TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

TEST Soundboks Go

Lett å bære – vanskelig å holde ut

Verdens kraftigste og mest fryktede partyhøyttaler i en miniutgave som kan tas med over alt. Men hvorfor ta den med?

forfatter
Publisert 12.04.22 - 15:00
Karakter
Soundboks Go
L&B mener
Til å spille opp til fest i mange timer i strekk er det ikke mye som kan måle seg med Soundboks. Kan være i bagasjerommet eller takboksen.
Hul og rungende lyd som krever usedvanlig mange Bacardi breezere for å gli ned. Tung og klosset. Hvorfor har den ikke fått kofferthjul?
Spesifikasjoner
 • Elementer: 10″ bass, 1″ hornladet domediskant
 • Forsterkereffekt: 2 x 72 W klasse D
 • Frekvensområde: 40 Hz–20 kHz (toleranse ikke oppgitt)
 • Max lydtrykk: 121 dB
 • Tilkoblinger: stereo-minijack, Bluetooth 5.0
 • Batteritid: 40 timer ved halv styrke, 6 timer ved maks styrke
 • Mål og vekt: 45,9 x 31,6 x 26,6 cm (BxHxD) / 9,2 kg
 • Web: soundboks.com
Veil. pris 6.999Pr. 12.04.22 Produktside

Danske Soundboks har fått samme ære som Google og Photoshop: å bli et begrep i dagligtalen. Når det spilles opp til fest i parken, på stranden eller på festivalcampen, skjer det på «en soundboks» – uansett om den bærbare festhøyttaleren er av nettopp det merket eller ei.

Men de tre utgavene av den originale Soundboks er både store og tunge, og man tar dem ikke med på en spontan tur. Derfor har Soundboks nå laget en mer bærbar «Go»-utgave, som både i vekt og størrelse er omkring halvparten.

Soundboks Go er en sort enhet i ABS-plast, omtrent på størrelse med en liten håndbagasjekoffert. Men i motsetning til håndbagasjen har Go-høyttaleren ingen hjul. Bare et bærehåndtak til én hånd. Man kan godt bære 9,2 kg i en hånd, men man skal ikke gå så mange hundre meter før en frisk gåtur begynner å virke som en dårlig idé.

soundboks go 1
Soundboks Go er på størrelse med en håndkoffert – men dessverre uten trillehjul. (Foto: Soundboks)

Til fots er en vanlig Soundboks faktisk lettere å ta med, da de innebygde profesjonelle bærehåndtakene er større og mer ergonomiske. Og to personer kan bære høyttaleren mellom seg. Til gjengjeld passer Soundboks Go i et lite bagasjerom eller til og med på sykkelens bagasjebrett.

soundboks go live12
Soundboks Go kan man ta med over alt. (Foto: Soundboks)

En bass i stedet for to

Soundboks Go har en enkelt 10″ bassenhet og en 1″ domediskant, som sitter i enden av en så stor waveguide, at den i virkeligheten er hornladet. Hver enhet har sin egen 72 watts klasse D-forsterker. Til sammenligning har den store Soundboks-en to 10″ bassenheter og 3 x 72 W forsterkereffekt.

Betjeningen er enkel: en skruknapp til kombinert på/av og volumkontroll, og trykknapp til å koble høyttaleren med andre Soundboks-er. Ved siden av Bluetooth er det en analog lydinngang med 3,5 mm minijack. Dessverre er profesjonelle innganger med XLR og ¼» jack-koblinger, som gjorde den fullvoksne Soundboks-en til en mini-PA-anlegg, droppet.

Soundboks Go er en Bluetooth-høyttaler, og den kan uten videre brukes med mobilen. Men det er selvfølgelig en styrings-app. Appen gir adgang til forskjellige lydinnstillinger samt til å samle opptil fire bokser i et system. Bruker man flere Soundboks-er sammen, kan man velge om de skal spille i mono eller være henholdsvis venstre og høyre kanal.

De tre lydinnstillingene har navnene «Indoors», «Power» og «Bass+». En fjerde innstilling, kalt «EQ,» gir adgang til å justere lyden med en seksbånds EQ-funksjon. Noe det i høyeste grad er bruk for!

EQ1
Skal lyden bli bare noenlunde avbalansert, må man ta grundig fatt i equalizeren. Men bass får man fortsatt ikke. (Skjermdump)

Optimistiske data

Ifølge produsenten kan Soundboks Go levere et lydtrykk på 121 dB i Bass+-modus og 119 dB i vanlig (utendørs) modus. Hvordan det er mulig med en 72 W forsterker, når bassenheten oppgis til å ha en følsomhet på 96 dB, kan kun markedsføringsavdelingen besvare. Etter alminnelig akustikk bør høyttaleren «bare» kunne gi 115 dB ved full forsterkereffekt. Noe som imidlertid fortsatt er vanvittig høyt.

soundboks go live14
Høyttaleren er beskyttet mot elementenes raseri. (Foto: Soundboks)

Lydkvaliteten

Soundboks er en høyttaler i en spesiell kategori. Den er først og fremst beregnet til å sette fart på festen. Derfor forventer jeg heller ikke high-end lyd fra den – eller for den saks skyld hi-fi.

Men den låter altså virkelig stygt! I innstillingen «Indoors» har den en ualminnelig skummel og innelukket lyd med en hul, drønnende bass. Og med de to utendørsinnstillingene «Power» og «Bass+» blir det enda  verre!

Og for å besvare det uunngåelige spørsmålet: Ja, jeg testet den med tunge electrobeats og popmusikk. Og ja, jeg testet den utendørs. Selvfølgelig. For det er der Soundboks Go er i sitt rette element. Men låter fortsatt så dårlig at man får lyst til å drikke en hel rad med rusbrus for å prøve å glemme den lyden!

Det er dumt at høyttaleren ikke gjør det den burde: Dypbass trengs ikke til fest (og Soundboks Go sier absolutt ikke noe meningsfullt under 50–60 Hz), men en partyhøyttaler skal til gjengjeld levere en slagkraftig mellombass i 80–100 Hz-området, som gir trykk i mellomgulvet. Og en diskant som skjærer gjennom. Og her feiler Soundboks Go.

Det den til gjengjeld leverer i overmål, er øvre bass og nedre mellomtone. Når man demper kontrollene for 150 Hz og 400 Hz kraftig, og samtidig hever alle andre toneområder i EQ-en i appen, blir lydbalansen noenlunde tålelig. Men skikkelig bass får man fortsatt ikke.

soundboks go live8
Det utskiftbare batteriet holder i opptil 40 timer på en lading, og kjøper man et ekstra batteri, kan festen kjøre i døgndrift. (Foto: Soundboks)

Konklusjon

Når man allerede har lyktes med å lage verdens kuleste festivalhøyttaler, synes det som en perfekt idé å ta det beste fra den og pakke det ned i en mer bærbar modell. Men det er dessverre ikke det som har skjedd. For Soundboks Go har ikke noe av den sjarmen som gjorde de tre generasjonene av store soundbokser til en suksess. I stedet for å levere knallharde beats, får man en skummel og uklar lyd. At høyttaleren i tillegg ikke er spesielt bærbar, gjør bare skaden verre.

Hvis du vil ha en høyttaler som kan holde festen gående i hele og halve døgn, er den originale Soundboks Gen. 3 et langt mer kompetent alternativ. Og den fjerdedelen den koster mer enn Soundboks Go, er godt investert! Vil du ha lys på festen og en litt lavere pris, er Sony MHC-V73D et godt alternativ – med hjul.

soundboks go 3
Soundboks Go er mindre og billigere enn Soundboks gen. 3. Men prisforskjellen vises godt. (Foto: Soundboks)

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kan være midt i blinken for mange Endelig en rimeligere Sonos-sub! Og Sub Mini kan være akkurat hva du har ventet på.
Skikkelig hi-fi til småpenger Argon Audio har oppdatert sin allerede vellykkede Forte-serie. Det er den bare blitt bedre av.
Monitor Audio fornyer Platinum-serien Monitor Audio feirer 50 år og lanserer nye flaggskiphøyttalere.
Ny 700-serie med høyttalere fra Bowers & Wilkins Henter teknikken fra high-end høyttalerne i 800-serien.
Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
Partyhøyttaler med karaoke og DJ-funksjon Spiller dundrende høyt i 25 timer.
Følg Lyd & Bilde