TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Optoma HD300X

Gode bilder i 2D og 3D

Optomas rimeligste 3D-projektor har skarpe bilder, flott fargebalanse og bare tidvis sjenerende støy.

forfatter
Publisert 06.10.12 - 00:00
L&B mener
Skarpe bilder 3D
Ikke linsejustering Noe moskitostøy Begrenset svartnivå
Spesifikasjoner
 • DLP, 1080p, 3D
 • 1.600 Lumen, 8.000:1
 • 2 x HDMI
 • Avstand til 100”: 3,3 - 4 m
 • 27 dB viftestøy

Den nye HD300X fra Optoma kan vise både 2D og 3D video, hvor ett par 3D-briller følger med for anledningen. Du kan velge å aktivere såkalt PureMotion4 interpolerer til dobbelt oppdateringshastighet, noe som gjør at panoreringer blir glatte og jevne, i stedet for hakkete. Ellers finnes grunnleggende bildeinnstillinger som lysstyrke og metning for hver av fargene rød, grønn og blå, sett generell fargetemperatur fra varm til kald, og du kan justere den generelle fargemetningen i bilde ved å sette såkalt PureColor i hele steg mellom 0-5.

Den lille fjernkontrollen ligger fint i hånda og tross få knapper har den direkte tilgang til lysstyrke og kontrast, som er de viktigste knappene etter undertegnedes mening.

Bildekvaliteten
Rett ut av esken, i Cinema-modus uten bildejustering, ser Optoma-projektoren bra ut. Den har bra smell i både svart og hvitt, og med fin fargebalanse gir den gir gode Blu-ray-opplevelser. PureMotion fungerer godt til å gi jevne bevegelser, selv om jeg personlig kanskje foretrekker å ha denne av. Når bildet er så stort, vil jeg føle at jeg er i kinosalen, og der er det aldri så jevne bevegelser og panoreringer, fordi 24 bilder i sekundet er for lite til å ikke bli litt hakkete. Men vit at det funker såpass bra at valget er ditt.

For å justere bildet må man velge en av de manuelle modiene (User). Da klarer vi å få enda flere detaljer i skyggeområdene, ved å gjøre svartnivået ørlite lysere. Samtidig får vi dratt opp kontrasten en del og får enda skarpere lys ut av den.

Resultatet er enda flere detaljer, viktig når man ser en mørk film som den siste Harry Potter-filmen. Fantastiske bilder av galakser og stjerner i dokumentaren ”Wonders of the Universe” kommer også godt frem. Det finnes projektorer som får frem de minste stjernene enda klarere, enkelte stjerner forsvinner med Optomaen.

Når kameraet panorerer over himmelhvelvingen eller steinlaget i et fjell legger vi merke til en del ”moskitostøy”. Navnet kommer av at støyen minner litt om en myggsverm, og er en artefakt som oppstår rundt et objekts skarpe kanter grunnet videokomprimeringen.

Når det gjelder regnbueartefakten som oppstår i kontrastfylte bilder, slipper ikke Optoma unna denne. Jeg finner det tidvis plagsomt, spesielt når man skal lese hvit tekst mot svart bakgrunn.

3D-video har høy kvalitet, med lite crosstalk og behagelige briller. Litt rødlig skjær i svartnivå.

Konklusjon
Optoma HD300X er en rimelig DLP-projektor som har god bildekvalitet rett ut av esken. Det er ikke mye justering som skal til før det blir enda bedre, og selv om svartnivået ikke er på høyde med dyrere projektorer, er det godt nok til å stå i god kontrast til det hvite. Bildekvaliteten er totalt sett meget god, det gjelder også i 3D.

Projektoren har litt moskitostøy og lider tidvis av regnbueeffekt. Men den er ikke den verste i dette henseendet.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Også i denne testen:

InFocus IN3118HD

Herlig hybrid

Denne lyssterke projektoren er en hybrid mellom hjemmekino og kontor. Den opplevde bildekvaliteten er likevel den beste i testen!

Skarpe bilder Høy lysstyrke Lite støy Gode kalibreringsmuligheter
Ikke linsejustering Begrenset svartnivå Litt viftestøy

BenQ W1060

Billig og bra?

BenQ W1060 har en markedspris langt under veiledende, som gjør den til et knallkjøp i dette selskapet.

Skarpe bilder Gode kalibreringsmuligheter
Ikke linsejustering Moskitostøy Bevegelsesstøy Begrenset svartnivå

Epson EH-TW5900

Supert kompromiss

Testens eneste LCD-projektor har en meget god bildekvalitet og mange kalibreringsmuligheter.

Skarpe bilder Lite støy Gode kalibreringsmuligheter Zoomforholdet
Ikke linsejustering Begrenset svartnivå
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Referanselyd rett i veggen In-wall høyttalerne fra IW150 serien skal være spesielt utviklet for Dolby Atmos.
Nå får du Google TV på alle skjermer Google Chromecast gir TV-en nytt liv, og nå har den fått både fjernkontroll, Google TV – og 4K. Men også et problem.
Chromecast med Google TV kommer (endelig) til Norge Fra i dag kan Googles nye Chromecast forhåndsbestilles i Norge. Den byr blant annet på en inkludert fjernkontroll og Google TV. Fra 21. juni er den også tilgjengelig i butikkene
Farvel, Onkyo! Kommentar: Et av de store gamle trærne i hi-fi-skogen har falt. Uten en lyd.
Sjekk ut Sonys nye 4K-projektorer Tilbyr blant annet laserlys til en helt ny pris!
Ta med deg bildet hvor som helst! Samsung The Freestyle er en kjekk projektor når du trenger rask og enkel videounderholdning i stort format – men har også noen begrensninger.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend