: Pioneer SC-LX83 vs Onkyo TX-NR5008

Maktkamp i alle kanaler

Om du ønsker film- og musikkopplevelser med lyd som gir deg hakeslepp til lunsj og magespark til middag, er dette duellen du har ventet på.
Annonse
Annonse
forfatter

Ønsker du absolutt beste hjemmekinoforsterkning uten å måtte separere kraften og prosesseringen i hvert sitt kabinett, er det prisklassen rundt 20.000 kroner som gjelder. Priskrigen har de siste årene pågått også i det øvre sjiktet, slik at en receiver som i dag koster 20.000 kroner har tilsvarende innmat som for fem år siden bare fantes i produkter til 35-40.000 kroner. Prosessorkomponentene er dessuten bedre nå, ettersom teknologien har gått videre og kunnskapen om digital signalbehandling stadig når nye høyder.

Et fåtall produsenter lager fremdeles enda dyrere integrerte løsninger, men disse flaggskipmodellene begynner allerede å dra på årene. Pioneer SC-LX90 til 65.000 kroner har eldre prosessorkomponenter enn LX83 og heller ikke støtte for 3D-video (HDMI 1.4). Det samme gjelder Denon AVC-A1HDA til 40.000. Skal du ha enda bedre og dyrere enn dette, vil de fleste produsenter nå kun tilby separate komponenter. Det er ikke det samme som å si at flaggskipene ikke vil kunne bli oppgradert, men for nå koster de beste av de mest moderne receiverne 20-25.000 kroner.

Når man hører en god surroundreceiver til 10.000 kroner er det lett å tenke at man ikke trenger noe mer. Den fyller fint stua med lyd, og det med god kontroll og mye fart og moro. Musikk låter også bra, i stereo så vel som surround. Etter en stund vil du imidlertid merke at det er noe som gjør at du ikke realistisk nok dras inn i filmen eller musikken, spesielt om du har investert i en stor og krevende høyttalerpakke. Et par gulvstående høyttalere til 20.000 kroner låter mye bedre enn et par til 10.000, men da vil heller ikke en for billig surroundreceiver yte de gode høyttalerne rettferdighet. Receiveren vil være det svakeste leddet i anlegget. På samme måte som en større cabincruiser ikke kan vannplane med en liten motor, er det umulig å holde kontroll på store høyttalere med mye membranflate om ikke forsterkeren har nok strøm.

Strøm og kraft er likevel ikke alt. Surroundreceiveren er hjertet i hjemmekinoen, og har etter hvert blitt såpass teknologisk avansert at den blir knutepunktet mellom alle teknologiske duppeditter, det være seg den bærbare datamaskinen, iPod-en, musikk- og videofiler på minnepinne, på mobiltelefonen, streaming av internettradio, og høyoppløst lyd og video fra Blu-ray, både i to og tre dimensjoner. Receiveren gir alle disse ulike teknologiene en felles plattform. Skal dette gjøres med glimrende kvalitet, setter det ekstreme krav til kvaliteten på prosessoren. Innvendig skjerming er også nødvendig, slik at de ulike digitale kretsene hverken påvirker hverandre eller den analoge delen. Magnetfeltet fra strømforsyningen må dessuten ikke påvirke de digitale signalene. Jo flere og større høyttalere man skal drive med god kontroll, desto større strømforsyning er nødvendig. Og jo større strømforsyning, desto vanskeligere er den å skjerme. Synergieffekten av mange ledd utgjør forsterkerkonstruksjonen, og bare med et høyt nok budsjett kan man gi tilstrekkelig oppmerksomhet til hele konstruksjonen, for absolutt best mulig lydkvalitet fra alle kilder.

Produkter i testen

Onkyo TX-NR5008

Receiver med ni liv!

Med hele ni forsterkerkanaler om bord kan denne Onkyo-receiveren blåse liv i et arsenal av høyttalere. Og den gjør det med prakt.

Kraftig Oppløst lyd Brukervennlighet
Manuell innstilling vrient

Pioneer SC-LX83

Avansert og moderne

Pioneers nye toppmodell er en staut kar med moderne teknologi innabords. Den lar deg dessuten bruke iPhone og iPad som fjernkontroll.

Stort og åpent lydbilde Brukervennlighet
Ønsker enda mer kraft Manuell innstilling vrient
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
JBL feirer 75 år med jubileumsmodellen L100 Classic 75 og den nye retroforsterkeren SA750. We wanna rock!
Nå finnes det endelig en Hegel-forsterker for vinylentusiaster

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.