annonse
annonse

Test av: Hegel P30 & Hegel H30

Slår inn perleporten

Hegel har laget sitt beste forsterkersett noensinne. P30 og H30 åpner den musikalske perleporten, og sender samtidig kraftsalver som kan høres ned til helvete.

Lyd & Bilde mener

Superb oppløsning Dynamikk Doble XLR-innganger Lyd i verdensklasse Kraft!
Ingen moderne tilkoblinger Låter ikke like bra i stereomodus
annonse

Det er ikke hver dag man snubler over forsterkere som dette settet fra norske Hegel. Her har all den akkumulerte forsterkerkunnskapen til sjefskonstruktør Bent Holter og hans ingeniørlag fått plass i ikke ett, ikke to, men tre forsterkerkabinetter. Ett som huser forforsterkerdelen og to som hver pakker nok forsterkerkraft til å felle hver sin monstermast. En til hver høyttaler. Et forsterkersett som snart skal vise seg er vanedannende som narkotika…

Lav forvrengning, høy effekt
Hegels filosofi har alltid handlet om å få forvrengningen ned til et minimum, og kraft og kontroll til maksimum av hva som er mulig innenfor et gitt budsjett. Med P30 og H30 har det derimot ikke handlet om budsjett, men hva konstruktørene har klart å tyne ut av sin forsterkerteknologi, når de plukker komponenter fra øverste hylle. Sånt koster. Nærmere bestemt 40.000 kroner for forforsterkeren alene, som er ubrukelig uten effektforsterkerne. For ytterligere 80.000 kroner får du kraft til å fôre én høyttaler med en svimlende effekt på 1.100 watt i 8 Ohm, eller to høyttalere med 330 watt pr. kanal. Forsterkeren er imidlertid bygget som en monoforsterker fra bunnen av, og jeg kan avsløre først som sist at den absolutt bør kjøres i mono. 160.000 for et par, altså. Så får du også det ypperste av hva Hegels forsterkerteknologi er god for.

Ikke tilbakekobling
For å oppnå høy effekt i en effektforsterker, vil mange produsenter benytte såkalt tilbakekobling (negative feedback). Det betyr at signalet loopes flere ganger gjennom hver forsterkerblokk for å oppnå mer forsterkning.

– Ulempen med tradisjonell forsterkerteknologi med tilbakekobling er at forvrengningen i et utgangstrinn er proporsjonalt med utgangseffekten. Når effekten firedobles, vil kanskje forvrengningen tidobles, forklarer Bent Holter. – I H30 deler vi forsterkeren opp i tre forskjellige og helt separate blokker. Det er ingen tilbakekobling mellom noen av disse blokkene, musikksignalet går ut fra en blokk og videre til neste blokk, ingenting blir sendt tilbake i forsterkeren.

SoundEngine
Kronen på forsterkerverket er den mest sofistikerte varianten av Hegels SoundEngine-teknologi. Denne sitter i både for- og effektforsterkeren, og er kort fortalt Hegels forsterkerteknologi som ”overvåker” lydsignalet og i sanntid kansellerer den forvrengning som måtte oppstå på vei gjennom forsterkertrinnene. I en Klasse AB-forsterker som H30, vil også temperaturen i transistorene variere i takt med musikksignalet, noe som får transistorene til å endre karakteristikk og dermed generere mer dynamisk forvrengning. SoundEngine korrigerer for dette.

Lyden
Lytteinntrykket av P30 startet så vidt for et par måneder siden, da jeg og kollega Audun Hage hørte på den sammen med Hegels egen DAC HD20 og de aktive stativhøyttalerne Dynaudio Focus 110A. Det var da helt klart, at selv om DAC-en fungerte ypperlig med sin variable volumkontroll koblet rett i høyttalerne, var det en helt annen oppløsning og luft i musikken.

Forforsterkeren P30

P30 bygger på den glimrende jubileumsmodellen P10, men har blitt enda mer sofistikert. P30 har fått et ekstra filtreringstrinn med en helt ny type bredbåndet MOSFET-støyreduksjon i strømforsyningen til linjetrinnene, som gjør at både støy og forvrengning er lavere for P30 enn for P10. Dette til tross for at oppgitt forvrengning på hjemmesiden er høyere. Bent Holter forklarer at de har blitt mer forsiktige med sine garanterte tekniske data grunnet salg i USA.

P30 har fått et ekstra sett balanserte XLR-innganger og har nå to par. I tillegg har den 12 V triggerutganger.

Er du ute etter en moderne forforsterker med USB-inngang, AirPlay-mottaker eller digitalinnganger, vil du bli skuffet. Her er heller ingen platespillerinngang. Men enheten fungerer som hånd i hanske med Hegels egen DAC HD20, som har både koaksial, optisk og USB digitalinnganger.

Barske JBL-høyttalere
Litt seinere fikk Audun et par JBL Model 4429 i hus. Kompakte, men barske, høytspillende og veloppløste høyttalere i gammeldags JBL-design. I utgangspunktet ble de koblet til effektforsterkeren Mark Levinson No 523H. En stereoforsterker på 2 x 300 saftige watt, som i likhet med JBL er fra Harman-konsernet og en glimrende match til høyttalerne. Vi satt lenge og digget musikk med harde spark og en feit og deilig klang. Flere musikksjangere ble pløyd igjennom, men foten rikka seg mest til rock.

Amerikansk mot norsk
ML-forsterkeren er 10.000 kroner rimeligere enn én stykk Hegel H30, som derfor er naturlig å teste i stereo opp mot amerikaneren.
Lydbildet blir strammere og mer lettbeint med H30. Trommeslag og bassgitar får ikke samme varme og fylde, i stedet får overtoner mer fokus, samtidig som bassanslagene er strammere og mer analytiske. Det er helt klart at H30 er i high-end-klassen. Vi er bare ikke helt sikre på hvorvidt den forsvarer prisen i forhold til den rimeligere Levinson-forsterkeren.

– JBL-høyttalerne låter ikke like heftig med Hegel som med Mark Levinson, utbryter Audun.
Jeg må si meg enig. Det er vanskelig å sette fingeren på det, for Hegel-forsterkeren er klart like kraftig som ML-en. Lydbildet virker også så stort som høyttalerne tillater (selv om stereoperspektiv og holografi ikke er høyttalernes sterke side). Dessuten virker Hegel-en mer oppløst i overtonene. Likevel er vi ikke helt sikre.

En forsterker til
På tide å koble til forsterker nummer to. Vi forventer samme lyd, bare med enda bedre kontroll og dynamikk ved høyt lydnivå, og kanskje marginalt bedre oppløsning. Noe som kanskje ikke er nødvendig, og sannsynligvis ikke verdt dobbel pris.

Lydkuttet går på. Nærmere bestemt Kari Bremnes sin ”Sang til byen”. Etter omtrent ti sekunder ser jeg og Audun på hverandre: – Fytti katta. Dette var noe annet!

Fakta & Rating:
 •  

  Hegel P30

  • 39.995 kr
  • Fullbalansert
  • 2 XLR og 4 RCA inn
  • HT bypass

  Hegel H30

  • 79.995 kr
  • Monoforsterker
  • Kan spille i stereo
  • Fullbalansert
  • 1x1.200 W / 2x330 W
  Pris: 119990,-
  For å skrive din egen anmeldelse må du være logget inn. Logg inn eller registrer konto.

  Les også:

  Monster med vinger

  Denons nye flaggskip er et monster i hjemmekinoen, og med hele 13 kanaler gir den Romfølelse med stor R.

  Stort kinobilde til gi-bort-pris

  Når det er ekte gjerrigknarkbudsjett som gjelder, finnes det ingen TV i verden som kan gi deg denne opplevelsen.

  Sylskarp og superoppløst

  Med ekte 4K-oppløsning og blendende bilder, er det ingen tvil om hvilken projektor vi ville hatt.

  Svartere enn natten

  JVC er kjent for markedets beste svartnivå. Og de skuffer ikke nå heller.

  Det feteste bildet i hjemmekinoen

  Den ene har markedets mørkeste svartnivå. Den andre har den høyeste oppløsningen som finnes. Det er duket for projektorduell i mesterklassen.

  Flott lyd til større skjermer

  Her får du glimrende lyd i en enkelt lydplanke, som tar seg bra ut med skjermer fra 65 tommer og oppover.

  Superoppløsning til spiselig pris

  Endelig får vi ekte 4K til under 50.000 kroner! Og Sony tar jobben på alvor.

  Ballerina med bazooka

  Marantz’ aller første 11-kanals receiver er så bra at alt annet blekner.

  Underholdende kraftplugg

  Yamaha står på trygg grunn, med et flaggskip kraftig nok til å rive tak i buksebeina.

  Danser i skyene

  Denon har fulgt med i timen, med en ny toppreceiver som er like enkel å bruke som den er vellydende.

  Solide saker

  Klokkeklar lyd kombineres med dynamikk og kraft i bøttevis. Men brukervennligheten trekker ned.

  Den aller heftigste hjemmekinoen

  Overgår alt du har hørt i noen kinosal!


  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt.