TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Wavell PRO

Ikke helt overbevisende debut

Wavell er et nytt dansk lydmerke. Vi har testet deres helt ferske toppmodell innenfor trådløse ørepropper.

forfatter
Publisert 11.10.22 - 12:00
Karakter
Wavell PRO
L&B mener
Støyreduksjonen er helt grei. Behagelig mellomtonegjengivelse. Passformen er fin.
Den rungende hule bassen er veldig dominerende. Diskant er det til gjengjeld ikke mye av. Og det er ingen app for å få frekvensgangen på plass.
Spesifikasjoner
 • Type: In-ear, helt trådløse
 • Drivere: 10 mm, graphen
 • Frekvensområde: 20–20 000 Hz (+/- 2 dB)
 • Aktiv støyreduksjon: ja, med transparency mode
 • Mikrofoner: 2 per kapsel
 • Batteritid: 7,5 timer (pluss to ladinger i ladeetui, i alt 20 timer med ANC)
 • Beskyttelse: IPX4
 • Lading: USB-C og trådløst (etuiet)
 • App: nei
 • Tilkobling: Bluetooth 5.2 (aptX, AAC)
 • Vekt: 6,5 g per kapsel
 • Web: wavell.dk
Veil. pris 1900Pr. 11.10.22 Produktside

Markedet for helt trådløse ørepropper er nærmest umettelig. Og det kommer fortsatt nye merker. Et av dem er danske Wavell, som ble stiftet i 2019 av tre videregående skole-elever.

Wavell PRO er en nylansert toppmodell – og de første øreproppene fra Wavell med ANC (automatisk støyreduksjon).

Wavell PRO fås i sort og hvit høyglansfinish. (Foto: Wavell)

Wavell PRO er mellomstore ørepropper med hus i høyglans sort eller høyglans hvit plast. Som alle andre helt trådløse ørepropper leveres de i et lommeetui med innebygd batteri til lading. Selve proppene har en batteritid på 7,5 timer. Og etuiet har energi til to ladinger. Til en samlet batteritid på 20 timer med ANC slått på. Selve etuiet kan lades med USB-C eller trådløst.

Driverne i Wavell PRO er av graphen, altså kullstoff, arrangert i en supertynn nanostruktur. I tillegg støttes Bluetooth 5.2 og aptX.

Fantastisk manual

Det følger med øreputer i fire størrelser, samt en kabel. I esken er også en fin liten manual, som forklarer bruken helt utmerket. Selv om det kun er to ganger fem sider på henholdsvis dansk og engelsk, kunne mange etablerte produsenter faktisk lært noe her.

I mine ikke spesielt ørepropp-vennlige ører var passformen god. Men det er en individuell sak. Skulle det ikke lyktes å få propper og ører til å passe sammen, lover Wavell 30 dages angrerett.

Wavell PRO har Bluetooth 5.2 og aptX. Men dessverre ingen app med EQ. (Foto: Wavell)

Ingen app – og ingen EQ

De er enkle å ta i bruk, og består bare av Bluetooth-paring med mobilen. Det er ingen styrings-app. Noe som heller ikke er absolutt nødvendig. I praksis vil jeg heller ha ørepropper helt uten en app, enn propper eller hodetelefoner som utelukkende kan pares og brukes via produsentens app. Men mangelen på app betyr også at det ikke er noen equalizerfunksjon til å justere frekvensgangen. Det kommer vi tilbake til.

Lyden av Wavell PRO

La oss begynne med det som Wavell PRO gjør bra. ANC fungerer helt tilfredsstillende. Og uansett om den i effektivitet ikke kommer opp på siden av de beste støyreduserende proppene, som Sony WF-1000XM4, får du all den friheten fra omgivelsene du kan ønske deg i praksis. Wavell PRO har – selvfølgelig – også en ”Transparency mode,” hvor lyden fra omgivelsene slippes gjennom via mikrofonene.

Wavell PRO er pene å se på, og støyreduksjonen fungerer fint. (Foto: Wavell)

God til tale

Men ørepropper er skapt for lyd – ikke bare stillhet. Og Wavell Pro er behagelige å lytte til. Stemmer gjengis ganske bra og uten skarphet i mellomtonen. Og en kledelig fyldighet gjør det behagelig å lytte til podcasts og lydbøker på farten.

Men så kommer vi til musikken.

Nesten uansett hvilke låter og sjangre jeg setter på, tenker jeg ”det var da en voldsom bass!”

Hul og rungende bass

Bass er fett, men alt med måte! Og skal man drukne seg i bass til dub-rytmer, må kvaliteten helst være god. Og det er den altså ikke her. Dypbass er det ikke mye av. Forståelig nok når det gjelder ørepropper med bitte små drivere i mikrokapsler.

Det mellomste og øvre bassområdet fra ca 80 Hz og oppover får til gjengjeld et skikkelig løft. Det kan gjøre det lettere å følge tempoet til intens sirkeltrening. Men i alle andre situasjoner låter det for voldsomt.

Den hult rungende lyden minner faktisk en del om lyden av Soundboks Go – uten at det skal være en anbefaling av noen av produktene.

Diskanten glimrer til gjengjeld med sitt fravær. Der er akkurat så mye med av diskantområdet at Wavell PRO slipper å låte helt dunkelt. Men de lette overtonene som gir luft i lydbildet, er vekk.

Hvis du vil høre podcasts og lydbøker på farten, løser Wavell PRO oppgaven. Til musikk er de imidlertid for farget i lyden. (Foto: Wavell)

Konkurrenter

Wavell markedsfører seg selv som et alternativ til de store produsentene. Og tanken om at tre videregående-kamerater kan konkurrere med de etablerte navnene, får man jo også sympati for. Både på pris og lyd møter Wavell PRO imidlertid hard konkurranse. Til samme pris kan man finne mengder av helt trådløse ørepropper med ANC. For eksempel Sennheiser CX Plus True Wireless og Jabra Elite 5, som begge har fått vårt spesielt anbefalt ikon for nylig.

Konklusjon

Wavell PRO er et fint eksempel på globalt samarbeid. De tre danske stifterne har hverken eget utviklingslaboratorie eller fabrikk. Men takket være internett og global handel er det mulig for menigmann å samarbeide med OEM-produsenter i Kina, og bli sin egen merkevareprodusent på postordrebasis. Designen på de nye øreproppene er upåklagelig, og støyreduksjonen fungerer fint. Men lydmessig får man ganske enkelt for lite igjen for pengene. Spesielt når det ikke er en app med EQ-funksjon til å utbedre feilene i frekvensgangen.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Annonse
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Sjekk de lekre hodetelefonene! Merk deg navnet YH-5000SE. Yamahas mest ambisiøse flaggskip blant hodetelefoner.
Ingenting bør låte slik Ingen bass, ingen trådløs lading, ingen støydemping. Lyden fra ingenting er ikke imponerende.
… koste hva det koste vil Mark Levinson lager ikke billige ting, og de har ikke tenkt å begynne nå. Med sine første trådløse, støykansellerende hodetelefoner. Men hvor bra er de?
Hør mer av omgivelsene med disse øreproppene Mange er veldig opptatt av lyddemping i sine ørepropper. Men noen ganger er det smart å slippe omgivelsene inn. Creative Sensemore Air går lenger enn de fleste.
Skiller seg ut I denne sammenhengen tunge og store sportspropper som leverer både komfort og lyd.
Forbasket bra fra Focal Focal Bathys er et "må ha"-produkt med lydkvalitet i særklasse, fantastisk komfort og glimrende støykansellering.
Følg Lyd & Bilde