TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 - Delta her!

TEST: T+A HA 200

Din siste hodetelefonforsterker

Med T+A HA 200 til å styre lyden, får hodetelefonene en lydmassasje av det sjeldne. Denne forsterkeren er så bra, at du aner ikke!

Av / 21.04.22 - 09:00
T+A HA 200

Lyd & Bilde mener

  • Fremragende byggekvalitet møter legendarisk lydkvalitet! Masse innstillingsmuligheter! Alle innganger man kan ønske seg, bortsett fra nettverk.
  • En så god forsterker fortjener en forforsterkerutgang. Spesielt siden den faktisk har fjernkontroll.

Det er noe eget med tysk ingeniørkunst, og få andre behersker det som T+A. Jeg tror aldri jeg har sett noe annet enn perfeksjon ned til den minste skjøt eller knapp, av samme grunn finner du ikke en forsterker til under 40.000 kroner (effektforsterkeren A 200), mens de fleste koster sekssifret beløp.

Hodetelefonarenaen kom likevel ikke T+A inn på før i 2020. Da lanserte de de planmagnetiske hodetelefonene Solitaire P, og hodetelefonforsterkeren som omtales her. Nemlig HA 200.

ta ha200 sw scaled 1
Foto: T+A

Hvorfor hodetelefonforsterker?

De som er godt bevandret innen hodetelefoner, vet at klokkene alene ikke er nok. De skal drives også. Og visst kan du komme et stykke på veien med hodetelefonutgangen på din forsterker, spesielt om du har lettdrevne hodetelefoner. Men denne utgangen er sannsynligvis koblet til en billig OP-amp, som ikke låter kjempebra, og heller ikke er den kraftig nok til å drive tungdrevne hodetelefoner med overbevisning.

Les også Verdens feteste forsterker til hodetelefonene? Naim Uniti Atom Headphone Edition er så mye mer enn en hodetelefonforsterker. Den er som tatt ut av en drøm.

Noen forsterkerprodusenter bruker en egen krets med diskrete komponenter til hodetelefonutgangen, og disse vil fungere mye bedre. Men har du spesielt tungdrevne hodetelefoner, eller ønsker å bruke «balansert» kabel, så kommer du ikke utenom en separat hodetelefonforsterker.

TA Solitaire P SE Solitaire P 2
T+A HA 200 får frem det beste i T+A Solitaire P og Solitaire P-SE. Foto: Geir Gråbein Nordby

High-end krever high-end

High-end hodetelefoner er i en egen liga, og de krever en ekte high-end hodetelefonforstekrer for å låte på sitt beste. Og det er i denne klassen du finner T+A HA 200. Med en prislapp på nesten 76.000 kroner tror jeg jommen meg dette er den mest kostbare hodetelefonforsterkeren jeg noensinne har testet! Over både McIntosh MHA150 og Audio-Technica AT-HA5050H.

Annonse

HA 200 opererer i Klasse A, og trekker derfor en god del strøm også når den ikke spiller musikk. Den er laget for å drive så å si alle hodetelefoner på markedet, og du kan gå inn i menyen og justere impedansen til å matche hodetelefonene. Dette sørger for at hodetelefonene får den frekvensresponsen og kontrollen de skal ha, men du kan selvsagt også eksperimentere etter egne preferanser.

Det finnes også seks ulike digitale filterinnstillinger, og dessuten justering av bass og diskant, i tillegg til en loudness-funksjon. Så her har du mange muligheter.

ta ha200 silver detail front scaled 1
De retro VU-metrene utfyller det moderne uttrykket. Foto: T+A

Særdeles gjennomtenkt

For prisen av en ålreit bruktbil får du hele tre separate hodetelefonutganger, til ulike plugger: 6,3 mm ubalansert, 4,4 mm balansert Pentaconn og 4-pins balansert XLR. De er alle koblet til samme krets, du må aktivere den utgangen du ønsker å bruke med en knapp ved siden av. Du kan med andre ord ikke drive to par hodetelefoner samtidig, men må svitsje imellom.

En crosstalk-funksjon gir en liten overhøring mellom venstre og høyre kanal, som i større grad skal gi følelsen av å ha et par høyttalere foran deg, i stedet for den totale kanalseparasjonen man får av et par hodetelefoner.

Dersom du heller vil gå andre veien, vil en balansert kabel gi separat jord til begge ører, slik at lyd ikke kan smitte over mellom høyre og venstre. Absolutt null overhøring der, altså.

Separat digital og analog del

Forsterkeren har innebygd DAC, T+A har separert de to delene totalt, med hver sin ringkjernetrafo på innsiden. Ganske heftig.

På baksiden finner du alle digitalinngangene du kan drømme om: Både optiske og koaksiale digitalinnganger, BNC, AES/EBU (XLR), USB-DAC-inngang, og for et lite tillegg i prisen får du to HDMI-innganger og en utgang med lydreturkanal (ARC). Legg til både balansert og ubalansert analoginngang, og det er virkelig ikke en ting du ikke kan koble til!

ta ha200 silver scaled 1
HA 200 støtter PCM-filer opp til 32-bit / 768 kHz, og DSD helt opptil 1028 ganger CD-oppløsning (DSD1080). Foto: T+A

Høyoppløst lyd

HA 200 støtter lydsignaler opp til 24-bit / 192 kHz på samtlige digitalinnganger, men USB-inngangen dekoder lyd helt opp til 32-bit / 768 kHz. Har du interesse for det sære DSD-formatet, kan T+A forsikre deg om at PCM og DSD har hver sin separate dekoderarkitektur, for å sørge for optimal konvertering uansett hva slags signal du putter inn.

Forsterkeren konverterer DSD-filer helt opp til DSD1024 – altså 45,2 MHz! Dette er da kun fra Windows-PC og ikke Mac, som maksimalt støtter DSD256. Eneste måte å sende DSD ut fra Mac er nemlig transkodet til en PCM-strøm (kjent som DSD over PCM, eller DoP), og der ligger taket på DSD256, eller 11,2 MHz.

Mangler forforsterkerutgang

Det man dessverre må se langt etter, er utganger. Mange hodetelefonforsterkere har forforsterkerutgang, fordi kretsene er jo allerede der og bare venter på en tapning ut på baksiden. Dette mangler av en eller annen grunn hos HA 200.

Det er enda merkeligere, når man ser at det faktisk følger med en fjernkontroll. Denne er svært praktisk om man sitter i stolen og skal styre et lydanlegg fra noen meter unna. Men med hodetelefoner er sannsynligheten stor for at du sitter i umiddelbar nærhet til forsterkeren uansett, og fjernkontrollen er overflødig.

ta ha200 back scaled 1
På baksiden finner du alle de digitale inngangene du kan drømme om, i tillegg til ubalansert og balansert analoginngang. Men hvorfor ikke forforsterkerutgang? Foto: T+A

Lyden av krem

HA 200 er ikke veldig stor av utseende, ei heller veier den stort, men det er likevel åpenbart at dette er noe som koster. For også her er det perfeksjon ned til den minste detalj. Hvor det moderne går hånd i hånd med retrodesign med analoge VU-metre. Deilig.

HA 200 ble sendt til meg sammen med begge deres hodetelefoner, Solitaire P-SE og Solitaire P. Det var derfor naturlig å starte lyttingen vekselvis mellom de to modellene.

Det som raskt slo meg, var hvor forskjellig de to Solitaire-modellene låter. Der hvor den dyreste P har en fantastisk dyp klang og varm klang, og presenterer instrumentene i et nesten uendelig stort lydbilde, er P-SE mer distinkt og energisk. Mer analytisk, men som likevel er varmere i klangen enn både HiFiMAN HE-1000se og dessuten de dynamiske Sennheiser HD 800S. HA 200 lar hodetelefonene få stå for klangsignaturen, den bare leverer varene. Og som den leverer!

