Samsung Wireless Audio 360 R5

Stor lyd for et lite rør

Samsung forsetter serien av rundtstrålende multiromshøyttalere. Og det gjør de rett i!
Mars 2016Samsung Wireless Audio 360 R5
Lyd & Bilde mener
Åpen, levende lyd som befinner seg i rommet fremfor høyttaleren. Designen er både elegant og diskré.
De fleste multiromshøyttalere i denne prisklassen spiller i stereo. Sonos tar poeng med sin romkorreksjon.
Spesifikasjoner
Samsung Wireless Audio 360 R5
  • Bestykning: 5” bass, 1” rundtstrålende diskant
  • Forsterkereffekt: Ingen info
  • Maks lydtrykk: 96 dB
  • Audio kodeker: AAC, AIFF, ALAC, FLAC, MP3, OGG, WAV, WMA, HD-lyd opp til 24-bit/192 kHz
  • Tilkoblinger: Wi-Fi (2,5 GHz/5 GHz), Bluetooth (A2DP), Samsung TV SoudConnect
  • App: iOS og Android
  • Mål: 16,6 x 31,3 cm (BxH)
  • Vekt: 2,7 kg
forfatter

Samsung, som fra før er blant de ledende produsentene av både smartmobiler, nettbrett og TV-er, kastet seg for ikke så lenge siden over enda et område innenfor hjemmeelektronikk, nemlig lyd – og spesielt multiromslyd. Og de har ubeskjedent uttalt at de vil produsere high-end lydutstyr.

 

For å nå det målet har de i 2015 etablert et utviklingslaboratorium for lydutstyr i Los Angeles, og de har fylt det med erfarne lydfolk, hentet fra konkurrentene, deriblant Harman som blant annet måtte vinke farvel til sin sjefingeniør Allan Devantier, som nå leder Samsung Audiolab. Også danske Bang & Olufsen og Brül og Kjør har måttet se medarbeidere ta spranget over Atlanteren til Los Angeles og Samsung.

 

Påstanden om high-end mangler fortsatt bevis, og da Lyd & Bildes utsendte besøkte Los Angles, modererte Allan Devantier uttalelsene litt. Det første målet er derfor å produsere høyttalere som låter godt, men til en pris hvor alle kan være med. Om vi senere får se konstruksjoner i det tyngre sjiktet ville han verken be- eller avkrefte.

Den nye 360 graders multirumshøjttaler er udviklet i Samsungs lydlaboratorium i Los Angeles, som ledes af dansk-amerikanske Allan Devantier. Foto: Samsung
De nye 360-graders multiromshøyttaleren er utviklet i Samsungs lydlaboratorium i Los Angeles, som ledes av dansk-amerikanske Allan Devantier. Foto: Samsung.

Avløser for R7

Samsung Wireless Audio 360 R5 er en direkte avløser til R7, som vi tidligere har testet. Som forgjengeren består bestykningen av en 5” bass-/mellomtoneenhet, som spiller ut gjennom en spalte som går hele veien rundt høyttalerens bunn. En 1” diskant øverst spiller likeledes i en 360 graders omkrets via en spredningsanordning, som imidlertid ikke kan ses bak stoffet, som dekker hele veien rundt.

 

Toppen av høyttaleren er i sort metallfinish, og fungerer som touchpanel. Her kan man starte og stoppe spilling, skru opp og ned, og velge mellom Wifi, Bluetooth og Samsung TV SoundConnect. Styring og tilkobling skjer via Samsung Wireless Audio Multiroom app (iOS og Android).

 

Samsung nevner ikke noe om verken frekvensområde eller forsterkereffekt, men målt i lytterommet er det noenlunde lineær output ned til ca. 55 Hz. Høyttaleren trekker 22 W fra nettet, noe som trolig kan oversettes til en klasse D utgangseffekt på knappe 20 W.

