Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

BeoSound 1

Lydskulptur til sofabordet

Multiromshøyttaler som er lett å flytte rundt på. Og så holder batteriet til en hel fest.
Lyd & Bilde mener
Lekker og behagelig lyd. Kvaliteten og designen er på topp. Batteridriften gir ekstra fleksibilitet.
Prisen er også i den absolutte toppen for en trådløs høyttaler på batterier. Ingen romkorreksjon.
Spesifikasjoner

BeoSound 1

 • Konstruksjonsprinsipp: Lukket, aktiv
 • Diskant: 1 stk 1,5" fulltoneenhet
 • Bass/mellomtone: 1 stk 4"
 • Frekvensområde: 35–42 300 Hz
 • Innebygget forsterker: 1 x W klasse D til bassenheten, 1 x 40 W klasse D til fulltoneenheten
 • Maks lydtrykk: 96 dB (1 m)
 • Innganger: Ethernet
 • Trådløst: Bluetooth 4.1, Wi-Fi (802.11n)
 • Filformater: MP3, WMA, AAC, ALAC, FLAC, WAV, AIFF. HD-lyd opp til 24-bit/192 kHz
 • Musikkilder: Spotify Connect, Deezer, Qplay 2.0, Tunein, AirPlay, DLNA, GoogleCast
 • Batteritid: 16 timer ved «moderat styrke» eller 4 timer ved «høy styrke»
 • Størrelse:32,7 x 16,2 cm (høyde x omkrets i bunnen)
 • Vekt: 3,5 kg
 • Farger: Aluminium

Det er annerledes med Bang & Olufsens «ungdommelige» merke, B&O Play. Her får man fortsatt lekker kvalitet, men til priser som oftest kun er firesifrede. Satsingen har vært en suksess for B&O-konsernet, og Play-produktene er de mest solgte i selskapets historie.

 

BeoSound 1, som ble lansert på den nettopp avsluttede IFA-messen i Berlin, kunne ligne et forsøk på å etterligne oppskriften fra Play-produktene. Her er det snakk om en selvstendig, trådløs høyttaler med strømming av musikk fra lokale filer og strømmetjenester, til en pris på kun litt over det halve av BeoSound 35, som vi testet i vår.

 

BeoSound er en helt rundtstrålende toveis-konstruksjon. I bunnen av det kjegleformede aluminiumskabinettet sitter en 4” bassenhet som stråler ut gjennom en vannrett spalte som går hele veien rundt. Omtrent fem centimeter fra toppen finner man en akustisk linse som er inspirert av diskantseksjonen fra BeoLab 5 og BeoLab 20. Det er imidlertid ikke en diskantenhet, men en liten halvannen-tommers fulltoneenhet som spiller ned mot sprederen. Bassen drives av en 20 W klasse D- forsterker, mens enheten i toppen har fått hele 40 W å boltre seg med.

Annonse

 

Spredningen betyr at man hører like godt, uansett hvor man befinner seg i forhold til høyttalerne. Det gir også en behagelig, romslig effekt. Stereoeffekt er det av gode grunner ikke snakk om, da høyttaleren spiller i mono. Og i motsetning til mange andre tråløse høyttalere, kan man ikke koble to stykker sammen til et stereosett. Du kan godt ha flere BeoSound 1 på nettverket, men de vil spille akkurat det samme.

Annonse
Retouch by: Wetouch Imagework

Retouch by: Wetouch Imagework

Det er støtte for strømmetjenestene Spotify (Connect) og Deezer, video fra Qplay og internettradio fra TuneIn. Man kan dessuten spille lokale filer med AirPlay og DLNA, samt strømme fra mobil, nettbrett og bærbar med Bluetooth. Og i den senere tid er også Google Cast kommet med på listen over strømmemuligheter. Høyttaleren spiller de fleste vanlige lydformater, også tapsfrie og i HD-oppløsning opp til 24-bit/192 kHz. Dog ikke de «audiofile» DSD-filene.

 

Betjeningen skjer enten via BeoMusic-appen (iOS og Android), B&Os egne fjernkontroller eller direkte på høyttaleren, hvor den øverste ringen på toppen fungerer som volumknapp, mens toppen er berøringsfølsom og brukes til å starte og stoppe avspilling.

 

BeoSound 1 kan kobles til strøm og nettverk med kabel. Men den kan også brukes trådløst. Helt trådløst. Takket være et innebygget batteri kan man ta høyttaleren med seg, og bruke den hvor man har lyst. Det er praktisk til en hyggekveld på terrassen, men virkelig transportabel blir høyttalere imidlertid ikke. Til det er ladingen for tungvint og batteritiden for kort. Og på grunn av den glatte, koniske formen må man bruke to hender for å løfte den.

 

Lyden

Annonse

BeoSound 1 låter, som vi er vant til fra andre aktive B&O-høyttalere, pent. Lyden er varm og behagelig, og bassen er imponerende dyp og fast i forhold til størrelsen. Stiller man den nærme sitteplassen, leverer den et detaljert og solid lydbilde som kan brukes til mer enn bare bakgrunnsmusikk. Lyden holder pondusen når man skrur opp og inntil maksgrensen nås på omkring 96 dB.

 

Overgangen mellom de to enhetene fungerer problemfritt. B&O opplyser ikke noe om delefrekvensen mellom de to, men den lille fulltoneenheten dekker utvilsomt langt ned i mellomtonen. Og det gjør den godt. Stemmer låter åpne og naturlige, og høyttaleren er behagelig fri for innelukkethet og resonanser. Da lyden spres helt jevnt, varierer klangen bare veldig lite når man beveger seg rundt. BeoSound 1 har imidlertid ikke romkorreksjon, som for eksempel Sonos.

 

I både design og lydfilosofi minner BeoSound 1 om Samsung Wireless Audio 360 R7, som også sprer lyden 360 grader, og har noenlunde samme bestykning og forsterkereffekt. BeoSound 1 er imidlertid en anelse mer detaljert, og den behersker kompleks musikk med mer overskudd i behold. Til gjengjeld koster den fire–fem ganger så mye som en R7 i dag.

Annonse
Retouch by: Wetouch Imagework

Retouch by: Wetouch Imagework

Som med andre aktive Bang & Olufsen-høyttalere tar man en del elektronikk til hjelp for å oppnå den ønskede lyden. B&O kaller systemet «Adaptive Bass Linearisation», noe som populært sagt dekker over at DSP-en booster bassen slik at frekvensgangen er lineær ved lave nivåer, men skrur gradvis ned for korreksjonen i takt med at styrken stiger, så enhetene ikke tvinges ut over deres grenser.

 

Konkurransen blant trådløse høyttalere med multiromsmulighet er tøff, og nye troneutfordrere melder seg stort sett hver måned. BeoSound gjør seg her bemerket ved å være en av markedets dyreste modeller. Det er modig, når det dreier seg om en liten toveis-monohøyttaler med en samlet forsterkereffekt på bare 60 watt.

 

Annonse

Konklusjon

På grunn av prisen blir BeoSound 1 neppe en bestselger. Man kan få et helt (lite) stereoanlegg for de samme pengene. Og sammenlignet med andre multiromshøyttalere får man mer lyd for mindre penger hos for eksempel Sonos. Men designentusiaster vil selvfølgelig foretrekke B&Os løsning. Den er det heller ikke noe galt med. BeoSound 1 er en imponerende liten høyttaler med lekker lyd og toppkvalitet i materialvalget. Og det må man være parat til å betale for.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.