Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Fire rimelige HD-projektorer

200 tommer til prisen av en reise-TV

Mer moro til prisen får du ikke.

Skrevet av / 26.04.16 - 07:00
Fire rimelige HD-projektorer
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Visst er det stas å gå på kino. Det er noe eget med det gigantiske bildet, som gjør at man lever seg ekstra inn i filmen. Men med seg på kjøpet får man den lange reklamepausen, irriterende knitring i godteposer, hosting og harking samt småskravling fra salen. Sånt kan man fint klare seg uten.

 

Det er her hjemmekinoen kommer inn. For å kopiere kinofølelsen hjemme trenger man et STORT bilde. Det vil si et bilde som fyller synsfeltet. Avhengig av sitteavstanden snakker vi fort om 100 tommer eller mer på diagonalen, og da koster en TV «skjorta». Kan vi friste med en Samsung 78JS9505 til 110.000 kroner!? Da er en god projektor et mer økonomisk valg, som i et mørkt rom uproblematisk kan blåse opp et bilde på 100-120 tommer. Du kan få det så stort du vil, bare plassen i stua setter grensene.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Rimelige HD-projektorer

Projektorene har alltid eksistert som et alternativ til stor TV, men ikke uten kompromisser. Dårlig lysstyrke har gjort at du stort sett må sitte i et helt mørkt rom for å få bra kontrast på lerretet. Mange projektorer preges også av mye støy fra viftene, som må til for å kontrollere temperaturen på lyskasteren. Sist men ikke minst har pris og levetid på lyspærene gjort det til en dyr affære å se mange timer med TV og sport på projektoren. Alt dette er fortsatt faktorer man skal ta hensyn til i valg av projektor, men har blitt kraftig forbedret med årene.

 

På TV-fronten får man stadig større utvalg blant skjermer med sylskarp 4K-oppløsning. Men ærlig talt blir det litt flaut å snakke om 4K TV-er på 55 og 65 tommer, når man får se hvilken bildekvalitet som kan oppnås med et vanlig HD-bilde projisert mot et 100 eller 150 tommers lerret. Det bor langt flere detaljer i HD-signalet enn man skulle tro, og spillefilmene våkner virkelig til liv når de vises i stort format. Den klaustrofobiske følelsen man får av Bølgen, eller den postapokalyptiske opplevelsen med Mad Max: Fury Road hvor man nærmest føler at man sitter med sand i munnen, der slavene går over lik for å få i seg en dråpe vann. Den typen innlevelse og realisme får du ikke før bildet fyller synsfeltet, noe som kun er mulig med projektor og lerret. Om du da ikke er «lagd av penger».

 

Utstyr

Mye har skjedd på utstyrsfronten i det siste. Foruten doble HDMI-innganger for tilkobling av flere videokilder, har noen modeller mulighet for trådløs signaloverføring, så du slipper lange og dyre HDMI-kabler. Smart-TV-funksjoner finnes som regel ikke, men det løses enkel med en Apple TV, Chromecast eller lignende mediaboks. Epson TW5350 kan for øvrig kobles til hjemmenettverket og overføre video og stillbilder trådløst fra mobiler og nettbrett.

 

Projektorene 

Vi tar her for oss fire projektorer til 7-10.000 kroner. Projektorene fra BenQ, Acer og NEC er av DLP-typen, hvor rundt to millioner speil skrur hver sin piksel av og på ut ifra hvilken farge den skal gjengi til enhver tid. En sofistikert, lynrask og vedlikeholdsfri teknologi, hvor den eneste ulempen er en «regnbueeffekt» hvor alle fargene brytes opp når du beveger synet over kontrastfylte områder på skjermen. Et fenomen ikke alle mennesker er like følsomme for, men som for noen kan bli slitsomt å se på over tid.

 

Projektoren fra Epson er derimot av typen LCD. Her projiseres hver farge gjennom hver sin fargebrikke, og man unngår regnbueeffekten. Ulempen er at LCD krever et støvfilter som må renses eller skiftes fra tid til annen.

 

Slik testet vi

Vi har tatt for oss bildekvaliteten på projektorene både en for en, og side om side på lerret, i et rom med kontrollert belysning. Lysstyrke, fargegjengivelse, kontrast og svartnivå (evnen til å vise ordentlig svart) er blant de viktigste kriteriene når vi bedømmer bildekvaliteten visuelt. I denne prisklassen har vi ikke funnet det hensiktsmessig å måle fargegjengivelsen med profesjonelt måleutstyr, da få om noen vil betale ekstra for kalibrering.

