Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Reavon UBR-X200

Den nye kinosjefen?

Reavon UBR-X200 retter seg mot filmentusiastene som vil klemme den beste ytelsen ut av disk-samlingen sin. Med solid byggekvalitet, skarpt bilde og gode tilkoblings- og justeringsmuligheter er dette en spiller for de virkelig kresne.

Skrevet av / 03.09.21 - 09:00
Reavon UBR-X200
Audun Hage

Det skjer ikke så ofte at vi tester Blu-ray spillere lengre, av den enkle grunn at markedet har stått litt stille de siste årene! Helt siden kinesiske Oppo la ned produksjonen av sine populære disk-spinnere, har flere av de store elektronikkprodusentene sluttet å lage BD-spillere. Og de som fortsatt gjør det, kommer sjelden med noe nytt og spennende. Men det ønsker altså Reavon å gjøre noe med!

Hvem er Reavon?

Reavon er en del av det franske elektronikkselskapet Groupe Archisoft. Den franske produsenten er en nykommer i Blu-ray markedet, og nå melder de seg på med to splitter nye 4K Blu-ray spillere. Her tar vi for oss toppmodellen UBR-X200 som kommer fullspekket med analoge utganger, mulighet for å spille SA-CD og mye mer. Men det finnes også en lillebror UBR-X100, uten analoge utganger som er relativt lik. Er så disse spillerne verdige arvtagere etter Oppo, og er det ”liv laga” for en ny BD-spiller i 2021? La oss teste og se!

Reavon UBR-X200: Solid byggekvalitet

Toppmodellen Reavon UBR-X200 er altså den dyreste av de to spillerne, og med en pris på 21.990 kroner legger den seg i det øvre sjiktet av Blu-ray spillere på markedet i dag. Så hva får man egentlig for pengene?

Førsteinntrykket når vi pakker opp UBR-X200 er i alle fall at den virker tung, solid og har en tillitvekkende byggekvalitet. Den matcher kanskje ikke helt den ”stridsvogn-aktige” utførelsen vi husker fra flaggskipmodellen Panasonic DP-UB9000. Men vi snakker definitivt om en spiller som vil ta seg godt ut i hjemmekino-racket. Mens selv om den ser fin ut på utsiden, mistenker vi at Reavon (klokelig nok) har brukt mesteparten av ressursene på innsiden.

Under panseret er UBR-X200 forsynt med en solid strømforsyning, og en påkostet analogdel med 8-kanals DAC fra Burr-Brown (PCM1690). Tilkoblingsmulighetene er også meget gode, med doble HDMI-utganger, og analoge 7.1 utganger for de med eldre surroundreceivere. Hi-fi entusiastene vil også glede seg over dedikerte stereoutganger med RCA og balansert XLR. UBR-X200 har også RS-232C-tilkobling for å kunne fjernstyres, samt USB. Derimot finner vi ingen trådløs Wi-Fi tilkobling her: Ønsker du å koble spilleren til nettverket hjemme, må du derfor benytte Ethernet-inngangen.

Fet fjernkontroll

Fjernkontrollen som leveres til Reavon UBR-X200 er en skikkelig kraftplugg, med direkteknapper for nær sagt alle funksjoner. Den er også utstyrt med bakbelyste knapper, som er uunnværlig i kinomørket. Man må riktignok trykke på en bestemt knapp for å aktiver lyset. sitter, for den lyser ikke opp av seg selv. Fjernkontrollen er også IR-basert, hvilket innebærer at den er ganske retningsbestemt og må pekes mot spilleren for å betjene den.

Reavon-spilleren støtter ellers fjernkontroll-signaler via HDMI CEC, så du kan fint benytte TV-ens fjernkontroll til enkle funksjoner som play/pause.

Reavons fjernkontroll er gedigen, med direkte knapper for nær sagt alle innstillinger. (Foto: Audun Hage)

 

Brukervennlighet og finesser

Sjansen er stor for at de som vurderer en slik spiller har en omfangsrik filmsamling. Derfor er det gledelig at Reavon-spillerne støtter de aller fleste diskformater man kan tenke seg, inkludert CD, DVD, Blu-ray, og selvfølgelig UHD-Blu-ray. Velger du toppmodellen UBR-X200 kan du også spille av SA-CD og DSD-filer.

Derimot hadde den problemer med å svelge min gamle HD-DVD kopi av Transformers, men det får så være…

Reavon kan også spille av musikk- og videofiler via kablet nettverk. Da støtter den bl.a FLAC, AIFF, DFF, DSF, JPG, TIFF, MKV og M2TS. Derimot er det ingen støtte for ISO/BDMV filer slik man kunne på de eldre Oppo-spillerne.

Spillerne kan for øvrig gjøres sonefrie med et par enkle grep, uten at vi skal gå nærmere inn på det her.

UBR-X200 er altså en rendyrket, universal disk-spiller, som tar de aller fleste formatene. Derimot har den ingen strømme-apper eller smart-plattform om bord: Vil du ha Netflix, YouTube eller andre tjenester må du heller ty til en Apple TV eller lignende.

Her er det definitivt avspilling av fysiske plater som står i fokus. Og allerede fra oppstart viser Reavon UBR-X200 seg som en kvikk og komfortabel spiller å bruke: Startmenyen kommer opp umiddelbart, og det er tilnærmet null ventetid for å kunne åpne skuffen, mate inn og lese av filmene. Du kan også velge om spilleren skal starte filmen automatisk når du setter den inn, eller vente til du har gjort ønskede innstillinger.

<
>
Reavons oppsettmeny byr på en rekke skreddersydde innstillinger for avspilling, lyd og bilde. (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

Reavon UBR-X200 er utstyrt med en topp moderne videoprosessor fra Mediatek, som håndterer alt av bildebehandling, inkludert oppskalering av eldre DVD og Blu-ray filmer til 4K-oppløsning. Men når sant skal sies, er det nesten mer interessant å se hva spilleren IKKE gjør i dette tilfellet.

