4 surroundreceivere

Hjemmekino det svinger av

Disse surroundreceiverne gir mye tøffere lyd enn noen lydplanke kan drømme om.

Skikkelig innlevelse på film og TV krever skikkelig lyd. Og selv om vi er glade i enkle lydplanker med sine mange trådløse muligheter, er det bare separate komponenter som virkelig får frem råskapen. Surroundreceiverne vi tar for oss her er perfekte eksempler, da de kombinert med noen ordentlige høyttalere virkelig blåser liv i hjemmekinoen.

De beste receiverne til 5-6.000 kroner yter de nye Ultra HD Blu-ray-filmene rettferdighet ved å gjengi lydsporet i all sin pomp og prakt. I tillegg har de Dolby Atmos med lyd fra taket, som løfter opplevelsen til nye høyder. Bokstavelig talt! Ta for eksempel blodpølen av en superheltfilm, Deadpool. I UHD-oppløsning er bildet fabelaktig, og med et skikkelig hjemmekinoanlegg i tillegg løftes opplevelsen til nye dimensjoner. Regn som kommer ovenfra, biler som flyr veggimellom over hodene på oss. Å sitte i en boble av lyd er gøy!

De virkelig heftige opplevelsene starter her, og vi fraråder å kjøpe noe særlig billigere. Du skal nemlig være litt interessert for å gå for en komponentløsning, da receivere kan være litt mer knotete å koble opp og stille inn, enn en enkel lydplanke. Billigere receivere er like avansert å stille inn, men betaler seg ikke i samme grad i form av heftige opplevelser. Går du derimot videre opp i pris, får du enda mer kraft og kontroll i tillegg til flere av de viktige detaljene i lydbildet, men uten å sammenligne direkte vil du neppe savne noe med en av denne testens receivere.

 

Musikkstrømming

En surroundreceiver i dag gjør mer enn filmlyd. Den skal også svelge unna de musikkformatene du kaster på den. Enten man skal spille musikk trådløst fra mobilen eller fra en nettverks-PC, er det viktig at receiveren ikke blir bremseklossen i systemet. Derfor har de fleste receivere i dag, heriblant samtlige av testens kandidater, trådløs nettverkstilkobling og kan spille musikk på flere måter. Det være seg AirPlay, Bluetooth, DLNA (litt mer avansert, men kompatibelt med alle datamaskiner), og til og med internettradio. Noen kan også spille av høyoppløste musikkformater, og slik som dagens vinylsalg har tatt seg opp, er det fint med platespillerinngang (alle bortsett fra Denon).

 

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Trådløst multirom

Multiromsfunksjonalitet er også en stor greie for tiden. Derfor har stadig flere receivere mulighet for å inngå i et trådløst multiromssystem, slik at man kan spille samme musikk i mange rom, hvor komponentene kommuniserer trådløst med hverandre. Det gjelder Yamaha med sin MusicCast-funksjon, og når du leser denne testen vil antakelig både Pioneer og Onkyos receivere ha fått lignende funksjonalitet med FireConnect. I testperioden har ikke dette systemet vært klart, så vi har ikke fått testet. Denon har sitt HEOS-system, men har valgt å ikke utstyre AVR-X2300W med slik funksjonalitet. Da må du kjøpe en HEOS Link adapter i tillegg, til 3.500 kroner.

Med et par høyttalere montert i taket kan du nyte et ekte tredimensjonalt lydbilde med lydformater som Dolby Atmos og DTS:X. Illustrasjon: Pioneer / Onkyo
Med et par høyttalere montert i taket kan du nyte et ekte tredimensjonalt lydbilde med lydformater som Dolby Atmos og DTS:X. Illustrasjon: Pioneer / Onkyo

4K Ultra HD

4K Ultra HD støttes av alle receiverne. Det betyr at du kan koble en UHD Blu-ray-spiller som for eksempel Panasonic UB900 til en av HDMI-inngangene, og sende bildesignalet videre til en kompatibel projektor eller TV, mens lydsignalet gjengis av receiveren. Alle nye receivere støtter de nyeste lisensene, full fargedybde og dynamisk rekkevidde (HDR), så du er garantert at det funker.

