TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

BenQ W1060

Billig og bra?

BenQ W1060 har en markedspris langt under veiledende, som gjør den til et knallkjøp i dette selskapet.

forfatter
Publisert 06.10.12 - 00:00
L&B mener
Skarpe bilder Gode kalibreringsmuligheter
Ikke linsejustering Moskitostøy Bevegelsesstøy Begrenset svartnivå
Spesifikasjoner
 • DLP, 1080p
 • 2.000 Lumen, 5.000:1
 • 2 x HDMI
 • Avstand til 100”: 3,5 – 4,2 m
 • 28 dB viftestøy

Den snertne, lille BenQ W1060 er utviklet for å være rimeligst mulig med tanke på strøm (under 1 watt i standby), inntil 60 prosent kortere nedkjølingstid etter den har vært påslått, og med en lampetid på 6.000 timer i økomodus – det dobbelte av mange andre. Det betyr at om du ser film i fire timer om dagen, holder lampa i nesten 10 år før den må skiftes.

Zoomforholdet på projektoren er litt snevert, for å få et bilde på 100 tommer må projektoren stå innenfor 3,5 og 4,2 meter fra lerretet. Noen vil få problem med dette. Ellers liker vi menysystemet, som både er oversiktlig og avansert, og med 3D-fargejustering er det mulig å kalibrere projektoren skikkelig med rett måleustyr.

Bildekvaliteten
Denne projektoren ser ikke spesielt imponerende ut tatt rett ut av esken. Svartnivået er blast og bildet ser temmelig flatt ut. Dette går også utover følelsen av skarphet, da ingenting smeller skikkelig ut. Den siste Harry Potter-filmen blir en ganske døll opplevelse. Fordelen er at projektoren er ganske lyssterk og dermed ikke trenger et helt mørkt rom.

Justering av lysstyrke og kontrast må gjøres flere ganger på denne projektoren, da den ene går utover den andre. Etter lysstyrken er justert og man så justerer kontrasten, vil dette igjen påvirke lysstyrken. Vi etterjusterte tre ganger.

Etter projektoren er justert, er bildet langt bedre. Ved første øyekast er det et meget detaljert og flott bilde vi har fremfor oss. Galakser og stjerner i ”Wonders of the Universe” synes med flotte detaljer, med mange detaljer i lys. Selve svartnivået er ikke det mørkeste, men det er det heller ikke hos noen av de andre projektorene i testen. Absolutt godkjent i dette henseendet! Mørke Harry Potter-scener er en langt mer fornøyelig kost nå enn før bildet var justert.

I likhet med Optoma HD300X har BenQ W1060 en del moskitostøy, som minner litt om en myggsverm når det panoreres over en halvmørk himmelhvelving. Sjatteringer, altså overgangen fra mørkere til lysere områder, vises i litt grove steg, og lysskarpe objekter i bevegelse har det med å brenne ut i kantene.

Regnbueeffekten er synlig her som på Optoma, og kan tidvis være sjenerende.

Konklusjon
BenQ W1060 er en billig HD-projektor som kunne vært et kupp. Den har skarpe bilder med bra smell etter bildet er justert. Og har 3D-kalibrering av hver farge, som gjør at man kan få skikkelig profesjonell kalibrering. Men store bilder gir den bare langt fra lerretet, så du trenger en stor stue. Videre lider den av en del moskitostøy, og lyssterke objekter i bevegelse synes med noe bildeforvrengning. Dermed er W1060 en middelmådig projektor som har fordelen av å gi fulloppløst HD-video til en billig penge, men som faller igjennom i forhold til konkurransen. Men hvis seks tusen kroner er alt du har, og du har mulighet for å montere den minst 3,5 meter fra veggen, kan du vurdere BenQ W1060.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Også i denne testen:

InFocus IN3118HD

Herlig hybrid

Denne lyssterke projektoren er en hybrid mellom hjemmekino og kontor. Den opplevde bildekvaliteten er likevel den beste i testen!

Skarpe bilder Høy lysstyrke Lite støy Gode kalibreringsmuligheter
Ikke linsejustering Begrenset svartnivå Litt viftestøy

Epson EH-TW5900

Supert kompromiss

Testens eneste LCD-projektor har en meget god bildekvalitet og mange kalibreringsmuligheter.

Skarpe bilder Lite støy Gode kalibreringsmuligheter Zoomforholdet
Ikke linsejustering Begrenset svartnivå

Optoma HD300X

Gode bilder i 2D og 3D

Optomas rimeligste 3D-projektor har skarpe bilder, flott fargebalanse og bare tidvis sjenerende støy.

Skarpe bilder 3D
Ikke linsejustering Noe moskitostøy Begrenset svartnivå
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
1 Kommentar
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Referanselyd rett i veggen In-wall høyttalerne fra IW150 serien skal være spesielt utviklet for Dolby Atmos.
Nå får du Google TV på alle skjermer Google Chromecast gir TV-en nytt liv, og nå har den fått både fjernkontroll, Google TV – og 4K. Men også et problem.
Chromecast med Google TV kommer (endelig) til Norge Fra i dag kan Googles nye Chromecast forhåndsbestilles i Norge. Den byr blant annet på en inkludert fjernkontroll og Google TV. Fra 21. juni er den også tilgjengelig i butikkene
Farvel, Onkyo! Kommentar: Et av de store gamle trærne i hi-fi-skogen har falt. Uten en lyd.
Sjekk ut Sonys nye 4K-projektorer Tilbyr blant annet laserlys til en helt ny pris!
Ta med deg bildet hvor som helst! Samsung The Freestyle er en kjekk projektor når du trenger rask og enkel videounderholdning i stort format – men har også noen begrensninger.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend