annonse
annonse

Dynaudio Focus 200 XD

Pansernever i silkehansker

Med forsterkeren innebygget er Dynaudio-høyttalerne i stand til å spille skjorta av det meste.

Pluss
Velkonstruert og vellydende høyttaler som spiller langt tøffere enn størrelsen skulle tilsi. Med innebygget forsterker er den en praktisk løsning for musikkelskere med plassproblemer.
Minus
Ingen USB- eller optisk digitallyd uten en ekstra boks, som også koster ekstra.

Proffene har gjort det i årevis. De fleste lydstudioene bruker dem, og nå er de på full fart inn i de tusen hjem. Aktive høyttalere med innebygget forsterker, har noe fordeler som du ikke får med separate forsterkere, som at de i mange tilfeller er langt mer praktiske i bruk.

De kan også lyde bedre. Beviset på det kommer i form av en relativt kompakt høyttaler som har alt man trenger innebygget: Dynaudio Focus 200 XD.

Høyttalerne må ikke sammenlignes med PC-høyttalere noen bruker sammen med en laptop og Spotify, eller en lydplanke som også har forsterkeren innebygget. Nei, dette er en high-end høyttaler som er laget for musikkelskere. Enten de sitter bak spakene i et studio, eller slapper av i lenestolen hjemme.

 

Hvorfor aktiv?
Purister vil sikkert rynke på nesen av aktive høyttalere fordi det fratar dem oppgraderingsmulighetene. Men det er litt av poenget med aktive høyttalere. Når man lager forsterkere som er spesialtilpasset høyttalerne, unngår man mange problemer man ellers kan støte på med separate forsterkere.

I en aktiv høyttaler som Focus 200 XD, er det ingen passive delefiltre som gir signaltap for hvert element i høyttalerne har sin 150 W forsterker som driver bare det ene elementet. En ideell match altså, hvis ingeniørene gjør jobben sin. Da slipper man impedansproblemer og med en digital signalprosessor, får man bedre kontroll på fasevinkler, frekvensrespons, og forvrengning.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Det gjør selvsagt høyttalerne dyrere, men man må uansett kjøpe en forsterker til et par passive høyttalere, som fort kan doble totalkostnaden.

 

focusxd_back
Med DAC og skreddersydd forsterker på innsiden, trenger du bare en lydkilde så har du et anlegg.

 

 

Dynaudio-høyttalerne koster 40.000 kr paret, og da er forsterkere med i regnestykket. For høyttalerne har ikke bare to 150 W forsterkere i hvert kabinett, men med digital forsterkning får man også støtte for en ekstern DAC for digitale lydkilder med opp til 24-bit/192 kHz høyoppløst lyd.

Man trenger altså ikke en egen forsterker. Bare en lydkilde. Den kan også være analog, fordi høyttalerne har analoge lydinnganger. Men den mangler USB- eller optisk digital lydinngang. Skal man koble til lydkilder som en laptop med USB-utgang, må man ha Dynaudios Xeo Hub til 2.500 kr. Som er en trådløs tilkoblingsboks med flere digitalinnganger, og utvider tilkoblingene til høyttalerne. Det følger faktisk med en fjernkontroll til høyttalerne, som også styrer volum, inngangsvelger og av/på, på en Xeo Hub.

 

DYN_Xeo_hub_side
Du må ha en Xeo Hub til 2.500 kr, for å få flere tilkoblinger og trådløs lyd sammen med Focus 200 XD.

 

 

Man kan koble til en annen trådløs mottaker som en Apple TV eller Airport Express, og strømme høyoppløst lyd til høyttaleren via en Xeo Hub. Eller bruke en Hegel HD25 eller Auralic Vega DAC, som digital forforsterker til høyttalerne.

I prinsippet kan 200 XD brukes med en tilkoblet mobiltelefon, men de fortjener en bedre lydkilde for å oppnå sitt potensiale.

For det er stort. Høyttalerne bruker Dynaudios velkjente høyttalerelementer. Et 17 cm basselement med Dynaudios magnesiumpolymer-membran og en 25 mm diskant, som drives av hver sin 150 W innebyggede forsterker.

 

Krystallklart
Siden høyttalerne ikke er særlig store, er de enkle å sette opp. En kraftig hylle eller et par stive stativer må til, men derfra er resten plankekjøring. Bare husk å ha stikkontakter i nærheten, siden de innebyggede forsterkerne trenger strøm. Setter man de inntil en vegg, er det lurt å lære seg at det finnes justering for bassen på baksiden, slik at man ikke får for mye forsterket bass fordi høyttaleren står inntil en vegg.

Det finnes også en bryter for å dempe eller heve diskanten, alt etter om man har en litt for livlig, eller for dempet akustikk.

Bruksanvisningen som følger med, er egentlig bare en hurtig guide til tilkoblingene. På Dynaudios nettsider finnes en mye bedre og mer omfattende instruksjon, som det anbefales å lese.

De første ukene hadde jeg høyttalerne på skrivebordet, før de ble plassert på stativer i lytterommet. Lydkilden var stort sett en MacBook Air, men jeg koblet også høyttaleren til referanseanlegget med McIntosh fenomenale MA8000 forsterker, og andre lydkilder

De spiller som forventet fra en Dynaudio-høyttaler i denne klassen. Med stor autoritet, nøytral klang med varm og fyldig mellomtone, og en utpreget gjennomsiktighet med stor detaljrikdom.

Men jeg bet meg merke i to ting som jeg ikke har opplevd på de billigere høyttalerne i Focus-serien, heller ikke på Xeo-høyttalerne. Den dynamiske presisjonen og kontrollen i bassen er mye bedre. Mark Ronsons gladlåt «Upton Funk» med Bruno Mars, lyder ofte litt grøtete i mellomtonen, og svampete i bassen. Men her tok høyttalerne regien og styrte bassen med jernhånd. I stedet for grums fikk jeg oppløsning.

Det samme gjentok seg på First Aid Kits «Brother» hvor vokalharmoniene fløt som silke ut av høyttalerne, med et utpreget fokus på dybde i lydbildet. Med så stram og mektig bass som disse høyttalerne klarer å frembringe, tviler jeg på at mange vil savne en enda kraftigere forsterker. Det eneste man kan savne, er seriøs dypbass, men jeg fikk meg en overraskelse på Evgenij Kissins klavertolkninger av Chopin. Der klarte høyttalerne å grave dypt nok i bassen – med full kontroll selvsagt, til at jeg fikk en overbevisende gjengivelse av et konsertklavers laveste oktav.

De klarer også å forsvinne i et stort lydbilde. Etter en stund legger man ikke merke til at høyttalerne er der, eller hvor de står. For musikken får flyte uanstrengt uten lyter fra de presise høyttalernes fløyelsmyke favn. En svingom innom Mark Knopflers nyeste album Beryl, og Belle & Sebastians Girls In Peacetime…, bare forsterket inntrykket av en klangnøytral høyttaler med steinkontroll.

Selv når jeg spilte høyt, for det tåler de fint.

Med unntak for fraværet av ekte dypbass, sliter jeg med å finne noe vesentlig å trekke for på Focus 200 XD.

 

DYN_Focus_XD200_white_01

 

Velpolert og balansert
Noen vil kan hende ikke faller for Dynaudio-høyttalernes ærlige klang og kontroll, og i stedet foretrekke noe mer løssluppent og utadvendt, som et par McIntosh XR50. Eller noe som ser bedre ut i en moderne møblert stue, som Sonus faber Olympica I. Men de krever en kostbar forsterker i tillegg for å spille på sitt beste. Det er nemlig det som gjør disse høyttalerne så interessante. Vil man ha bekvemmeligheten skreddersydde forsterkere gir en høyttalers ytelse, er det ingen vei uten om Dynaudio Focus 200 XD. Et av de beste parene med aktive høyttalere vi har testet til nå.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Toveis bassrefleksdesign
  • 39 Hz – 24 kHz frekvensområde
  • 150 + 150 w forsterker
  • 24-bit/192 kHz DAC
  • Koaksial digital inn/ut
  • 19,8 x 36 x 30,7 cm
Pris: 39995,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×