TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

TEST: Hegel H95

Hegel H95 er alt du trenger

Med Hegel H95 på laget vil du aldri kjøpe lydplanke igjen.

Av / 15.08.20 - 08:00
Hegel H95

Lyd & Bilde mener

  • Mange tilkoblings- og strømmemuligheter. Stort, knivskarpt lydbilde med en bråte detaljer. Bassen holdes i en stram line.
  • Det finnes kraftigere forsterkere i samme prisklasse. Ingen platespillerinngang.

Du vil aldri få gåsehud av musikk spilt gjennom en lydplanke. Derimot kan du fint ta frem popkornet når du spiller filmlyden gjennom et bra stereoanlegg! Men da er du avhengig av en god forsterker.

Det er ikke bare enkelt å lage en forsterker som appellerer til alle. En moderne forsterker skal kunne nærmest alt, spille av alt, og attpåtil ha muskler nok til å drive alle typer høyttalere. Av samme grunn vil jeg anbefale å legge noen kroner i en skikkelig forsterker. Få ting er kjipere enn å angre på et kjøp!

Les også Seks kompakthøyttalere Du vil ikke tro hvor bra lyd du kan få fra en kompakt høyttaler, om du er villig til å gå opp i pris.

 

Den helt nye Hegel H95 legger seg i en meget fornuftig prisklasse. Det er en seriøs sum penger hvor man har budsjett til å putte inn ordentlige komponenter, samtidig er det ikke mer enn at en som innser at hen ikke vil bli lykkelig med en lydplanke fint kan strekke seg litt til og få drømmene oppfylt. Så slipper du å ha en lydplanke til film og noen halvbra trådløshøyttalere til musikk. Par i stedet H95 med et par gode høyttalere, og gjør klar for topp opplevelse uansett hva som står på menyen. Litt dyrere, men mye bedre!

Hegel H95 front
Hegel H95 er en nokså minimalistisk forsterker, men har likevel de fleste funksjoner du kan ønske deg. Inkludert en hodetelefonutgang av svært høy kvalitet. Foto: Hegel

Utstyr

H95 har det aller meste du kommer til å få bruk for: iPhone-brukere kan strømme musikken over nettverket via AirPlay (AirPlay 2 skal visstnok komme senere), mens Android-tilhengere kan laste ned Mplayer, Bubble UPnP eller andre apper som støtter DLNA / UPnP, og spille musikken på den måten. Da er du riktignok prisgitt appens grensesnitt og får ikke brukt f.eks. Tidals eller Deezers originalapp. Spotify-brukere får det langt enklere: bare åpne Spotify-appen og finn forsterkeren i listen over lydkilder. Det kunne nesten ikke vært enklere.

Annonse
Hegel H95 rear
Hegel H95 har et rikt utvalg digitalinnganger på baksiden. Den kan også strømme direkte via internett, med Ethernet-tilkobling. Foto: Hegel

Andre digitale avspillere kan du koble til med en av digital- eller analoginngangene, for eksempel plugges TV-en inn i en av de optiske inngangene. Og ønsker du i stedet å bruke H95 med PC, så kobler du bare til en USB-kabel. Og, ja, en PC kan definitivt være en fullverdig hi-fi-komponent, med en god nok DAC. Som den i H95.

De mest åpenbare manglene for å tilfredsstille absolutt alle behov er Bluetooth, platespillerinngang og innebygd internettradio. Bagateller.

Hegel H95 angle
Hegel H95. Foto: Hegel

Overtar etter H90

Hegel H95 tar over etter den tidligere innstegsmodellen H90. Den har vært vår referanseforsterker i sin prisklasse, egentlig helt til nå, men det er på tide med en oppgradering.

Den nye H95 har fått en helt ny digitaldel, blant annet med en bedre DAC. Dette bør vise seg i form av bedre oppløsning og mer gjennomsiktig lyd enn H90. Men det har også skjedd oppgraderinger i analogdelen, ikke minst i forforsterkertrinnet. For å igjen gi enda renere lyd og bedre kanalseparasjon. Men den oppgraderte lydkvaliteten kommer med en pris, som har økt fra 13.000 til 16.000 kroner.

Som forgjengeren har H95 den nyeste versjonen av Hegels proprietære SoundEngine 2-teknologi, som fungerer som en slags aktiv støydemping av det elektriske signalet – altså SoundEngine overvåker musikksignalet hele tiden og fjerner uønsket støy i sanntid. Forsterkeren har også en høy dempefaktor på hele 2000:1. Som skal gi bedre kontroll enn andre forsterkere, spesielt i bassen.

Alle strømmer leder til Rom

Hegel har alltid sagt at de ikke vil komme med noe eget grensesnitt for strømming av musikk. Derimot vil de heller være et endpoint hvor man kan bygge inn støtte for andres strømmetjenester, og dekode lyden på best mulig vis.

Med H95 er denne filosofien bevart. For det første har den innebygd støtte for Spotify. Du åpner bare Spotify-appen på mobilen eller PC-en, og finner forsterkeren, som må være tilkoblet hjemmenettverket med kabel. Enklere kunne det nesten ikke vært. Airplay er også innebygd, slik at iPhone- og iPad-brukere enkelt strømmer lyd fra hvilken som helst app til forsterkeren, via nettverket.

Bruker du Android, blir det litt mer kronglete, men ikke mye. Last ned Bubble UPnP eller Mconnect, eller en annen lignende app, til din mobiltelefon. Hvis mobilen og forsterkeren er på samme nettverk, finner du den lett. Men du er låst til appens grensesnitt, og kan ikke spille direkte fra Tidal- eller Deezer-appen.

Man har heller ikke glemt PC-brukerne. Koble til forsterkeren med USB-kabel, og den har nå overtatt som lydkilde. Mye bedre enn PC-ens innebygde lydkort.

Forsterkeren kan software-oppgraderes direkte over internett i fremtiden.

Hodetelefoner

Til slutt er det verdt å nevne at H95 har en oppgradert hodetelefonutgang, av langt høyere kvalitet enn på H90. Her får du både mer strøm, og en langt mer livlig lyd gjennom selv vriene hodetelefoner som Sennheiser HD 800S. Jeg har prøvd!

Fantastisk med kompakte høyttalere

Da jeg først koblet opp H95 var det for å drive Dynaudio Evoke 20 på mitt 8 kvm hjemmekontor. Og den gjorde det med stor overbevisning. Her trenger jeg ikke masse kraftoverskudd for å spille høyt og kraftig, og det er andre krav som i stedet melder seg. Som evne til å tegne opp et stort rom, og gjengi musikken med flotte tonestrukturer og masse luft. Bare å krysse av for alle boksene her. Lydbildet på James Blakes You’re Too Precious er stort og luftig, mens den smått merkelige rytmen i klappingen markeres med en hurtighet som mange vil misunne den.

Skjønt, for å få frem styrkene hva hurtighet og fintfølende toner angår, så vil Bowers & Wilkins 705 S2 Signature gjøre en enda bedre jobb. At lyden er enda et hakk over standardutgaven, skal jeg avsløre nærmere i en kommende test, men måten høyttalerne lokker frem detaljer i diskanten på, samtidig som holografien i lydbildet er enormt imponerende, gjør høyttalerne i stand til å enda bedre skille mellom ulike forsterkere.

B&W 705 Signature
En dyr høyttaler som Bowers & Wilkins 705 S2 Signature avslører nådeløst en dårlig forsterker, men Hegel H95 består med glans. Foto: Bowers & Wilkins

Raskere enn Electrocompaniet

Tilkoblet PC-en med USB og Roon som avspiller har Hegel H95 en superb evne til å starte og stoppe lydsignalet lynraskt. H95 gjengir basstrommeslagene strammere enn både forgjengeren, og den vesentlig dyrere Electrocompaniet ECI 80D (test kommer). Hegel er kjappere, selv om Electrocompaniet er noe kraftigere og fort vil sjarmere sitt publikum med et rosenrødt og fyldig lydbilde.

Men H95 er altså kjappere, det hører man ikke minst på kantslagene på skarptromma, som gjengis med et smekk som er få forunt. Et flott eksempel er Dominic Fikes eminente Politics & Violence, hvor han etter min mening blander rap med RnB-sang på en langt mer vellykket måte enn Drake. Hegel H95 er krispere og mer distinkt enn de andre, uten å bli skarpere og harskere.

Hegel H95 & Electrocompaniet ECI 80D & B&W 705 S2 Signature
Hegel H95 driver B&W 705 S2 Signature brillefint i et lite rom. Her plassert oppå Electrocompaniet ECI 80D. Foto: Geir Gråbein Nordby, L&B

Bedre enn Marantz

Marantz PM7000N er en annen forsterker å vurdere. Utstyrsmessig er den på linje med Hegel H95, og har både platespillerinngang og Bluetooth. Med andre ord alt som Hegelen mangler. Vel, bortsett fra USB-DAC-inngang mangler på Marantz-en. Og det er et problem, for her til lands er det kun én måte å få strømme høyoppløst musikk på og det er gjennom Tidal. HEOS-strømmeplattformen i Marantz støtter ikke MQA-formatet som Tidal bruker, og dermed er eneste vei til høyoppløst lyd gjennom kjøp og digital nedlasting. Noe som definitivt ikke er for folk flest.

Lydmessig er Hegelen også bedre enn Marantz. Dynamikken er bedre, med et mer solid og fjellstøtt lydbilde. Stereoperspektivet er noe mer diffust hos Marantz, jeg vil faktisk påstå at Hegel-forsterkeren slår den i alle disipliner. Uansett musikkstil og høyttalere. Og det sier sitt, for Marantz-forsterkern er slettes ingen dårlig forsterker.