 

Pass på avstanden

De beste projektorene rundt 10.000 kroner gir et overraskende bra bilde selv når man blåser det opp til 150 tommer. Det betyr at du kan velge skjermstørrelse ut ifra hva som passer til målene i ditt rom, og ikke bekymre deg om projektoren har høy nok lysstyrke til å fylle lerretet. Bare pass på kasteavstanden mellom projektor og lerret, da billige projektorer gjerne har kortere kasteavstand enn lange. Monterer du den bakerst i rommet, kan du fort få et ufrivillig gigantisk bilde i andre enden.

 

Mer for pengene

Rimelige projektorer har ikke samme svartnivå, skarphet og fargedybde som de dyre hjemmekinoprojektorene. Vi ble i denne testen likevel svært overrasket over hvordan bildekvaliteten har kommet seg i denne prisklassen. I forhold til tidligere tester så vi svært lite til piksel- og moskitostøy (som har fått navnet fordi støyen på skjermen minner om en myggsverm). Dette kan forårsakes av en dårlig prosessor, men også av for stort hvitsegment på et DLP-fargehjul. Men fremdeles er det slik at DLP-projektorene har noe pikselstøy i skyggeområdene, da stegene mellom nesten svart og helt svart er bråe, slik at man får en blinkende effekt der speilene vinkles inn og ut (hver piksel skrur seg av og på).

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Her er et av bildene vi har brukt å justere kontrast og lysstyrke av hver projektor. Her får man også en indikasjon på hvordan det står til med fargegjengivelsen.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Man trenger også lerret. Du får et helt greit 100 tommers lerret til 1.000-1.500 kroner, for eksempel Elite Screens hos Komplett. Er du feinschmecker kan du gå for et DreamScreen-lerret fra avshop.no til 5.000 kroner.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Et spennende alternativ til lerret er Evo maling fra Norman Design i Sverige. Denne ser svart ut når du maler den på veggen, men reflekterer effektivt lyset fra projektoren. Det gir høyere kontrast og bedre anvendelighet i dagslys. 1.300 kroner rekker til 100 tommer.

Produkter i denne test

BenQ W2000

Kongen i budsjettkinoen

BenQ W2000 er klassens beste projektor. Rett og slett.

Fargene er superbe. Kombinert med bra kontrast og lysstyrke, gir dette nydelig smell i bildet. Korrekt kalibrering ut av esken kommer godt med, og viftestøyen er på det laveste i klassen. Vertikal linsevinkling gjør installasjonen enklere, og fjernkontrollen har direktevalg for skarphet, kontrast og lysstyrke.
Det er fortsatt noe å hente på svartnivå, skarphet og detaljer. Men da må du opp i pris.
Les hele testen

Epson EH-TW5350

Glitrende farger

Ingen i testen har bedre fargegjengivelse enn Epson.

Epson-projektoren har flotte farger, med mange nyanser. Glimrende innstillingsmuligheter gir full fleksibilitet, og trådløs multimediefunksjon er kjekt.
Svartnivået kunne vært bedre. Ikke vertikal linsevinkling.
Les hele testen

Acer V7500

Godt nok

V7500 gir skarpe og gode bilder. Men den er ikke feilfri.

Det er bra trøkk i bildet, med lite støy å skue. Fargene er greit balansert, og hudtoner ser nøytrale ut. Mulighet for trådløs bildeoverføring.
Det er ikke nok rødfarge, som gjør at en himmel med sjatteringer av blått og lilla bare ser blå ut. Viftestøyen er i overkant, og vi ønsker direkteknapper for enkle bildeinnstillinger på fjernkontrollen.
Les hele testen

NEC V302H

Kjølige bilder

Ellers skarpe bilder mangler smell, og fargebalansen kunne vært bedre.

Bildene er skarpe, med fint lite bildestøy.
Uansett forhåndsinnstilling er det for lite rødt, og svartnivået kunne vært bedre. Viftestøy er i overkant, og vi ønsker direkteknapper for enkle bildeinnstillinger på fjernkontrollen. Ikke vertikal linsevinkling.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Lyd & Bilde
Scroll to Top