Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: UE Epicboom

Den nest største i familien

Med sin fyldige lyd og moderate størrelse fyller UE Epicboom gapet mellom de små bærbare høyttalerne og den voldsomme Hyperboom.

Skrevet av / 10.10.23 - 14:00
UE Epicboom
John Hvidlykke

Ultimate Ears, som er en del av Logitech, har hatt stor suksess med sine bærbare Bluetooth-høyttalere under navnet Boom.

Det siste skuddet på stammen er UE Epicboom, som vi tester her. Å kalle en to kilo tung bærbar høyttaler med håndleddsrem episk er ambisiøst, på grensen til hybris. Men hva skal man gjøre når det snart ikke finnes effektord på engelsk som ikke allerede er brukt sammen med -boom på en høyttaler. Megaboom, Hyperboom og Wonderboom – for å komme med noen eksempler.

Les også Sommerens feteste partyhøyttaler Ultimate Ears Hyperboom er så latterlig fet til prisen, at alle burde ha en. Eller to.

UE Epicboom er litt større og har en oval profil i stedet for sylindrisk, men ellers er slektskapet med Boom-familien umiskjennelig. Det meste av høyttaleren er dekket med grovt vevet stoff. Siden Logitech og Ultimate Ears er miljøbevisste, er frontstoffet fremstilt av 100 % gjenbrukspolyester, mens kabinettet inneholder 59 % gjenbruksplast.

Høyttaleren er helt vanntett (IP68). Den kan til og med spille mens den flyter på vannet. Værbeskyttelsen er viktig for en høyttaler som vil bli tatt med over alt.

UE Epicboom er ikke bare helt vanntett. Den kan spille mens den flyter på vannet. (Foto: Ultimate Ears)

Det er en innebygd bærerem på baksiden, som også kan brukes til å henge høyttaleren på en knagg, en gren eller på sykkelstyret. Når remmen henger slapt ned, klikker den seg magnetisk på plass på baksiden av kabinettet. Det er en fiks detalj.

Det tekniske

Lydstyrken justeres på de kjempestore pluss- og minustegnene i fronten. På toppen av høyttaleren er det knapper til Bluetooth, på/av, valg av musikkspor samt ”utendørsmodus”.

Bak stoffet, som ikke kan tas av, finner man en 11-centimeters bassenhet og to mindre enheter på 1,5 tommer, som dekker mellomtone- og diskantområdet.

Antall innebygde forsterkere og utgangseffekten på disse opplyses det ikke noe om. Men høyttaleren skal være i stand til å gi et lydtrykk på 94 dB i sin normale innendørsmodus. Og 95 dB i utendørsmodus, hvor bassen og diskanten skrus litt ned da de likevel ikke kommer til sin rett utendørs.

360-graders lyd

UE fremhever stolt at Epicboom har 360-gaders lyd, slik at lyden kan oppleves i samme kvalitet av alle rundt den. 360-graders lyd er et moteord som settes på stort sett alle små trådløse høyttalere, og som bare betyr at den er rundstrålende. Noe som kan være utmerket når det bare handler om å fylle rommet med en diffus lydtapet.

UE Epicboom kan pares med mobilen via NFC og Bluetooth. (Foto: Ultimate Ears)

I praksis sitter bassenheten i fronten og høytoneenhetene på hver sin side. Den mest balanserte lyden får man ved å lytte rett forfra, mens lyden fra sidene kan bli litt skarp. Men tonebalansen kan for øvrig justeres fra Boom-mobilappen, hvor man finner en firebånds equalizer. Man finner også en rekke forhåndsinnstillinger som på hver sin måte demonstrerer hvor mye bedre høyttaleren låter i nøytralinnstillingen som kalles ”Signature”.

Lydkvaliteten

Noe som tar oss videre til hvorfor UE-Boom-serien er blitt så populær og har høstet så mange rosende ord fra anmeldere: De låter bare veldig bra.

Lyden fra UE Epicboom kan på ingen måte rubriseres som hi-fi, men lydbildet er behagelig. Og viktigst er at lyden er forholdsvis ren og befridd for den ullenheten og uklarheten som de fleste små Bluetooth-høyttalere lider av.

Les også Et potent sjarmtroll La ikke det søte utseendet lure deg, Wonderboom 2 har overraskende potent lyd.

Sammenlignet med mindre høyttalere i samme serie, som UE Boom – som startet det hele, er UE Epicboom litt mer ”korrekt”, takket være en langt dypere og fyldigere bassgjengivelse. Mens den klassiske UE Boom ikke sier noe som helst fornuftig under 80–100 Hz, kan man faktisk få brukbar bass ned til de 50 Hz som Ultimate Ears lover. I hvertfall så lenge man befinner seg tett på høyttaleren og ikke spiller voldsomt høyt. Frekvensgangen i bassen tilpasses nemlig etter lydstyrken, så den er mest mulig lineær ved lave styrker, mens bassen skrus ned i takt med at lydstyrken heves – for å unngå overstyring og for å beskytte bassenheten.

Partyup!

UE Epicboom kan spille ganske høyt, men skal det festes, og en eller flere av vennene også har høyttalere fra Boom-serien, kan de kobles til et stort lydsystem via funksjonen Partyup i appen. De behøver ikke være samme modell; de fleste Boom-høyttalere fra de siste årene vil fungere sammen. Hvor mange høyttalere som maksimalt kan kobles sammen, er ikke helt klart. Men hos Logitech har de med suksess koblet over 150 høyttalere i festmodus. Så mange hadde ikke jeg til rådighet, men to UE Epicboom koblet sammen, låter mer enn dobbelt så godt som en. Og har man to like høyttalere, kan de kobles til å spille i stereo. Ellers er lyden i Partyup i mono.

UE Epicboom er en forholdsvis stor bærbar høyttaler. Men med sine to kilo er den fortsatt lett nok til å bli med på turen. (Foto: Ultimate Ears)

Til en improvisert hage- eller strandfest er muligheten for å koble flere høyttalere perfekt. Til hjemmebruk kommer et par UE Epicboom i stor konkurranse med stasjonære trådløse høyttalere. Man kan for eksempel kjøpe et par Argon Audio Forte A5 MK2 for mindre enn to Epicboom koster. Og hi-fi-messig er de i en annen klasse.

Integrasjon

Boom-appen har innebygd integrasjon med Amazon Music og lo-fi-tjenesten Spotify. På en bærbar Bluetooth-høyttaler kan Spotify være helt grei, men det ville være fint med alternativer, spesielt Tidal. Amazon Music er ikke relevant på våre breddegrader. Problemet er imidlertid ikke stort, da høyttaleren selvfølgelig spiller alt som strømmes til den via Bluetooth.

Konklusjon

UE Epicboom har såpass mye større og fyldigere lyd enn sine mindre søsken at den kan sette i gang strandfesten. Og så mye lettere og mindre enn UE Hyperboom at man faktisk også orker å slepe den med seg. Dessverre er den bare litt billigere enn den langt kraftigere Hyperboom. Så hvis det viktigste kravet er å få mye igjen for pengene, er den et alternativ som må vurderes.

På ren lydkvalitet blir Epicboom fortsatt forbigått av DALI Katch G2, som koster det samme og dessuten spiller i (en slags) stereo. Men den har ikke samme festfaktor og tyngde i bassen. Eller muligheten for å rotte seg sammen med andre høyttalere.

Karakter
UE Epicboom
Premium

Lyd & Bilde mener

God lyd generelt – og overraskende god bass. Helt vanntett. Lett å ta med på turen. En ganske høy pris for en bærbar Bluetooth-høyttaler. Spiller bare i mono. Kun trådløs tilkobling, men ingen bruker kabel i dag likevel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Høyttalere du bare kan drømme om

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Lyd & Bilde
Scroll to Top