7 stereoforsterkere

Stereokupp!

Hvis du først og fremst lytter til musikk i stereo, får du bedre lyd for pengene med en tradisjonell stereoforsterker fremfor en surroundreceiver.

En moderne surroundreceiver kan gi god lyd for pengene, og i tillegg til å støtte de nye HD-lydformatene i surround gir de en god musikkopplevelse i stereo. Men dersom du først og fremst lytter til musikk i stereo, kan du med fordel vurdere en ren stereoforsterker. Den gir selvsagt ikke surroundlyd med Blu-ray, men du får enda bedre lyd pr. krone.

Brukervennlighet
Foruten å gi bedre lyd på grunn av enklere oppbygning, færre høyttalere som skal drives fra samme strømforsyning og færre komponenter som kan påvirke hverandre negativt, er en stereoforsterker velsignet med et langt enklere brukergrensesnitt. Du må ikke gå inn i noe menysystem, det er ingen kompliserte innstillinger som skal gjøres. Skru på forsterkeren, sett den til riktig kildeinngang, og sett lydnivået der du vil ha det. Den typiske stereoforsterkeren i dag er like enkel å bruke som for 20 år siden – og vesentlig bedre.

Forventninger
Prisklassen rundt 5-6.000 kroner anser vi som rimelig, og her kan du gjøre et skikkelig kupp om du ønsker det beste ut fra høyttalerne dine. De beste forsterkerne i denne klassen kan gjøre en like god jobb i stereo som den typiske surroundreceiveren til 8-10.000 kroner. Det betyr at det er nok kraft til å gjenskape mye av dynamikken på lydsporet, i tillegg til at forsterkeren maler detaljer med en fin nok pensel til at man får et snev av kompleksiteten i lydbildet. Den kan ikke holde kontroll på et helt orkester for fulle mugger eller gjenskape alle dets mange overtoner, det krever større og kraftigere saker med enda lavere forvrengning og støygulv. Men forsterkeren skal likevel kunne gi en troverdig illusjon av tilstedeværelse.

Husk at ulike høyttalere setter ulike krav til forsterkeren. Et par tungdrevne høyttalere med lav følsomhet og et komplekst delefilter bør få enda mer lukrativ forsterkerkraft, da kan du lete i prisklassen 10.000 kroner og helst over.

Sju forsterkere
I denne testen tar vi for oss sju forsterkere i prisklassen 5-6.000 kroner. Den rimeligste er litt billigere, nemlig Yamaha A-S500 til 4.300 kroner inkludert platespillerinngang. Nesten 2.500 kroner rimeligere enn storebror A-S700, som vant testen blant stereoforsterkere for et år siden. Alle forsterkerne i testen har omtrent samme antall inn- og utganger, og oppbygningen er så å si lik. Unntaket er Magnat MA 400, som til 5.000 kroner har vakuumrør i forforsterkertrinnet for å gi en glattere og varmere lydgjengivelse. Et annet unntak er Cambridge 740A, som til 5.500 kroner støtter nokså avansert multiromsløsning i form av Incognito/ABUS. Noe som kan være kjekt for de som har et stort hus og ønsker musikk i flere rom samtidig fra skjulte løsninger. Samtlige forsterkere bortsett fra denne og NAD C356BEE (5.000 kr) har platespillerinngang for MM-pickuper.

Slik testet vi

For å høre hva forsterkerne virkelig er laget av, er det viktig med en god lydkilde og gode høyttalere. Vi spilte CD-er fra Blu-ray-spilleren Pioneer LX54 (4.000 kr) koblet optisk igjennom digitalkonverteren Hegel HD10 (8.000 kr). Høyttalerne var for anledningen Audiovector S3 Avantgarde Arreté (51.000 kr), kablet med Synergistic Research Alpha høyttalerkabler (ca 2.000 kr). Høyttalerne er meget åpne, raske og nøytrale og skiller tydelig mellom ulik elektronikk. I tillegg er de lette å drive, slik at en kraftig forsterker ikke nødvendigvis utkonkurrerer en som er svakere, men med bedre detaljering. Er vi i tvil, dobbeltsjekker vi med Dali Ikon 5 mkII (8.000 kr).For å gi alle forsterkerne likt utgangspunkt bruker vi testtoner fra en CD og en lydtrykkmåler. Lydnivået settes til 80 dB ved lytteposisjon i vårt ca 25 kvm store rom, målt litt over 3 meter fra høyttalerne. Dette er over normalt lyttenivå, men ikke mer enn at forsterkerne bør kunne takle det greit.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Musikken har variert fra et klassisk gitarstykke av Antonio Forcione via rolig musikk med kontrabass og Josefine Cronholms nydelige sangstemme i sangen ”In Your Wild Garden”, til vi til slutt har valgt å rocke litt med Skunk Anansies ”Hedonism” og også Snuten med Olav & Jøgges remix sin suggererende låt ”Entourage” (fra samlealbumet Prosjekt 101).

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
Tre high-end hodetelefoner

Gjentatte øregasmer

Vi hadde aldri forestilt oss at lukkede hodetelefoner kunne låte noe så inn i granskauen bra!

test
Corsair K83 Wireless Entertainment Keyboard

Taster til sofasurfere

Smart-TV-en din har en hel datamaskin innebygget – Corsair vil gi den et ordentlig tastatur.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

gruppetest
Seks kompakthøyttalere

Sinnssyk lyd på liten plass

Du vil ikke tro hvor bra lyd du kan få fra en kompakt høyttaler, om du er villig til å gå opp i pris.

Duell
Gaming laptops

Ny sheriff i byen

De første maskinene med Nvidias hittil raskeste PC-grafikkprosessor er ankommet. Hvem kommer først over målstreken?

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.