TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
☀️SOMMERTILBUD☀️ - 6 UKER KUN 6 KR

TEST: Fyne Audio F5E

Kompakt perspektivmester

Fyne Audio leverer krystallklar lyd og et imponerende perspektiv i en ytterst prisvennlig minihøyttaler.

Av / 11.07.25 - 12:00
Fyne Audio F5E

Lyd & Bilde mener

  • Fremragende perspektiv og romgjengivelse. Virkelig klar stemmegjengivelse til prisen. Svært billige.
  • Ugudelig ineffektive. Begrenset headroom. Evnene og rekkevidden i bassområdet er naturlig begrenset.

Fyne Audio F5e er en høyttaler i det billige sjiktet. På tross av sin beskjedne størrelse, som er blant de minste vi har testet og har en vekt på under fire kilo per høyttaler, klarer den å levere en lydkvalitet som langt overgår forventningene i prisklassen.

Kabinettet er kledd med en forholdsvis god vinyletterligning av sort ask, noe som er en umerket detalj. Til denne prisen skal man være glad hvis man får annet enn sort eller hvit satengmaling.

Det sitter bare én synlig høyttalerenhet i Fyne Audio F5E, men da det er snakk om en koaksialenhet, rommer den mer enn øyet først ser. I sentrum av bassenheten befinner det seg en diskantenhet med en 19 mm titanmembran som spiller inn i et horn utboret i bassenhetens polstykke og forlenges av bassmembranen.

Fyne Audio F5E 1
Det sitter bare en synlig høyttalerenhet i Fyne Audio F5E, men den er koaksial. (Foto: Fyne Audio)

Fyne Audio kaller prinsippet IsoFlare, men de er ikke de første i verden til å gjenoppfinne hjulet og kalle det en sirkulær kjøreenhet. Denne typen koaksialenheter har vært brukt i årtier av spesielt Tannoy. Fyne Audio er forøvrig stiftet av tidligere Tannoy-medarbeidere.

At prinsippet er gjennomprøvd, gjør det selvfølgelig ikke dårligere. Og hver gang jeg hører en velkonstruert koaksialhøyttaler, blir jeg imponert – spesielt over stereoperspektivet. Når bass og diskantenhet har samme utstrålingspunkt, unngår man en stor del av de fasevanskelighetene som oppstår når to separate høyttalerenheter gjengir det samme signalet.

Annonse

Det gjelder også for Fyne Audio F5E. Den lille 5” enheten er den minste koaksial- (unnskyld – IsoFlare) enheten fra Fyne. Og også den minste jeg har sett etter det prinsippet.

Enhetens kantoppheng har også et varemerkebeskyttet navn, FyneFlute. Det dekker over riller i opphenget som skal gi mindre forvrengning og samtidig tillate en lang membranvandring. Det er det bruk for når en så liten enhet skal gjengi bass.

Bassporten er ikke helt vanlig. I stedet for en sirkulær port på for- eller baksiden er det en smal spalte hele veien rundt langs bunnen av kabinettet. Systemet, som har fått navnet ”BassTrax”, skal gi bedre styring av bassmembranen og færre resonansproblemer i kabinettet.

F5E-3Q-GOff F5E-3Q-GOn
<
>
Bassrefleksporten har utmunninger i alle retninger. (Foto: Fyne Audio)

Lydkvaliteten

En så liten og billig høyttaler har sine begrensninger. Mange. Men det er vanskelig å huske dem når man kobler høyttalerne til og åpner opp for musikken.

Fyne F5e leverer et solid meislet stereoperspektiv og en overraskende stor og detaljert lyd. Fordi enhetene har samme sentrum, utstråles lyden fra samme punkt, noe som gjør mirakler for dybdeperspektivet, hvor man får en overbevisende illusjon av musikerne foran deg i rommet.

Det gjelder ikke minst i mellomtoneområdet, hvor vokaler og akustiske instrumenter befinner seg. Her er klarheten og åpenheten flott. Hver stemme og hvert instrument har sin egen plass, og nyanser gjengis med en finkornethet man normalt forbinder med dyrere konstruksjoner.

De små høyttalerne briljerer spesielt på akustisk musikk og liveopptak. Korsang låter fantastisk, og det er veldig lett å peke ut de enkelte sangerne i koret på et skikkelig opptak som Koyaanisqatsi.