 

Fjernstyring

Vær oppmerksom på at ingen av de medfølgende fjernkontrollene i denne prisklassen har baklys, som kan gjøre valg og innstillinger problematisk i et helt mørkt rom. Derimot kan alle styres fra en app, så du i stedet kan bruke smartmobil eller nettbrett som fjernkontroll.

 

Slik testet vi 

Receiverne har vært testet sammen med Panasonic DMP-UB900 Ultra HD Blu-ray-spiller, og tilkoblet vårt 7.1 Procella THX høyttalersystem. Høyttalerne er meget kostbare, rundt 150.000 kroner til sammen, men de er ingen vanskelig last og skiller godt mellom ulike forsterkere. I stereo har vi for anledningen brukt Audiovector SR3 Avantgarde Arreté (82.990 kr), for å skille klinten fra hveten. Prislappen er selvsagt skjev, men jo bedre høyttalerne er, desto bedre skiller de forsterkerne fra hverandre. Dessuten: det er likt for alle!

Receiverne har fått kjøre sitt automatiske høyttaleroppsett med romkorreksjon. Hvis nødvendig har vi gått inn i etterkant og justert litt på avstander, delefrekvens og lydnivå for å få det helt symmetrisk, men vi har latt receiverne få sette klangbalansen (EQ).

Til film har vi valgt Deadpool med Dolby Atmos-lydspor. Musikk i surround er jazzalbumet Quiet Winter Night på Blu-ray av Jan Gunnar Hoff og hans ensemble. Dette har 7.1 surround, og noen receivere må tungvint nok rekalibreres mellom dette og Atmos, siden de bare har sju og ikke ni kanaler.

Ellers har vi valgt å spille musikk i stereo med Tidal HiFi på iPhone 6 Plus via AirPlay, mens Yamaha som i testperioden hadde testens eneste receiver med multiromsfunksjonalitet, har blitt testet med sin MusicCast-app.

Alle receiverne har vært oppdatert med nyeste programvare før testing.

Pioneer VSX-1131

Bli abonnent for å lese videre.
Abonner på Lyd & Bilde

Allerede abonnent?
Logg inn

Ganske bra

Pioneer har god funksjonalitet og gir klar og kraftig lyd.

Her er godt med tilkoblingsmuligheter, og receiveren fungerer til dels utmerket med filmlyd og også greit på musikk.
Romkorreksjonen gir litt spiss lyd på musikk i stereo. Å skifte mellom 5.1.2 Atmos og 7.1 med ekstra bakhøyttalere må gjøres manuelt i menyoppsettet.

Pioneer VSX-1131 er en 7.1-receiver. Likevel er det ni høyttalerutganger, konfigurert slik at de bakre surroundhøyttalerne og eventuelt Atmos-høyttalerne kobles til hver sin utgang. Hvilket betyr at du kan koble til 7.1 pluss Atmos. Har filmen Atmos-lydspor, kan du velge 5.1.2 i oppsettmenyen, mens du kan gå inn og sette til 7.1 når du skal se film eller høre på en musikk-Blu-ray med 7.1-lyd. En bedre løsning enn hva den ellers veldig like Onkyo TX-NR656 har å by på, men ikke like automatisk som hos Yamaha.

Synes du selve oppkoblingen er vanskelig, finnes det en assistent i smartmobil-appen. Appen er avansert, med en rekke funksjoner. Det finnes også en egen iPad-app, som er mer oversiktlig siden den utnytter den store overflaten, den har bare et lite steg igjen til Yamaha sin iPad-app.

Multiromsfunksjon med FireConnect var ikke tilgjengelig i testperioden i slutten av august.

 

Lydkvalitet

Det trøkker bra i lyden når Deadpool skytes mot lerretet i Ultra HD-oppløsning. Med romkalibreringen aktivert er dialogene krispe og klare, mens det smeller bra når kruttet brennes av. Atmos-lydbildet bretter seg sømløst over og rundt oss meget bra.

Romkalibreringen er litt enklere siden sist. Nå kan man ikke lenger velge hva slags EQ man ønsker; om man vil kalibrere alle høyttalerne til å låte helt nøytralt, eller om man ønsker at de øvrige høyttalerne skal etterligne frontene. Nå er det helautomatisk EQ eller ingenting. På film funker det med automatisk kalibrering. Men på musikk, og da spesielt rytmisk pop og rock eller annen musikk med et veldig mettet lydbilde, blir det altfor spisst og sterilt. Da bør man skru av EQ etter kalibrering, hvorpå musikken gjengis fyldig og kraftig, og dialogene på film blir dessuten fyldigere i vårt rom. Man beholder for øvrig andre parametere som det automatiske oppsettet har gjort, som avstandskorreksjon, lydnivå og delefrekvens. I siste versjon er det dessverre bare mulig å sette en felles delefrekvens til alle høyttalerne. Vi skulle gjerne satt den til 80 Hz på samtlige høyttalere bortsett fra takhøyttalerne, som bare går til 110 Hz.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
Her er alt du trenger inkludert platespillerinngang. Men ingen multikanals forforsterkerutgang. Foto: Pioneer
Her er alt du trenger inkludert platespillerinngang. Men ingen multikanals forforsterkerutgang. Foto: Pioneer

 

Konklusjon

Pioneer leverer lyden som vi kjenner den: klar, attakkert og distinkt. VSX-1131 blåser bra liv i hjemmekinoen, og funker også greit på musikk i både to og flere kanaler.

Den har ikke fullt samme oppløsning i overtonene som Yamaha og Denon. Og vi er ikke helt fornøyd med retningen de har valgt for autokalibrering, hvor man nå ikke lenger kan velge mellom ulike klangbalanser. EQ-balansen som blir satt av autokalibreringen fungerer ikke spesielt godt for musikk i stereo, som er litt leit.

 

Fakta
 • Video: 3D og 4K oppskalering (HDMI 2.0 / HDCP 2.2)
 • HDMI: 7 inn, 2 ut
 • Lydformater: Dolby TrueHD, DTS-HD MA, Dolby Atmos (5.1.2), Dolby DTS:X (v/ oppdatering)
 • Høyoppløst lyd: Ja (32-bit / 384 kHz, DSD)
 • Effekt: 7 x 100 watt (8 ohm, 2 kanaler, 20Hz-20kHz)
 • Romkorreksjon: MCACC
 • Nettverk: Wi-Fi og Ethernet
 • Strømming: FireConnect (v/oppdatering), AirPlay, Google Cast, Spotify Connect, DLNA, Bluetooth
 • Appstyring: iControlAV5
 • Platespillerinngang: Ja
 • Multikanals pre out: Nei
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Denon AVR-X2300W

Luftige toner

Denon går litt mer forsiktig frem, men tar igjen med svevende overtoner og fin musikkgjengivelse. Dessuten den mest brukervennlige skjermmenyen.

Denon låter mykt, varmt og behagelig på så vel film som musikk. Velprøvde Audyssey MultEQ XT er fremdeles blant markedets beste romkorreksjonssystemer.
Noen vil savne kraft. Bare sju høyttalerutganger gjør at man ikke lett kan bytte mellom 7.1 og Dolby Atmos. Trådløs multiromsfunksjon mangler, så også platespillerinngang.

Denons receivere er noen av de mest brukervennlige, og det samme stemmer for AVR-X2300W. Skjermmenyen er logisk og uproblematisk å finne frem i. Til å kalibrere høyttalerne brukes Audyssey MultEQ XT, som kan måle lyden på åtte ulike punkter i rommet, som gir ekstra mye informasjon når høyttalerne skal kalibreres.

På papiret er det lite som skiller receiveren fra forgjengeren AVR-X2200W. Man har fjernet konvertering fra analog video til HDMI, men har kontret på lydsiden ved å støtte oppholdsfri avspilling av flere musikkformater.

Det finnes bare sju høyttalerutganger, som betyr at du må velge mellom et 7.1-oppsett og Atmos i en 5.1.2-konfigurasjon. Du kan ikke koble opp høyttalere til begge konfigurasjoner og svitsje mellom.

Denon-receiveren har ingen trådløs multiromsfunksjon, da må du kjøpe HEOS Link ved siden av, til 3.500 kroner.

 

Lydkvalitet

Vi fikk best resultat ved å sette romkorreksjonen til L/R Bypass, som betyr resten av høyttalerne justeres til å matche frontene. Dynamic Volume og Dynamic EQ er på som standard, jeg foretrekker å ha disse av for å få best mulig dynamikk og oppløsning i lyden.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

En actionfilm som Deadpool er lett å tenke at bør gjengis med knall og bang fremfor nyanser og kvalitet. Men også denne typen filmer nyter godt av å få frem noen flere lag av detaljer. Lydbildet er luftigere enn med Pioneer og Onkyo, det er flere nyanser i overtonene, samtidig som dialogene også har en fin fylde nede i brystklangområdet. Filmmusikken kommer flott frem, og det er da også grei kontroll på de mer ekstreme lydeffektene. Det smeller bare ikke fullt så hardt som med Pioneer og Onkyo, da Denon oppfører seg mer forsiktig. Men det er bedre kvalitet på lyden, og når man ser film med lavere lydtrykk – som de fleste av oss tross alt gjør mesteparten av tiden – så skinner Denon mer.

Musikk i både stereo og surround låter fint og luftig. Forgjengeren følte jeg hadde litt i overkant aksent på sibilanter i overtoneområdet (harde s-er og litt spisse cymbaler), jeg føler AVR-X2300W har roet ned dette og låter i det hele tatt bedre enn sin forgjenger.

Her sitter ingen platespillerinngang, og vi skulle ønske ni høyttalerutganger hvor man hadde separat utgang til Atmos og ekstra bakhøyttalere, så man enkelt kan svitsje. Foto: Denon
Her sitter ingen platespillerinngang, og vi skulle ønske ni høyttalerutganger hvor man hadde separat utgang til Atmos og ekstra bakhøyttalere, så man enkelt kan svitsje. Foto: Denon

 

Konklusjon

Denon AVR-X2300W er en glimrende hjemmekinoreceiver til prisen. Lydmessig briljerer den med et åpent og luftig lydbilde, som bare mangler litt kraft for å virkelig blåse liv i kåken.

Receiveren har et meget oversiktlig menysystem og en god automatisk høyttalerkalibrering. Tilkoblingsmulighetene er gode, men vi savner platespillerinngang. Dette er også testens eneste som ikke er utstyrt med mulighet for multiromsfunksjon.

Fakta
 • Video: 3D og 4K oppskalering (HDMI 2.0 / HDCP 2.2)
 • HDMI: 8 inn, 2 ut
 • Lydformater: Dolby TrueHD, DTS-HD MA, Dolby Atmos (5.1.2), DTS:X (v/ oppdatering)
 • Høyoppløst lyd: Ja (24-bit / 192 kHz, DSD)
 • Effekt: 7 x 95 watt (8 ohm, 2 kanaler, 20Hz-20kHz)
 • Romkorreksjon: Audyssey MultEQ XT
 • Nettverk: Wi-Fi og Ethernet
 • Strømming: AirPlay, Spotify Connect, DLNA, Bluetooth
 • Appstyring: Denon 2016 AVR Remote
 • Platespillerinngang: Nei
 • Multikanals pre out: Nei
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Onkyo TX-NR656

Bli abonnent for å lese videre.
Abonner på Lyd & Bilde

Allerede abonnent?
Logg inn

Helt greit

Onkyo gjør jobben, men har et par lyter.

Lyden er både klar og energisk, og har gode tilkoblingsmuligheter. Romkorreksjonen AccuEQ har blitt mer avansert enn i begynnelsen.
Også Onkyo får en i overkant spiss klang på musikk av romkorreksjonen, og man kan ikke skifte mellom 5.1.2 Atmos og 7.1 uten å koble om høyttalerne og rekalibrere.

Etter at Onkyo og Pioneer slo sammen hjemmekinoproduksjonen sin, har likhetene mellom deres produkter stadig blitt mer merkbar. TX-NR656 har samme chassis som Pioneer VSX-1131, selv frontplatene er ulike og tilkoblingene er noe ulike. For det første har Onkyo åtte HDMI-innganger mot Pioneers sju. Derimot har Onkyo valgt samme høyttalerutgang for høydekanaler og bakre surroundkanaler. Hvilket betyr at det er helt utelukket å koble opp et 7.1-system og dertil et par Atmos-kanaler, til de få gangene man ser film med et slikt lydspor. Hvilket igjen betyr at om du velger et Atmos-oppsett, så har du ikke valget å bytte over til 7.1 når du skal se film uten Atmos. Som er nesten alltid.

Der hvor Onkyo har en fordel over Pioneer, er at man kan velge å autokalibrere høyttalerne etter frontene, og la disse være i fred. I vårt oppsett gir det en fyldigere og mer behagelig klangkarakter, enn om man kalibrerer alle høyttalere til å låte mest mulig lineært i rommet. Videre kan AccuEQ-systemet stille separate delefrekvenser til hvert høyttalerpar, hvor Pioneer bare har en enkelt delefrekvens til hele systemet.

Med Onkyo tok det tidvis litt lang tid å få bilde gjennom fra 4K Ultra HD Blu-ray. Lengre enn Pioneer, som har samme innmat, hva det skyldes er jeg usikker på.

Heller ikke Onkyo var tilgjengelig med FireConnect multiromsfunksjon i testperioden.

 

Lydkvalitet

Ikke overraskende låter Onkyo veldig likt Pioneer. Det betyr klare og åpne dialoger og et sammenhengende og stort lydbilde. Det låter også ganske heftig med knall-og-bang-effekter, og Deadpool er i det hele tatt en underholdende affære. Det kan låte litt stresset i det øvre registeret når det blir for hett rundt ørene, verken Onkyo eller Pioneer har Yamahas overskudd og ro over seg.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Jeg mener at forgjengeren TX-NR646 låt enda litt mer dynamisk og levende enn 656, men det er vanskelig å påstå hardnakket uten å ha begge ved siden av hverandre.

Musikk i stereo låter helt greit, med god klarhet i lydbildet. Men det mangler litt liv, futt og fart, og vi har hørt bedre oppløsning oppover i overtonene. I vårt testrom foretrekker vi å skru av AccuEQ på musikk.

7 HDMI-innganger bak (og en foran) bør holde! Vi er ikke superbegeistret for at Atmos og bakre surroundkanaler rutes til samme høyttalerutgang. Foto: Onkyo
7 HDMI-innganger bak (og en foran) bør holde! Vi er ikke superbegeistret for at Atmos og bakre surroundkanaler rutes til samme høyttalerutgang. Foto: Onkyo

 

Konklusjon

Onkyo-receiveren gjør jobben sin og vel så det, ved å levere et åpent og klart lydbilde, med nok liv og dynamikk til å låte tøft på film. Vi skulle gjerne ønsket mulighet for å enkelt svitsje mellom Atmos og 7.1 uten å måtte koble om høyttalerne, og bildet fra Ultra HD Blu-ray går ikke alltid smertefritt igjennom på vårt testeksemplar. Musikk i stereo låter ok, synd vi ikke fikk testet med FireConnect multirom.

Fakta
 • Video: 3D og 4K oppskalering (HDMI 2.0 / HDCP 2.2)
 • HDMI: 8 inn, 2 ut
 • Lydformater: Dolby TrueHD, DTS-HD MA, Dolby Atmos (5.1.2), DTS:X (v/ oppdatering)
 • Høyoppløst lyd: Ja (32-bit / 384 kHz, DSD)
 • Effekt: 7 x 100 watt (8 ohm, 2 kanaler, 20Hz-20kHz)
 • Romkorreksjon: AccuEQ
 • Nettverk: Wi-Fi og Ethernet
 • Strømming: FireConnect (v/oppdatering), AirPlay, Google Cast, Spotify Connect, DLNA, Bluetooth
 • Appstyring: Onkyo Remote 3
 • Platespillerinngang: Ja
 • Multikanals pre out: Nei
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Yamaha RX-V781

Oktober 2016Yamaha RX-V781
Bli abonnent for å lese videre.
Abonner på Lyd & Bilde

Allerede abonnent?
Logg inn

Fortsatt kongen

Det later til at Yamaha virkelig har knekt hjemmekinokoden, når de nok en gang stikker fra feltet.

Her er mer overskudd og kraft enn de andre, og dessuten en elegant gjengivelse av både film og musikk. Receiveren er også den mest gjennomførte hva funksjoner angår.
I skrivende stund er det fremdeles ingen støtte for Tidal og Apple Music i MusicCast-systemet. Skjermmenyen er ikke like enkel som hos Denon.

Foruten å støtte HD-lyd og 4K Ultra HD video med alskens sertifiseringer har Yamaha RX-V781 trådløs musikkstrømming med MusicCast. Dette er Yamahas konkurrent til Sonos, markedets mest populære multiromsløsning. MusicCast har etterhvert blitt veldig bra og finnes i mange produkter, men støtter ennå ikke strømmetjenestene Tidal og Apple Music. Det meste annet er imidlertid på plass.

Receiveren er testens eneste med multikanals analogutgang, for tilkobling av effektforsterkere. Det er også testens eneste receiver som automatisk bytter mellom oppsett for Atmos og 7.1 surround. Du kan ha et 7.1 høyttaleroppsett og i tillegg montere to høyttalere i taket og bruke totalt ni høyttalerutganger. Har filmen Atmos-lydspor, velger du Dolby Surround på receiveren, og den bruker Atmos-høyttalerne og kobler fra de ekstra bakhøyttalerne. Ved filmer og musikkutgivelser med 7.1-lydspor velger du for eksempel Straight lydmodus, og lyden blir vanlig 7.1, mens Atmos-høyttalerne for anledningen er avslått. Et godt kompromiss når man bare har sju kanaler å rutte med.

Yamaha bruker YPAO romkorreksjon, som i likhet med Audyssey kan kalibrere lyden for flere plasser i rommet samtidig. Skjermmenyen er god, men ikke like oversiktlig som Denon sin.

 

Lydkvalitet

Det er straks klart at Yamaha har mer kraftoverskudd enn de andre i testen. Dialogene er mer massive, det er mer kontroll på lydeffekter som skudd og eksplosjoner, og Yamaha blir ikke krass i toppen som Pioneer og Onkyo tenderer mot. Yamaha er nærmest en Denon-receiver på steroider, og vi liker det!

Atmos-lydsporet på Deadpool glir over oss på det mest naturlige vis, regndråper kommer ovenfra, det samme gjør ropende stemmer fra broer. Filmmusikken er mektigere, våpen smeller høyere, alt er fetere.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Musikk i surround kan med fordel nytes i Pure Direct lydmodus, som gir et mer oppløst lydbilde, og mer fylde i de dypere tonene. Men ikke gjør dette med musikk i stereo, dersom du ønsker å bruke subwooferen. Sett heller YPAO til Front, eller prøv med Natural.

(Foto: Produsenten)
Klassens eneste receiver med multikanals forforsterkerutgang. Foto: Yamaha

 

Konklusjon

Yamaha RX-V781 er en kanonbra surroundreceiver, med mer kraft og kontroll enn de øvrige, uten at den er noe mindre oppløst. Dette gjenspeiles både på film og musikk. Ja visst kunne den vært enda mer oppløst i toppen, men kompromisset er så velvalgt at det blir flisespikkeri.

Funksjonsmessig er den også mer gjennomført. Man kan enkelt skifte mellom Atmos og 7.1, uten å koble om på baksiden. Multikanals forforsterkerutgang gir mulighet for ekstra effektforsterkere, og MusicCast multirom setter to streker under svaret: Best i test!

Fakta
 • Video: 3D og 4K oppskalering (HDMI 2.0 / HDCP 2.2)
 • HDMI: 6 inn, 2 ut
 • Lydformater: Dolby TrueHD, DTS-HD MA, Dolby Atmos (5.1.2), DTS:X
 • Effekt: 7 x 95 watt (8 ohm, 2 kanaler, 20Hz-20kHz)
 • Romkorreksjon: YPAO
 • Nettverk: Wi-Fi og Ethernet
 • Strømming: MusicCast, AirPlay, Spotify Connect, DLNA, Bluetooth
 • Appstyring: AV Controller, MusicCast Controller
 • Platespillerinngang: Ja
 • Multikanals pre out: Ja
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
Skikkelig innlevelse på film og TV krever skikkelig lyd. Og selv om vi er glade i enkle lydplanker med sine mange trådløse muligheter, er det bare separate komponenter som virkelig får frem råskapen. Surroundreceiverne vi tar for oss her er perfekte eksempler, da de kombinert med noen ordentlige høyttalere virkelig blåser liv i hjemmekinoen. De beste receiverne til 5-6.000 kroner yter de nye Ultra HD Blu-ray-filmene rettferdighet ved å gjengi lydsporet i all sin pomp og prakt. I tillegg har de Dolby Atmos med lyd fra taket, som løfter opplevelsen til nye høyder. Bokstavelig talt! Ta for eksempel blodpølen av en superheltfilm, Deadpool. I UHD-oppløsning er bildet fabelaktig, og med et skikkelig hjemmekinoanlegg i tillegg løftes opplevelsen til nye dimensjoner. Regn som kommer ovenfra, biler som flyr veggimellom over hodene på oss. Å sitte i en boble av lyd er gøy! De virkelig heftige opplevelsene starter her, og vi fraråder å kjøpe noe særlig billigere. Du skal nemlig være litt interessert for å gå for en komponentløsning, da receivere kan være litt mer knotete å koble opp og stille inn, enn en enkel lydplanke. Billigere receivere er like avansert å stille inn, men betaler seg ikke i samme grad i form av heftige opplevelser. Går du derimot videre opp i pris, får du enda mer kraft og kontroll i tillegg til flere av de viktige detaljene i lydbildet, men uten å sammenligne direkte vil du neppe savne noe med en av denne testens receivere.  

Musikkstrømming

En surroundreceiver i dag gjør mer enn filmlyd. Den skal også svelge unna de musikkformatene du kaster på den. Enten man skal spille musikk trådløst fra mobilen eller fra en nettverks-PC, er det viktig at receiveren ikke blir bremseklossen i systemet. Derfor har de fleste receivere i dag, heriblant samtlige av testens kandidater, trådløs nettverkstilkobling og kan spille musikk på flere måter. Det være seg AirPlay, Bluetooth, DLNA (litt mer avansert, men kompatibelt med alle datamaskiner), og til og med internettradio. Noen kan også spille av høyoppløste musikkformater, og slik som dagens vinylsalg har tatt seg opp, er det fint med platespillerinngang (alle bortsett fra Denon).  

Trådløst multirom

Multiromsfunksjonalitet er også en stor greie for tiden. Derfor har stadig flere receivere mulighet for å inngå i et trådløst multiromssystem, slik at man kan spille samme musikk i mange rom, hvor komponentene kommuniserer trådløst med hverandre. Det gjelder Yamaha med sin MusicCast-funksjon, og når du leser denne testen vil antakelig både Pioneer og Onkyos receivere ha fått lignende funksjonalitet med FireConnect. I testperioden har ikke dette systemet vært klart, så vi har ikke fått testet. Denon har sitt HEOS-system, men har valgt å ikke utstyre AVR-X2300W med slik funksjonalitet. Da må du kjøpe en HEOS Link adapter i tillegg, til 3.500 kroner. [caption id="attachment_66708" align="alignnone" width="460"]Med et par høyttalere montert i taket kan du nyte et ekte tredimensjonalt lydbilde med lydformater som Dolby Atmos og DTS:X. Illustrasjon: Pioneer / Onkyo Med et par høyttalere montert i taket kan du nyte et ekte tredimensjonalt lydbilde med lydformater som Dolby Atmos og DTS:X. Illustrasjon: Pioneer / Onkyo[/caption]

4K Ultra HD

4K Ultra HD støttes av alle receiverne. Det betyr at du kan koble en UHD Blu-ray-spiller som for eksempel Panasonic UB900 til en av HDMI-inngangene, og sende bildesignalet videre til en kompatibel projektor eller TV, mens lydsignalet gjengis av receiveren. Alle nye receivere støtter de nyeste lisensene, full fargedybde og dynamisk rekkevidde (HDR), så du er garantert at det funker.  

Fjernstyring

Vær oppmerksom på at ingen av de medfølgende fjernkontrollene i denne prisklassen har baklys, som kan gjøre valg og innstillinger problematisk i et helt mørkt rom. Derimot kan alle styres fra en app, så du i stedet kan bruke smartmobil eller nettbrett som fjernkontroll.  

Slik testet vi 

Receiverne har vært testet sammen med Panasonic DMP-UB900 Ultra HD Blu-ray-spiller, og tilkoblet vårt 7.1 Procella THX høyttalersystem. Høyttalerne er meget kostbare, rundt 150.000 kroner til sammen, men de er ingen vanskelig last og skiller godt mellom ulike forsterkere. I stereo har vi for anledningen brukt Audiovector SR3 Avantgarde Arreté (82.990 kr), for å skille klinten fra hveten. Prislappen er selvsagt skjev, men jo bedre høyttalerne er, desto bedre skiller de forsterkerne fra hverandre. Dessuten: det er likt for alle! Receiverne har fått kjøre sitt automatiske høyttaleroppsett med romkorreksjon. Hvis nødvendig har vi gått inn i etterkant og justert litt på avstander, delefrekvens og lydnivå for å få det helt symmetrisk, men vi har latt receiverne få sette klangbalansen (EQ). Til film har vi valgt Deadpool med Dolby Atmos-lydspor. Musikk i surround er jazzalbumet Quiet Winter Night på Blu-ray av Jan Gunnar Hoff og hans ensemble. Dette har 7.1 surround, og noen receivere må tungvint nok rekalibreres mellom dette og Atmos, siden de bare har sju og ikke ni kanaler. Ellers har vi valgt å spille musikk i stereo med Tidal HiFi på iPhone 6 Plus via AirPlay, mens Yamaha som i testperioden hadde testens eneste receiver med multiromsfunksjonalitet, har blitt testet med sin MusicCast-app. Alle receiverne har vært oppdatert med nyeste programvare før testing.
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
Mordene i Kongo

Gutta på tur

To norske ekssoldater søkte krigseventyr, action og raske penger i Kongo – det gikk ikke så bra.

test
IKEA Trådfri kontrollsett

Slå av og på

Gjør dum elektronikk litt smartere. Spesielt sammen med Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Vil man ha mest mulig ut av sine Trådfri smarte hjem-produkter, kommer man ikke utenom Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri dimmesett

Smart pære for nybegynnere

IKEA Trådfri dimmesett er lett å komme i gang med. Men er ikke spesielt smart på egenhånd.

Lyssterk Leica 35mm

Her er den første vidvinkelen til Leica SL fullformatkameraer