og krigsskueplasser i diktaturer som vises på nyhetene, er blitt tatt av vanlige mennesker som har benyttet mobiltelefonen.

Produsentene har selvfølgelig innsett at dette er viktig, og det har vært store fremskritt angående kvaliteten på bildene. Ettersom mobilene har blitt alt tynnere har man virkelig fått kjempe for å få frem optikk som er så tynn som mulig. Man har lånt sensorteknikk fra de virkelige kameraene som slipper gjennom mer lys, såkalte bakbelyste sensorer (BSI). Men fremfor alt er det behandlingen av bildene som det kjempes med. Takket være alt raskere prosessorer kan man nå utføre virkelig avansert bildebehandling for å analysere og justere bildene i sanntid. Og det som det arbeides meget med nå er bildestabiliseringen. Flere av mobilene i denne testen har ordentlig optisk stabilisering til forskjell fra den digitale som man tidligere har fått nøye seg med.

Like bra som kompaktkameraer?
Kompaktkamerasalget går ned. Det er åpenbart at mange nøyer seg med mobilkameraene til hverdags. Og er man virkelig interessert i ta bilder kjøper man i så fall et systemkamera. Spesielt de nye speilløse kameraene med sitt mindre format er meget tiltalende.

For de som enda ikke er rede til å ta det skrittet, har imidlertid kompaktkameraene fortsatt sin berettigelse. Fremfor alt har de en meget større bildesensor enn mobilene. Det innebærer at de fanger mer lys slik at man får bedre bilder i dårlig lys. Man får mindre støy i bildene og ettersom man ikke trenger å bruke like lang lukkertid blir bildene mindre uskarpe. Man har også plass til betydelig bedre bildestabilisering. En annen viktig forskjell er at man faktisk har en optisk zoom som gjør at man kan komme betydelig nærmere motivet uten å ofre bildekvalitet eller oppløsning. Så det finnes fortsatt en grunn til å stappe et kompaktkamera i lommen når man vet at man vil ha bra bilder fra konserten, fødselsdagsfesten eller ferien.

For å se om det er noen større forskjell på bildekvaliteten til hverdags har vi foruten å ta bilder med våre smartmobiler også tatt akkurat de samme bildene med et populært kompaktkamera. Vi valgte et Canon Ixus 132 som forventes å bli en storselger i sommer, mye takket være at det bare koster 1.300 kroner. Kan det slå en smartmobil som er fire ganger dyrere? Les videre så får du svaret.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .

Oppsummering

Når det gjelder bildekvaliteten må de billigste kompaktkameraene se opp for mobilkameraene.

Det er nå snublende nær at de kan konkurrere på alvor, og det er nok ikke mange generasjoner før de har passert. Vår kompaktkamera-referanse produserte samlet sett skarpere bilder med jevner lys og bedre fargekontroll, men når det gjelder mørkere miljøer var faktisk testvinneren vel så bra, om ikke bedre. Kompaktkameraene kommer imidlertid til å beholde forspranget i overskuelig fremtid, takket være den optiske zoomen og skarpheten som en bedre optikk kan gi.

Eksempler

HTC One
HTC One
iPhone 5
iPhone 5
LG Optimus G
LG Optimus G
Nokia Lumia 920
Nokia Lumia 920
Samsung Galaxy Note II 4G
Samsung Galaxy Note II 4G
Sony Xperia Z
Sony Xperia Z

Snubler på mållinjen

Alle forutsetningene er der for en testvinner, men selv Sony har falt i megapikselfellen.

Lyd & Bilde mener

Bra autoinnstilling Bra skjerm for bilder Kjapt
Ingen utløser Noe uskarpe bilder
 • Sensor: 13,1 Mp Exmor RS BSI
 • Optikk: ingen opplysning
 • Blits: LED
 • Video: 1080p 30fps
 • Frontkamera: 2,2 Mp, Exmor R, 1080p
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 5200 kr

I Xperia Z finner vi Sonys nye Exmor RS sensor som har et mer kompakt format. Det er forklaringen på at man har kunnet få inn et såpass bra kamera i en så tynn mobil. Takket være at det er bakbelyst skal sensoren også gi bedre bilder i svak belysning. Dessverre har man samtidig øket oppløsningen til smågale 13 megapiksel, noe som gjør at det skal mye til for at den nye elektronikken skal kunne gi bra bilder med såpass lite lys per piksel.

