TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Sony LinkBuds S

De beste proppene i klassen

Sony LinkBuds S er superkomfortable, og trenger med sin fantastiske omgivelseslyd nesten aldri å tas ut av ørene.

forfatter
Publisert 18.06.22 - 09:00
Karakter
Sony LinkBuds S
L&B menerskew
pluss Fantastisk komfort, merkes nesten ikke i ørene. Veldig god omgivelseslyd, bra støydemping. God lyd!
minus Ut av esken mangler det litt luft og bass, må stilles i EQ-en. Lyden blir aldri så dynamisk som vi ønsker.
Veil. pris 2000 Produktside
Spesifikasjoner
 • Type: Helt trådløse ørepropper
 • Bluetooth: 5.2
 • Multipoint: Nei
 • Støykansellering / omgivelseslyd: Ja / Ja
 • Vanntett: IPX4
 • Kodeker: LDAC, AAC, SBC
 • Batteri: 6 t + 14 t (etui) – ANC på / 9 t + 20 t – ANC av
 • Vekt: 2 x 4,8 g + 35 g etui
 • Lading: USB-C
 • Hurtiglading: Ja (5 min lading = 1 t spilling)
 • Web: sony.no
Annonse fra prisguiden.no

Ganske nylig lanserte Sony LinkBuds, som var en helt ny produkttype. Nemlig et par trådløse ørepropper med helt åpent prinsipp. Tanken var at de skulle kunne sitte i øret hele dagen, og at man hører omgivelsene rundt seg mens man hører på lydbok, podkast, nyheter eller til og med musikk. Mens du er på fisketur, i skogen, eller andre steder hvor du rett og slett ikke vil stenge verden ute. Et par ørepropper som man totalt glemmer, og som ikke kommer i veien for daglige gjøremål.

Sony LinkBuds S workout scaled 1
Sony LinkBuds S er IPX4-sertifisert og kan brukes til trening. Foto: Sony

Men LinkBuds er selvsagt ikke for alle, og heller ikke for all bruk. Siden øreproppene i bunn og grunn er et par åpne ringer man har i øregangen, er både bassregister og maksimalt lydtrykk begrenset. Det er med andre ord ikke musikk som er livretten, men snarere det talte ord. Støykansellering finnes heller ikke, til situasjoner hvor det hadde vært kjekt. Av den grunnen vil mange heller bruke et par vanlige ørepropper hvor man kan aktivere omgivelseslyd når det trengs; når man vil høre trafikken rundt seg, eller arbeidskollegaen som prøver å si noe viktig. Så kan man heller nyte musikken frakoblet livet rundt, resten av tiden.

LinkBuds S – det beste av begge verdener?

Der hvor LinkBuds må sies å være et ganske ekstremt produkt, ønsker Sony med LinkBuds S å anerkjenne behovet for en fyldig og forseglet bass når man vil høre musikk, samt behovet for å faktisk stenge verden ute når det er ønskelig. Samtidig som man ønsker noe veldig kompakt, og noe mer behagelig i ørene enn de fleste ørepropper varter opp med.

Sony LinkBuds S perfect fit scaled 1
Sony har jobbet med perfekt passform. Illustrasjon: Sony

LinkBuds S er langt mer kompakte enn toppmodell WF-1000XM4, og ladeetuiet er også lite og avrundet, og glir lett ned i bukselommen. Vi har riktignok sett mange andre ørepropper på markedet av tilsvarende kompakte størrelse, men for Sony er dette nytt. LinkBuds S er i motsetning til de originale LinkBuds av lukket type, for å kunne gi en mer bassrik lyd. I stedet har Sony valgt å jobbe ekstra hardt med den digitale prosesseringen av omgivelseslyd, for å gi en mer naturlig gjengivelse av verden utenfra når man ønsker det. Naturen rundt deg skal låte nettopp naturlig, og ikke digitalt prosessert gjennom en DSP. Selv om det er nettopp det den er.

Siden mikrofoner og prosessering er nødvendig for å få til dette, på akkurat samme måte som med aktiv støykansellering – bare omvendt, så har Sony også lagt til støykansellering på LinkBuds S. Dette er med andre ord et forsøk på en alt-i-ett-ørepropp, som tilfredsstiller de fleste lyttere i de fleste situasjoner. Og det til en veldig hyggelig pris!

Sony LinkBuds S lifestyle scaled 1
Sony LinkBuds S skal kunne være i øret så å si hele dagen, også når du snakker med noen. Foto: Sony

God batteritid og hurtiglading

Fordi LinkBuds S skal kunne bli i ørene hele dagen, har de fått en lang batteritid på 6 timer i proppene og 14 timer ekstra i ladeetuiet med støykansellering eller omgivelseslyd aktivert. Med prosesseringen deaktivert holder de inntil 50 prosent lenger.

