annonse
annonse

Bowers & Wilkins 805 D3

0217Bowers & Wilkins 805 D3

Bowers & Wilkins 805 D3

Bowers & Wilkins-høyttaleren har alt som skal til for å bli like legendarisk som sine forgjengere.

Velsignet fri for lyter, unoter eller forvrengning. Varmt, fyldig og detaljert lydbilde, med lynrask dynamikk og et bredt spekter av klangfarver. Forbløffende bassgjengivelse for størrelsen.
Krever en potent forsterker, stativene er kostbare og høyttalerne ligger i høy prisklasse.
annonse

Hvis jeg skal være kritisk, finnes det kanskje bare en håndfull bokhyllehøyttalere, som har gjort seg fortjent til legendestatus. Blant Rogers, Dynaudio, KLH, Acoustic Energy og kanskje et par til, er Bowers & Wilkins høyt opp på listen.

De har siden 1990, vært helt i toppen med Matrix 805, den første utgaven med deres spesielle interne ‘skjelett’ og diskanten på utsiden av kabinettet. Høyttaleren er lett gjenkjennelig med den karakteristiske gule membranen og diskantelementet på toppen. En oppskrift de har fulgt til punkt å prikke helt til nå.

De etterfølgende utgavene kalt Nautilus 805, 805 S og 805 Diamond, har alle brukt forskjellige utgaver av B&Ws gule basselement med en vevd kevlarmembran. Diskanten har alltid vært plassert på toppen, og kabinettet bruker fremdeles det indre Matrix-skjelettet. So m skal dempe resonanser og kanalisere energien vekk fra kabinettet til høyttalerelementene.

Du vil ha all musikken gjennom membranene, ikke skjult i kabinettresonanser.

Den nyeste utgaven er bygget over samme lest, og er den første uten den gule kevlarmembranen.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Det er det første man legger merke til, om man kjenner forgjengeren som ble lansert i 2011. Den var B&W første med en diskantmembran laget av kunstig fremstilt diamant, plassert i et konisk rør på toppen av et Matrix-kabinett med buede sider. Selvsagt med gul kevlarmembran, som de fremdeles bruker i 600-serien.

I vår test av 805 D, etterlyste vi mer vekt, dybde og dynamikk i bassen. Resten av høyttaleren lød detaljrikt, med lynraske transienter og utmerket presisjon. Vi konkluderte likevel med at det var et smykke av en høyttaler, verdig legendestatusen til de foregående 805-modellene.

Den nye 805 D3, er enda bedre.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Skinnet bedrar
Høyttaleren ser ut som forgjengeren, bare med en sølvfarget bassmembran, noe som antyder at B&W har hørt på kritikken. Men faktum er at mye er nytt. Basselementet, delefilteret er oppgradert, kabinettet er enda stivere. Det eneste som er lett gjenkjennelig, er den fine diamantdiskanten og de doble kabelterminalene på baksiden.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Kabinettet pakket om og bygget på en annen måte. Det er enda stivere og demper interne resonanser bedre, mens den svakt buede fronten reduserer diffraksjoner som kan høres som et defokusert lydbilde.
Det nye basselementet på 16,5 cm, er boltet rett på Matrix-skjelettet innvendig, og bassrefleksporten er buet i munningen med overflate som en golfball. Det skal gi mindre luftmotstand.

“Førsteinntrykket kan forlede en til å tro at høyttalerne er litt kjedelige”

Mens diskantelementet som sitter i det koniske røret på toppen, er det samme som vi vet fungerer til perfeksjon i forgjengeren, er basselementet helt nytt.
De kaller det Continuum, og hevder selv at det er enda bedre enn kevlar. Materialet i membranen er vevet sammen her også, og laget i en kompositt av materialer som B&W har brukt nesten åtte år på å perfeksjonere. De sier selv at de har brukt mye computersimulering og vært gjennom cirka 70 varianter av membranen, før de landet på den versjonen vi tester her.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Den er stivere, dødere og tåler mye mer bevegelse før membranen begynner å flekse – og B&W sier at den er langt raskere og takler enda mer effekt. De er også en mye bedre mellomtone, fordi den har bredere og bedre kontrollert frekvensområde. I begge ender.

Det har blant annet gitt en langt bedre bassgjengivelse enn vi noengang har hørt fra noen 805-høyttaler.

“For det fattes intet i dynamisk kontrast her”

Fyldig klang – transparent lydbilde

Førsteinntrykket kan forlede en til å tro at høyttalerne er litt kjedelige. Særlig om de står i et overdempet rom, med mye møbler, tepper og gardiner. Men plassert dem noen desimetere fra bakveggen, og vipp dem svakt innover – ikke for mye, og du står foran noen oppsiktsvekkende musikalske opplevelser. At typen du ikke forventer fra en relativt kompakt høyttaler.

Klangen er varmere, lydbildet større og mer oppløst. Det mer substans i bassen her enn på 805 D. Den dynamiske kontrasten er også bedre, og høyttalerne minner om en mellomting mellom det behagelige raffinementet til Sonus faber Olympica I, og den lynraske presisjonen til Dynaudio Contour 20.

