4 surroundanlegg med 3D-Blu-ray

Hjemmekino på sparebluss

For å få gode film- og musikkopplevelser er det viktig at lydanlegget innfrir med et minimum av lydkvalitet. Her testes ulike løsninger for en slank lommebok.

For å få en god filmopplevelse, er det ikke bare bildekvaliteten som er avgjørende. Lyden er halve opplevelsen, og den må stå i stil med bildet. Gjennomsnittsstørrelsen på TV-ene vokser for hvert år, og dette i takt med at bildekvaliteten øker, gir et godt grunnlag for mer storslagne opplevelser hjemme. Imidlertid blir skjermene også tynnere, noe som ser lekkert ut, men som gir dårligere plass til deres innebygde høyttalere og dermed også dårligere lyd. Paradoksalt nok krever en stor skjerm det motsatte, altså bedre lyd, for å kunne stå i stil med bildekvaliteten. Kjøper du TV i dag, er du derfor nærmest avhengig av et eksternt lydanlegg for å komplettere filmopplevelsen med god lyd.

Dårlig lyd gir dårlig salg
Omsetningen av surroundanlegg har de siste årene stagnert, og gikk faktisk noe ned i fjor. Når vi ser at surroundanleggene som markedsføres gjennom oransje, røde og grønne reklamebrosjyrer kan koste så lite som 2.000 kroner inkludert DVD- eller Blu-ray-spiller, er det kanskje ikke så rart. Man kan slett ikke få god lydkvalitet for den prisen, og vi tror den forringede lydkvaliteten bevisst eller ubevisst styrer forbrukerne bort fra surround. Om de bare visste hva de går glipp av.

Vårt tips er at om alt du ønsker fra et lydanlegg er å gi bedre lyd enn TV-en din klarer alene, kjøp en billig lydplanke. Da får du mer for pengene. Om du derimot ønsker en filmopplevelse med følelse av tilstedeværelse, gå for et surroundanlegg. Men da et med god nok lydkvalitet til å dra deg inn i handlingen.

Velg Blu-ray
Vi anbefaler sterkt et surroundanlegg med Blu-ray fremfor DVD, da bildekvaliteten er langt bedre, og lyden har også høyere oppløsning. Som sagt forutsetter et slikt anlegg at det innfrir et minimum av lydkvalitet for å løfte filmopplevelsen. Dersom du i tillegg skal høre musikk, enten i stereo eller surround, setter det enda høyere krav fordi bildet ikke er der til å ta sin del av oppmerksomheten.

Fire ulike løsninger
Her tester vi fire ulike løsninger. Først ut er et typisk surroundanlegg i plast, men hvor vi tror kvalitetsnivået er akkurat bra nok til at det kan funke, nemlig Panasonic SC-BTT370 som til 4.200 kroner inkluderer Blu-ray-spiller med 3D-avspilling. Deretter ønsker vi å se hvorvidt plasthøyttalerne med fordel kan erstattes med et høykvalitets høyttalersett for PC-bruk og gaming, nemlig Logitech Z906 til 3.000 kroner inkludert alt bortsett fra Blu-ray-spiller (her har vi valgt Panasonics rimeligste 3D-Blu-ray-spiller, DMP-BDT110 til 1.500 kroner).

Selv om et anlegg til under 5.000 kroner kan gi mye lyd for pengene, vil det ikke være i stand til å bringe de helt store opplevelsene til bordet. Ved å legge litt mer penger på bordet, vil du få en helt annen opplevelse og dermed også enda mer valuta for pengene. Vi har tatt frem løse komponenter i form av Blu-ray-spilleren BD-SP309 og surroundreceiveren TX-NR509 fra Onkyo, som sammen med den kompakte høyttalerpakka Sib & Cub2 fra Focal koster 10.000 kroner uten kabler. Til slutt presenteres Onkyo-elektronikken sammen med litt større høyttalere fra Magnat, blant annet med en 12-tommers subwoofer og en større senterhøyttaler, som bør kunne gi mer futt og fart til en totalpris av 12.000 kroner.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
Mordene i Kongo

Gutta på tur

To norske ekssoldater søkte krigseventyr, action og raske penger i Kongo – det gikk ikke så bra.

test
IKEA Trådfri kontrollsett

Slå av og på

Gjør dum elektronikk litt smartere. Spesielt sammen med Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Vil man ha mest mulig ut av sine Trådfri smarte hjem-produkter, kommer man ikke utenom Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri dimmesett

Smart pære for nybegynnere

IKEA Trådfri dimmesett er lett å komme i gang med. Men er ikke spesielt smart på egenhånd.

Lyssterk Leica 35mm

Her er den første vidvinkelen til Leica SL fullformatkameraer