TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

3 Lydplanker

Plankekjøring

En lydplanke gir filmlyd som høres, men ikke sees. Ved å styre unna de aller billigste, får du dessuten kraftigere og bedre lyd. Vi går planken!

forfatter
Publisert 20.05.13 - 07:57
Produkter i testen
 • SpeakerCraft CS3
 • Klipsch HD Theater SB 3
 • Harman/Kardon SB30
 • Filmopplevelsene blir mer underholdende med surroundlyd enn i stereo, fordi det tilfører lydopplevelsen en ny dimensjon. Men å fylle stua med høyttalere overalt er ikke alle like interessert i, ei heller alt kabelklusset som hører med. Et godt kompromiss kan derfor være en lydplanke. Den er lett å koble opp, og tar seg bra ut enten veggmontert eller stående på benken under TV-en.

  Simulerer surround
  En lydplanke er et plankeformet høyttalerkabinett, med alle høyttalerelementene montert symmetrisk på frontplata. Ved hjelp av elektronisk prosessering som manipulerer faseresponsen, kan lydplanken i beste fall få hjernen til å tro at bakkanalene gjengis fra høyttalere som er fysisk plassert bak hodet på lytteren. Eller i hvert fall trekke lydbildet markant mer utover på sidene og dermed gi en smak av surroundlyd.

  Litt opp i pris
  Om lyden ikke blir helt sammenlignbar med et ekte surroundanlegg, blir den i hvert fall ti ganger bedre enn du er vant til fra ditt TV-apparat! I denne testen tar vi steget opp fra de aller billigste plankene, for å få enda kraftigere lyd og for dessuten å få greie musikkopplevelser. Alle lydplankene i denne testen er fra amerikanske produsenter. Mon tro om de har dyttet inn en ekstra V8-er med turboladd direkteinnsprøytning?

  Subwoofer
  Testens lydplanker fra Harman/Kardon og Klipsch har subwoofer i tillegg. Disse er trådløse, og kan plasseres hvor du ønsker, såfremt det finnes en stikkontakt i nærheten. For best mulig bassgjengivelse kan du eksperimentere med ulike plasseringer i rommet ditt.

  Lydplanken fra SpeakerCraft har i stedet to basselementer montert på undersiden og trenger derfor ingen ekstern basskraft. Derfor er kabinettet mye dypere enn de andre to plankene og kan ikke veggmonteres. Hensikten med SpeakerCraft er nemlig å sette TV-en direkte oppå den. Alternativt kan den legges inn i en hylle under.

  Ingen HDMI
  I motsetning til hjemmekinoanleggene mangler mange lydplanker HDMI-innganger. Det gjelder faktisk alle i denne testen. Tanken er at alle lydkilder skal kobles til TV-en, som kabel- eller satellittmottaker, spillkonsoll og Blu-ray-spiller. Deretter trekkes en optisk digitalkabel fra TV-en til lydplanken. Det betyr at TV-en må stå på for å få lyd fra planken. Derfor har alle lydplankene også en stereoinngang i tillegg, noen også en koaksial digitalinngang, for å koble til CD-spilleren eller mediespilleren du bruker til musikk.

  Produkter i testen

  SpeakerCraft CS3

  Fabelaktig løsning

  SpeakerCraft sin lydplanke er egentlig ingen planke, men en slank kasse. Men løsningen er snerten, og den låter utmerket.

  Balansert lyd Integrert bass Trådløs Bluetooth
  Ikke ekte dypbass Mangler HDMI Fjernkontrollen

  Klipsch HD Theater SB 3

  Tøff med horn

  Klipsch HD Theater SB 3 er en lydplanke med horndiskanter og et dertil tøft lydbilde som trøkker bra.

  Tøff lyd Trådløs subwoofer
  Grove overtoner Mangler HDMI Fjernkontrollen

  Harman/Kardon SB30

  Klar tale

  Harman/Kardon SB30 er svært livlig og artikulert i stemmeregisteret. Lyden er kraftig, og bassen like så. Men holder det helt i mål?

  Klar mellomtone Trådløs subwoofer Trøkker bra
  Litt seig bass Mangler HDMI Fjernkontrollen
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  HiFi-ikoner bytter eier Kapitalfonden Highlander Partners har kjøpt opp McIntosh Group, som også står bak Sonus faber.
  På jakt etter ny lydplanke? Sjekk vår topp 10 liste. Savner du bedre lyd fra TV-en? Her finner du de 10 beste lydplankene akkurat nå!
  Marshall fornyer sine trådløse høyttalere Oppdaterer Acton, Stanmore og Woburn.
  Den trådløse favoritten får en etterlengtet funksjon KEF LSX II blir enda bedre, og enda mer praktisk.
  Gatefest med håndtak fra Sony Sony lanserer tre nye X-Series-høyttalere, XG300, XE300 og XE200
  Bærbare sommerhøyttalere fra Philips Philips S4807 og S7807 er støv- og vanntette, robuste Bluetooth-høyttalere
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend