Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Bluesound Node X (N131)

Jubileumsutgave med lekkert fyll

Hvis du mangler strømming på anlegget, er Bluesound Node X en perfekt løsning. Og nå med enda bedre DAC.

Skrevet av / 18.08.23 - 14:00
Bluesound Node X (N131)
John Hvidlykke

Bluesound Node er en liten familie av strømmemottakere. Vi testet fjerde utgave for to år siden. Men nå er femte inkarnasjon kommet, og den heter ikke Node 5, men Node X. Dette for å markere tiårsjubileet for Bluesound.

Bluesound Node X har akkurat samme dimensjoner og tilkoblinger som forgjengeren, men kabinettet har fått en litt mer elegant sølvfinish. Forgjengeren var hvit, og begge versjonene er for øvrig bygget av plast – men nå i litt mer elegant plast.

De viktigste forskjellene finner man inne i det matboksstore kabinettet. Her er det ofret mer avansert elektronikk i digitalkonverteren og hodetelefonutgangen. DAC-en er en ESS Sabre 9028Q2M, og hodetelefonutgangen er basert på en AAA-forsterkerkrets fra THX.

Hodetelefonutgangen er kraftig oppgradert med et forsterkerkretsløp fra THX. (Foto: Bluesound)

Som forgjengeren har Bluesound Node X et touch-panel på toppen for styring av lydstyrke samt fem forvalg som kan programmeres med nettradiostasjoner eller playlister.

Det følger dessuten med en ganske elegant fjernkontroll.

Tilkoblingene er som før, men for å oppsummere er det tre digitalinnganger på baksiden: HDMI med aRC til TV-lyd, USB-A til eksterne mediefiler på harddisk eller USB-pinne, og en 3,5 mm kombi analog/optisk inngang.

Der er to innganger på Node X, hvor den ene kan fungere som både analog og optisk digital. (Foto: Bluesound)

Den primære utgangen er analog stereo med RCA-bøssinger. Utgangen kan innstilles til enten fast nivå eller variabel, alt ettersom Node X brukes som signalkilde eller som digital forforsterker. Velger man variabelt volum, er det en subwoofer-utgang med innebygd 80 Hz lavpassfilter.

Det er også en koaksial og en optisk digitalutgang. I fronten finner man en god gammeldags 6,3 mm hodetelefonkontakt.

Støtter MQA

Bluesound har til nå hatt støtte for MQA-formatet som et sterkt salgsargument, da det har vært adgangsbilletten til høyoppløste musikkfiler på Tidal. Med Tidals overgang til FLAC som høyoppløst lydformat er denne fordelen borte. Men de eksisterende MQA-filene finnes fortsatt på Tidal, og de kan dekodes med Bluesound Node X.

BLSN131SI_O_3 BLSN131SI_O_2 BLSN131SI_O_1
<
>
(Foto: Bluesound)

For øvrig støtter Bluesound alle relevante strømmetjenester: Spotify, Deezer, Qobuz, Apple Music – og altså Tidal. Akkurat som konkurrentene Sonos og HEOS (Denon/Marantz).

Lydkvaliteten

Da Bluesound Node X først og fremst skiller seg fra forgjengeren ved ESS Sabre-digitalkonverteren, ble den primært vurdert via analogutgangene, som komplett digital forforsterker og signalkilde. Her ble den koblet til min NAD C 298 effektforsterker. Med forforsterkeren NAD C 658 (med innebygd BlueOS-modul) som dyrere referanse. Node X ble også lyttet til som ren digital lydkilde via NAD-ens innebygde DAC. Forskjellene var små, noe vi kommer tilbake til.

Les også Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter Nyt bekvemmeligheten med strømming, uten å miste lydkvalitet på veien! Bli lykkelig med en av disse tre små strømmeforsterkerne.

Før det betaler det seg imidlertid å sammenligne med forgjengeren, Bluesound Node (N130). Her var forskjellen mellom Node og NAD (eller mellom Nodes analoge utgang og lyden via NAD-ens digitalkonverter) langt mer uttalt.

Bedre detaljer

Der den tidligere Node lød pent og behagelig, men fokuserte på de store linjene i musikken, makter den nye og forbedrede Bluesound Node X i langt større grad å formidle de små detaljene som gjør det morsomt å lytte til hi-fi. Som følelsen av å lytte til musikere som står på scenen i rommet.

Bluesound Node X ligner helt på forgjengeren Node (N130), bortsett fra finishen i sølvfarget plast. (Foto: Bluesound)

Alle som har besøkt et platestudio eller bare snakket med profesjonelle musikere, vet godt at ”den opprinnelige lyden i opptaksrommet” oftest er skapt ved hjelp av effektmaskiner eller plug-in programmer, og at musikerne sjelden sto ved siden av hverandre. Men det krever fortsatt godt utstyr for å fremstille den akustiske scenen presist. Og her er Node X en klar forbedring.

Gjennomsiktighet

Det kommer ikke som en overraskelse at den tre ganger dyrere NAD fortsatt gjør det bedre enn sin lille fetter Node X (Bluesound er et søsterselskap til NAD).

Forskjellen handler først og fremst om gjennomsiktighet. Node X tegner et virkelig bra bilde av rommet – det være seg virkelig eller virtuelt – som den akustiske scenen befinner seg i. Men luften virker så å si klarere og mer gjennomsiktig. Det er større plass mellom instrumentene, og man fornemmer bedre dimensjonene. Men det er altså forholdsvis liten forskjell, mens forskjellen i pris mellom de to er mer enn tre ganger, når BlueOS-utvidelsen regnes med.

Kan litt av alt

Bluesound Node X har mange bruksområder og kvaliteter. Alt etter anleggets sammensetning kan man bruke den som ren signalkilde og få adgang til musikkstrømming i høyoppløst kvalitet og avspilling av egne musikkfiler. Kan man leve med det veldig begrensede antallet av fysiske innganger, kan man kombinere Node X med en effektforsterker eller med et par aktive høyttalere.

Og så er der multiromsfunksjonene i tillegg.

Bluesound Node X kan fungere som digital forforsterker sammen med et par aktive høyttalere. Som tilfellet på bildet får man imidlertid ikke full glede av forbedringene, da DALI Rubicon C bare kan brukes med deres egen helt digitale Hub. (Foto: Bluesound)

Bluesound Node X er ikke det eneste apparatet av denne typen. Har du en forsterker med innebygd digitalkonverter, kan Primare NP5 Prisma MK2 levere HD-strømming – enda litt billigere. De fleste kapable strømmingsmottakerne med innebygd support for musikktjenestene koster imidlertid betydelig mer enn Node-utgavene. Kan man for eksempel ofre det dobbelte, klatrer iFi Audio NEO Stream et trinn opp på hi-fi-stigen – men uten bekvemmeligheter som fjernkontroll og multirom.

Konklusjon

Bluesound Node X er ikke et helt nytt produkt, men heller en liten, men vellykket videreutvikling av Bluesound Node N130. Lyden er virkelig god, og man får både strømmemottaker og digital forforsterker til en meget rimelig pris. Samt en hodetelefonforsterker av god kvalitet.

De to digitalutgangene gir mulighet for å koble Bluesound Node X til en mer avansert (dyrere) DAC og bruke den som ren strømmemottaker. Det gir en fremtidsmulighet, hvis eksponeringen for musikkstrømming i høy kvalitet med tiden fører til oppgradering av musikkanlegget.

Les også Musikalsk matboks med multirom Første test i Skandinavia: Hvis du har et stereoanlegg du er fornøyd med, men savner streaming, er dette en nærliggende løsning.

Men har man fra starten av til hensikt å bruke Node sammen med en ekstern digitalkonverter, kan man like godt kjøpe den billigere forgjengeren, som fortsatt er i salg. Forskjellen på de to ligger nemlig bare i den innebygde konverteren, samt i hodetelefonutgangen. Og bruker man Node X til det som den er best til, er forskjellen mer enn verdt pengene.

Også selv om fortrinnet med innebygd MQA-support til en viss grad er utjevnet ved Tidals endring til FLAC fremover.

Karakter
Bluesound Node X (N131)
Premium

Lyd & Bilde mener

Bedre DAC enn den i tidligere utmerkede Node. Strømming i HD-kvalitet og multirom på ditt eksisterende anleggs HDMI-innganger. Fjernkontroll følger med. Kun én analog/digital kombi-inngang. Litt dyrere enn standardutgaven.

3 hendelser på “Bluesound Node X (N131)”

  1. Takk for svar John 🙂 No problem…. tenkte det var greit med en presisjon til teksten, den kan misforstås . Vi får håpe det kommer etterhver nå som det lydmessige ser ut til å være i mer HiFi rettet hos Apple ..

  2. Hei Lyd og Bilde og til deg John, først og fremst takk for et fantastisk magasin, men jeg lurer på om dere vet noe ikke jeg vet om Bluesound, ser du nevner at Apple Music støttes av disse, men jeg kan ikke finne det som en music service, det er vel bare Apple AirPlay som er greit ? jeg limer inn et utklipp fra teksten din her.

    » For øvrig støtter Bluesound alle relevante strømmetjenester: Spotify, Deezer, Qobuz, Apple Music – og altså Tidal. Akkurat som konkurrentene Sonos og HEOS (Denon/Marantz). »

    Har egentlig ønsket at Apple skulle integreres som en Music Service i alle år, men vet ikke hvorfor det ikke skjer, det er jo integrert i Sonos …

    1. John Hvidlykke

      Hej Geir
      Tak for roserne. Jeg er bange for, at du har ret – og at jeg har lovet mere, end Bluesound kan holde! Apple Music unertstøttes ikke på nuværende tidspunkt. Men folkene hos Bluesound arbejder på sagen. Så når det lykkes for dem at få adgang til API’en, kommer det.
      Beklager fejlen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter

Referanselyd i premium-klassen

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Lyd & Bilde
Scroll to Top