Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Melitta Calibra MEL22156

Enkel frihet uten finesser

Melittas kvern jobber jevnt og trofast, men er ingen skjønnhet på kjøkkenbordet. Til gjengjeld får du selv lov til å styre styrken på kaffen din.

Skrevet av / 31.05.24 - 12:45
Melitta Calibra MEL22156
Natasja Broström

Vi har alle våre kjepphester når det gjelder kaffe og kaffebrygging. Min største ”hest” er en kaffekvern med begrenset frihet eller få valgmuligheter.

Jeg ble derfor glad for Melittas kaffekvern, Calibra MEL22156. Kvernen har et tydelig LED-display på fronten. Melitta opplyser ikke størrelsen på skjermen.

Under displayet sitter fem knapper til styring av maleprosessen. For eksempel hvor mye kaffe du vil male per kopp. Du kan også slå av kvernens innebygde vekt, og trykke start og stopp som det passer deg. Personlig er jeg begeistret for den friheten som Melittas kvern dermed gir brukerne.

Melitta Calibra gir som den eneste i gruppetesten mulighet for å stille inn en maling målt per kopp. (Foto: Natasja Broström)

Calibra MEL22156 er lett å komme i gang med. Du monterer bønnebeholderen og heller i bønner. Beholderen rommer maksimalt 375 gram hele bønner. Sett beholderen til malte bønner inn på platen med innebygd vekt, og maskinen er klar til å bli innstilt.

Innstilling av malegraden

Melitta Calibra har 39 kverngrader som du velger mellom ved å skru på den nedre delen av bønnebeholderen, hvor en skala viser gradene. Grepet er ikke spesielt ”handy”, for det er vanskelig å skru uten å bruke begge hender.

Irriterende nok vil den lille hvite pilen på kvernens front ikke stå rett ut for skalaen. Detaljen er neppe avgjørende for resultatet, men gir Calibra et litt billig preg.

Du får ikke all verden med i esken, men Melitta Calibra trenger heller ikke mer for å levere en gedigen maling til hverdagsbruk. (Foto: Natasja Broström)

Skalaens streker er supplert med tall og tre symboler: et porta-filter (fineste maling), et papirfilter (mellomste) og en stempelkanne (grovere maling). Groveste og fineste grad er ytterligere markert med henholdsvis ordet ”coarse” (grov) og ”fine” (fineste).

Melitta anbefaler at du bruker graden fin (eller 1–5 på skalaen) til espresso, medium (eller 6–26 på skalaen) for pour over, filterkaffe og cold brew. Til brygging i stempelkanne bruker du graden grov. På skalaen svarer det til mellom 27–39.

Jeg testet tre forskjellige kvernegrader med samme mål bønner (6 g) og fik følgende tider: Fine (1. grad) tok 5,4 sekunder. Pour over (21. grad) tok 3,7 sekunder, mens Coarse (39. grad) tok 2,45 sekunder.

Alle de tre testede kverngradene ga et ensartet resultat. Fra den groveste malingen over pour over til pulveraktig espresso. (Foto: Natasja Broström)

Melitta Calibra er dermed gruppetestens sprinter. Hastighet er ikke ensbetydende med kvalitet, men vil du ikke vente for lenge på malingen, er tallene verdt å kjenne til.

Tre måter å male på

Melitta Calibra gir også mulighet for å stille inn mengden av kaffe du vil kverne. Her må du i gang med å bruke de fem knappene under displayet.

Calibra har tre programmer eller grunninnstillinger. Ved hjelp av den innebygde vekten, som er gjemt under metallplaten i kvernens avlukke, maler du en gitt mengde i gram.

For ikke å veie med beholderen til malt kaffe stiller du inn tara. Sett den tomme beholderen inn på vekten og trykk på knappen ”Tare”. Når ”T” forsvinner fra displayet, er tara innstilt.

Trykk på knappene ”+” og ”-” for å stille inn en mengde mellom 3 og 100 gram. De to målene er minimum og maksimum av hva kvernen kan male av gangen.

Fint ser det ut når Melitta Calibra har kvernet 18 gram bønner. Dessverre vil mye av kaffen ikke forlate beholderen. (Foto: Natasja Broström)

Du kan også kverne en bestemt mengde kaffe målt per kopp. Når jeg trykker på knappen ”Select”, dukker symbolet av en kaffekopp opp til venstre på displayet. Jeg velger deretter antall kopper som jeg vil kverne kaffe til. Ofte er tre kopper nok til å få liv i meg om morgenen.

Mengden per kopp stiller jeg inn ved å trykke og holde ”Select”-knappen inne. Minimum er 5 gram, og maksimum er 9 gram per kopp. Utover kopp-symbolet vises nå et tall og en ”g”. Melitta Calibra husker valget ditt, selv om strømmen går.

Siste mulighet er å male fritt. Melitta anbefaler innstillingen til fyll i et porta-filter. Velg knappen ”Select”, og trykk til du ser symbolet for et porta-filter og ”sec”. Filteret følger ikke med, så det må du ha selv.

Fjern beholderen til malt kaffe og hold filteret ditt til espresso-kaffe inn under. Trykk på/av-knappen inn, og kvernen fortsetter lystig til du igjen trykker på knappen. Imidlertid males det maksimalt i 50 sekunder. Du kan følge nedtellingen på displayet.

Fordeler og ulemper i daglig bruk

Melitta Calibra er som nevnt enkel å sette opp og bruke. På få minutter var jeg i gang med at få malt kaffe til mitt pour over-filter. I bruk bråker Calibra en del mer enn andre av testens deltakere, men til gjengjeld bruker den bare få sekunder på å få jobbet gjort.