Vi koblet Reavon-spilleren opp mot vår referanseskjerm for øyeblikket, nærmere bestemt Panasonics OLED-flaggskip TX-65JZ2000. Panasonic-skjermen har et sylskarpt, fargenøytralt bilde, som lett kan avsløre skavanker i kildematerialet. Men bildene som serveres via Reavon-spilleren er så godt som feilfrie.

Vi kjørte en rekke testfilmer av både DVD, Blu-ray og 4K Blu-ray, der vi vekslet mellom å la spiller og TV ta seg av oppskalering, interpolering osv. Og Reavon-spilleren viste seg å være fullt på høyde med Panasonics egen videoprosessor.

En gammel Blu-ray favoritt som The Fast & Furious ser virkelig lekker ut. Selv har jeg sett denne råner-klassikeren et titalls ganger nå, men aldri så glitrende som her. De blodtrimma importbilene gløder med sterke nyanser i lakken, og dialogscenene mellom Vin Diesel og Paul Walker har påfallende lite støy.

En annen film som fikk nytt liv var Blu-ray utgaven av Back to the Future: Bildene er også her skarpe og støyfrie, uten rykking i bevegelsene når Marty McFly ruller av gårde på et skateboard, med erkerivalen Biff Tannen hakk i hel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
<
>

Vi måtte selvfølgelig sjekke ut 4K Blu-ray versjonen av Braveheart, og også her fikk vi en følelse av nostalgi, men også en følelse av å se filmen på nytt for første gang! Den sylskarpe 4K-versjonen byr på en flott, nyansert fargepalett og masse små detaljer fra de skotske slagmarkene som man ikke før var like klar over. Fargene i den engelske adelens kostymer, og detaljene i mørke scener er virkelig imponerende, og kommer godt frem med Reavon-spilleren.

Vi måtte selvfølgelig sjekke med en Dolby Vision-tittel også. Harrison Fords Patriot Games serveres i Dolby Vision og Dolby Atmos lydspor, og her kunne vi raskt verifisere at Reavon sender bilde- og lydinformasjonen korrekt videre til Panasonic-skjermen, som kvitterte med potent bilde og lyd i Dolby-formatene.

Apropos svartnivå og detaljer: Reavon har forsynt spilleren med flust av justeringsmuligheter, som skal gjøre det mulig å skvise ut optimal bilde og lyd til akkurat ditt oppsett. Her kan man blant annet velge om spilleren skal ta seg av oppskalering og annen bildebehandling, eller sende den ubehandlet videre til TV-en (Source Direct).

Aller best resultat fikk vi med Reavon-spilleren i Source Direct modus, kombinert med Panasonics-skjermens nøytrale Filmmaker Mode. Dette ga en nydelig, jevn og troverdig gjengivelse av kinofilmer med 24 bildefrekvens, uten tegn til hikking underveis. Her er fritt frem for å nyte filmklassikerne slik de var ment å sees!

 

Spillerne har også en minnefunksjon, slik at du kan lagre innstillinger for flere skjermer. Her finnes for eksempel egne bildeprofiler for LCD-TV, OLED-TV og projektor. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Reavon UBR-X200 er utstyrt med balanserte XLR-utganger, og vi benyttet oss av disse når vi testet lydkvaliteten i stereo, koblet opp mot Hegel-riggen vår (P30/H30) og de gulvstående høyttalerne JBL Synthesis HDI 3800.

Reavon viser seg også å være en utmerket musikkspiller: Her er for det første et imponerende lavt støygulv, som virkelig lar detaljene skinne frem. Innspillingene med TrondheimSolistene fra norske 2L (Souvenir, Divertimenti, Magnificat). låter virkelig nydelig via Reavon-spilleren. Lydbildet er stort, høyt og dypt, men instrumentene får også en svært presis plassering.

Reavon-spilleren låter nydelig når vi utfordrer den med et krevende plate som Gustav Holsts Planetene. Instrumentene får god plass, og den dynamiske presisjonen er imponerende. Og når vi spiller Rage against the Machine på høyt volum, låter det knalltøft med stram, hardtslående bass og masse sprut i trommene. Reavon gjør seg absolutt ikke bort i et kresent hi-fi anlegg!

Konklusjon

Reavon UBR-X200 er en meget velbygd Blu-ray spiller som støtter nær sagt alle aktuelle video- og diskformater. Den kan også enkelt gjøres sonefri. Spilleren imponerer med utmerket bilde- og lydkvalitet, og har dessuten flust med avanserte justeringsmuligheter som kan skreddersys for akkurat ditt oppsett. Reavon-spilleren ligger i en høy prisklasse, men dersom du sitter på en stor og variert filmsamling og en påkostet skjerm eller projektor med høy ytelse, kan den faktisk være verdt pengene.

Obs! Dersom du uansett ikke har behov for analoge utganger, men er mer opptatt av videoytelsen, vil vi heller anbefale lillebroren UBR-X100 til 11.990 kroner. Den har samme videodelen som UBR-X200, men må klare seg uten analog-utganger og SA-CD avspilling.

Karakter
Reavon UBR-X200
High End

Lyd & Bilde mener

Reavon UBR-X200 serverer favorittfilmene med knivskarp bilde- og lydkvalitet, og gir i tillegg rikelig med justerings- og tilkoblingsmuligheter. Reavon-spilleren er en kostbar og rendyrket disk-spiller, uten noen streaming-apper om bord. Fjernkontrollen er infrarød og relativt retningsbestemt av seg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Lyd & Bilde
Scroll to Top