Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

GRUPPETEST: 3 Lesebrett

Hele biblioteket i lommen

Vi har testet tre forskjellige lesebrett.

Skrevet av / 08.04.23 - 10:33
3 Lesebrett
Pernille Redder

Produkter i denne test

E-ink heter det. Elektronisk blekk. Hemmeligheten bak alle verdens lesebrett, og grunnen til at du ikke får vondt i øynene når du leser deg gjennom selv den tykkeste mursteinsroman i skummelt lys. Noen kaller det for ‘elektronisk papir’, fordi det nesten ligner og føles som sidene i en ekte bok.

Teknologien ble utviklet i 1997 av en professor ved universitetet MIT i USA. Om han hadde fått vondt i ryggen av å slepe på de tunge lærebøkene, vet man ikke, men han drømte i hvertfall om å skape en elektronisk bok, hvor ordene kunne leses på en flate hvor små partikler, innkapslet i sfærer, flyttet seg rundt alt etter hvilken impuls de mottok.

Det låter avansert, og det tok da også noen år og innsatsen fra et par studerende å få e-ink ferdigutviklet, men resultatet er en display-teknologi som bruker et minimum av strøm, og som er like god mot øyet som å lese på papir. I motsetning til mobiler og nettbrett, som med sitt skarpe lys ikke er optimale å lese bøker på, og som mange av oss vet kan gi en grusom hodepine når man er på sitt mest opptatte av sin nyeste thriller.

Sony var først ute med å bruke teknologien til sine lesebrett, men allerede et år senere kom Amazons Kindle på markedet, og deretter var Sony i så hard konkurranse at de i 2013 valgte å ikke lansere sin nye Reader, som de ellers allerede hadde utviklet på det amerikanske markedet.

I dag blir e-ink-teknologien benyttet av alle selskaper som produserer lesebrett, og dem er det noen av. Derfor er det ofte ikke så stor forskjell på leseopplevelsen på forskjellige enheter, og lesebrettene kan primært vurderes etter brukervennligheten, operativsystemet, kvaliteten i designen og vekten.

Alle tre lesebrettene veier under 250 gram, og er derfor perfekte til å ta med på farten og spesielt på ferie. (Foto: Pernille Redder)

Mellomstørrelse

Vi har i denne testen valgt at se på lesebrett med nesten samme skjermstørrelse, det vil si 6,8–8 tommer, for å gjøre sammenligningsgrunnlaget så rettferdig som mulig. Du finner jo lesebrett med både mindre og mye større skjerm, men mellomstørrelsen passer til oss som er vant til å holde en god gammeldags papirbok i hendene.

Når du velger lesebrett, må du se på om du primært låner eller kjøper bøker, eller om du foretrekker å strømme dem. Hvis du helst strømmer , vil det være en fordel at lesebrettet ditt kjører på Android (fremfor Linux), så du kan laste ned en app fra din foretrukne strømmetjeneste. Hvis du derimot primært kjøper e-bøkene dine, vil alle typer lesebrett kunne bli din nye favorittlesemakker.

Slik testet vi

Vi ba produsentene om skjermer på cirka 6–8 tommer og gikk etter de nyeste modellene på markedet. Vi har sett på design, brukervennlighet og reaksjonstid, og har naturligvis også kastet et blikk på skjermene for å se om det er noen spesielle forskjeller.

Vi har kun testet lesebrett med sort/hvit skjerm, da markedet for fargeskjermer er forsvinnende lite, og primært henvender seg til de som leser tegneserier og graphic novels.

Testvinneren er det lesebrettet som totalt sett har klart seg best på disse parameterne.

Produkter i denne test

Amazon Kindle Paperwhite 5

Nærmest perfekt til å lese og lytte på engelsk.

Verdens mest berømte lesebrett har fortsatt overlegne egenskaper.

Føles nesten vektløs med sine 205 gram, og verdens største bokhandel er like under fingertuppene dine. Synkroniseringen er selvfølgelig perfekt med Kindles app på mobilen.
Reklamer og engelsk meny. Og det er vanskelig å få lagt inn norske bøker.
Les hele testen

Kobo Sage

Ergonomisk Amazon-konkurrent

Lesebrettet for deg som ikke vil støtte den amerikanske mastodonten.

Norsk meny, og ligger godt i hånden. Statistikk over aktiviteten din.
Mangler mange skandinaviske bøker i butikken. Ikke egnet til strømming, og noen funksjoner virker bare ved bruk av en penn som må kjøpes separat.
Les hele testen

Onyx Boox Nova Air 2

Overlegen testvinner

Dette lesebrettet kan nesten alt du drømmer om.

Operativsystemet Android gir mange muligheter for å lese fra forskjellige plattformer. Innebygd mikrofon og høyttaler samt pen og avansert notatmulighet.
Ikke vanntett, og til tross for 25 språkmuligheter i innstillingene, er ingen av dem skandinaviske. Kabinettet virker skrøpelig på tross av at det er en metallegering.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Lyd & Bilde
Scroll to Top