Dersom du trenger strøm raskt fra utladet tilstand, får du rundt en time spilling etter bare fem minutters lading. Trådløs lading støttes derimot ikke.

Sony LinkBuds S hovering scaled 1
Foto: Sony

Lett å pare

Første gang LinkBuds S skal pares, er det bare å ta dem ut av etuiet og holde dem i nærheten av mobilen. Åpne Headphones Connect-appen, og øreproppene dukker opp der. Derfra er det bare å pare, så må du være klar over at det kanskje finnes en fastvareoppdatering. Denne tar inntil en time å installere …

Musikk og samtaler kan styres ved å trykke på proppene, selv om jeg personlig foretrekker å bruke mobilen direkte. Men det er kjekt å kunne trykke på venstre ørepropp for å veksle mellom støykansellering og omgivelseslyd, det er vel omtrent det jeg bruker dem til. Å påkalle stemmeassistenten i ny og ne kan også være aktuelt, ved å holde fingeren utenpå høyre ørepropp i omtrent to sekunder.

Sony LinkBuds in ear Geir Nordby
Sony LinkBuds S sitter meget behagelig i ørene til journalisten. Foto: Geir Gråbein Nordby

Brukervennlighet og komfort

Et par ørepropper er gjerne ikke vanskelig å bruke, og det er heller ikke LinkBuds S. Men det er en del å være klar over. For det første, skal du bruke LDAC-kodeken for beste lydkvalitet med Android-enheter, må du i appen bytte til «Prioriter lydkvalitet» fremfor å prioritere stabil forbindelse. Slapp av, den er fortsatt stabil. Deretter må du inn i Bluetooth-oppsettet på Android-mobilen og aktivere LDAC på den tilkoblede enheten.

Du kan optimalisere proppene for 360 Reality Creation, som er Sonys måte å gi 3D-lyd fra stereomusikk på. Et utvalg musikk finnes på Tidal og Deezer, og ved å skanne øret med mobilkameraet tilpasses algoritmene dine øreformer. Lydformatet kan fungere ganske godt, men jeg synes stort sett ikke det tilfører musikkopplevelsen noe særlig.

Sony LinkBuds S lifestyle 2 scaled 1
LinkBuds S skal passe like godt til videokonferanser som musikklytting. Foto: Sony

Forsøker å gjenvinne tapt informasjon

Du kan aktivere DSEE Extreme-funksjonen i appen, som forsøker etter beste evne å gjenvinne tapt informasjon i komprimerte musikkfiler. Den nyeste versjonen skal gjengi komplekse høyfrekvente instrumenter som hi-hat og cymbaler på en mer naturlig måte enn tidligere DSEE-versjoner. Personlig synes jeg alltid slike forbedringsteknologier gjør noe rart med dynamikken og timingen i musikken, så jeg deaktiverer dem som regel.

Sony LinkBuds S equalizer
Equalizeren på 5 bånd er litt knapt, men det går an å få veldig god lyd likevel. Skjermbilde: iPhone 13 Pro Max

Begrenset – men nødvendig – EQ

Noe annet å være klar over, og som du kan komme til å bruke en del tid på, er equalizeren i appen. Den har fem bånd, og eneste bassjustering er i utgangspunktet ved 400 Hz. Men i tillegg har den en Clear Bass-funksjon som kan stilles opp eller ned, ti trinn i hver retning. Denne påvirker frekvensområdet under 80 Hz, og blir som å stille en subwoofer opp og ned.

Når det kommer til lyden, er den helt grei rett ut av esken. Bassen er litt tam, og jeg synes godt diskantområdet kunne skint mer. Det er ikke helt nok luft under instrumentene, enten det er popmusikk eller klassisk som står på menyen.

Her kommer EQ-en inn. Det første jeg gjør er å dra opp Clear Bass til +7, for å få litt trøkk der nede. Du kan også dra opp litt ved 400 Hz, men ikke for mye. Da blir bassen ullen i stedet, og maskerer for mellomtonen rundt 1 kHz. Som jeg også drar opp litt, for å få klarere lyd fra instrumenter og stemmer. Drar du denne mye opp, kan du med fordel dra noe ned ved 2,5 kHz for at det ikke skal bli skarpt og nasalt. Til slutt drar jeg et lite hakk opp på 6,3 kHz og litt mer på 16 kHz, for å få mer luft.

Sony LinkBuds S White scaled 1 Sony LinkBuds S Ecru scaled 1 Sony LinkBuds S Black scaled 1
<
>
Foto: Sony

Flott lyd etter justering

Lyden er nå fyldig nok og med bra nok luft. Litt mer bass enn det som er helt nøytralt, men det synes jeg ofte funker veldig bra, spesielt med popmusikk som ofte er ganske flatt produsert.