De kan overraske med seriøs dybde og ikke minst trøkk i bassen.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Det merkes blant annet på det siste albumet til Beyonce lillesøster Solange. Det et godt eksempel på hvor god kontroll høyttalerne har i bassen. De harde slagene på trommene på Where Do We Go, kjenner du fysisk og de klarer å spille bemerkelsesverdig høyt uten at bassen bryter opp. Jeg la merke til at det er litt mer luftig klang i skarptrommen på Dynaudio Contour 20, men bassdynamikken står ikke noe tilbake her.

Sammenlignet med Sonus faber Olympica I, er det mer dybde i bassen her og mellomtonen er bedre fokusert. Den også også mer nyansert og diskanten er glatt som nystrøken silke. Sopran-stemmen til Renee Fleming og mezzoen til Cecilia Bartoli, er blottet for farvninger eller betoninger. Det vitner om et meget godt tilpasset delefilter, og svært god tilpasning av Continuum-elementet og diamantdiskanten.

De mangler dybden i bassen som trenges for å få med hele den laveste oktaven i et konsertklaver. Men, det merker man ikke på konsertopptak med Keith Jarrett. Ikke med mindre man er vant til en musikalsk subwoofer, som strekker seg ned mot 30 hz uten tap av effektivitet.
I den andre enden er diskanten diskret til stede, uten noen gang å lyde hardt, skingrende eller spiss. Den er, som vi er blitt vant til fra B&Ws diamantdiskanter, meget oppløst, distinkt og presis. Kanskje ikke like luftig og gjennomsiktig som enkelte bånddiskanter, men langt mer nøytral og kontrollert.

Leonard Cohens konsertopptak fra London, er en salig opplevelse på B&W-høyttalerne, som skaper et digert lydbilde med nesten grenseløs dybde. Her, og på opptak med jazzensembler og klassiske orkestre, er stereoperspektivet fremragende bredt og fjellstøtt.

Klangen i musikken heller i varmere retning, uten at jeg oppfatter høyttalerne som farvet. De lyder snarer behagelig balansert, uten at de er tannløse. For det fattes intet i dynamisk kontrast her. Disse kan du faktisk spille ganske lavt med, og likevel få med deg klanger, detaljer og bassen i musikken.
Det var så lite å sette fingeren på, og så mye å glede seg over med 805 D3, at jeg ble sittende mye lengre enn vanlig om gangen, foran høyttalerne under testperioden.

Det er et god indikasjon på en vellykket konstruksjon.

B&Ws beste kjøp
I mine ører er 805 D3 et av de beste kjøpene blant de dyrere bokhyllehøyttalerne. Den største ulempen er at et par skikkelige stativer gjør de allerede kostbare høyttalerne enda dyrere, og de trenger en seriøst potent forsterker for å åpne seg skikkelig opp. Dersom ingen av delene virker avskrekkende, er dette en høyttaler det virkelig er verdt å notere på blokken.

Den viderefører arven fra 800-serien med bravur, og legger seg i tetsjiktet blant high-end høyttalerne i kompaktklassen.

Designet er en bonus i mine øyne, særlig i glanset sort eller matt hvit lakk, og står godt til de lydmessige prestasjonene, som man raskt blir avhengig av.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Bowers & Wilkins 805 D3
Type: Kompakthøyttaler
Bass: 165 mm vevd Continuum membran
Diskant: 25 mm Nautlius diamantdiskant
Følsomhet: 88 dB/8 ohm
Frekvensrespons: 42Hz – 28kHz (-3dB)
Mål/vekt: 23,8 x 42,4 x 34,5 cm/12,6 kg
Annet: Sort, hvit, rosentre

Pris:        49800 NOK
Web: hifiklubben.no

Pris: 49800,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
test
Sonos Amp

Sonos dobler kraften

Endelig en Sonos-forsterker kraftig nok til å drive skikkelige høyttalere med overbevisning. Og selvsagt med full multiromsfunksjon.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording av høyttalerne har Audiovector lykkes å forbedre lyden.

gruppetest
5 budsjett-pickuper

Den viktigste delen

En ny og bedre pickup er den enkleste og beste løsningen for bedre lyd.

Utendørs- og innebygde høyttalere fra Sonos

Sammen med Sonance har de produsert en serie som er godt egnet til den nye Amp

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons minianlegg utfordrer Sonos-høyttalere og lydplanker på deres hjemmebane.

Flott spiller med en viktig mangel

Denne nettverksspilleren er enkel i bruk, spiller det meste, og låter kjempefint. Men de som strømmer høyoppløst, vil bli skuffet.

Sonus faber møter veggen

Den italienske høyttalerprodusenten slipper høyttalere for innfelling.

Ruark pakker inn anlegget

Dette elegante anlegget kommer ikke før til våren, men kan være verdt å vente på.

Nye konsepter fra Q Acoustics

Den prisvinnende Concept 500 har fått en lillebror, som står på egne - svært uvanlige ben.

test
Devialet Expert 140 Pro

Høyteknologisk drømmeforsterker

Markedets mest avanserte forsterkere har fått en rimeligere lillebror. Expert 140 Pro er en høyteknologisk Formel 1-forsterker som flere har råd til.

annonse
test
Bowers & Wilkins 603

B&W er tilbake for fullt

Den nye 600-serien åpner opp og får ut dynamikken på en helt annen måte enn forgjengerne. Toppmodellen 603 er intet unntak.

Sonos støtter YouTube Music

Fra og med i går kveld fikk Sonos innebygd støtte for YouTube Music, for Premium-abonnenter.

Lydplanker – Topp 5 under 6.000 kr

Fet lyd for slank lommebok

En rimelig men god lydplanke gjør underverker i TV-kroken. Her er de fem beste lydplankene til under 6.000 kroner.

Dette har du aldri sett før

La deg ikke lure, McIntosh nye platespiller er mye mer enn det.

test
McIntosh MCD600

CD-comeback med et brak

CD-formatet er ikke dødt, det lever i beste velgående i high-end-miljøer.

test
Rega Planar 8

Det åttende vidunderet

Rega Planar 8 er klassens beste platespiller og utfordrer langt dyrere spillere på lydkvalitet.

gruppetest
9 trådløse smarthøyttalere

Stemmen befaler

Skal du ha en ny høyttaler å lytte til? Da kan det være smart med en som også lytter til deg! En smarthøyttaler kan styre hele hjemmet. Men hvor bra låter de?

Denne kan være brannfarlig

Har du, eller kjenner du noen med en Pinell Go/Go+ radio, må du lese dette:

test
Devialet Phantom Reactor 900

Dette skulle ikke vært mulig

Devialet Phantom Reactor er et atomkraftverk i knøttliten innpakning.

gruppetest
6 trådløse luksushøyttalere

Trådløst i luksusklassen

Moderne og praktiske høyttalere med en lydkvalitet som nærmer seg fullvoksne anlegg.

test
McIntosh MC462

Guddommelig og mektig

Den mangler hverken krefter eller detaljer, og vekker de døde med sine grenseløse dynamikk.

test
Dynaudio Xeo 20

Nå enda mer trådløs

Dynaudios trådløse, aktive høyttalere har klippet enda et par navlestrenger.

CES 2019: Gaming fra Audio Note

Audio Note UK samarbeider med PC-utstyrsprodusenten EVGA om et gaming-lydkort med high-end ambisjoner.

annonse

CES 2019: High-end i lommeformat

NAD M10 er en streaming-forsterker med innebygd romkorreksjon og BluOS.

CES 2019: JBL satser trådløst

Trådløse høyttalere, trådløse hodetelefoner og helt trådløse hodetelefoner.

Tidal med studiolyd på Android

Nå kan du nyten musikken i studiokvalitet med MQA på mobilen.

CES: Endelig ny forsterker fra Sonos

Ut går Connect:Amp. Si hei til Sonos Amp. Nå med HDMI.

test
Sonus faber Electa Amator III

Klassisk italiensk håndverk

Med forførerisk lyd pakket i silke, blir sansene pirret.

test
Dali Oberon 7

Tett på majestetisk

Dali Oberon 7 går langt i å kombinere stor lyd og trøkk, med eleganse og oppløsning som man normalt må betale mer for.

CES: Sony lydplanke gir imponerende bass uten subwoofer

Sony HT-X8500 støtter Dolby Atmos og simulerer lyd i høyden uten ekstra høyttalerelementer.

CES: Glasshøyttaler fra Sony

Glasshøyttaler kommer i ny, mer kompakt versjon. Og LSPX-S2 kommer til Norge.

test
Sonoro Meisterstück

Mesterstykke med brister

Sonoro-anlegget er et godt valg for alle som vil ha alt på ett sted, så lenge man er klar over begrensningene.

test
Tivoli Audio Music System Home

Trådløst anlegg med retrodesign

Tivoli-anlegget har alt de fleste ønsker seg, men også noen mangler.

CES 2019: Trådløs Sony platespiller

Med fullautomatikk og Bluetooth, er det duket for vinylstrømming.

CES 2019: Technics SL1210MK7 – Legenden er tilbake!

Technics har startet produksjonen av SL-1210 igjen, selvsagt rettet mot DJ-er.

test
Fender Monterey

Gitarister vil elske denne

Den ser ut som en eldre Fender gitarforsterker. Og den er utviklet av Fender. Har hårene reist seg ennå?

Gulvstående magiker

Magico har valgt karbonfiber i den kommende M2-høyttaleren.

test
Denon DP-450 USB

Platespiller med digitalopptaker

Med denne kan du lagre LP-ene dine digitalt, og samtidig nyte den varme vinylklangen.

test
Emotiva XPA-DR2

Impulsiv og klar til kamp

Emotivas store bukkene bruse kan drive en hvilken som helst høyttaler – hele veien. Og samtidig låte bra.

test
Bowers & Wilkins 607

Liten og våken

Bowers & Wilkins’ diskré småtasser har et lydbilde som er mye større enn både det ytre og prisen.

test
Denon DNP-800NE

Moderne radio

Nettverksspilleren er for nåtidens lyttere hva FM-radioen var for deres foreldre. Lytt til musikk fra hele verden og alle strømmetjenestene.