Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Optoma HD300X

Gode bilder i 2D og 3D

Optomas rimeligste 3D-projektor har skarpe bilder, flott fargebalanse og bare tidvis sjenerende støy.

Publisert 06.10.12 - 00:00
Optoma HD300X
Geir Gråbein Nordby

Den nye HD300X fra Optoma kan vise både 2D og 3D video, hvor ett par 3D-briller følger med for anledningen. Du kan velge å aktivere såkalt PureMotion4 interpolerer til dobbelt oppdateringshastighet, noe som gjør at panoreringer blir glatte og jevne, i stedet for hakkete. Ellers finnes grunnleggende bildeinnstillinger som lysstyrke og metning for hver av fargene rød, grønn og blå, sett generell fargetemperatur fra varm til kald, og du kan justere den generelle fargemetningen i bilde ved å sette såkalt PureColor i hele steg mellom 0-5.

Den lille fjernkontrollen ligger fint i hånda og tross få knapper har den direkte tilgang til lysstyrke og kontrast, som er de viktigste knappene etter undertegnedes mening.

Bildekvaliteten
Rett ut av esken, i Cinema-modus uten bildejustering, ser Optoma-projektoren bra ut. Den har bra smell i både svart og hvitt, og med fin fargebalanse gir den gir gode Blu-ray-opplevelser. PureMotion fungerer godt til å gi jevne bevegelser, selv om jeg personlig kanskje foretrekker å ha denne av. Når bildet er så stort, vil jeg føle at jeg er i kinosalen, og der er det aldri så jevne bevegelser og panoreringer, fordi 24 bilder i sekundet er for lite til å ikke bli litt hakkete. Men vit at det funker såpass bra at valget er ditt.

For å justere bildet må man velge en av de manuelle modiene (User). Da klarer vi å få enda flere detaljer i skyggeområdene, ved å gjøre svartnivået ørlite lysere. Samtidig får vi dratt opp kontrasten en del og får enda skarpere lys ut av den.

Resultatet er enda flere detaljer, viktig når man ser en mørk film som den siste Harry Potter-filmen. Fantastiske bilder av galakser og stjerner i dokumentaren ”Wonders of the Universe” kommer også godt frem. Det finnes projektorer som får frem de minste stjernene enda klarere, enkelte stjerner forsvinner med Optomaen.

Når kameraet panorerer over himmelhvelvingen eller steinlaget i et fjell legger vi merke til en del ”moskitostøy”. Navnet kommer av at støyen minner litt om en myggsverm, og er en artefakt som oppstår rundt et objekts skarpe kanter grunnet videokomprimeringen.

Når det gjelder regnbueartefakten som oppstår i kontrastfylte bilder, slipper ikke Optoma unna denne. Jeg finner det tidvis plagsomt, spesielt når man skal lese hvit tekst mot svart bakgrunn.

3D-video har høy kvalitet, med lite crosstalk og behagelige briller. Litt rødlig skjær i svartnivå.

Konklusjon
Optoma HD300X er en rimelig DLP-projektor som har god bildekvalitet rett ut av esken. Det er ikke mye justering som skal til før det blir enda bedre, og selv om svartnivået ikke er på høyde med dyrere projektorer, er det godt nok til å stå i god kontrast til det hvite. Bildekvaliteten er totalt sett meget god, det gjelder også i 3D.

Projektoren har litt moskitostøy og lider tidvis av regnbueeffekt. Men den er ikke den verste i dette henseendet.

Lyd & Bilde mener

Skarpe bilder 3D Ikke linsejustering Noe moskitostøy Begrenset svartnivå

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Allerede abonnent? Logg inn eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Våre L&B Home abonnement finner du her.

Den beste budsjettstrømmeren

Gnistrende high-end høyttaler

Storm i et vannglass

Scroll to Top