Automatinnstillingen kalles Superior Auto, som selv forsøker å velge det beste motivprogrammet for deg, noe som fungerer ganske bra. Ellers kan man selv velge mellom 17 ulike motivprogrammer. Man finner også bildeeffekter samt innstillinger for bildeserier, panorama og HDR. Exmor RS gir også mulighet for å filme med HDR. Øvrige finesser er smilgjenkjenning, geotagging og selvutløser. I standardprogrammet kan man justere eksponeringskompensasjon, fokusinnstilling, hvitbalanse, ISO og lysmålinger. Meget bra.

I vår helhetstest av Xperia Z var vi fornøyd med kameraet, men i denne testen stiller vi høyere krav og er mer opptatt av detaljene. Alt i alt blir bildene bra ved gode forhold, selv om de drar mot det gule. Om man derimot forstørrer opp bildene ser man at bildeskarpheten ikke er den beste. I svakt lys lykkes det faktisk å fange bildene bedre enn mange andre, og fargene blir relativt korrekte, men igjen er det ikke helt skarpt.

Konklusjon
Sony har ikke gjort seg selv en tjeneste når man har skrudd opp pikselantallet såpass mye. Den nye sensoren hadde trolig gitt et enda bedre resultat om man hadde nøyd seg med 8 megapiksel. Med det sagt produserer Xperia Z bilder som er bedre enn de fleste andre. Den eneste malurten i begeret er at detaljene ikke blir riktig skarpe, men med en så høy oppløsning er det ikke noe større problem til hverdags. Med gode innstillingsmuligheter og bra funksjoner er dette et utmerket mobilkamera, som kunne ha blitt best.

Less is more

Det mest oppsiktsvekkende med One er den lave oppløsningen. Det skyldes at man har redusert antallet bildepunkter i sensoren for å kunne gjøre de større, noe som sies å kunne fange 300% mer lys. HTC kaller det Ultrapixel. Man har også en egen bildeprosessor for å behandle bildene i sanntid. Til det kan du legge til en meget bra blender og en optisk bildestabilisator som faktisk flytter linsen for å kompensere for bevegelser. Sammenlagt er det lovende for en bra bildekvalitet.

Appen har de fleste funksjonene man trenger. Foruten et titalls motivprogrammer finnes spesielle innstillinger for nattfoto, HDR og panoramabilder. For en gangs skyld man kan dessuten stille ISO og hvitbalanse, samt justere kontrast, fargemetning og skarphet. I tillegg kommer funksjoner for ansiktsgjenkjenning, geotagging og smilgjenkjennelse. Det finnes også et antall kreative filtre man kan legge på bildene. Kort sagt kan både den som kun vil skyte bilder og den som vil få mer kontroll føle seg fornøyd.

Appen er lett å bruke, men det kunne vært litt lettere å komme til innstillingene, og vi savner en fysisk utløserknapp. I svakt lys skinner Ultrapixel og man får skarpe bilder med bra farger med bare et minimum av støy. På grunn av den lavere oppløsningen får man ikke med alle detaljer, men det er knapt merkbart på bildeskjermen. Geometrien er korrekt og fargegjengivelsen er så pass bra at det bare er når man måler på gråskalaen som en antydning til fargestikk kommer frem.

Konklusjon
HTC har våget å gå mot strømmen og minske oppløsningen. 4 megapiksel låter kanskje lite, men det er større enn skjermen og det er nesten tilstrekkelig til A4-utskrifter. Til gjengjeld får man de beste bildene i svak belysning, et meget bra festkamera med andre ord. Selv i bedre belysning får man bra bilder med korrekt fargegjengivelse og hvitbalanse. Man finner dessuten alle de funksjonene og innstillingsmulighetene man trenger og det skyter bildene meget raskt. HTC har gjort alt riktig.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Middelmådig kjempe

Det store poenget med Note II, som vi tok for oss i en tidligere separat test, er den store skjermen og pennen. Kameraet snakker man ikke så mye om, og ser man på spesifikasjonene er de mistenkelig like de i Galaxy S3. Det er altså en fullt godkjent og utprøvd sensor med bakbelysning for bedre lysfølsomhet, men en linse som ikke ser så imponerende ut lenger. Den har heller ingen utløserknapp for kameraet. Samsung mente likevel at dette var den beste mobilen for testen.

