Samsung gjorde noe helt riktig da de stort sett ga bort forrige generasjon av sitt Gear VR-headset – hvis man kjøpte en av deres nye mobiler, vel å merke. De fikk herved introdusert teknologien ut i stuene, og gitt VR på mobilen det folkelige gjennombruddet. Et år senere er Samsung klar med andre generasjon av brillene, og du må nå betale for det. Er det verdt å bruke penger på?
Nesten det samme
Overordnet har det ikke skjedd så mye på den teknologiske biten, og det er derfor med en solid følelse av déjà vu at vi har sett på Samsung Gear VR 2017. Det kunne umiddelbart høres negativt ut, men det er det absolutt ikke. Samsung hadde i 2016 en av de beste mobile VR-løsningene, og den nye 2017-utgaven lever fint opp til denne. Det er det en god grunn til. Umiddelbart er det stort sett den samme brillen som nå relanseres, men med mindre finjusteringer. Av små forskjeller kan nevnes frontplaten, som nå er gjennomsiktig og kan tas helt av, samt den medfølgende adapteren, så du også kan bruke 2017-utgaven med eldre mobiler som ikke har en USB-C-inngang.
Samsung Gear VR 2017: Hva er nytt?
Som den offisielle Oculus-brillen, leveres 2017-utgaven av Samsung Gear VR med en spesiell kontroller. Denne markerer en sann revolusjon når det gjelder bruken av brillene, som nå ikke lenger er en ren passiv opplevelse. Nei, nå får du mulighet til å interagere direkte med det virtuelle miljøet, selv om du fortsatt er langt fra den opplevelsen du kan få med løsninger som HTC Vive, hvor posisjonen din også følges via kameraer montert i lokalet. Inne i brillene ses kontrolleren du har i hånden i en digital utgave. Denne sender en lysstråle ut i det virtuelle rommet slik at du kan se hva du peker på. Det ligner litt på et lyssverd. Kontrolleren har en fin størrelse og ligger godt i hånden. I spissen har den en knapp til pekefingeren og en berøringsfølsom flate på toppen. Under sitter tilbake- og hjemknappene samt volumknapper. Den kan dessverre ikke lades opp, men bruker i stedet to AAA-batterier. Da 2016 og 2017-utgaven av Gear VR stort sett er identisk, kan du også kjøpe kontrolleren løst, og bruke den med den gamle modellen.
De samme svakhetene
Også i bruk er Samsung Gear VR 2017 stort sett identisk med 2016-utgaven. Dette er selvfølgelig mye avhengig av hvilken mobil du benytter, men det har bare ikke skjedd nok på det året som er gått. Du får derfor fortsatt ikke høy nok oppløsning, noe som betyr at linsenes oppskalering av displayet gjør de enkelte pikslene synlige. Det er noe man kan venne seg til hvis man altså ikke bruker brillene for lenge av gangen, og alt etter hvilket innhold man ser på. En annen ting er muligheten for bevegelsessyke med medfølgende kvalme og hodepine. Har du allerede en tendens til dette, må du også forvente å få det med Gear VR 2017.
Hva med innholdet?
Noe som også var kritikken tidligere, var den forholdsvis begrensede mengden av innhold. Mye besto av korte demoer eller videoer i svært dårlig kvalitet. Her har det heldigvis skjedd en del. Enten du er typen som vil betale for appene dine eller foretrekker å nøye deg med gratis innhold, kan du i dag få langt mer og bedre innhold enn tidligere. Flere store selskaper har fått øynene opp for VR, og for eksempel Disney er fint representert med reklamemateriale i VR fra sine nyeste filmer. Også Netflix har hoppet på VR-bølgen. Installer appen deres, og du kan nå sitte og se film og serier i en virtuell stue inne i brillene. Som en fet detalj gir den virtuelle skjermen farget lys ut i det virtuelle rommet du sitter i. Igjen avsløres imidlertid den elendige oppløsningen tydelig, og alt av nytt HD- og 4K-innhold fremstår kornete og gammeldags.
Hva skal vi med mobil VR?
Men selv om det har kommet mer innhold, når du fortsatt til et punkt hvor det bare ikke er så interessant lenger. I lengden er det kjedelig å sitte alene, innelukket i sin egen verden. Brillene blir varme å ha på, oppløsningen er dårlig, og du har kanskje en tendens til bevegelsessyke. Så hva skal vi egentlig bruke VR til? Det er et ganske godt spørsmål som ingen ennå helt har kunnet svare på. Det er imidlertid ingen tvil om at VR har sine styrker. Det at du med et par briller på kan transporteres til et annet sted rundt omkring i verden, i universet, eller til og med oppdiktede verdener, er ganske fantastisk. Men kvaliteten på innholdet må følge med. Er oppløsningen på displayet ikke i orden, brytes illusjonen, og du får i stedet bare hodepine. Et mulig scenario kunne være konserter, sportsbegivenheter, teater og lignende. Tenk hvis man i fremtiden kunne kjøpe en VR-billett, og se hjemme fra stuen. Det er en interessant tanke, men vi er ikke helt der ennå.
Konklusjon
Samsung Gear VR 2017 er morsomt første gang du prøver det, men blir raskt til en kjedelig gimmick. Så lenge oppløsningen ikke er bedre, kan brillene ikke erstatte den virkelige verden, og selv om den nye kontrolleren puster verdifullt liv inn i konseptet, er det et produkt som på sikt ender med å samle støv.
Home mener
Den nye kontrolleren gir Gear VR nytt liv. Rimelig alternativ til de dyrere VR-løsningene. Oppløsningen i brillene er fortsatt for dårlig, noe som gir hodepine og kvalme.
Veil. pris 1251 kr
Spesifikasjoner
Sensorer: Akselerometer, gyrosensor, nærhetssensor
Mål: 98,6 x 207,1 x 120,7 mm
Vekt: 345 g
Kompatibel med: Galaxy Note8, S8, S8+, S7, S7 edge,
Note5, S6 edge+, S6, S6 edge
Les videre med LB+
LB+ Total uke
Tilgang til ALT innhold i en uke
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser