Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

3 Lydplanker

Plankekjøring

En lydplanke gir filmlyd som høres, men ikke sees. Ved å styre unna de aller billigste, får du dessuten kraftigere og bedre lyd. Vi går planken!

Filmopplevelsene blir mer underholdende med surroundlyd enn i stereo, fordi det tilfører lydopplevelsen en ny dimensjon. Men å fylle stua med høyttalere overalt er ikke alle like interessert i, ei heller alt kabelklusset som hører med. Et godt kompromiss kan derfor være en lydplanke. Den er lett å koble opp, og tar seg bra ut enten veggmontert eller stående på benken under TV-en.

Simulerer surround
En lydplanke er et plankeformet høyttalerkabinett, med alle høyttalerelementene montert symmetrisk på frontplata. Ved hjelp av elektronisk prosessering som manipulerer faseresponsen, kan lydplanken i beste fall få hjernen til å tro at bakkanalene gjengis fra høyttalere som er fysisk plassert bak hodet på lytteren. Eller i hvert fall trekke lydbildet markant mer utover på sidene og dermed gi en smak av surroundlyd.

Litt opp i pris
Om lyden ikke blir helt sammenlignbar med et ekte surroundanlegg, blir den i hvert fall ti ganger bedre enn du er vant til fra ditt TV-apparat! I denne testen tar vi steget opp fra de aller billigste plankene, for å få enda kraftigere lyd og for dessuten å få greie musikkopplevelser. Alle lydplankene i denne testen er fra amerikanske produsenter. Mon tro om de har dyttet inn en ekstra V8-er med turboladd direkteinnsprøytning?

Subwoofer
Testens lydplanker fra Harman/Kardon og Klipsch har subwoofer i tillegg. Disse er trådløse, og kan plasseres hvor du ønsker, såfremt det finnes en stikkontakt i nærheten. For best mulig bassgjengivelse kan du eksperimentere med ulike plasseringer i rommet ditt.

Lydplanken fra SpeakerCraft har i stedet to basselementer montert på undersiden og trenger derfor ingen ekstern basskraft. Derfor er kabinettet mye dypere enn de andre to plankene og kan ikke veggmonteres. Hensikten med SpeakerCraft er nemlig å sette TV-en direkte oppå den. Alternativt kan den legges inn i en hylle under.

Annonse

Ingen HDMI
I motsetning til hjemmekinoanleggene mangler mange lydplanker HDMI-innganger. Det gjelder faktisk alle i denne testen. Tanken er at alle lydkilder skal kobles til TV-en, som kabel- eller satellittmottaker, spillkonsoll og Blu-ray-spiller. Deretter trekkes en optisk digitalkabel fra TV-en til lydplanken. Det betyr at TV-en må stå på for å få lyd fra planken. Derfor har alle lydplankene også en stereoinngang i tillegg, noen også en koaksial digitalinngang, for å koble til CD-spilleren eller mediespilleren du bruker til musikk.

Produkter i testen

SpeakerCraft CS3

Fabelaktig løsning

SpeakerCraft sin lydplanke er egentlig ingen planke, men en slank kasse. Men løsningen er snerten, og den låter utmerket.

Balansert lyd Integrert bass Trådløs Bluetooth
Ikke ekte dypbass Mangler HDMI Fjernkontrollen

Klipsch HD Theater SB 3

Tøff med horn

Klipsch HD Theater SB 3 er en lydplanke med horndiskanter og et dertil tøft lydbilde som trøkker bra.

Tøff lyd Trådløs subwoofer
Grove overtoner Mangler HDMI Fjernkontrollen

Harman/Kardon SB30

Klar tale

Harman/Kardon SB30 er svært livlig og artikulert i stemmeregisteret. Lyden er kraftig, og bassen like så. Men holder det helt i mål?

Klar mellomtone Trådløs subwoofer Trøkker bra
Litt seig bass Mangler HDMI Fjernkontrollen
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.