Det finnes 13 motivprogrammer samt en mengde innstillinger for eksempel for HDR-bilder, smilegjenkjenning, ansiktsgjenkjenning, penere portrettbilder og kjappe bildeserier. Man kan også velge geotagging og risteredusering eller benytte funksjonen for å ta bildene med stemmekontroll. Vil man ha kontroll over resultatet finnes det god nok eksponeringskompensasjon, hvitbalanse, ISO og for en gangs skyld mulighet for lysmåling. Man kan også selv velge hvilke innstillinger man vil ha snarveier til.

Det er faktisk litt vanskelig å ta bilder med Note II da det er såpass stort, tynt og tungt apparat. Man får helt enkelt ikke til noe sikkert grep. Lykkes man bare med å holde det stille, belønnes man med skarpe bilder og relativ bra fargegjengivelse, selv om det drar litt til den kalde siden. Nærbilder blir bra og det er ingen større problemer med geometrien. I svak belysning må man eksperimentere litt med motivprogrammene for å få hvitbalansen riktig, detaljene kommer ikke riktig frem og det blir ganske mye støy.

Konklusjon
Kameraet føles som om det er hentet direkte fra Galaxy S3, noe som i og for seg ikke er så dumt. Men Notes store format gjør at den er betydelig mer klumpete å håndtere og holde i. Bra innstillingsmuligheter og mange funksjoner gjør imidlertid at man kan leve med det. Derimot er resultatet ikke spesielt imponerende. Fremfor alt i svak belysning strekker det ikke til. Under gode forhold kan man imidlertid ta riktig bra bilder, men det gjelder på den andre siden for mange mobilkameraer.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Magien savnes

Nokias nysatsing på bildekvalitet begynte med den unike 808 Pureview som hadde svimlende høy oppløsning. I denne andre fasen av Pureview har man mer normale spesifikasjoner, men satser på bedre bildekvalitet i svakt lys. Dette innebærer en normalt oppløst sensor med bakbelysning, bra blenderverdi og optisk bildestabilisering. Mindre magi og mer velutprøvde løsninger med andre ord. Optikken har bra vidvinkel og det finnes hyggelig nok en riktig utløser til kameraet.

Det finnes bare fem motivprogrammer å velge mellom, men desto flere manuelle innstillinger. Vi setter pris på at man selv kan stille inn ISO, eksponeringskompensasjon og hvitbalanse. Det unike med Windows Phone er imidlertid at man kan benytte såkalte linser. I stedet for å starte en spesiell fotoapp finnes funksjonene allerede i kameraet enten det er å skanne QR-koder, legge på effekter, benytte augmented reality eller den smarte funksjonen for perfekte gruppebilder uten noe som blunker.

Med tanke på hvor mye Nokia har satset på kameraet og deres historie med bra kameramobiler, hadde vi ventet oss et utmerket resultat. Med så var ikke tilfellet. Selv under bra forhold er det ikke bedre enn middels, og fremfor alt overrasker det oss at både skarphet og fargegjengivelse varierer så mye over hele bildet. Takket være lysfølsomheten og bildestabiliseringen, lykkes det derimot å knipse bilder i svakt lys hvor andre skulle ha mislyktes, men resultatet er imidlertid bleke farger og utflytende detaljer.

Konklusjon
I Nokias kamerasatsing Pureview har man eksperimentert med ekstrem oppløsning, og nå satt inn en velprøvd kamerateknikk i mobilen. Vi hadde derfor store forventninger, som dessverre ikke ble innfridd. Kamera-appen hadde færre funksjoner en konkurrentene og det føles tregt å ta bilder med Lumia. Derimot lykkes det faktisk å fange bilder i svakt lys der andre skulle ha mislykkes. Dessverre er da bildekvaliteten ingenting å heve på øyenbrynet av, ikke engang under bra forhold.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Pikselhysteri

LG har hengt seg på Sony i jakten på det mest imponerende tallet når det gjelder oppløsning, og braker løs med hele 13 megapiksel. Derimot har man vært mistenkelig stille om hva man har gjort for å beholde bildekvaliteten med så mange piksler. Det finnes ingen opplysninger om blendere, optikk eller sensorer – utover at det skal være en bakbelyst sensor. I reklameteksten er dette den siste finessen man snakker om, og man kan derfor undres over om de virkelig har satset på kameraet i Optimus G.

Det finnes seks forskjellige motivprogrammer å velge mellom, og dessuten modus for HDR-bilder, panorama og bildeserier hvor man kan velge beste bilde. Dessuten finnes geotagging, ansiktsgjenkjenning og fargeeffekter, samt hyggelig nok mulighet for selv å stille inn lysstyrke, ISO og hvitbalanse. Blant de uvanligere funksjonene finnes muligheten for å knipse et bilde med stemmekommando, for eksempel når man sier ”smile”. Praktisk for å ta bilder av seg selv.

Takket være pekeskjermen kan man peke på hvor kameraet skal fokusere, men kameraet har likevel ofte vanskelig for å finne fokus. Det resulterer i at det kan være at man kommer hjem med bilder som så ok ut på mobilen, men som ser uskarpe ut på PC-skjermen. I svak belysning benyttes så mye aggressiv støyredusering at alle detaljer forsvinner, og da mister man jo litt av poenget med den høye oppløsningen. Man merker et visst rødstikk på bildene, men fremfor alt varierer fargene over hele bildet.

Konklusjon
I vår tidligere test av Optimus G som smartmobil konstaterte vi at det som ved presentasjonen var en banebrytende mobil, hadde blitt forbikjørt da den omsider kom ut i butikkene. Samme sak gjelder kameraet. LG har vært litt for kjapt ute med å ha et megapikselmonster, samtidig som konkurrentene har lykkes med å finne ut hvordan man løser problemet med bildekvaliteten. Til sammenligning fremstår derfor Optimus kamera som dårligere enn snittet. Det finnes gode grunner til å kjøpe Optimus, men kameraet er ikke et av dem.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Utbyggbar

En av de mest populære kameraene i sosiale medier er iPhone, og for hver modell har bildekvaliteten blitt bedre. Sammenlignet med iPhone 4S har kameraet i iPhone 5 fått nye linser med ripefritt safirglass og noe bedre vidvinkel. Det er også merkbart kjappere og sies å kunne ta bilder i svakere lys. Derimot er spesifikasjonene ganske like med 8 Mp oppløsning og blender på f2.4. På videosiden har man fått litt bedre bildestabilisering, og man kan ta bilder mens man filmer.

Blant funksjonene la vi merke til en panoramainnstilling hvor man bare trenger å svepe med kameraet for å fange 240 grader av omgivelsene. Apples egne fotoapper er ikke mye å skrive hjem om. Man kan få et rutenett for å hjelpe til med komposisjonen av bildet eller benytte HDR-modus for å fange både skygge og høydedrag i et bilde. Vi savner innstillingsmuligheter eller i hvert fall motivprogrammer for å få det beste ut av bildene. Heldigvis finnes det mange bedre fotoapper i iTunes Appstore.

Man kan starte kameraet dirkete fra låseskjermen og det er virkelig en pek-og-skyt kamera med mulighet for å sette fokus med pekeskjermen. En volumknapp kan benyttes som utløser. Bilder tatt i svak belysning ser ok ut på skjermen, selv om de er litt uskarpe, men en nærmere titt avslører mye støy. Det er ikke større problem med geometrien, men detaljskarpheten er bare noe over middels. Fargegjengivelsen er stort sett korrekt og det er først på gråskalaen som et visst gulstikk avsløres.

Konklusjon
Apples egen fotoapp er nesten helt fri fra funksjoner og innstillinger sammenlignet med konkurrentene, men heldigvis finnes det mange bedre fotoapper å laste ned. Bildekvaliteten er for det meste ok med bra farger og bildene ser bra ut på skjermen, spesielt på nettet. Men ser man nærmere etter finner man uskarphet, og i svak belysning blir det mye støy. iPhone-kameraet er ikke lenger det beste, men et pluss er alt tilbehøret. Det finnes til og med objektiv å sette på.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.
2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Lumix S5 har den perfekte balansen mellom egenskaper og brukervennlighet, og er et av de beste kjøpene i fullformatklassen.
  Apple har oppdatert smartklokken med EKG- og oksygenmåling, og flere sensorer enn før, og rett og slett laget den beste smartklokken til nå.
  Nye iPhone 12 Pro feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett til nå.
  Huaweis første hi-fi-høyttaler imponerer. Ikke rart, når det er Devialet som står for lyden.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  *Oppdatert med video* Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Premium-lydplanken LG SN8YG har det du trenger av utstyr, og lydmessig har LG skjerpet seg. Men hva pokker har de tenkt på med appen?
  Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….
  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.