Vanvittig dynamikk

Den dundrende bassgjengivelsen fra Audeze LCD-X (2021) er det full kontroll på, samtidig som stillheten mellom anslagene er til å ta og føle på. Støygulvet er forsvinnende lavt, og musikken står ut fra en kullsvart bakgrunn.

Sammenlign det gjerne med stjernehimmelen, hvor mindre lysforurensning rundt observatøren – og dermed en svartere himmelhvelving – gjør at flere stjerner kommer til syne. Selv om stjernene egentlig ikke skinner med noe høyere styrke.

Derfor er evnen til å være stille faktisk enda viktigere enn evnen til å spille kraftig, når man skal gjengi dynamikk. Og HA 200 er tyst som graven.

TA Solitaier P SE TA HA 200 1
Testriggen: T+A Solitaire P-SE i front, Audeze LCD-X (2021) og HiFiMAN Arya (2021) bak. Forsterkere: T+A HA 200, Burson Soloist 3X Grand Tourer og Sennheiser HDV 820. Alt tilkoblet IsoTek Aquarius V5 strømfilter. Foto: Geir Gråbein Nordby

Filterinnstillinger

Som sagt kan du velge mellom seks ulike filterinnstillinger: Ett kort og et langt FIR-filter, to ulike Bezier-filtre, og til slutt to ulike filtre uten oversampling (NOS).

I mine ører er begge FIR-filtrene litt for skarpe, og fjerner noe av flyten i musikken. NOS-filtrene med analog filtrering liker jeg bedre, da de låter mykere. Men på det meste av musikk liker jeg best Bezier 2. Her får man snerten og timingen i musikken, samtidig som det låter varmere og mer «musikalsk» enn med FIR-filtrene. Men her er det bare å prøve seg frem, det finnes ikke noe riktig og galt svar.

Trøkker som fy

Er du i tvil om forsterkeren håndterer lydtrykk med dynamikken intakt, så inviterer jeg deg ti å prøve Sony MDR-Z1R med Rammstein. For eksempel den nye låta Zick Zack. Som så mye annen rock er den litt for komprimert for min del, men man kan ikke nekte for at det låter steintøft. Og med HA 200 kan du dra på så mye du orker, uten at det blir skarpt og forvrengt. Noe du ikke kan med en svak forsterker.

Det står ikke på kraften her, med mindre du har noen supertungdrevne HiFiMAN HE6 eller noe sånt. Men magien oppstår først og fremst når man sitter og lytter – ikke headbanger. Selv om det også kan være gøy.

Klassiske mesterverk

På klassisk musikk kommer kvalitetene frem i bøtter og spann. Enten det er de tordnende paukene og mektige blåserne i Holsts Planetene eller det mer fintspillende klaveret på Beethovens pianokonsert nr 4 som står på menyen, fremstår lydbildet så stort og majestetisk, med full kontroll over pauser så vel som transienter og utblåsninger, at jeg aldri har lyst til å slutte å spille musikk. Det er dette high-end dreier seg om.

ta solitaire p ha200 scaled scaled 2
Foto: T+A

T+A HA 200: Konklusjon

«Sørg for å gjøre det riktig første gangen» virker å være et mantra hos tyske T+A. For selv om produsenten har eksistert like lenge som journalisten, nemlig 44 år, var det først i 2020 at den første hodetelefonforsterkeren så dagens lys. Nemlig HA 200. Og her har de virkelig gjort det riktig første gang.

Lyden er så til de grader dynamisk, med et så lavt støygulv at selv de mest subtile mikrodetaljer høres og oppleves på kroppen. Lydbildet puster, instrumenter og stemmer kommer til live, man blir så revet med at man aldri har lyst til å ta av seg hodetelefonene.

Sånn skal det også være, i high-end-klassen. Man forventer å få det ekstra man betaler for, og det gjør du til gagns med T+A HA 200.

Du får alle digitalinngangene du ønsker, og også analoge innganger. Det eneste vi savner er analoge utganger, til bruk som forforsterker.

Karakter
T+A HA 200
High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikkglede

Her får du mye for pengene

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Kompromissløs lyd i lomma

Lyd & Bilde