TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: Yamaha RX-V471

Brukervennlig og god

Yamaha har satset på å gjøre RX-V471 en av de mest brukervennlige receiverne i sin klasse. Bra låter den også. Den mangler bare litt utstyr.

Lyd & Bilde mener
+Kraftig God og fyldig lyd Brukervennlig
-Mangler nettverkstilkobling
Spesifikasjoner
  • HDMI: 4 inn, 1 ut
  • 5 x 85 watt (6 ohm)
  • 3D og lydretur
  • YPAO romkorreksjon
  • Ikke nettverk
Veil. pris 3500

Yamaha setter brukervennligheten i høysetet med sin nye linje receivere. Skjermmenyen er helt ny, og svært oversiktlig. I tillegg har den programmerbare fjernkontrollen fire SCENE-knapper, som kan programmeres til å gjøre flere funksjoner. Kanskje du vil at den ene skal skru på både TV-en og receiveren og sette begge til riktig kanal, og samtidig skru på Blu-ray-spilleren? På samme måte kan neste knapp skru av Blu-ray-spilleren, på dekoderen og skifte kanal på TV-en. Du bestemmer. Dette tar imidlertid litt tid å sette seg inn i. RX-V471 er en ren 5.1-kanals receiver, da med 24-bit/192 kHz dekoding for samtlige kanaler, for ekte HD-lydgjengivelse. Den har jitterreduksjon på alle fire HDMI-innganger, og en iPod-kompatibel USB-inngang i front.

Yamahas romkorreksjon heter YPAO, og korrigerer for én sitteplass. Denne receiveren har ikke nettverkstilkobling. Den skal imidlertid ha for god brukervennlighet, selv om receiverens tegnrute ikke viser hva som foregår i oppsettmenyen, men man er nødt til å bruke den eksterne skjermmenyen. Et problem for den som bare har projektor, da projektorens viftestøy vil gå utover autokalibreringen.

Lydkvaliteten
Med musikk i stereo gjengir Yamaha-receiveren et behagelig lydbilde. Den er litt glattere i overtoneområdet enn Pioneer og Onkyo, som gjør at litt skarpe kvinnevokaler er mer behagelig, og receiveren er generelt litt varmere og fyldigere i klangen. Den når likevel ikke helt opp til Denon. Til gjengjeld kan Yamaha-receiveren presses litt lenger i lydnivå før den går over i forvrengning.

Musikk og film i surround låter best i Direct-modus, om rommet er symmetrisk. Da varter Yamaha opp med et ganske stort og åpent lydbilde. Helt sømløst er det ikke etter autooppsettet, vi synes bakkanalene kunne vært litt mer forsinket i vårt testrom for å gjøre de mer diffuse. Vi liker da Yamahas avstandsnøyaktighet med 5 cm til hver kanal, og at den ikke skrur av lyden mens man gjør manuelle innstillinger. Merk at oppsettmenyen er deaktivert i Direct-modus. Totalt sett har Yamaha meget god lyd, med rene og klare dialoger uten at det går over i det analytiske, mens det er god kontroll på knall og bang. Sammen med en subwoofer er det imponerende hvor mye den gjør ut av seg. Uten subwoofer gisper den fortere etter pust, som ventet i denne prisklassen.

Det eneste savnet til Yamaha er nettverksfunksjon og strømming, som ville utvidet  bruksområdene og virkelig gjort den til navet i underholdningssenteret.

LB+ TILBUD: 1 uke kun 19 kr
Få full tilgang til lydogbilde.no, testarkiv med over 6000 tester, fordelsklubb, guider, nyheter, film/serie anmeldelser og mye mer.

Også i denne testen:

Kenwood RV-7000

Under par

Kenwood RV-7000 er 3D-klar, men er dessverre ellers en umoderne maskin.

Låter greit
Brukervennlighet Mangler autooppsett Mangler skjermmeny

Denon AVR-1912

Best i klassen

Denon AVR-1912 er den rimeligste receiveren vi vet om med AirPlay. Den er dessuten den mest vellydende surroundreceiveren til under 5.000 kroner. Et meget godt kjøp!

Låter topp i stereo Avansert romkorreksjon Meget velutstyrt
Litt begrenset kraft

Pioneer VSX-921

Velutstyrt godlyd

Pioneer satser på mye utstyr for pengene, med VSX-921. En ekte 7.1-receiver med AirPlay, meget enkel oppsettsveiledning og god lyd.

Låter bra Brukervennlig Meget velutstyrt
Savner litt oppløsning

Onkyo TX-NR509

Mye utstyr for pengene

Receiveren fra Onkyo er testens rimeligste med nettverkstilkobling og strømming. At den i tillegg låter fint gjør den til en seriøs kandidat i et tett felt. Den tilbyr avanserte funksjoner til en lavere pris enn konkurrentene.

God dynamikk Brukervennlighet Nettverksfunksjon
Mangler litt oppløsning

Legg igjen en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.