Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Soundboks Go

Lett å bære – vanskelig å holde ut

Verdens kraftigste og mest fryktede partyhøyttaler i en miniutgave som kan tas med over alt. Men hvorfor ta den med?

Skrevet av / 12.04.22 - 15:00
Soundboks Go
John Hvidlykke

Danske Soundboks har fått samme ære som Google og Photoshop: å bli et begrep i dagligtalen. Når det spilles opp til fest i parken, på stranden eller på festivalcampen, skjer det på «en soundboks» – uansett om den bærbare festhøyttaleren er av nettopp det merket eller ei.

Men de tre utgavene av den originale Soundboks er både store og tunge, og man tar dem ikke med på en spontan tur. Derfor har Soundboks nå laget en mer bærbar «Go»-utgave, som både i vekt og størrelse er omkring halvparten.

Soundboks Go er en sort enhet i ABS-plast, omtrent på størrelse med en liten håndbagasjekoffert. Men i motsetning til håndbagasjen har Go-høyttaleren ingen hjul. Bare et bærehåndtak til én hånd. Man kan godt bære 9,2 kg i en hånd, men man skal ikke gå så mange hundre meter før en frisk gåtur begynner å virke som en dårlig idé.

soundboks go 1
Soundboks Go er på størrelse med en håndkoffert – men dessverre uten trillehjul. (Foto: Soundboks)

Til fots er en vanlig Soundboks faktisk lettere å ta med, da de innebygde profesjonelle bærehåndtakene er større og mer ergonomiske. Og to personer kan bære høyttaleren mellom seg. Til gjengjeld passer Soundboks Go i et lite bagasjerom eller til og med på sykkelens bagasjebrett.

soundboks go live12
Soundboks Go kan man ta med over alt. (Foto: Soundboks)

En bass i stedet for to

Soundboks Go har en enkelt 10″ bassenhet og en 1″ domediskant, som sitter i enden av en så stor waveguide, at den i virkeligheten er hornladet. Hver enhet har sin egen 72 watts klasse D-forsterker. Til sammenligning har den store Soundboks-en to 10″ bassenheter og 3 x 72 W forsterkereffekt.

Betjeningen er enkel: en skruknapp til kombinert på/av og volumkontroll, og trykknapp til å koble høyttaleren med andre Soundboks-er. Ved siden av Bluetooth er det en analog lydinngang med 3,5 mm minijack. Dessverre er profesjonelle innganger med XLR og ¼» jack-koblinger, som gjorde den fullvoksne Soundboks-en til en mini-PA-anlegg, droppet.

Soundboks Go er en Bluetooth-høyttaler, og den kan uten videre brukes med mobilen. Men det er selvfølgelig en styrings-app. Appen gir adgang til forskjellige lydinnstillinger samt til å samle opptil fire bokser i et system. Bruker man flere Soundboks-er sammen, kan man velge om de skal spille i mono eller være henholdsvis venstre og høyre kanal.

De tre lydinnstillingene har navnene «Indoors», «Power» og «Bass+». En fjerde innstilling, kalt «EQ,» gir adgang til å justere lyden med en seksbånds EQ-funksjon. Noe det i høyeste grad er bruk for!

EQ1
Skal lyden bli bare noenlunde avbalansert, må man ta grundig fatt i equalizeren. Men bass får man fortsatt ikke. (Skjermdump)

Optimistiske data

Ifølge produsenten kan Soundboks Go levere et lydtrykk på 121 dB i Bass+-modus og 119 dB i vanlig (utendørs) modus. Hvordan det er mulig med en 72 W forsterker, når bassenheten oppgis til å ha en følsomhet på 96 dB, kan kun markedsføringsavdelingen besvare. Etter alminnelig akustikk bør høyttaleren «bare» kunne gi 115 dB ved full forsterkereffekt. Noe som imidlertid fortsatt er vanvittig høyt.

soundboks go live14
Høyttaleren er beskyttet mot elementenes raseri. (Foto: Soundboks)

Lydkvaliteten

Soundboks er en høyttaler i en spesiell kategori. Den er først og fremst beregnet til å sette fart på festen. Derfor forventer jeg heller ikke high-end lyd fra den – eller for den saks skyld hi-fi.

Men den låter altså virkelig stygt! I innstillingen «Indoors» har den en ualminnelig skummel og innelukket lyd med en hul, drønnende bass. Og med de to utendørsinnstillingene «Power» og «Bass+» blir det enda  verre!

Og for å besvare det uunngåelige spørsmålet: Ja, jeg testet den med tunge electrobeats og popmusikk. Og ja, jeg testet den utendørs. Selvfølgelig. For det er der Soundboks Go er i sitt rette element. Men låter fortsatt så dårlig at man får lyst til å drikke en hel rad med rusbrus for å prøve å glemme den lyden!

Det er dumt at høyttaleren ikke gjør det den burde: Dypbass trengs ikke til fest (og Soundboks Go sier absolutt ikke noe meningsfullt under 50–60 Hz), men en partyhøyttaler skal til gjengjeld levere en slagkraftig mellombass i 80–100 Hz-området, som gir trykk i mellomgulvet. Og en diskant som skjærer gjennom. Og her feiler Soundboks Go.

Det den til gjengjeld leverer i overmål, er øvre bass og nedre mellomtone. Når man demper kontrollene for 150 Hz og 400 Hz kraftig, og samtidig hever alle andre toneområder i EQ-en i appen, blir lydbalansen noenlunde tålelig. Men skikkelig bass får man fortsatt ikke.

soundboks go live8
Det utskiftbare batteriet holder i opptil 40 timer på en lading, og kjøper man et ekstra batteri, kan festen kjøre i døgndrift. (Foto: Soundboks)

Konklusjon

Når man allerede har lyktes med å lage verdens kuleste festivalhøyttaler, synes det som en perfekt idé å ta det beste fra den og pakke det ned i en mer bærbar modell. Men det er dessverre ikke det som har skjedd. For Soundboks Go har ikke noe av den sjarmen som gjorde de tre generasjonene av store soundbokser til en suksess. I stedet for å levere knallharde beats, får man en skummel og uklar lyd. At høyttaleren i tillegg ikke er spesielt bærbar, gjør bare skaden verre.

Hvis du vil ha en høyttaler som kan holde festen gående i hele og halve døgn, er den originale Soundboks Gen. 3 et langt mer kompetent alternativ. Og den fjerdedelen den koster mer enn Soundboks Go, er godt investert! Vil du ha lys på festen og en litt lavere pris, er Sony MHC-V73D et godt alternativ – med hjul.

soundboks go 3
Soundboks Go er mindre og billigere enn Soundboks gen. 3. Men prisforskjellen vises godt. (Foto: Soundboks)

Karakter
Soundboks Go
Premium

Lyd & Bilde mener

Til å spille opp til fest i mange timer i strekk er det ikke mye som kan måle seg med Soundboks. Kan være i bagasjerommet eller takboksen. Hul og rungende lyd som krever usedvanlig mange Bacardi breezere for å gli ned. Tung og klosset. Hvorfor har den ikke fått kofferthjul?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Lyd & Bilde
Scroll to Top