Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung HW-S66A / HW-S67A

Lekker og smekker lydplanke

Samsung HW-S66A er en stilig lydplanke som appellerer til både øyne og ører.

Skrevet av / 30.05.21 - 09:00
Samsung HW-S66A / HW-S67A
Audun Hage

Samsung leverer et bredt spekter av lydplanker i alle størrelser og prisklasser, propp full av høyttalere som sender surroundlyden til alle kanter. Fellesnevneren for mange av disse er imidlertid at de har en ganske – tja, industriell design! Ikke nødvendigvis det mest fristende å innrede stua med – spesielt dersom man allerede har investert i en lekker og diskré TV på veggen.

Hvis du synes flertallet av lydplanker ser kantete og stygge ut, kan det hende at Samsungs seneste kreasjon faller bedre i smak. Den såkalte S-serien er laget spesielt for å matche The Frame og andre designorienterte TV-modeller som The Serif.

Samsung HW-S66A. (Foto: Samsung)

Høyttaler i fine klær

Toppmodellen i S-serien er kledd i lekkert stofftrekk fra Kvadrat, og kommer i enten svart (HW-S66A) eller lysegrå farge (HW-S67A). Bredden på 76 centimeter er akkurat nok til å passe innenfor føttene på en 55-tommers The Frame. Kanskje den like gjerne kunne hete The Bar?

Designen fremstår i alle fall tiltalende i våre øyne: Her får man en høyttaler som lett kan gli inn i omgivelsene, uten å skrike ”se på meg”. Den kan stå på benken eller henges på veggen ved hjelp av medfølgende fester.

HW-S67A_005_Dynamic-R-perspective_Light-grey HW-S66A_005_Dynamic-R-perspective_Black
<
>

Fem surroundkanaler – men ingen Dolby Atmos

Under stoffduken skjuler det seg 7 høyttalerelementer fordelt på totalt 5 kanaler (5.0). S66A har attpåtil fått en kanal mer enn forgjengeren S66T, nærmere bestemt en egen senterhøyttaler til dialogene. I tillegg til venstre og høyre stereokanal, skyter den også surroundlyd ut på sidene.

Samsung-planken må imidlertid klare seg uten såkalte høydekanaler, og har heller ingen støtte for 3D lydformater som Dolby Atmos og DTS:X. Her er det kun alminnelig 5.1 lyd som gjelder. De som vil dra nytte av de mer avanserte lydformatene, henvises i stedet til de mange modellene i Q-serien.

Samsung har introdusert Q Symphony, som er en finesse der planken spiller i «symfoni» med TV-ens innebygde høyttalere. Denne får du imidlertid ikke på S-serien.

Kan oppgraderes med subwoofer og bakhøyttalere

Samsung S66A har innebygde basshøyttalere, og skal i utgangspunktet klare seg ganske fint uten subwoofer. Samsung tilbyr imidlertid dette som ekstrautstyr: Den trådløse subwooferen SWA-W500 koster 2990 kroner(veil.) og selges separat.

De som ønsker kan også oppgradere lydplanken med ekstra bakhøyttalere til surroundeffektene. Høyttalersettet du kan kjøpe i tillegg heter SWA-9000S og koster 2000 kroner, men vær obs på at disse ikke har den samme designutførelsen i tekstil – og kommer kun i svart.

De som ønsker kan oppgradere med den trådløse subwooferen SWA-W500. Den har et 6,5″ basselement og forsterker på 130 watt. (Foto: Samsung)

Brukervennlighet og finesser

Samsung-planken er enkel å sette opp: den kan enten kobles til TV-en din ved hjelp av den medfølgende HDMI-kabelen (anbefalt), alternativt via Bluetooth eller optisk kabel. Noen TV-er vil automatisk gjenkjenne lydplanken og aktivere lydreturkanalen (HDMI ARC), men det kan også hende du må inn i TV-menyen og aktivere denne. I vårt tilfelle paret vi lydplanken med en 2021 Samsung The Frame LS03A, og det gikk knirkefritt.

Har du satt opp en smarthjem med Samsungs SmartThings-app, så kan også denne lydplanken legges til der. Da får du også tilgang til strømmetjenester, som Deezer, Apple Music og internettradio via Wi-Fi. Planken støtter i tillegg både Airplay II, Spotify Connect og Chromecast, så det finnes rikelig med avspillingsmuligheter.

Dersom du har en Samsung-TV kan du dra nytte av full synkronisering og fjernstyring via TV-fjernkontrollen. Men lydplanken kommer også med egen fjernkontroll, pluss betjeningsknapper på toppen av høyttaleren.

Lydkvalitet

Da vi testet 2020-modellen HW-S66T for en tid tilbake, var vi ikke videre imponert over lydgjengivelsen, som hadde en ganske ullen og innestengt karakter. Det kan virke som Samsung selv har erkjent dette, for på årets modell har de fått til noen viktige – og klart hørbare – forbedringer.

HW-S66A har blant annet fått en dedikert senterkanal, slik at stemmegjengivelsen nå gjengis av egne høyttalerelementer, i stedet for å mikses inn i stereolyden. Dette kan man umiddelbart også høre ved at dialogene blir mer presist plassert i midten, og antar en mer ”fysisk” tilstedeværelse i rommet. Det blir også lettere å henge med i samtalen mellom rollefigurene: Ordvekslingen mellom Robert De Niro og Al Pacino i gangsterfilmen The Irishman kommer tydelig ut.

Den nye Samsung-planken har også blitt klarere i toppen: Diskanten låter krispere og bidrar til at både musikk og lydeffekter kommer bedre frem. Vi kan også spille relativt høyt: Skuddvekslingene i John Wick 3 smeller til så det ringer i ørene, uten at lyden blir forvrengt eller anstrengende. Hvilket tyder på grei kvalitet på høyttalerelementene.

S66A har noen musikalske kvaliteter som får oss til å trampe takten. Musikk via Spotify, så vel som musikkvideoer fra YouTube, fungerer utmerket. Vi sjekket blant annet ut de mange videoene fra sangshowet The Voice, og ble umiddelbart ganske fenget: Samsung-planken har den rette fylden og varmen i mellomtonen som får musikken låter engasjerende og nærværende. Om du ikke allerede har en Bluetooth-høyttaler stående i stua, kan dette faktisk være et fint alternativ.

Vi synes også at S66A klarer seg greit i bassen, selv uten separat subwoofer har den bra med fylde og definisjon i bassområdet. Kontrabass, trommer og andre lydeffekter får bra med futt i seg. Men på et punkt sier det naturligvis stopp: Den dypeste bassen uteblir, og vil du gjengi de laveste orgeltonene og de tøffeste eksplosjonene kreves det tyngre skyts.

Vi har for ordens skyld testet både med og uten den matchende subwooferen SWA-W500, og fant at denne ga et ettertraktet påfyll i de laveste frekvensene, som fungerte bra til både musikk og film. Vi tror mange potensielle kjøpere av denne «designplanken» vil si seg fornøyd med bassen slik den er, men det er naturligvis kjekt å ha muligheten til å legge til en subwoofer for den som ønsker – enten man er bassfrelst eller skal fylle et større rom med lyd.

Det vi derimot savner litt, er et større surround-lydbilde. Samsung-planken klarer ikke å lukke oss inne i en helomsluttende ”lydboble” slik de beste Atmos-plankene kan. Man blir ikke narret til å tro at lydeffektene kommer bakfra eller til siden. Dette er først og fremst en kraftig forbedring av TV-lyden, men ikke et fullblods surroundanlegg i én boks.

Les også Kompakt og kraftfull Atmos-lydplanke Ny lydplanke på ønskelisten? Samsung HW-Q810A er en finfin match til produsentens egne TV-er.

Sonos-konkurrent?

Med de siste lydforbedringene fremstår Samsung HW-S66A som en klar konkurrent til Sonos Beam, som lenge har vært vårt kompakte favoritt. Sonos-planken drar nytte av selskapets TruePlay romkorreksjon, som gjør det lett å tilpasse lyden og gir en klar lydforbedring. Samsung har ikke tilsvarende løsning (kun en manuell equalizer), men låter til gjengjeld mer balansert opp av esken. Vil du oppgradere med subwoofer, er Samsungs sub dessuten vesentlig rimeligere enn Sonos sitt alternativ. Verdt å tenke på dersom du vil ha et lekkert lydplanke-oppsett på budsjett!

Konklusjon

Samsung HW-S66A er en ikke den røffeste og tøffeste lydplanken på markedet, men derimot en diskré høyttaler som passer utmerket til The Frame og andre designbevisste TV-er. Lydplanken har en flott fasong trukket i fin tekstil, og er enkel å betjene og sette opp. Lyden er glimrende med god fylde og distinkte dialoger. Det finnes lydplanker med enda større, helomsluttende surroundlyd, men de er neppe like møbleringsvennlige som denne!

Karakter
Samsung HW-S66A / HW-S67A
Basic

Lyd & Bilde mener

Samsung HW-S66A er en kompakt og stilren lydplanke med sterk og klar lyd. Muligheten for å oppgradere med subwoofer er også praktisk. Samsung-lydplanken støtter ikke lydformatet Dolby Atmos, så den må klare seg uten de frekkeste 3D-effektene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top