Jeg setter pris på selv å velge og stille inn styrkeforholdet mellom mengden av vann (ml) og kaffe (g). Før denne testen visste jeg ikke at jeg er en ”kaffekylling”. Jeg bruker tett på de minimale 5 grammene malt kaffe som Melitta foreslår per kopp. Mengden jeg bruker er vel å merke for et helt krus kaffe.

Resultatet av den malte kaffen til pour over (grad 21–26) fungerte perfekt. Bønnene var kvernet jevnt og ensartet, og vannet gled lett gjennom papirfilteret mitt.

Melitta Calibra leverer en av testens fineste og jevneste maling til bruk i pour over-bryggemetoden. (Foto: Natasja Broström)

Jeg testet også kvernens groveste (39) og fineste (1) malingsgrad for å studere resultatet på nært hold, tømt ut på skjærebrettet mitt. Begge malingene ga ensartet resultat. Bønnene var jevnt kvernet og klumpet seg heller ikke.

I daglig bruk er jeg imidlertid lettere irritert over å måtte bruke begge hender for å stille inn malegraden. Bønnebeholderen og beholderen til malt kaffe er også plastaktige og skinnende å se på. En personlig smakssak, men likevel.

Et kvernverk hvor bønner og lo ikke har mulighet for å hope seg opp eller dumpe ned i kvernens indre. (Foto: Natasja Broström)

Beholderen blir statisk, så malt kaffe ikke slipper så lett. I stedet hoper det seg opp på sidene og i bunnen. Lokket med hull i resulterer imidlertid i at den malte kaffen ikke flyr ut til alle kanter, men blir i beholderen til jeg heller det ut i pour over-filteret mitt. Jeg kunne imidlertid ønsket at all den malte kaffen fulgte med.

Konklusjon

Melitta Calibra MEL22156 er ikke for baristaer med spesiell fintfølende fornemmelse for kaffe. Kvernen er en trofast kjøkkenmaskin som kverner kaffe til alle oss som ikke orker innstillinger og veiing når vi akkurat har kommet ut av sengen og bare vil ha litt mokka.

Calibra er testens raskeste kvern. Muligheten for selv å dosere per kopp fungerer fint når du gjerne vil bestemme selv. Displayet og knappene er enkle og oversiktlige å bruke.

Kvernens indre skilles lett fra hverandre ved hjelp av den påsatte stålbøylen. Du bør ikke bruke fingrene nede omkring skjæringen. (Foto: Natasja Broström)

Melittas kvern er ingen designperle, men fungerer som den skal. Vil du ha skjønnhet og ekte barista-stil, bør du ikke velge Calibra. Kan du nøye deg med mindre, er kaffekvernen et opplagt alternativ til spesielt stempelkanne og pour over.

Karakter
Melitta Calibra MEL22156
Basic

Home mener

Lett og rask å sette opp. Mulighet for å velge mengde etter antall kopper, vekt eller ved hjelp av manuell innstilling. Virker plastaktig. Malte bønnerester har tendens til å hope seg opp i beholderen. Trinnvelger til malingsgrader avviker fra den lille markeringspilen.

Også i denne testen:

5 kaffekverner

Wilfa Svart Aroma CGWS-130B

Tett på toppform

Wilfas Svart Aroma-kvern maler til perfeksjon. Resultatet er fint forarbeidede kaffebønner som dessverre griser til over alt.

Testens mest ensartede maling. Har lengre kvernetid for å unngå varmeutvikling, noe som kan skade bønnenes aroma.
Tendens til oppsamling av malt kaffe i beholderen. Den kvernede kaffen setter seg over alt og etterlater smulder. Ledning på siden og ikke bak.
Les hele testen

Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS

God design i en lekker kvern

Sages allsidige kaffekvern er en 4 kilo tung maskin full av gode design-ideer. De aller fleste fungerer fremragende i praksis.

Rask og med funksjonell design. Koppmål på beholder. Indre lås i lufttett bønnebeholder og mulighet for finjustering av kvernblad.
Ingen mål i gram. Brukeren må prøve seg frem til kaffemengde per kopp eller shot. Rund beholder med tendens til smulder.
Les hele testen

Wilfa Uniform Black WSFBS-200B + Scale

Solid kvern som vil alt selv

Wilfas maskiner til kaffebrygging har fått skryt. Toppmodellen Uniform WSFBS-200B overtar imidlertid lett styringen og levner ikke mye plass til brukerens ønsker.

Lett og enkel app. Kverner jevnt. Praktisk med automatisk stopp. Antistatisk metall sørger for at kvernet kaffe ikke hoper seg opp i beholderen.
Ingen mulighet for selv å velge kaffestyrke per kopp eller å kunne kverne et bestemt antall kopper av gangen.
Les hele testen

Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A

Kvernen sløser med bønnene

Amerikanske Baratza vil gjerne være opptakten til et lekkert kaffebrygg, men høy støy og tåpelige designvalg skjemmer opplevelsen.

Effektiv børste til rens av kvernenes kniver. Enkel, ytre design. Beholderen til malt kaffe er i antistatisk plastmateriale.
Bråker markant, og bønneholderen rister. Hele bønner faller ved siden av kvernen. Må vippes sidelengs for å tømme beholderen hvis du for eksempel vil rense kvernverket.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Hold små klåfingre unna flaskene

Effektiv klipping av store hager

Når du vil se bra ut

Freo X Ultra hjelper, men kan ikke stå alene

Revolusjon innen ismaskiner?

Lysmagi til husfasaden

Sodastream i nye japanske klær

Blir bedre og bedre

Smart pengeskap med mangler

Raskere og hyggeligere støvsuging

Kaffekverner med ambisjoner

Våtstøvsugeren som (ikke) suger

Scroll to Top