: Optoma HD33 & Epson EH-TW6000

3D-kino på budsjett

For ekte kinoopplevelser i stua er det fremdeles projektor som gjelder. Vi tester to rimelige 3D-projektorer!
Annonse
Annonse
forfatter

Å fremkalle den intense filmopplevelsen fra kinosalen hjemme i stua krever først og fremst et stort og bra bilde, foruten god lyd. Du får ikke ekte kinobilder fra en TV, verken på 40, 50 eller 60 tommer. Selv om de beste av dem gir meget gode filmopplevelser og klart overgår projektor om du ser film med lyset på, er det ingenting som slår en projektor med et kvalitetslerret når lyset går av.

Uten å gjøre en direkte sammenlikning mot noe bedre og dyrere, vil de beste projektorene til 10-15.000 kroner gi umiddelbart imponerende gode bilder, omtrent tilsvarende kvaliteten til en god TV. Men rimelig optikk gjør at lysstyrken ikke er helt lik over hele bildet, slik at man spesielt i mørke bilder kan se litt ulike sjatteringer i skyggeområdene. Bildet blir gjerne heller ikke fullt så skarpt og detaljert som hos dyrere projektorer. En rimeligere bildebrikke gjør også at svartnivået er generelt litt lysere, på grunn av mer strølys.Med 3D-video blir det ekstra viktig å ha det mørkt i rommet, da lysstyrken fra projektoren blir kraftig redusert gjennom de aktive brillene. Selve kontrastnivået i bildet trenger ikke bli veldig redusert, da svartnivået også blir mørkere.

LCD eller DLP?
Her ser vi på en LCD-projektor fra Epson og DLP-projektor fra Optoma. DLP-projektorer har ofte bedre kontrast enn de med LCD-brikker, selv om papiret ofte hevder noe annet. LCD bruker ofte dynamisk iris for å jukse frem mørkere svartnivå, men med det resultat at også lyse områder blir mørkere. DLP er dessuten så godt som vedlikeholdsfritt. Ulempen er regnbueeffekt. Fargene gjengis her én av gangen av et fargehjul som går fort rundt. Hver piksel er et speil, som går av og på i forhold til fargen som skal gjengis av akkurat den pikselen. Artefakten regnbueeffekt forekommer i raske pulser om bilder har bråe kontraster, men slett ikke alle mennesker ser regnbuen. Du bør teste selv før du bestemmer deg. Hvis du er spesielt følsom for regnbueeffekten, velg LCD. Denne viser alle fargene simultant. LCD-bildebrikkene er imidlertid var for støv, derfor har LCD-projektorene et støvfilter. Dette må skiftes eller renses av brukeren med jevne mellomrom, gjerne et par ganger i året.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Produkter i testen

Epson EH-TW6000

Autokalibrering

Epson EH-TW6000 justerer fargene automatisk til rommets lysforhold. Kult! Den lave prisen kan dessuten gjøre den populær i mange stuer.

Nøytrale farger Trådløs HDMI 3D-briller medfølger
Blast svartnivå Ubehagelige 3D-briller

Optoma HD33

Kvalitet på lavpris

Optoma HD33 blåser opp skarpe bilder med en flott kontrast og lysstyrke. 3D-gjengivelsen er dessuten meget god.

Godt bilde i 2D og 3D Lite viftestøy Behagelige 3D-briller
Ikke linsejustering Lite effektiv zoom 3D-briller ikke inkludert
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.
Nå kommer en spesiell Final Fantasy-utgave av Panasonics kompakte gaming-lydplanke SC-HTB01. Også kjent som SoundSlayer.
Vi loves masse fylde og bass med den kompakte lydplanken SC-HTB490, med trådløs subwoofer.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.
Samsung Galaxy SmartTag er en liten Bluetooth-brikke som holder orden på eiendelene dine.