Hegel H95 1
PM 7000N. Foto: Marantz

Klassisk

Dette kommer selvsagt også klassisk musikk til gode. Mezzosopran Cecilia Bartoli trenger bra utstyr for å blomstre med alle sine raske koloraturer. Og det gjør hun til gagns med Hegel H95 og B&W 702 S2 Signature. Et flott eksempel er La Clemenza di Tito: De’ miei figli, under dirigent Diego Fasolis og akkompagnert av I Barocchisti barokkorkester. Plasseringen av instrumentene er mektig imponerende fra noe som ikke er i high-end-klassen, og forsterkeren avsløres bare når jeg direkte sammenligner den med noe enda bedre. Som Naim Supernait 3, som er enda mer taktfull.

Det hører du ikke minst på kastanjettene på Petricia Petibons Vendado es amor, no es ciego: En amor, pastorcillos. Ja, klassisk musikk har alltid lange navn. Det overskygger ikke det faktum at dette stykket, som også inneholder flamencogitar og strykere, låter fantastisk. Men selv om Hegelen ikke når opp til den over dobbelt så dyre Naimen, får den frem det musikalske aspektet på glimrende vis.

Hegel H95 2
Naim Supernait 3

Store høyttalere

Svakhetene melder seg når H95 blir satt til å drive store høyttalere, nærmere bestemt de gulvstående Sonus faber Olympica III på det 30 kvm store testrommet på jobben. Her spiller jeg alltid en god del høyere enn hjemme, og her kommer kreftene til H95 litt til kort.

Storebror H120 har vesentlig bedre kontroll på basselementene når man drar opp lyden, og det samme synes jeg faktisk om Primare I15 Prisma, som også har 2 x 60 watt på lager men hvor rytmene kommer bedre frem og jeg innbiller meg at den kan spille enda litt høyere enn Hegel H95. Men Klasse D-forsterkeren i Primaren har samtidig et mer diffust og grunt stereo lydbilde enn Hegelens Klasse AB-forsterker. Spill litt lavere, og Hegelen låter bedre.

Hegel H95 3
Sonus faber Olympica III er i en helt annen prisklasse enn Hegel H95, og de setter da også dertil høyere krav. Foto: Sonus faber

TV

Siden jeg har nevnt lydplanke, så prøvde jeg å koble opp H95 i stua med et par rimelige og for lengst utgåtte høyttalere av typen Dynaudio Audience 42. Tilkoblet Samsung 75″ Q90R så var lyden ikke bare litt bedre – men mye bedre – enn med lydplanken Sonos Arc. Musikksporet på film låter mye mektigere og med mye bedre tonestruktur. Sonos-lydplanken har en slags «digital klang», og låter både krassere og mindre kompleks i tonene.

Med Hegelen – og andre stereooppsett – må du gi avkall på simulert surroundlyd, du må leve med ren stereo. Dialogene låter også litt bredere og mindre punktlig sentrert i forhold til lydplanken. Dette fordi man med to stereohøyttalere bruker psykoakustikk for å gi illusjonen av lyd i midten. Uansett kvalitet på høyttalere og forsterker vil da lyden smøres litt utover på sidene, i varierende grad. Dette i forhold til en lydplanke med en faktisk høyttaler i midten. Det er likevel slik at jeg godt kunne foretrukket denne måten å se film og TV på. Heller kvalitet enn kvantitet, hvis man må velge.

Hegel H95 4
Foto: Hegel

Konklusjon

Hvis rommet ditt ikke er altfor stort, og du ikke på død og liv skal spille med lydnivåer som plager naboene, så vil Hegel H95 tilfredsstille nært sagt alle krav som navet i et stereoanlegg. Enten du spiller musikk fra PC eller mobil. Eller om du har CD-spiller. Har du derimot platespiller, trenger du et RIAA-trinn imellom, og forsterkeren har ikke innebygd internettradio eller Bluetooth. Du vil likevel enkelt finne en god måte å få musikken ut på.

Og for en lyd! På moderate lydnivåer og litt over, er det et nydelig og ryddig lydbilde som kommer ut. Raskere og mer distinkt enn mange andre, inkludert enkelte dyrere konkurrenter. Riktignok med mindre kraft enn noen av dem. Men H95 har plenty med muskler i de fleste situasjoner, det den gjør det gjør den så bra at vi ikke finner noe å trekke for.

Ja, den kunne vært enda kraftigere og hatt enda strammere gjengivelse av bassen. Men da ville den hett H120 og kostet 23.000 kroner.

Karakter
Hegel H95
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

1 hendelser på “Hegel H95”

  1. Carl-Fritjof Bergan

    Skjønte ikke helt starten av eller utgangspunktet for testen av Hegel h95,.. Lydplanke?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Ytterst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikkglede

Her får du mye for pengene

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Lyd & Bilde