Det er to år siden Bowers & Wilkins’ første forsøk på en støydempende hodetelefon, ved navn PX. Den ga en skikkelig luksusfølelse som til og med B&O måtte misunne dem, og med en rund og behagelig klang. Men man hadde tatt et par merkelige valg, for eksempel ved at man ikke kan velge grad av støydemping på selve hodetelefonen; man må bruke appen.
Arvtakeren PX7 kan bytte mellom støydempingsnivåene høy og lav, og dessuten helt av, direkte med en knapp på venstre øreklokke. På den høyre sitter knapper for å stoppe og starte låter og samtaler, samt justere lydstyrken. En fordel overfor klokker med berøringspanel er at fysiske knapper oppfører seg mer stabilt, spesielt om du bruker dem i regnvær. Nå er riktignok ikke PX7 IP-sertifisert for vær og vind, men litt ruskevær bør den likevel kunne tåle.
– I sann B&W-ånd er det plenty med bass i PX7.
Mens PX utstråler luksus med sine runde, buede stenger, så er PX7 også luksuriøse, men også røffere bygget. Stengene hvor øreklokkene er festet er mye bredere, og gir uttrykk for å være skikkelig solid bygget. Kvaliteten er til å ta og føle på, og man kjenner at den myke hodebøylen er laget for å vris og vrenges. Hodetelefonene tåler fint at man setter seg på dem. Noe jeg selv gjør rett som det er …
PX7 er et friskt pust, i et marked oversvømt med svarte plastklokker. Utseendemessig knuser B&W både Sony og Bose.
aptX Adaptive
PX7 er de første jeg har testet med den nye kodeken aptX Adaptive. Dette er i bunn og grunn aptX og den mer høyoppløste aptX HD i én og samme kodek. Den ønsker å være i HD-modus hele tiden, men skulle du befinne deg i omgivelser med mye trådløst støy eller som av andre grunner hindrer en optimal Bluetooth-tilkobling, skifter den automatisk over til vanlig aptX. Uten dropouts. Kult! Jeg har ikke fått kjørt tester hvor dette skjer, tilkoblingen holdt seg stabil gjennom testingen.
Tilkobling
Hodetelefonene har ikke NFC-tilkobling, som betyr at både Android- og iPhone-brukere må koble dem på den gamle måten. Heldigvis er det ikke veldig vanskelig å finne PX7 i Bluetooth-oversikten, velge den og koble til.
Masse bass
For å teste lyden starter jeg med støydemping deaktivert, så jeg er sikker på at hodetelefonene får optimale arbeidsvilkår.
I sann B&W-ånd er det plenty med bass i PX7. Poplåta Bad To You av Ariana Grande, Normani og Nicki Minaj har en heftig partybass, som masserer øregangen. Her får de to 43mm høyttalerelementene virkelig kjørt seg!
Diskantområdet er meget distinkt, kanskje litt i overkant hardt. S- og sj-lyder er i overkant aggressive. På den annen side artikuleres tale og sangvokal meget tydelig, det blir bare litt for mye for min del.
Mellomtonen er nokså tilbakeholden. Det er mye kjøtt i brystklangområdet, men sangstemmer kommer ikke ut slik jeg vil ha dem. De står liksom for langt tilbake fra scenekanten. Piano låter temmelig ullent, selv om etterklangen er stor og luftig. Det er snert som mangler. Her er Beyerdynamic Lagoon ANC mer fremtredende og balansert. Faktisk også Beats Solo Pro, selv om enkelte nok vil mene sistnevnte er for slank i bassen.
Dette er med iPhone 11 Pro Max som kilde, som bruker AAC og ikke aptX. Når jeg så slår over til en Android-mobil (Motorola Moto G6 Plus), roer diskanten seg. Det blir mer luft og mindre gnaging i øret. Det blir derimot ikke noe mer mellomtone, det er fortsatt litt for lite dynamikk i sangstemmer, gitarer og andre mellomtoneinstrumenter.
Støyreduksjon
Med støyreduksjonen aktivert blir det stille på kontoret. Deilig. Men det skjer også noe med lyden. Selve klangsignaturen er lik, men musikken mister dynamikk. Det blir flatere, og bassen sklir ut. Det er fortsatt mye av den, den bare er ikke like taktfast. Med støyreduksjon på lav blir lyden noe bedre, men den bør helt klart være av med mindre du befinner deg i støyende omgivelser. For eksempel på buss eller fly.
– Lyden over USB er enda bedre, spesielt når jeg spiller høyoppløste filer gjennom Roon.
