: Pioneer SC-LX83

Avansert og moderne

Pioneers nye toppmodell er en staut kar med moderne teknologi innabords. Den lar deg dessuten bruke iPhone og iPad som fjernkontroll.
Lyd & Bilde mener
Stort og åpent lydbilde Brukervennlighet
Ønsker enda mer kraft Manuell innstilling vrient
Spesifikasjoner
  • 6 x HDMI 1.4 inn, 2 x HDMI ut
  • Lydreturkanal
  • 7 x 190 W (6 Ohm)
  • Advanced MCACC
  • Internettradio (vTuner)
  • Musikkstreaming over nettverk (DLNA)
  • iPod-kompatibel USB (digital)
  • 2-veis RF-fjernkont.
Annonse
Annonse
forfatter

SC-LX83 er oppgitt til å levere 7 x 190 digitale Watt (ICE Power), og omtales av Pioneer selv som sin Hercules. Slikt får vi forventninger av, og den skal jammen få kjørt seg! Ønsker du å benytte deg av ekstra høyde- eller breddehøyttalere foran, kan dette gjøres ved å koble til en ekstra stereo-effektforsterker.

To HDMI 1.4-utganger gjør det mulig å koble til både en TV og en projektor samtidig, og med lydreturkanal slipper du separat lydkabel fra TV-en, om denne har innebygd TV-dekoder. Det finnes seks HDMI-innganger, alle med støtte for 3D-video og HD-lydformater. iPod-en kan kobles digitalt til USB-inngangen i front.

Som sine undersåtter har LX83 jitterreduksjon på HDMI-inngangene (PQLS), som fungerer med utvalgte Blu-ray-spillere fra Pioneer. Selve konverteringen skjer med nye 32-bit DAC-er, og en såkalt Sound Retriever Air-teknologi forsøker å gjenvinne tapt lyddata fra komprimerte lydformater som MP3, WMA, Dolby Digital, DTS og til og med bluetooth (A2DP). Internettradio er også på plass.

Det kuleste med receiveren er mulighet for å styre den over nettverk, enten med PC eller Apples i-dingser. Aller kulest er sistnevnte, for anledningen testet vi med iPod Touch. Det er likevel nødvendig å gjøre systemkalibreringen og grunninnstillinger med medfølgende fjernkontroll eller via styringsknappene på receiverens frontpanel.

Brukervennlighet og lydkvalitet
Automatisk kalibrering tar tid, fordi receiveren sjekker mange parametre. Deriblant korrigerer den både for stående lydbølger og generell fase. Sistnevnte er forbedret fra gullvinneren LX73 til 16.000 kr (L&B nr 1110), til å dekke hele frekvensområdet. Men i likhet med alle Pioneer-receivere går også LX83 i stillemodus når man går inn i oppsettmenyen. Dermed kan man ikke i sanntid høre hva som skjer med lyden når man stiller forsinkelse og lydnivå til hver kanal manuelt.

Receiveren er enkel i bruk, og skjermmenyen er oversiktlig og fin. Den er lett å styre fra iPod Touch, som gir direkte tilgang til ulike lydfunksjoner, hvor man med vanlig fjernkontroll må trykke samme knapp flere ganger for å få ønsket funksjon. Receiveren låter åpent og sømløst, og er bedre enn den allerede knallgode lillebroren LX73. Spesielt når romkorreksjon og auto-EQ er aktivert, fordi fasekorreksjonen gjør at lydbildet blir bedre spikret.

Når Jake Sully forviller seg inn i jungelen i Avatar, tas vi inn i et luftig og stort lydbilde. Små pust, rasling i lyng og lianer omringer oss og gjør at vi tror at vi er der. Og når et stort, dinosaurliknende monster jager Jake, braker det løs! Det er bra med kraft, som man skal forvente av en receiver til denne prisen. Det er enda litt mer overskudd enn LX73.Likevel, når receiveren presses i intense partier, oppfører den seg litt stresset, og lyden er litt krass. Spesielt i en scene i actionfilmen Eagle Eye, hvor en bil krasjer hardt inn i en annen, og glass knuser og spruter overalt, skjærer det brutalt i ørene. Musikk i stereo låter åpent og detaljert. Sangstemmer kommer godt frem, og detaljene i overtonene til fioliner, cymbaler og gitarer er tydelige. Det mangler kanskje litt fylde, og dynamisk sett kunne man nok forventet enda litt mer fra en receiver til denne prisen.

Konklusjon
SC-LX83 er en meget god receiver. Med mye snacks innabords fungerer den som knutepunktet for TV, BD-spiller, iPod og internettstreaming.

Receiveren er lett å bruke, og den avanserte romkorreksjonen fungerer meget bra. LX83 låter til dels nydelig, spesielt liker vi det spikrete perspektivet i lydbildet.

Selv om receiveren er kraftigere enn sin lillebror og dermed også absolutt kraftig nok til å øse på med lydtrykk, vil noen oppleve at den når sitt ytterpunkt litt tidlig. Med dette forbeholdet anbefaler vi den med glede.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Også i denne testen:

Onkyo TX-NR5008

Receiver med ni liv!

Med hele ni forsterkerkanaler om bord kan denne Onkyo-receiveren blåse liv i et arsenal av høyttalere. Og den gjør det med prakt.

Kraftig Oppløst lyd Brukervennlighet
Manuell innstilling vrient
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
JBL feirer 75 år med jubileumsmodellen L100 Classic 75 og den nye retroforsterkeren SA750. We wanna rock!
Nå finnes det endelig en Hegel-forsterker for vinylentusiaster

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.