Les også TEST: 6 kompakthøyttalere Det trenger ikke koste en formue å få god stereolyd i stuen. Vi har funnet seks par høyttalere som ikke sprenger budsjettet.

Også orkester-liveopptak låter fremragende og gir en svært god fornemmelse av å være i rommet. En testklassiker som Telarc-utgaven av Johann Strauss’ Banditten Galopp klarer Fyne Audio F5e veldig fint, og man fornemmer tydelig den store konsertsalen i Cincinnati bak høyttalerne.

Smellet fra paukene låter også tørt og fast. Men selvfølgelig ikke med den fysiske fornemmelsen som mer velvoksne høyttalermembraner kan prestere. Høyttalerne ruller bratt av omkring 50 Hz. Med litt kreativ utnyttelse av romresonanser og en plassering tett på bakveggen kan man godt lokke gjengivelse ned til bassens dype e-streng (40 Hz) ut av dem. Men Fyne Audio F5E trives best med begrensede mengder bass og begrenset lydtrykk.

Med en følsomhet på 87 dB er F5e ikke en høyttaler som trives med små forsterkere. De er – ærlig talt – ugudelig ineffektive.

Fyne Audio F5E 2
(Foto: Fyne Audio)

Fyne anbefaler forsterkere fra 30 W, og høyttaleren tåler bare 45 W vedvarende effekt. Men vær ikke redd for å koble til en kraftigere forsterker. Noe som kan være et problem, da kraftige forsterkere som oftest er dyre.

Vi testet dem med en kraftig forsterker (NAD C 298), noe som er økonomisk urealistisk. Men høyttalerne kvitterte med en gjengivelse som nesten får det til å virke fornuftig.

Nesten. For selvfølgelig er det grenser for morskapen. Og de DALI Epikore 2 jeg bruker som referanse i dag, får fortsatt lov å bli stående.

Store komplekse lydbilder og tunge rockeoppsetninger er ikke de små Fynes’ livrett. De har begrenset headroom og kan bli presset og litt spisse i toppen når det spilles veldig høyt. Så ikke gjør det. Høyttalerne trives også best i små rom, men det må bemerkes at de presterte virkelig godt i en forholdsvis normal stue på 25 kvadratmeter.

Konkurrenter

Fyne Audio F5E er så billige at det er få konkurrenter i samme klasse. De fleste høyttalerne til en lignende pris er multirom- eller Bluetooth-høyttalere.

DALI Oberon 1 er imidlertid en av de direkte konkurrentene. Den har en mektigere gjengivelse, men ikke samme knivskarpe perspektiv. Q Acoustics 5020 er enda mer nyansert, men koster også halvannen gang så mye.

Les også TEST: Q Acoustics 5020 Q Acoustics 5020 er billige, men ser elegante ut, og er fylt med gjennomførte detaljer. Heldigvis låter de også bra.

Konklusjon

Fyne Audio F5e er en vellykket liten høyttaler til en pris som bare kan kalles rimelig. Den fine koaksialenheten briljerer med et fremragende perspektiv, og gjengir et bredt utvalg av musikk virkelig bra, spesielt jazz, sang og mindre oppsetninger. Liker du heavy på høyt volum, er den ikke det rette, men hvis du vil ha god lyd i et lite lytterom, er den perfekt til en overraskende lav pris. Spesielt hvis du har en forsterker som har krefter nok til å få den til å vise sitt beste. Den får våre varmeste anbefalinger.

Karakter
Fyne Audio F5E
Basic
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Stoppes automatisk

Full tilgang 1 uke uten bindingstid!

Tilgang til ALT innhold i 1 UKE!

Populær

LB+ Total tilbud - Første mnd KUN 79,-

Tilgang til ALT LB+ innhold

Spar mest!

LB+ total 12 måneder

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

Kun 89 kr/uke
79 kr/md
Kun 154 kr/md
Med et LB+ får du:
  • Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
  • Deaktiver annonser
  • L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!

De beste bærbare høyttalerne

I en klasse for seg

Marantz skuer mot nye horisonter

De beste høyttalerne til sommerens soundtrack

De beste lydplankene til musikk og filmlyd

Moderne utgave med en tvist

Sykt enkle – sykt gode

Rockeplanken har landet

Livlig og levende lyd

Sensasjonell oppgradering

Budsjettmodell fra Revival

Sony tar opp kampen med Sonos – og lykkes delvis

Lyd & Bilde