USB
En kul ting med USB-C-kontakten er at den også kan overføre lyd fra PC. Da får du digital lyd rett inn i hodetelefonen, med 24-bit / 96 kHz oppløsning. Snertent!
Lyden over USB er enda bedre enn med Bluetooth fra Android-telefoner, spesielt når jeg spiller høyoppløst musikk gjennom Roon. Som Susanne Sundførs live-versjon av Reincarnation fremført i Barbican i London. Denne finnes i Master-versjon i Tidal, med flere detaljer i lydbildet. Den delikate spillingen på en autoharpe får flere klanglag enn når musikken spilles over trådløs Bluetooth.
Klassisk musikk, for eksempel De fire årstidene av Vivaldi, har meget godt av den ekstra luften og rominformasjonen over USB. Det er fortsatt for tilbakeholdent i mellomtoneområdet for mitt vedkommende, men det er verken skarpt eller plagsomt på noe som helst måte.
Jeg må også understreke nok en gang at rytmisk popmusikk låter steintøft med den frodige bassen fra PX7.
*OPPDATERING 20.04.2020*
Samtalekvaliteten har blitt fikset i en nylig oppdatering av hodetelefonenes fastvare. Se derfor bort fra hele det påfølgende avsnittet om samtalekvalitet. Totalkarakteren blir likevel ikke oppjustert.
Begredelig samtalekvalitet
– Hva sier du? Kan du gjenta? Det høres ut som om telefonen ligger i en metallboks, og du står to meter unna når du prater. Hallo?
Det var min kone da jeg prøvde å holde en telefonsamtale gjennom PX7. Åpenbart ikke egnet til samtaler. Jeg endte med å ta frem telefonen og midlertidig deaktivere hodetelefonene. Knotete, men verdt det. Her har B&W ett å lære av Jabra 85h. Der har du god samtalekvalitet!
Selve støydempingen
Støydempingen funker stort sett bra. Men da jeg satt på bussen, med durende motor som forplantet seg inn i setet, gjennom kroppen og deretter hodetelefonene, var putenes forsegling mot hodet varierende. Dette gjorde også at støyreduksjonen lagde tidvise blafrelyder i øret. Jeg må understreke at dette skjedde sjeldent, men jeg har tidligere bare opplevd dette med billigere hodetelefoner.
Konklusjon
Bowers & Wilkins PX7 er en flott hodetelefon, som nok vil gjøre mange glade. Den oser av både luksus og byggekvalitet, og jeg elsker at de ser annerledes ut enn andre hodetelefoner der ute. Og at de kan spille høyoppløst musikk over USB.
Er du glad i bass, er det mye å elske ved PX7. Nesten så du kommer til å ville danse på åpen gate! Det følges dessverre ikke helt opp i de lysere tonene. Mellomtoneområdet er i overkant tilbakeholdent, og s- og sj-lyder har det med å gnage litt. Mer med iPhone enn med Android.
Selv om støydempingen stort sett er bra, er den ujevn når man sitter på en ristende buss, eller går ute i frisk bris.
Kan du leve med disse forbeholdene, er det bare å løpe og kjøpe.
4 hendelser på “Bowers & Wilkins PX7”
Legg igjen en kommentar
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser
Jeg har disse hodetelefonene, og kjenner meg ikke igjen i omtalen verken når det kommer til lyd- eller samtalekvalitet.
Bruker de til “handsfree” på kontoret, og mottar en rekke telefonsamtaler daglig – det er ingen som sier de hører meg dårlig.
ANC er også med “auto”. Da velger hodetelefonene selv bort sjenerende frekvenser.
Jeg har hatt hodetelefonene i noen måneder, og blir ikke lei.
Personlig kan de anbefales på det varmeste. Hadde tidligere B&W PX, men den nye ANC på PX7 er hakket bedre.
Samtalekvaliteten ble fikset etter en oppdatering. Jeg ble selv ringt opp av B&W som takket for “oppdagelsen”, og at de hadde fikset det. Geir
20 K Ohm,det vil si 20.000 Ohm?!?
Tror du mener 20 Ohm!?! Jeg vet det står det samme inne på siden til Hifi klubben, men det er nok 20 Ohm som er korrekt. Ganske viktig informasjon som MÅ vere korrekt.
Jeg mistenker at impedansen som er oppgitt er f.eks. forsterkerdelen, og ikke i høyttalerelementet. Derfor jeg ikke turte å skrive det om. Jeg skal høre med B&W om dette.