TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: Optoma HD33 & Epson EH-TW6000

3D-kino på budsjett

For ekte kinoopplevelser i stua er det fremdeles projektor som gjelder. Vi tester to rimelige 3D-projektorer!

Å fremkalle den intense filmopplevelsen fra kinosalen hjemme i stua krever først og fremst et stort og bra bilde, foruten god lyd. Du får ikke ekte kinobilder fra en TV, verken på 40, 50 eller 60 tommer. Selv om de beste av dem gir meget gode filmopplevelser og klart overgår projektor om du ser film med lyset på, er det ingenting som slår en projektor med et kvalitetslerret når lyset går av.

Uten å gjøre en direkte sammenlikning mot noe bedre og dyrere, vil de beste projektorene til 10-15.000 kroner gi umiddelbart imponerende gode bilder, omtrent tilsvarende kvaliteten til en god TV. Men rimelig optikk gjør at lysstyrken ikke er helt lik over hele bildet, slik at man spesielt i mørke bilder kan se litt ulike sjatteringer i skyggeområdene. Bildet blir gjerne heller ikke fullt så skarpt og detaljert som hos dyrere projektorer. En rimeligere bildebrikke gjør også at svartnivået er generelt litt lysere, på grunn av mer strølys.Med 3D-video blir det ekstra viktig å ha det mørkt i rommet, da lysstyrken fra projektoren blir kraftig redusert gjennom de aktive brillene. Selve kontrastnivået i bildet trenger ikke bli veldig redusert, da svartnivået også blir mørkere.

LCD eller DLP?
Her ser vi på en LCD-projektor fra Epson og DLP-projektor fra Optoma. DLP-projektorer har ofte bedre kontrast enn de med LCD-brikker, selv om papiret ofte hevder noe annet. LCD bruker ofte dynamisk iris for å jukse frem mørkere svartnivå, men med det resultat at også lyse områder blir mørkere. DLP er dessuten så godt som vedlikeholdsfritt. Ulempen er regnbueeffekt. Fargene gjengis her én av gangen av et fargehjul som går fort rundt. Hver piksel er et speil, som går av og på i forhold til fargen som skal gjengis av akkurat den pikselen. Artefakten regnbueeffekt forekommer i raske pulser om bilder har bråe kontraster, men slett ikke alle mennesker ser regnbuen. Du bør teste selv før du bestemmer deg. Hvis du er spesielt følsom for regnbueeffekten, velg LCD. Denne viser alle fargene simultant. LCD-bildebrikkene er imidlertid var for støv, derfor har LCD-projektorene et støvfilter. Dette må skiftes eller renses av brukeren med jevne mellomrom, gjerne et par ganger i året.

LB+ TILBUD: 1 uke kun 19 kr
Få full tilgang til lydogbilde.no, testarkiv med over 6000 tester, fordelsklubb, guider, nyheter, film/serie anmeldelser og mye mer.

Produkter i testen

Epson EH-TW6000

Autokalibrering

Epson EH-TW6000 justerer fargene automatisk til rommets lysforhold. Kult! Den lave prisen kan dessuten gjøre den populær i mange stuer.

Nøytrale farger Trådløs HDMI 3D-briller medfølger
Blast svartnivå Ubehagelige 3D-briller

Optoma HD33

Kvalitet på lavpris

Optoma HD33 blåser opp skarpe bilder med en flott kontrast og lysstyrke. 3D-gjengivelsen er dessuten meget god.

Godt bilde i 2D og 3D Lite viftestøy Behagelige 3D-briller
Ikke linsejustering Lite effektiv zoom 3D-briller ikke inkludert

Legg igjen en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.