Lyden fra LinkBuds S er nå veldig god, og endelig kan trompeten til Till Brönner få komme ut i all sin prakt, på Cohen-coveren A Thousand Kisses Deep. Og pianoet på Golden av Alexis Ffrench klinger fint. Mikrodynamikken i øreproppene kunne vært enda bedre, og pianoet låter litt som et elektrisk piano. Mer med iPhone enn med Android. LDAC hjelper en del i forhold til AAC-kodeken.

Rapperen Jack Harlows First Class smeller bra fra seg i bassrytmene, og stemmen kommer veldig klart frem. Dette er helt klart bra, og til prisen er det meget imponerende.

Uansett hva slags musikk jeg setter proppene til å spille, låter det fint når det skal, heftig når det trengs.

Sony LinkBuds S White case open scaled 1 Sony LinkBuds S Ecru case open scaled 1 Sony LinkBuds S Black case open scaled 1
<
>
Sony LinkBuds S i hvitt. Foto: Sony

God støydemping, glimrende omgivelseslyd

Selve hovedpoenget med LinkBuds S er at du skal kunne bruke dem hele dagen, og det inkluderer både komforten – men også den nevnte funksjonen for omgivelseslyd. For selv om de fleste ørepropper har en slik funksjon, er det helt tydelig at Sony har jobbet hardere med denne enn de fleste.

For det første opplever jeg ingen forsinkelse i det hele tatt. Lyden av tastaturklikkingen kommer inn i øret helt samtidig med tastetrykkene. Og selv om det ikke låter like naturlig som med et par åpne hodetelefoner – eller med de originale LinkBuds – så er dette helt klart det nest beste.

Sony LinkBuds S traveling
Husk å ta med Sony LinkBuds S på reisen. Foto: Sony

Når folk snakker til meg, hører jeg dem klart og tydelig, og jeg kan fint gå i skogen og ta inn lydene. Om enn i en noe syntetisk form, men ikke i det hele tatt som andre ørepropper jeg har testet. Her er LinkBuds S et godt steg foran Sonys egen toppmodell WF-1000XM4.

Også støykanselleringen funker ok. Proppene slipper gjennom noe mer høye frekvenser enn WF-1000XM4, og støygulvet er litt høyere (mer sus). Men det funker absolutt bra nok, og LinkBuds S står ikke tilbake for verken Soundcore Liberty 3 Pro eller NuraTrue i dette henseendet. Leter du blant de beste toppmodellene til 50 prosent mer penger enn LinkBuds S, så vil du derimot finne både den ene og den andre som slår dem på støykansellering. Men jeg vil påstå disse proppene faktisk har alt du trenger.

Sony LinkBuds in case Geir Nordby
Etuiet er meget kompakt. Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Sony LinkBuds S er et par meget interessante ørepropper. Foruten å være meget små og kompakte, har de en komfort som tillater dem å sitte i ørene hele dagen, så lenge man gidder, uten å bli klamme eller ubehagelige. Og med kanskje den beste omgivelseslyden (transparens) vi har hørt, kan du virkelig slippe verden inn når du vil. Eller stenge den ute med støykansellering når du ønsker det.

Øreproppene låter veldig bra når man får stilt dem inn skikkelig med appen, men 5-bånds EQ pluss «subwooferfrekvens» er litt begrenset. Likevel ble vi meget fornøyd til slutt. Dette er flotte, snertne ørepropper, og vi blir ekstra glade når vi ser prislappen. Tommel opp!

Sjekk også ut disse testene

Apple iPhone 13 Pro Max

Den største iPhonen er også den beste

Apples iPhone 13 Pro Max er stort sett identisk med den vanlige 13 Pro-modellen, men skjermen er større og batteriet holder lengre.

Kjempeskjerm med høy oppløsning og 120 Hz. Hurtigere mobil finnes ikke på markedet, og batteriet kan ikke slites ut.
Live Text fungerer ikke hvis iPhone-språket er innstilt til norsk.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
lbpluss
Her har JBL tenkt på alt JBL Tour Pro 2 er et par multikunstnere av noen trådløse ørepropper. Det er nesten ingenting de ikke kan!
lbpluss
Forsterkere som bør blåse liv i hjemmekinoen Hvis en gamp på 5 x 250 watt ikke er nok, så kan Musical Fidelity også friste med et 11-kanals monster! Si hei til M6x 250.5 og M6x 250.11
lbpluss
En drøm til både studio og nytelse MM-500 er utviklet av og for studioteknikere, for å avsløre alt som ligger i et opptak. Noe som også gir ren nytelse til "vanlige folk".
Spennende nyheter fra Audio-Technica StreamSet-serien er laget spesielt for proffe gamere og Twitch-strømmere.
lbpluss
Unike hodetelefoner Disse hodetelefonene både ser fantastisk ut og låter glimrende. Og med et utseende som bare instrumentmakere kan.
Følg Lyd & Bilde