Linn Akurate System

Tettere på Nirvana

Med nytt karosseri og adskillig flere hi-fi hestekrefter under panseret vekker Linns nye Akurate-serie stort må-ha begjær hos kresne musikklyttere.

Pluss
Musikk og hi-fi i skjønn forening Varm klangbalanse Kraft og kontroll
Minus
Ingen digitalinnganger

Husker du fortsatt din beste konsertopplevelse? Mitt trolig beste konsertminne var da jeg besøkte Roskilde og fikk oppleve Metallica live for første gang på Orange Scene i 2003. Trøkket fra scenen kombinert med brølet 70.000 elleville tilskuere ga en opplevelse som sitter i kroppen og sikkert kjennes i ørene den dag i dag, og selv om jeg har sett Hetfield & Co live flere ganger senere er det fortsatt denne konserten de måles opp mot.

I løpet av mange år som lydanmelder er det selvfølgelig også noen produkter man husker bedre enn andre. Et av dem var Linns Akurate-serie som vi testet i 2007. For å oppsummere det hele så var dette et anlegg som gjorde veldig mye riktig musikalsk sett. Med Linn-komponenter i alle ledd fikk man en slags synergieffekt som ga en engasjerende lydopplevelse av de sjeldne.

Slike gode lydopplevelser glemmer man ikke så lett. Det var derfor med dårlig skjult begeistring vi takket ja når en ny og forbedret versjon av musikkspilleren Akurate DS sto på trappene, sammen med matchende forsterkere og høyttalere.

Samlet pris på dette anlegget er ca 200.000 kroner, så vi befinner oss definitivt i high-end klassen både prismessig og lydmessig. Men for den som vil ha et seriøst musikkanlegg, og kanskje har blitt lei av å mikse og matche eksotiske hi-fi komponenter, kommer det skreddersydde Linn-anlegget akkurat som bestilt.

Akurate mkII
Frontfiguren i anlegget er signalkilden Akurate DS, som har jobben med å spille lyd fra nettverket. Dette er ingen DAC i tradisjonell forstand, men en digital musikkspiller som bufrer musikkfilene internt. På denne måten unngår man mange jitter- og støyproblemer relatert til synkronisering og klokkefrekvens. Du slipper også å sitte med PC-en i fanget når du skal spille musikk. Linn-spilleren kobles til nettverket via Ethernet-ledning og kan enkelt fjernbetjenes med en iPod Touch, iPad eller iPhone.

Linn har fortsatt klokkertro på at den integrerte løsningen er den beste lydmessig sett, men har likevel inkludert en BNC digitalutgang for den som vil koble til en separat D/A konverter. Linn-spilleren har både RCA og XLR lydutganger, med enten fast eller variabel volumkontroll. Den kan derfor kobles rett i en effektforsterker eller aktive høyttalere om man skulle ønske. Derimot savner vi digitale innganger som lar oss bruke den interne D/A konverteren til for eksempel TV og iPod.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Vil du koble til annet utstyr er det forforsterkeren Akurate Kontrol som gjelder. Også denne er helt ny. Mens forgjengeren var en multikanal variant er nykommeren blitt en rendyrket stereo forforsterker med RCA og balanserte inn-/utganger. Utstyrsmessig er den svært minimalistisk for å holde kretskortløsningene så enkle som mulig. Kontrol har Ethernet-tilkobling for å kunne fjernstyres via nettverk sammen med Akurate DS.
Forsterkeren Akurate 2200 leverer 2 x 100 watt i 8 Ohm. Blant høydepunktene er en oppgradert ”Dynamik” strømforsyning som sørger for hurtigere og mer stabile strømleveranser, og ikke minst lavere støy enn tidligere. Forsterkeren leveres også i 3 og 4-kanals versjon, og kan utstyres med elektronisk delefilter tilpasset Linns høyttalere. Men hold deg fast: For å drive 242-høyttalerne aktivt kreves hele ti forsterkerkanaler…
Akurate 242 mkII høyttalerne ser til forveksling prikk like ut som forrige generasjon, men har fått nye høyttalerelementer med tilhørende delefilter. Den mest synlige forskjellen er den massive sokkelen som nå er helstøpt i stedet for todelt, og at du nå har flere spennende farger å velge mellom. På tross av likheten er det dessverre ikke mulig å oppgradere en gammel 242 til ny versjon, da kabinettet er endret innvendig for å gi plass til nye elementer og bassporter.

Ferdig komponert havner Akurate-anlegget rett i underkant av 200.000 kroner, men da slipper man i det minste å bruke tusenvis av kroner på kabler. Linns Black Interconnect følger med i esken, og bi-wiring høyttalerkabelen K400 selges løst for 170 kroner per løpemeter. Vi har tatt for oss Akurate DS i et komplett Akurate-anlegg.

Lydkvalitet
Linn er kjent for å ha en nokså kompromissløs, nøytral lydfilosofi uten ekstra krydder og søtningsmiddel, og i tilfellet med den rimeligere Majik DS (24.000 kr) kan det av og til låte litt slankt. Men med Akurate DS får man full uttelling både musikalsk sett og i hi-fi termer. Her er det rikelig med dynamikk og oppløsning sammen med en nærmest bunnløs bassgjengivelse, og i kombinasjon med Akurate elektronikk og høyttalere låter det riktig, riktig bra.

Akkurat som et band som har vært på veien sammen i årevis, låter Akurate-anlegget veldig samspilt og ”tight”. Lyden er åpen, kraftfull og behersket på samme tid. Du må nesten stille om ørene litt, omtrent som når du ser på en riktig kalibrert TV kontra en som står i butikkmodus. De første sekundene kan lyden virke flat og lite imponerende, men etter hvert kommer nyansene fram. Akurate DS er i stand til å hente ut enorme mengder med lydinformasjon og servere den på en behagelig måte.

Med musikkarkivet rippet til harddisk og DS-spilleren koblet til nettverket ligger favorittlåtene bare et knappetrykk unna, og i stedet for å spille Kari Bremnes nok en gang, frister det mer å begi seg utpå en oppdagelsesreise i musikkarkivet. I motsetning til mange andre high-end anlegg har Akurate et veldig bredt repertoar, og mye gammel og glemt musikk fremstår med ny glød. Egenskapene går klart mer i retning av å være raffinert enn rocka. Men fordi klangen er veldig nøytral i utgangspunktet, takler de fint hardtslående musikk uten at det blir for lyst og aggressivt i toppen. Du kan fint bytte fra Mozart til Metallica uten at ørene voldtas.

Med den enorme oppløsningsevnen dette anlegget har, skulle man kanskje tro at dårlige innspillinger skulle låte hardt og spisst, slik det ofte gjør med high-end lydutstyr. Men faktisk låter selv gammelt metall fra Led Zeppelin og Black Sabbath overraskende bra. Dette er trolig fordi Linn fokuserer mer på rytme og melodi enn det å hente ut flest mulig detaljer. I stedet for trommer, bass og vokal skriker om oppmerksomhet kommer alt frem på et samspilt og energisk vis.

Linn-spilleren har en sammenheng i lydgjengivelsen som nesten bare må oppleves, og er et markant løft i forhold til rimeligere nettverkspillere som Sonos ZP90, selv når denne er koblet til en potent D/A konverter som Hegel HD20. Forskjellen ligger fremfor alt i bedre musikalsk flyt, og en større ro i lydbildet. Dette gjelder vel og merke opp til 16 bits oppløsning. Med musikkfiler i studiokvalitet (24bit/96kHz) er Linn-spilleren i en annen liga, men dette støtter dessverre ikke Sonos for øyeblikket. Linn har på sin side til gode å implementere streamingtjenester som Wimp og Spotify i spilleren sin foreløpig.

På et potent anlegg som dette er det alltid interessant å finne ut hvilket som er det sterkeste ledd, og det ble raskt klart at Akurate DS skal ha mye av æren for den gode lydkvaliteten. Vi prøvde å bytte ut komponent for komponent, og det var overraskende hvor tydelig innvirkning signalkilden hadde på lydkvaliteten. Sagt på en annen måte: Vi ville heller koblet Akurate DS til et billigere anlegg, fremfor å sette en dårligere kilde foran resten av Akurate-anlegget.

Konklusjon
Linns nye Akurate-serie er med digitalspilleren DS i spissen noe av det bedre vi har hørt innen high-end lyd. Akurate DS er ikke bare fleksibel og lett å bruke, men leverer også en besnærende åpen og engasjerende lydgjengivelse som overgår selv langt dyrere og mer eksotiske CD-baserte løsninger. Blant de mest positive egenskapene er evnen til å spille all slags typer musikk på nøytralt og ufarget vis, med en smittsom innlevelse og dynamikk. Akurate DS er vår nye referansespiller i high-end klassen!

