Search
Generic filters

: Beam Projektor

For sløv og for dyr

Beam er et godt eksempel på hvorfor ikke alle Kickstarter-prosjekter er verdt å føre ut i livet.

Lyd & Bilde mener

Beam er en artig idé som med litt videreutvikling kunne blitt et godt produkt.
Prisen tatt i betraktning er innmaten for sløv, oppløsningen for lav og lysstyrken for svak. Beam føles uferdig.
 • Android computer
 • 1.3 GHz dual core prosessor
 • 8 GB lagringsplass
 • 480p (854 x 480 piksler)
 • 100 lumen
 • 24 x LED
 • 2 x 2 Watt høyttalere
 • Mål: 150 x 110 mm
 • Vekt: 400 gram
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 4999 kr

Via Kickstarter får amatøroppfinnere mulighet til å få produkter på markedet som ellers ikke ville hatt en jordisk sjanse i en større multinasjonal virksomhet. Støtter mange nok opp om prosjektet, ender det på sikt i fysisk form i butikken. Et slikt prosjekt er Beam Projektor. Ideen går ut på at man putter en projektor med LED-lys inn i en «alminnelig» lyspære, som så kan monteres i enhver E27-sokkel. Legg på litt ekstra maskinvare, prosessor, høyttalere og lignende, utstyr pæren med Android, og du har Beam.

Lett oppsett
Beam kobles opp til Wifi-nettverket ditt, og styres via en app på mobiltelefonen. Selve oppsettet er ganske enkelt, og minner mye om det vi kjenner fra øvrige Wifi-tilkoblede enheter. Dessverre er det ikke adgang til 5 GHz-båndet, noe som kan være en hemsko i forhold til tyngre strømmeoppgaver. Den innebygde høyttaleren kan brukes i en kjapp vending, men du får langt bedre lyd ved å koble til en trådløs Bluetooth-høyttaler. Takket være de innebygde LED-pærene kan du ved siden av å bruke Beam som projektor også bruke den som en normal lyspære.

Beam kan både ligge og henge. Vær klar over at en metallampe kan skjerme for Wifi-signalet. (Foto: Produsenten)

Screw it in and have fun
Med dette slagordet markedsføres den gigantiske pæren – og den er virkelig stor! Jeg hadde vanskeligheter med å få den til å ligge ordentlig på bordet, og fant derfor på å montere den i en arkitektlampe, hvor den samtidig lettere ville kunne vinkles mot veggen. Dessverre var Beam for tung til å holde hodet oppreist, og måtte derfor bli liggende på bordet. Du justerer skarpheten via et lite dreiehjul, og kan dreie hele bildet 90 grader til hver side ved å rotere en ring på enden. Det er ikke helt nok, og kan gjøre det vanskelig å justere bildet slik at det står helt rett eller blir helt skarpt.

Innviklet styring
På samme måte som pæren er den medfølgende appen en tung sak å manøvrere rundt i. Android har ikke fått lagt et lag på toppen, og må derfor styres i sin rå form med en curser. Denne beveger seg rundt via et pekefelt i appen på mobilen. Høres det innviklet ut? Det er det også. Samtidig er det veldig tregt, og ikke særlig intuitivt, når du eksempelvis er inne i diverse apper, og ikke bare kan stoppe eller starte avspillingen med et trykk på en knapp. Du kan også velge å strømme direkte fra mobilen via MiraCast og Airplay, men her opplevde jeg flere ganger at appen gikk i stå, hakket og krasjet – irriterende.

Som man ser, har Bean en flat side så den kan ligge på et bord. Den gule kabelen med montering følger med.

Ingen HD
Oppløsningen på Beam er bare 480p (548 x 480 piksler). Det er ikke mye, og bildet fremstår da også veldig uklart. Jeg er helt enig i at man må holde prisen nede, og at det er grenser for hva som er mulig når vi snakker om picoprojektorer. I kombinasjon med en lysstyrke på 100 lumen er det bare ikke spesielt bra. Dette avhenger naturligvis mye av hva man vil bruke Beam til, men vil man se film og serier, bør man ikke ha for høye forventninger.

Hakk, hakk, hakk
Man kunne nok tilgitt en lav oppløsning og beskjeden lysstyrke hvis det ikke var for den øvrige innmaten. Da det er snakk om en Android-enhet, kan du installere og kjøre et bredt utvalg av apper. Dessverre er den innebygde prosessoren på 1,3 GHz håpløst underdimensjonert til moderne strømmeoppgaver, noe som betyr at det tar lang tid for appene å lade, og du vil kunne oppleve litt hakking og frysing. Det er ikke godt nok, når vi i dag kan få forholdsvis billige smartmobiler som eter alt vi kaster til dem. Å bla rundt i Netflix blir for eksempel raskt til en frustrerende opplevelse.

Skru på ringen for å justere bildet. Det midtre hakket gir her et litt skjevt bilde.

Konklusjon
Konseptet bak Beam er godt, men utførelsen er rett og slett for dårlig til å rettferdiggjøre den høye prisen. Oppløsningen er for lav, og lysstyrken og innmaten er alt for sløv til å drive verket. Resultatet er en picoprojektor som er mer interessant i teorien enn i praksis. En raskere prosessor og en mer gjennomtenkt app vil kunne utgjøre en stor forskjell. Inntil da er Beam virkelig vanskelig å anbefale.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Mikael Hansen


Siste artikler:

Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.
  De ser nydelige ut, men det er ikke bare det kosmetiske som er tiltalende med B&W 702 S2 Signature.