: Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD zoomobjektiv

Superb allround- zoom

Hvis man bare skal ha ett objektiv, er det mange som vil velge en 24-70mm zoom. Da dekker man det meste.
Lyd & Bilde mener
Meget jevn og høy optisk skarphet Lyssterk og skarp Gunstig pris
Bildestabilisatoren støyer Markert fortegning på korte brennvidder Følsom for strølys
Spesifikasjoner
  • Type 24-70mm brennvidder – tilsv 35-105mm Linseelementer Totalt 17, 12 grupper
  • Mål/vekt Ø 88,2 mm, 108,5 mm/825 gram
  • Lysstyrke f/2.8 – f/f22
  • Nærgrense 38 cm
  • Filterdiameter 82 mm
  • Optisk bildestabilisator
Annonse
Annonse
forfatter
For:

  • Canon EF
  • Nikon DX, FX
  • Sony Alpha

De fleste kameraprodusenter med respekt for seg selv, har minst én god, lyssterk vidvinkel rundt 24 eller 28mm, en normal på 50mm, og garantert et lyssterkt 70-80mm portrettobjektiv. Da dekker man det meste, og mange har ikke har behov for andre brennvidder enn disse. Så anvendelig er de faktisk, at det finnes et stort utvalg zoomobjektiver som dekker hele dette området med brennviddder. Som Tamron SP 24-70mm med lysstyrke 2,8, og integrert optisk bildestabilisator.

Et objektiv som kan brukes på speilreflekser fra Canon, Nikon og Sony, og som koster mindre enn de samme produsentenes egne 24-70mm zoomer. Det er ikke noe dårligere objektiv av den grunn. Tamron har kostet på seg dyrt glass og optiske sjikt som skal dempe strølys, hindre fargebrytning og diffraksjon, og holde fortegning på et minimum. Ingen enkel oppgave for et objektiv som dekker 84 til 34 grader diagonalt på et fullformatkamera som Canon EOS 1DX.

 

Gjennomgående god mekanisk kvalitet.
Gjennomgående god mekanisk kvalitet.

Tamron-objektivet lykkes over all forventning. Det er i det store og hele en plast og aluminiumskonstruksjon, relativt stort, men tross alt bygget for å dekke 135-fullformat (24 x 36 mm), men tross løftet om ultrasonisk autofokus og mekanisk optisk bildestabilisator, er objektivet langt fra lydløst. Fokusmotoren summer akkurat så mye at du risikerer å få med lyden på videoopptak, men det er mekanikken til bildestabilisatoren som skjemmer opplevelsen.

Særlig fordi nyere objektiver er stille, nettopp for at lyden ikke skal fanges opp av mikroner. Men ser man på den optiske ytelsen, er historien en helt annen. Visst er et fortegning her. Den er ikke uventet, mest synlig på vidvinkel, hvor fortegningen er betydelig på testplansjer, mindre dog i virkelighetens verden. Men like fullt synlig.

Synlig tønneformet fortegnig på 24mm brennvidde og fullformat, men forbausende lav vignettering, og svært god hjørneskarphet på blender 2.8.
Synlig tønneformet fortegnig på 24mm brennvidde og fullformat, men forbausende lav vignettering, og svært god hjørneskarphet på blender 2.8.

Fortegningen avtar gradvis og fra cirka 35mm marginaliseres den. Det er tendenser til at strølys fanges for lett, så bruk for all del solblenderen som følger med. Det som virkelig gjør Tamron-zoomen verdt pengene og vel så det, er en svært jevn skarphet over stort sett hele brennviddeområdet. Til og med i hjørnene på største blender og vidvinkel, hvor man vanligvis finner mye å trekke for. Ikke er det mye fargebrytning heller. Velger man å bruke zoomen på et kamera som Canon EOS 650Dmed mindre APS-C bildebrikke, som jeg gjorde i tillegg til EOS 1DX med fullformatbrikke, er problemet med fortegning og vignettering mindre. Uansett er dette et fremragende zoomobjektiv, som tross at det ikke er lydløst, er verdt hver krone og varmt anbefalt, uansett hvilket kameraformat man foretrekker.

Bildestabilisatoren er ikke av de mest stillegående når den er i bruk.
Bildestabilisatoren er ikke av de mest stillegående når den er i bruk.

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Take off for Sonys droneprosjekt
Det nye selskapet har overtatt kameradivisjonen til Olympus.
På tide å tenke Leica for video også.
Adobe slipper Lightroom for Apples nye Mac-er med M1-prosessor.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.