Toppen af R5 er ét stort touch-felt, hvor afspilning, lydstyrke og valg af kilde kan styres. Foto: Samsung

Lett oppsett

Tilkoblingen til det trådløse nettverket er blant de mest gjennomtenkte jeg har møtt. Også når nettverket ikke i første omgang reagerte slik det burde. I stedet for å kaste inn håndkleet og henvise til manuelt oppsett, guider appen deg smertefritt gjennom prosessen.

 

Utvalget av musikktjenester er stort, imidlertid uten å være så ekstremt som hos Sonos. Det er omtrent alt som er relevant for de fleste, herunder naturligvis Spotify, Tidal og TuneIn nettradio. Avspilling av musikkfiler fra husets nettverk fungerer også utmerket, hvis du kan leve med at appen insisterer på å sortere numrene alfabetisk, og ikke etter filnavn eller spornummer.

 

Lyden

Vi testet for noen måneder siden seriens daværende toppmodell, R7, og senere også den mindre R6, som begge fikk meg til å løfte de buskete anmelderøyebrynene. For de små, rare designvasene låt godt!

 

Det som spesielt overrasket den gangen, var åpenheten og nøytraliteten. Det samme gjelder for R5 – nå er det bare ikke en overraskelse lenger. De to høyttalerenhetene arbeider perfekt sammen fra topp til bunn, og da lyden spres helt jevnt i en 360 graders omkrets, endrer ikke lyden karakter når man beveger seg rundt i lokalet. Til gjengjeld betyr rundtstrålingen også at høyttaleren er påvirkelig av plassering, på grunn av refleksjoner fra veggene.

 

Det ville være et stort pluss hvis Samsung fulgte Sonos eksempel, og bygget romkorreksjon inn i appen.

 

Det er lett å lytte til R5. Lyden er behagelig, og musikken fyller rommet på en engasjerende måte, noe som viser at multiromslyd fra en monohøyttaler ikke trenger å være et tungt kompromiss.

 

Best til små scener

I kraft av sin størrelse og forsterkereffekt på omkring 20 W er det imidlertid grenser for hva man kan by R5. Og den har det tydelig bedre med hyggejazz enn heavy rock. På I’m Confessin’ fra testklassikeren Jazz At the Pawnshop er det ikke noe problem å føle seg hensatt til jazzpuben Stampen i Stockholm. Store klassiske besetninger eller massiv heavy rock er til gjengjeld ikke R5s livrett. Det låter ikke dårlig – bare smått og litt flatt. Her kommer høyttaleren til kort på både lydtrykk, oppløsning og bredde i stereobildet. Det er simpelthen lettere for hjernen å forestille seg at Suzanne Vega står alene i stuen og synger Tom’s Diner, enn at hele Judas Priest har klemt seg sammen i et hjørne for å oppføre Pestilence And Plague over en 20 watts treningsforsterker.

 

På mindre kompleks musikk kan man spille overraskende høyt uten at det låter direkte stygt. Når man lukker opp for reggae-slusene i Natasjas I Denmark Er Jeg Født, kan man lett høre at bassen runger litt hult, og at denne lille 5”-enheten jobber hardt. Men stemmen står fortsatt rent i rommet.

Bas-elementet spiller ud gennem en spalte, der går hele vejen rundt i bunden af højttaleren. Foto: Samsung

Konklusjon

Vi var virkelig imponerte over R6 og R7 fra samme serie, og Samsungs lydingeniører har ikke falt av siden den gang, men har tvert imot prestert å presse de gode sidene fra R7 ned i en litt mindre og litt billigere emballasje. Den rundtstrålende høyttaleren klarer som få til denne prisen å gi en live opplevelse i stuen. I hvert fall så lenge du holder deg til musikk uten altfor stor besetning.

 

Hvis du har bestemt deg for å ha god lyd i huset, uten å gå på hi-fi-toget for alvor, er R5 en god løsning – og to vil være enda bedre. Men så vil prisen være tett på aktive stereohøyttalere som Nordic Audio Gida og System Audio saxo 5 Active, som begge er et hi-fi-messig trinn opp på stigen.

Les alle artikler i 1 måned for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent?
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.