Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Logitech G Cloud

Spill fra en datamaskin i skyen

Logitech G Cloud lover performance som en ekte gaming-maskin, men uten heftig pris eller tung maskinvare.

Skrevet av / 14.11.23 - 09:27
Logitech G Cloud
Lasse Torp Hansen

Det er lettere å strømme en film over nettet enn å ha alle filmer samlet på VHS hjemme i kjelleren. Tilhengerne av cloud-gaming vil gjerne overbevise deg om at samme logikk passer til datamaskinspill.

Logitech G Cloud er en håndholdt konsoll som utelukkende er beregnet til å strømme spill fremfor å kjøre dem lokalt på konsollen. Selv om den på utsiden ligner Nintendo Switch, Asus Rog Ally og Steam Deck, er maskinvaren like dårlig til tung gaming som et halvbillig nettbrett. Men med en god internettforbindelse kan den likevel spille de nyeste, flotteste spillene på de mest krevende innstillingene, alt sammen takket være cloud-gaming.

Det er mange seriøse aktører på markedet innen cloud-gaming, deriblant Nvidia og Microsoft. For en månedlig pris kan du spille spillene dine på en av deres gaming-maskiner langt borte, som så strømmer det direkte til din egen skjerm i perfekt oppløsning.

GCloud1 GCloud2 GCloud3 GCloud4
<
>
Man blir raskt fortrolig med de forskjellige strømmetjenestene. Foto: Lasse Torp Hansen

Lydløs og lett som en fjær

Skjermen er den eneste delen av G Clouds maskinvare som virkelig må jobbe. Heldigvis byr den på en krystallklar 7-tommers touchskjerm med en oppløsning på 1920 x 1080 piksler. Oppdateringshastigheten er på 60 Hz. Touchskjermen er på nivå med nyere nettbrett i mellomklassen, og til tross for de påsatte controllerne på siden er den lett å bruke.

Skjermen bor i en hard, men ergonomisk behagelig plastkropp. Den ligger ikke like godt i hendene som Steam Deck, men langt bedre enn Nintendo Switch. Konsollen er lett som en fjær, og med en vekt på kun 463 gram varer det lenge før man blir sliten i hendene. Vekten gir god mening da G Cloud ikke trenger å slepe rundt med den type maskinvare som normalt er nødvendig til gaming.

Programvaren er todelt. Du kan bruke den som ethvert annet Android-nettbrett med det velkjente utseendet og operativsystemet. Alternativt kan du bruke Handheld mode, som gir hjemmeskjermen et enklere og mer gaming-fokusert utseende. Sistnevnte fungerer fint, og du har adgang til de mest populære strømmetjenestene som Nvidia GeForce Now, Shadow PC og Xbox Cloud Gaming.

Du har også adgang til Steam Link, som bruker din egen PC til å strømme spill til G Cloud. Har du en Xbox, kan du koble den til på en lignende måte. PlayStation-brukere må vente med å strømme til Sony lanserer sin PlayStation Portal i Skandinavia.

Geforce Now koster fra 99 kroner i måneden. Det finnes en gratisversjon, men den er veldig begrenset og nesten ikke verdt å vurdere. Med Geforce Now kan du spille dine egne spill fra enten Steam, Ubisoft eller Epic Games. Det er dessverre ikke alle spill som støttes av Geforce Now, så noen ganger mangler favorittene. Et Xbox Game Pass Ultimate koster 139 kroner og er nødvendig for å få adgang til biblioteket av Cloud-spill.

GCloud5 GCloud6 GCloud7
<
>
Det krever litt tålmodighet å koble til G Cloud. Foto: Lasse Torp Hansen

Spillopplevelsen

Når man strømmer et spill, blir man positivt overrasket over hvor mange av de vanlige kvalene man unngår. Man kan uten problemer skru grafikkinnstillingene maksimalt opp. Skjermen har naturligvis en begrensning, men en 7-tommer skjerm er imponerende i full HD. Den lette konsollen gir ikke lyd fra seg når du presser den. Mens en serverfarm langt vekke svetter for å generere spillet ditt, kan du nyte stillheten og den fantastiske grafikken. Far Cry 6 kjørte stabilt med omkring 60 FPS på høyeste grafikkinnstillinger. Så lenge internettet er i orden, forstår man godt hvorfor cloud-gaming appellerer.

Strømming gir alltid litt ventetid mellom handling og reaksjon. Responstiden føles som på en Nintendo Switch koblet til en TV, hvor det også tar litt tid fra man trykker på en knapp til skjermen reagerer. Det er ikke nok til å ødelegge opplevelsen, men det gjør det vanskelig å konkurrere online i raske skyte- og racingspill.

Styrespakene er ikke spesielt følsomme og ikke de letteste å lage små justeringer med. Du kan endre følsomheten i innstillingene, som gjør G Cloud mer akseptabel til single-player spill, men de er stadig under det forventede nivået.

Langt verre er de små misforståelsene som kan skje mellom konsollen og strømmetjenestene. Noen ganger drar det litt i styrespakene eller dobbelttrykkes på en knapp. Det kan føles litt som å spille med tyggegummi under knappene, som noen ganger skaper en uforutsigbar handling. Hvorfor disse misforståelsene oppstår, vet man ikke. Men noen input blir mistolket mellom konsollen og strømmetjenesten. Det skjer ofte nok til at man ikke venner seg til det, og de uforutsigbare forstyrrelsene går veldig ut over innlevelsen. Spesielt med skytespill som Far Cry 6, hvor man konstant foretar små bevegelser.

I et strategispill som Civilization V er jeg ikke sikker på om jeg ville oppdaget det. Men akkurat Civilization er dessverre ikke støttet av GeForce Now, så det forblir uvisst.

Selv om man strømmer fra sin egen PC, mister man noe i strømmingen. Borderlands 2 kjører stabilt med omkring 60 FPS på min (eldgamle) PC, men det er hakking og dropp i kvaliteten når spillet strømmes til Logitech G Cloud. Det er lett å sammenligne, da spillene kjører samtidig på PC og G Cloud når du strømmer. Med Steam Link er det ikke lenger problemer med uønsket input, men man må forvente lavere FPS enn man er vant til.

Logitech G Cloud
Det er et par dropp i FPS og grafikkvalitet, men det fungerer fint når man strømmer fra egen PC.

Den villeste batteritiden

De forskjellige cloud-gaming-tjenestene krever ikke en dedikert konsoll, men virker på en hvilken som helst skjerm med internettforbindelse. Du kan bruke browseren på mobilen hvis du ønsker det. Det betyr også at andre håndholdte konsoller ikke bare kan kjøre spill på egen maskinvare, men også bruke de førnevnte strømmetjenestene.

Logitech G Cloud integrerer imidlertid disse tjenestene som brukervennlige apper, noe som er mer friksjonsfritt enn å bruke dem i browseren på Steam Deck eller Asus Rog Ally. G Cloud er fokusert på å optimere opplevelsen av cloud-gaming, og den dedikasjonen kan man merke.

Dedikasjonen betyr også at Logitech G Cloud har noe av et ess i ermet: batteritiden.

Med fullt oppladet batteri tok det halvannen times gaming før Asus ROG Ally døde i mine hender. Etter en time med Logitech G Cloud hadde jeg fortsatt 91 prosent batteritid igjen! Det er ekstremt imponerende og et av de beste argumentene for cloud-gaming.

Og tro ikke at du kan forvente samme batteritid fra ROG Ally hvis du bruker den til cloud-gaming. Tung maskinvare koster på batteritiden, uansett.

G CLoud
Det krever litt tålmodighet å koble til G Cloud. Foto: Lasse Torp Hansen

Konkurrentene vinner

Selv om G Cloud holder det den lover, tenker man fortsatt at man får vesentlig mer for pengene med de andre håndholdte konkurrentene. Spesielt Steam Deck, som ikke er så mye dyrere enn G Cloud. De andre systemene er ikke avhengige av internett eller selve cloud-markedet, som fortsatt ikke er helt etablert. Google kunne for eksempel ikke få sin store cloud-satsing, Stadia, til å fungere, og måtte lukke hele plattformen igjen. Hvis hele konseptet flopper, er konsollen ubrukelig. Også hvis internettet krasjer, er den ubrukelig.

Det finnes allerede controllere på markedet man kan koble til mobilen, og på den måten strømme spill. Det er ikke en like elegant løsning, men en Razer Kishi koster under en femtedel av Logitech G Cloud, og med en god internettforbindelse er det en fin opplevelse å spille via mobilens browser. Skjermen og batteriet er naturligvis mindre enn på Logitech G Cloud, men det er investeringen også.

Hvis cloud-gaming skulle bli like smertefritt som all annen strømming, så er den billige, lette og batterieffektive Logitech G Cloud et godt kjøp. Inntil da er den kraftig utkonkurrert av nesten alle andre håndholdte konkurrenter.

Cloud gaming
Screenshot fra en iPhone som strømmer Far Cry 6 via GeForce Now uten tilkoblet controller. Responstiden er god, og med en controller ville det vært et realistisk alternativ til G Cloud. Skjermbilde: Lasse Torp Hansen

Konklusjon

Logitech G Cloud er en solid maskin til cloud-gaming. Hvis du allerede bruker GeForce Now eller Xbox Cloud, kan nok G Cloud være et fornuftig kjøp. Utfordringen er at det er få kroner opp til Steam Deck, som kan langt mer, og som ikke er forankret i det usikre strømmemarkedet. Det skjer mye på den håndholdte scenen akkurat nå, og Logitech G Cloud holder rett og slett ikke følge med konkurrentene, spesielt når styrespakene står i veien for en god opplevelse med actionspill.

Karakter
Logitech G Cloud
Premium

Home mener

Den er mer kompetent til cloud-gaming enn konkurrentene. Skjermen imponerer. Lydløs performance. Batteritiden er langt over forventning. Styrespakene er ikke presise nok. Andre håndholdte konsoller kan både strømme og dra tunge spill uten internett. Markedet for cloud-gaming er ikke uten feil, og fremtiden for det er usikker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Den neste ”slim"-evolusjonen av PlayStation 5 er klar

Fem vinnere

Bedre enn Asus til samme pris?

Så mye gaming får du for pengene

Mus på krigsstien

Bare god til én ting

Disse gamingskjermene gir hakeslepp

Første test: Villeste gamingskjerm til dags dato

Spill med fornuft

Beste Alienware hittil

Asus får Steam Deck til å ligne en dinosaur

Avsaget tastatur

Lyd & Bilde
Scroll to Top