TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: Amadeus ASB4014B

Velutstyrt lydplanke

Den første lydplanken som bærer navnet Amadeus er brukervennlig, med gode tilkoblingsmuligheter. Lydkvaliteten er sånn passe.

Lyd & Bilde mener
+Her er mange tilkoblingsmuligheter, inkludert HDMI og Bluetooth. Lyden er fyldig og behagelig i stereo.
-Funksjonen som skal simulere surroundlyd gjør at det låter spisst. Det mangler litt luft i overtonene.
Spesifikasjoner
  • HDMI: 2 inn, 1 ut (ARC)
  • Digital inn: Optisk, koaksial
  • Trådløst: Bluetooth
  • Analog inn: RCA, 3,5 mm minijack
  • Subwoofer: Trådløs
  • Mål: 108,9 x 10,5 x 9,5 cm (BxHxD)
  • Farge: Svart
Veil. pris 3999

Amadeus er lavpriskjeden Expert sitt eget merkenavn, hvor høy kvalitet til lav pris er målet. Noe vi syntes de lyktes bra med, da vi testet DAB-radioen Lacuna til desemberutgaven.

ASB4014B er navnet på den første lydplanken som bærer Amadeus-navnet, og her dreier det seg om å sprite opp TV-lyden. Hvis du for tiden nyter lyden direkte fra flatskjermen, er sjansene store for at lyden er tilsvarende flat, noe som enkelt fikses med en lydplanke.

 

Velutstyrt

Ikke alle lydplanker har HDMI-inngang. Denne har to, i tillegg til en utgang som støtter lydretur. Koble denne til TV-ens lydreturutgang, og styr lydnivået direkte med TV-ens fjernkontroll. Man kan dessuten spille musikk trådløst rett fra mobilen med Bluetooth.

Lydplankens fjernkontroll er oversiktlig og funksjonell, og kan justere lydnivå på den trådløse subwooferen direkte, samt skru diskant opp og ned. En tegnrute sørger for at du ikke skrur deg bort.

Subwooferen kommuniserer trådløst med lydplanken, og den fungerer ganske greit. Foto: Produsenten
Subwooferen kommuniserer trådløst med lydplanken, og den fungerer ganske greit. Foto: Produsenten

 

Lydkvalitet

Dialogene på film gjengis med en rund og fyldig klang. Man føler at Hulken er nesten så stor som han ser ut, og det er god sammenheng mellom lydplanken og subwooferen – basshøyttaleren, som fort kunne lått usammenhengende og rumlende. Den er ikke akkurat stram som en buestreng her heller, men på film gjør den jobben ganske bra med å gjengi basseffektene. Som dønningene fra de gigantiske tidevannsbølgene på en vannplanet i science-fiction-filmen Interstellar.

Lydlanken har surroundlydfunksjonen DTS TruSurround. Denne har jeg hørt bedre implementert i andre lydplanker, for eksempel JVC TH-WL709H, da lyden hos Amadeus blir i spisseste laget med funksjonen aktivert. Vannsprut låter nokså glassaktig. Man kan sette den på det laveste av to nivåer, men i mange tilfeller foretrekker jeg å ha den av.

Musikk i stereo låter skapelig, men et opptak med kontrabass vil kunne utløse noe skurring i subwooferen. Det mangler også luft i overtoneområdet, noe man ikke får fikset med diskantinnstillingen. Denne forsterker frekvensområdet fra rundt 3 kHz og oppover, som er gull for hørselshemmede, da de bedre kan høre dialogene på film. Men andre vil oppleve at lyden blir skarpere, ikke luftigere.

At fjernkontrollen har direkteknapper for lydnivå på subwooferen er et stort pluss. Foto: Produsenten
At fjernkontrollen har direkteknapper for lydnivå på subwooferen er et stort pluss. Foto: Produsenten

 

Konklusjon

Amadeus ASB4014B er en velutstyrt lydplanke med trådløs subwoofer, med både HDMI-innganger og trådløs musikkstrømming over Bluetooth

Lyden er fyldig og behagelig. Musikk fungerer ganske greit, og film gjenskapes med fyldig lyd og dype dialoger. Det mangler litt luft i overtonene, og det finnes subwoofere som henger enda bedre med i svingene.

Vi liker ikke surroundlydfunksjonen, da den gjør lyden skarp og tynn, så selv om den faktisk bidrar til å gjøre lydbildet større, foretrekker vi å ha den av.

Alt i alt en helt grei lydplanke, til en ganske så hyggelig pris.

LB+ TILBUD: 1 uke kun 19 kr
Få full tilgang til lydogbilde.no, testarkiv med over 6000 tester, fordelsklubb, guider, nyheter, film/serie anmeldelser og mye mer.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.