Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
Vi utfører vedlikehold på våre nettsider fra kl 23:00 22.04.24. Noe nedetid vil forekomme.

: Alienware Alpha

God idé, dårlig utført

Alienware Alpha er ment å bringe få PC-spillene inn i stuen med sitt konsollformat, men i stedet setter den oss ut av spill.

Skrevet av / 05.04.15 - 00:01
Alienware Alpha
Peter Gotschalk

Alienware Alpha har en turbulent historie. Alienware eies av PC-produsenten Dell, og produkter med Alienware-logo på fronten elskes av gamere verden over.

Det samme kan man si om Steam, som er en slags iTunes for gamere eid av firmaet Valve, som slo gjennom på slutten av 90-tallet med spillet Half-Life. De siste par årene har Valve arbeidet med såkalte Steam Machines, spillkonsoller basert på deres eget Linux-baserte SteamOS operativsystem. Men til tross for mange gylne løfter, ikke minst lansering av en rekke prototyper på fjorårets CES-messe, har vi fortsatt til gode å se en vaskeekte Steam Machine ute i det fri.

Derfor har Alienware tatt saken i egne hender, og resultatet er Alienware Alpha. En konsoll basert på Windows 8.1, men også med et eget Alpha UI brukergrensesnitt. Dette fungerer som inngang til den samme Big Picture-versjonen av Steam man kan kjøre på sin normale Windows maskin. Alpha leveres i tillegg med en Xbox 360 kontroller, og Alienware lover på sin hjemmeside at man «enkelt og problemfritt kan navigere uten bruk av mus og tastatur.» I likhet med de nyeste spillkonsollene (PlayStation 4 og Xbox One) støtter Alienware Alpha grafikk med 1080p oppløsning, men gir oss altså mulighet til å kjøre Windows-versjonen av de nyeste spillene, noe som kan bety en bedre spillopplevelse og grafikk.

Det hele lover jo bra: Full adgang til Steamuniverset, pakket inn i en konsoll som kan styres enkelt med håndkontroll, og hvor Windows-delen er fullstendig kamuflert. Det kan vel ikke bli bedre?

 

Alienware-Alpha_front

 

Ikke engang Beta

Joda, det kan det, for Alienware Alpha lover langt mer enn den kan holde, og det mer ble raskt klart for oss at dette med rette kan kalles et alfa-produkt. Altså noe uferdig, nærmest en prototype. Listen over irritasjonsmomenter er i hvert fall lang!

For det første tilbyr grensesnittet Alpha UI bare det aller mest nødvendige av navigasjon. Man kan slå konsollen av og på, foreta grunnleggende innstillinger og så kan man starte Big Picture-versjonen av Steam. Denne er blitt organisert slik at den tilsynelatende bare kan betjenes via kontrolleren. Vi fant imidlertid fort ut at det egentlige operativsystemet Windows aldri var langt vekk. Så snart det oppstår en feil – for eksempel at et spill ikke kan kjøre på grunn av manglende minne, et problem vi kommer tilbake til – dukker det raskt opp Windows-feilmeldinger oppå Steam-grensesnittet. Da er det viktig å holde tungen rett i munnen: Man må nemlig trykke samtidig på alle de fem knappene på kontrolleren for å fremkalle en simulert musepil og få feilmeldingene til å forsvinne. Det var ytterst forvirrende å navigere rundt i de forskjellige nivåene av grensesnitt, og Alienware Alpha må være et av de minst brukervennlige produkter vi har testet på lang tid.

 

Alienware-Alpha_5

 

For svak til krevende spill

Deretter er det selve spillopplevelsen. Vi ga oss i kast med et av de nyeste spillene vi kunne finne på Steam, nemlig Call of Duty: Advanced Warefare. Det er et stort spill som egentlig krever minimum 6 GB RAM for å kunne kjøre, men vi stolte på Alienwares løfter, for selv om Alpha-konsollen kun kommer med 4 GB RAM (kombinert med 2 GB dedikert RAM på grafikkprosessoren fra NVIDIA), så lover Alienware at Alpha-konsollen byr på «en perfekt og unik grafikkplattform som kjører uten å utvikle mye varme og støy og som samtidig leverer de grafiske hestekreftene som gamere krever.» Tja … åpenbart ikke de gamerne som vil spille Advanced Warefare, for dette spillet er nærmest uspillbart på Alienware Alpha. I stedet får man en hakkende og meget frustrerende spillopplevelse som absolutt ikke var Alienware-navnet verdig.

Sist men ikke minst er det et helt grunnleggende problem at de fleste spillene man kan kjøpe via Steam og dermed spille på sin Alpha-konsoll, krever tastatur og mus. Kun knapt 1.900 ut av mer enn 10.000 spill i Steambutikken kan styres ved hjelp av kontrolleren alene. Nå er Alpha egentlig en Windows-datamaskin, så i realiteten kan man selvfølgelig kjøpe mus og tastatur til den og koble disse til maskinen via USB, men hva er så vitsen med å ha kjøpt et produkt som hevdes å kunne pakke Steam-universet inn i en konsoll-opplevelse? Da kan man jo like godt bare kjøpe en helt alminnelig PC som er lettere å oppgradere, og hvor man slipper å miste kostbare timer av sitt liv på å prøve å navigere rundt i Alienwares forferdelige grensesnitt.

 

alienware_alpha1

 

Konklusjon

Idéen bak Alienware Alpha er sympatisk. Hvorfor skal PC-spill fra Steam spilles med tastatur på kontorstolen når den mest behagelige spillopplevelsen fås i sofaen foran konsollen? Men utførelsen av den grunnleggende idéen halter enormt. For det første er brukergrensesnittet redselsfullt, og man må holde tungen rett i munnen når bokser med feilmeldinger fra Windows plutselig dukker opp i den delen av grensesnittet som egentlig kun skal betjenes med kontrolleren. For det andre er Alpha simpelthen for dårlig utstyrt. En Intel Core i3-prosessor og 4 GB RAM gjør den ikke til en kraftfull gaming-maskin, uansett hvor mye Alienware påstår at det er optimert på grafikkytelsen. Og sist, men ikke minst, er det fortsatt et fåtall spill i Steam-butikken som bare kan styres med bruk av kontrolleren alene.

Vi kan kun anbefale at man kjøper Alienware Alpha hvis man blåser i dens egentlige konsept og i stedet kobler til mus og tastatur og bruker den som Windows-basert mini-PC. Som spillkonsoll er den verdiløs.

Home mener

Idéen om å pakke PC-spill fra Steam inn i en konsollopplevelse er i grunnen god. Men utførelsen er elendig. Brukergrensesnittet er noe av det dårligste vi har sett, og spesifikasjonene er for dårlige til at store spill kan kjøre skikkelig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Den neste ”slim"-evolusjonen av PlayStation 5 er klar

Fem vinnere

Bedre enn Asus til samme pris?

Så mye gaming får du for pengene

Mus på krigsstien

Bare god til én ting

Disse gamingskjermene gir hakeslepp

Første test: Villeste gamingskjerm til dags dato

Spill med fornuft

Beste Alienware hittil

Asus får Steam Deck til å ligne en dinosaur

Avsaget tastatur

Lyd & Bilde
Scroll to Top