Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Optoma HD300X

Gode bilder i 2D og 3D

Optomas rimeligste 3D-projektor har skarpe bilder, flott fargebalanse og bare tidvis sjenerende støy.
Lyd & Bilde mener
Skarpe bilder 3D
Ikke linsejustering Noe moskitostøy Begrenset svartnivå
Spesifikasjoner
  • DLP, 1080p, 3D
  • 1.600 Lumen, 8.000:1
  • 2 x HDMI
  • Avstand til 100”: 3,3 - 4 m
  • 27 dB viftestøy

Den nye HD300X fra Optoma kan vise både 2D og 3D video, hvor ett par 3D-briller følger med for anledningen. Du kan velge å aktivere såkalt PureMotion4 interpolerer til dobbelt oppdateringshastighet, noe som gjør at panoreringer blir glatte og jevne, i stedet for hakkete. Ellers finnes grunnleggende bildeinnstillinger som lysstyrke og metning for hver av fargene rød, grønn og blå, sett generell fargetemperatur fra varm til kald, og du kan justere den generelle fargemetningen i bilde ved å sette såkalt PureColor i hele steg mellom 0-5.

Den lille fjernkontrollen ligger fint i hånda og tross få knapper har den direkte tilgang til lysstyrke og kontrast, som er de viktigste knappene etter undertegnedes mening.

Bildekvaliteten
Rett ut av esken, i Cinema-modus uten bildejustering, ser Optoma-projektoren bra ut. Den har bra smell i både svart og hvitt, og med fin fargebalanse gir den gir gode Blu-ray-opplevelser. PureMotion fungerer godt til å gi jevne bevegelser, selv om jeg personlig kanskje foretrekker å ha denne av. Når bildet er så stort, vil jeg føle at jeg er i kinosalen, og der er det aldri så jevne bevegelser og panoreringer, fordi 24 bilder i sekundet er for lite til å ikke bli litt hakkete. Men vit at det funker såpass bra at valget er ditt.

For å justere bildet må man velge en av de manuelle modiene (User). Da klarer vi å få enda flere detaljer i skyggeområdene, ved å gjøre svartnivået ørlite lysere. Samtidig får vi dratt opp kontrasten en del og får enda skarpere lys ut av den.

Resultatet er enda flere detaljer, viktig når man ser en mørk film som den siste Harry Potter-filmen. Fantastiske bilder av galakser og stjerner i dokumentaren ”Wonders of the Universe” kommer også godt frem. Det finnes projektorer som får frem de minste stjernene enda klarere, enkelte stjerner forsvinner med Optomaen.

Annonse

Når kameraet panorerer over himmelhvelvingen eller steinlaget i et fjell legger vi merke til en del ”moskitostøy”. Navnet kommer av at støyen minner litt om en myggsverm, og er en artefakt som oppstår rundt et objekts skarpe kanter grunnet videokomprimeringen.

Når det gjelder regnbueartefakten som oppstår i kontrastfylte bilder, slipper ikke Optoma unna denne. Jeg finner det tidvis plagsomt, spesielt når man skal lese hvit tekst mot svart bakgrunn.

Annonse

3D-video har høy kvalitet, med lite crosstalk og behagelige briller. Litt rødlig skjær i svartnivå.

Konklusjon
Optoma HD300X er en rimelig DLP-projektor som har god bildekvalitet rett ut av esken. Det er ikke mye justering som skal til før det blir enda bedre, og selv om svartnivået ikke er på høyde med dyrere projektorer, er det godt nok til å stå i god kontrast til det hvite. Bildekvaliteten er totalt sett meget god, det gjelder også i 3D.

Projektoren har litt moskitostøy og lider tidvis av regnbueeffekt. Men den er ikke den verste i dette henseendet.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Også i denne testen:

InFocus IN3118HD

Herlig hybrid

Denne lyssterke projektoren er en hybrid mellom hjemmekino og kontor. Den opplevde bildekvaliteten er likevel den beste i testen!

Skarpe bilder Høy lysstyrke Lite støy Gode kalibreringsmuligheter
Ikke linsejustering Begrenset svartnivå Litt viftestøy

BenQ W1060

Billig og bra?

BenQ W1060 har en markedspris langt under veiledende, som gjør den til et knallkjøp i dette selskapet.

Skarpe bilder Gode kalibreringsmuligheter
Ikke linsejustering Moskitostøy Bevegelsesstøy Begrenset svartnivå

Epson EH-TW5900

Supert kompromiss

Testens eneste LCD-projektor har en meget god bildekvalitet og mange kalibreringsmuligheter.

Skarpe bilder Lite støy Gode kalibreringsmuligheter Zoomforholdet
Ikke linsejustering Begrenset svartnivå
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.