TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

6 kameramobiler

De beste kameramobilene

Å ta bilder med mobilen er uten tvil mer praktisk enn å slepe rundt med et kompaktkamera, men hvordan er det med bildekvaliteten?

forfatter
Publisert 16.05.13 - 05:33

Det beste kameraet er det man har med seg, heter det vanligvis. Og det gjelder virkelig mobilkameraene. Aldri før har det blitt tatt så mange bilder hver dag, helt enkelt for at de fleste av oss alltid har en smartmobil med kamera i lommen. Derfor oversvømmes også sosiale media av artige scener fra virkeligheten, poserende glade mennesker på fest og ikke minst bilder av hva folk spiste til lunsj. På godt og vondt.

Men de fyller også en viktig funksjon når hvem som helst kan dokumentere nyhetshendelser, historiske øyeblikk og overgrep. De siste årene har det blitt alt vanligere at de bildene og filmene fra opptøyer og krigsskueplasser i diktaturer som vises på nyhetene, er blitt tatt av vanlige mennesker som har benyttet mobiltelefonen.

Produsentene har selvfølgelig innsett at dette er viktig, og det har vært store fremskritt angående kvaliteten på bildene. Ettersom mobilene har blitt alt tynnere har man virkelig fått kjempe for å få frem optikk som er så tynn som mulig. Man har lånt sensorteknikk fra de virkelige kameraene som slipper gjennom mer lys, såkalte bakbelyste sensorer (BSI). Men fremfor alt er det behandlingen av bildene som det kjempes med. Takket være alt raskere prosessorer kan man nå utføre virkelig avansert bildebehandling for å analysere og justere bildene i sanntid. Og det som det arbeides meget med nå er bildestabiliseringen. Flere av mobilene i denne testen har ordentlig optisk stabilisering til forskjell fra den digitale som man tidligere har fått nøye seg med.

Like bra som kompaktkameraer?
Kompaktkamerasalget går ned. Det er åpenbart at mange nøyer seg med mobilkameraene til hverdags. Og er man virkelig interessert i ta bilder kjøper man i så fall et systemkamera. Spesielt de nye speilløse kameraene med sitt mindre format er meget tiltalende.

For de som enda ikke er rede til å ta det skrittet, har imidlertid kompaktkameraene fortsatt sin berettigelse. Fremfor alt har de en meget større bildesensor enn mobilene. Det innebærer at de fanger mer lys slik at man får bedre bilder i dårlig lys. Man får mindre støy i bildene og ettersom man ikke trenger å bruke like lang lukkertid blir bildene mindre uskarpe. Man har også plass til betydelig bedre bildestabilisering. En annen viktig forskjell er at man faktisk har en optisk zoom som gjør at man kan komme betydelig nærmere motivet uten å ofre bildekvalitet eller oppløsning. Så det finnes fortsatt en grunn til å stappe et kompaktkamera i lommen når man vet at man vil ha bra bilder fra konserten, fødselsdagsfesten eller ferien.

For å se om det er noen større forskjell på bildekvaliteten til hverdags har vi foruten å ta bilder med våre smartmobiler også tatt akkurat de samme bildene med et populært kompaktkamera. Vi valgte et Canon Ixus 132 som forventes å bli en storselger i sommer, mye takket være at det bare koster 1.300 kroner. Kan det slå en smartmobil som er fire ganger dyrere? Les videre så får du svaret.

Produkter i testen

De beste kameramobilene

Oppsummering

Når det gjelder bildekvaliteten må de billigste kompaktkameraene se opp for mobilkameraene.

Sony Xperia Z

Snubler på mållinjen

Alle forutsetningene er der for en testvinner, men selv Sony har falt i megapikselfellen.

Bra autoinnstilling Bra skjerm for bilder Kjapt
Ingen utløser Noe uskarpe bilder

HTC One

Less is more

Det første mobilkameraet som duger på puben takket være en modig satsing på kvalitet fremfor kvantitet.

Enestående lysfølsomhet Korrekte farger Kjapt
Ingen utløser Lav oppløsning

Samsung Galaxy Note II 4G

Middelmådig kjempe

Mange bra funksjoner og hyggelige bilder, men et vel klumpete format til å fotografere.

Mange funksjoner Stor skjerm
Ingen utløser Klumpete format til fotografering

Nokia Lumia 920

Magien savnes

Til tross for at Nokia har gjort alt riktig på papiret, blir resultatet ikke bedre enn middels.

Bildestabilisering Utløserknapp ”Linsene”
Ujevne bilder Fargevariasjoner Aggressiv støyredusering

LG Optimus G

Pikselhysteri

LG sikter for høyt med megapikslene som resulterer i at bildekvaliteten blir lidende.

Manuelle innstillingsmuligheter Uvanlige finesser
Fokusproblem Dårlig i svakt lys Ingen utløser

Apple iPhone 5

Utbyggbar

Enkel og mangesidig, men den er ikke lenger i teten hva gjelder bildekvalitet.

Utvalg av tilbehør Mange bra tredjepartsapper
Få innstillinger i egen app En viss uskarphet Støy i svakt lys
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nå blir Google Pixel smartere Pixel-telefonerne får AI-forbedret samtalelyd og gratis VPN.
Ny oppdatering for Garmin-brukere Garmin gir ut funksjonoppdateringer til flere av sine smarte sportsklokker og sykkeldataer
En Musk-mobil? Ja takk! Elon Musk hevder at Apple truer med å fjerne Twitter fra App Store. Skulle det skje, lover teknologi-milliardæren å utvikle sin egen smarttelefon. Vi gleder oss allerede.
Nei, USA forbyr IKKE alle Huawei-produkter Amerikanske myndigheters fokus er på å stoppe salget av telekommunikasjonsutstyr og overvåkningsteknologi fra fem navngitte kinesiske selskaper
Kongen av brettmobiler er tilbake Motorola Razr 2022 beviser at alle god ting er tre. Endelig lever Motorolas brettmobil opp til sin ikoniske forgjenger.
Følg Lyd & Bilde