Linn Akurate 242 høyttalere er skreddersydd for dette systemet.  Les testen her

Husker du fortsatt din beste konsertopplevelse? Mitt trolig beste konsertminne var da jeg besøkte Roskilde og fikk oppleve Metallica live for første gang på Orange Scene i 2003. Trøkket fra scenen kombinert med brølet 70.000 elleville tilskuere ga en opplevelse som sitter i kroppen og sikkert kjennes i ørene den dag i dag, og selv om jeg har sett Hetfield & Co live flere ganger senere er det fortsatt denne konserten de måles opp mot. I løpet av mange år som lydanmelder er det selvfølgelig også noen produkter man husker bedre enn andre. Et av dem var Linns Akurate-serie som vi testet i 2007. For å oppsummere det hele så var dette et anlegg som gjorde veldig mye riktig musikalsk sett. Med Linn-komponenter i alle ledd fikk man en slags synergieffekt som ga en engasjerende lydopplevelse av de sjeldne. Slike gode lydopplevelser glemmer man ikke så lett. Det var derfor med dårlig skjult begeistring vi takket ja når en ny og forbedret versjon av musikkspilleren Akurate DS sto på trappene, sammen med matchende forsterkere og høyttalere. Samlet pris på dette anlegget er ca 200.000 kroner, så vi befinner oss definitivt i high-end klassen både prismessig og lydmessig. Men for den som vil ha et seriøst musikkanlegg, og kanskje har blitt lei av å mikse og matche eksotiske hi-fi komponenter, kommer det skreddersydde Linn-anlegget akkurat som bestilt. Akurate mkII Frontfiguren i anlegget er signalkilden Akurate DS, som har jobben med å spille lyd fra nettverket. Dette er ingen DAC i tradisjonell forstand, men en digital musikkspiller som bufrer musikkfilene internt. På denne måten unngår man mange jitter- og støyproblemer relatert til synkronisering og klokkefrekvens. Du slipper også å sitte med PC-en i fanget når du skal spille musikk. Linn-spilleren kobles til nettverket via Ethernet-ledning og kan enkelt fjernbetjenes med en iPod Touch, iPad eller iPhone. Linn har fortsatt klokkertro på at den integrerte løsningen er den beste lydmessig sett, men har likevel inkludert en BNC digitalutgang for den som vil koble til en separat D/A konverter. Linn-spilleren har både RCA og XLR lydutganger, med enten fast eller variabel volumkontroll. Den kan derfor kobles rett i en effektforsterker eller aktive høyttalere om man skulle ønske. Derimot savner vi digitale innganger som lar oss bruke den interne D/A konverteren til for eksempel TV og iPod. Vil du koble til annet utstyr er det forforsterkeren Akurate Kontrol som gjelder. Også denne er helt ny. Mens forgjengeren var en multikanal variant er nykommeren blitt en rendyrket stereo forforsterker med RCA og balanserte inn-/utganger. Utstyrsmessig er den svært minimalistisk for å holde kretskortløsningene så enkle som mulig. Kontrol har Ethernet-tilkobling for å kunne fjernstyres via nettverk sammen med Akurate DS. Forsterkeren Akurate 2200 leverer 2 x 100 watt i 8 Ohm. Blant høydepunktene er en oppgradert ”Dynamik” strømforsyning som sørger for hurtigere og mer stabile strømleveranser, og ikke minst lavere støy enn tidligere. Forsterkeren leveres også i 3 og 4-kanals versjon, og kan utstyres med elektronisk delefilter tilpasset Linns høyttalere. Men hold deg fast: For å drive 242-høyttalerne aktivt kreves hele ti forsterkerkanaler… Akurate 242 mkII høyttalerne ser til forveksling prikk like ut som forrige generasjon, men har fått nye høyttalerelementer med tilhørende delefilter. Den mest synlige forskjellen er den massive sokkelen som nå er helstøpt i stedet for todelt, og at du nå har flere spennende farger å velge mellom. På tross av likheten er det dessverre ikke mulig å oppgradere en gammel 242 til ny versjon, da kabinettet er endret innvendig for å gi plass til nye elementer og bassporter. Ferdig komponert havner Akurate-anlegget rett i underkant av 200.000 kroner, men da slipper man i det minste å bruke tusenvis av kroner på kabler. Linns Black Interconnect følger med i esken, og bi-wiring høyttalerkabelen K400 selges løst for 170 kroner per løpemeter. Vi har tatt for oss Akurate DS i et komplett Akurate-anlegg. Lydkvalitet Linn er kjent for å ha en nokså kompromissløs, nøytral lydfilosofi uten ekstra krydder og søtningsmiddel, og i tilfellet med den rimeligere Majik DS (24.000 kr) kan det av og til låte litt slankt. Men med Akurate DS får man full uttelling både musikalsk sett og i hi-fi termer. Her er det rikelig med dynamikk og oppløsning sammen med en nærmest bunnløs bassgjengivelse, og i kombinasjon med Akurate elektronikk og høyttalere låter det riktig, riktig bra. Akkurat som et band som har vært på veien sammen i årevis, låter Akurate-anlegget veldig samspilt og ”tight”. Lyden er åpen, kraftfull og behersket på samme tid. Du må nesten stille om ørene litt, omtrent som når du ser på en riktig kalibrert TV kontra en som står i butikkmodus. De første sekundene kan lyden virke flat og lite imponerende, men etter hvert kommer nyansene fram. Akurate DS er i stand til å hente ut enorme mengder med lydinformasjon og servere den på en behagelig måte. Med musikkarkivet rippet til harddisk og DS-spilleren koblet til nettverket ligger favorittlåtene bare et knappetrykk unna, og i stedet for å spille Kari Bremnes nok en gang, frister det mer å begi seg utpå en oppdagelsesreise i musikkarkivet. I motsetning til mange andre high-end anlegg har Akurate et veldig bredt repertoar, og mye gammel og glemt musikk fremstår med ny glød. Egenskapene går klart mer i retning av å være raffinert enn rocka. Men fordi klangen er veldig nøytral i utgangspunktet, takler de fint hardtslående musikk uten at det blir for lyst og aggressivt i toppen. Du kan fint bytte fra Mozart til Metallica uten at ørene voldtas. Med den enorme oppløsningsevnen dette anlegget har, skulle man kanskje tro at dårlige innspillinger skulle låte hardt og spisst, slik det ofte gjør med high-end lydutstyr. Men faktisk låter selv gammelt metall fra Led Zeppelin og Black Sabbath overraskende bra. Dette er trolig fordi Linn fokuserer mer på rytme og melodi enn det å hente ut flest mulig detaljer. I stedet for trommer, bass og vokal skriker om oppmerksomhet kommer alt frem på et samspilt og energisk vis. Linn-spilleren har en sammenheng i lydgjengivelsen som nesten bare må oppleves, og er et markant løft i forhold til rimeligere nettverkspillere som Sonos ZP90, selv når denne er koblet til en potent D/A konverter som Hegel HD20. Forskjellen ligger fremfor alt i bedre musikalsk flyt, og en større ro i lydbildet. Dette gjelder vel og merke opp til 16 bits oppløsning. Med musikkfiler i studiokvalitet (24bit/96kHz) er Linn-spilleren i en annen liga, men dette støtter dessverre ikke Sonos for øyeblikket. Linn har på sin side til gode å implementere streamingtjenester som Wimp og Spotify i spilleren sin foreløpig. På et potent anlegg som dette er det alltid interessant å finne ut hvilket som er det sterkeste ledd, og det ble raskt klart at Akurate DS skal ha mye av æren for den gode lydkvaliteten. Vi prøvde å bytte ut komponent for komponent, og det var overraskende hvor tydelig innvirkning signalkilden hadde på lydkvaliteten. Sagt på en annen måte: Vi ville heller koblet Akurate DS til et billigere anlegg, fremfor å sette en dårligere kilde foran resten av Akurate-anlegget. Konklusjon Linns nye Akurate-serie er med digitalspilleren DS i spissen noe av det bedre vi har hørt innen high-end lyd. Akurate DS er ikke bare fleksibel og lett å bruke, men leverer også en besnærende åpen og engasjerende lydgjengivelse som overgår selv langt dyrere og mer eksotiske CD-baserte løsninger. Blant de mest positive egenskapene er evnen til å spille all slags typer musikk på nøytralt og ufarget vis, med en smittsom innlevelse og dynamikk. Akurate DS er vår nye referansespiller i high-end klassen! Linn Akurate 242 høyttalere er skreddersydd for dette systemet.  Les testen her
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Linn Akurate DS

 • Digital musikkspiller
 • RCA+XLR lydutganger
 • BNC digitalutgang
 • 45.000 kr

Linn Akurate Kontrol

 • Stereo forforsterker
 • RCA/XLR inn/ut
 • 42.950 kr

Linn Akurate 2200

 • Stereo effektforsterker
 • 2 x 100 W (8 Ohm)
 • RCA eller XLR tilkobling
 • 34.500 kr
Pris: 122450,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.